Monday, 6 July 2015

The Healing Love - Part 24



        Setelah Dian pulang ke Kuala Lumpur sejak perbalahan tanpa disengajakan dengan kedua ibu bapanya, dia bermalam di rumah Fath dan belum pulang ke asramanya di universiti. Hari Isnin dia ke kelas bersama Fath dari rumah sahabatnya itu. Sakit di hati masih terasa sehingga kini. Mungkin masa akan menyembuhkan tetapi satu yang dia pasti bahawa sesekali takkan lupus dari ingatannya melainkan dia menghidap amnesia.

"Hey, cheer up sikit. Nanti orang tanya kenapa muka masam macam kena tempoyak." Fath bersuara di dalam kereta semasa dalam perjalanan ke universiti.

Dian senyum dibuat-buat untuk sedapkan hati sahabatnya itu.

"Dian...tak ada masalah yang tiada jalan penyelesaian. Where there is a will, there is a way! Insha Allah semuanya akan baik-baik je."

"Harapnya macam tulah." Pendek jawab Dian acuh tak acuh.

"Kau okay ke tak nak stay rumah aku for few days more? Aku bukan apa, risau kalau kau sorang-sorang kat bilik hostel."

"Aku belum terfikir nak bunuh diri la..aku tahu lagi dosa pahala. Aku okay, jangan risau..."

"Ha...orang kalau emosi tak stabil, dia tak fikir apa dah. Kalau ada apa-apa nanti inform aku terus tau!"

"Ya, thanks..." Ucap Dian sedikit tersenyum.


                                         *****************************************


 "Assalamua'laikum! Hi Cik Dian Ameena, sihat? Natasha kirim salam rindu untuk awak dan saya kirim ini untuk awak..." Noah menegur Dian setelah nampak gadis itu di depan dewan kuliah. Ada sahaja sesuatu yang dilakukan untuk menceriakan hati Dian. Bagaikan tahu-tahu je yang Dian sedang bersedih.

"Wa'alaikumusalam, alhamdulillah....masih bernafas di atas bumiNya. Terima kasih Noah, Dian masuk dulu."

"Dian! Kejap, are you okay?" Tanya Noah.

"Err..okay."

"Sure? I know what had happened to you. I'm sympathy..."

"You knew what?"

"Err..so okay, nanti kelas habis pukul sepuluh kan? Noah pun sama, jadi kita jumpa tempat biasa boleh? So that we could talk more?"

"Alright, got to go now bye."



*******************************************************


         Sejurus Dian duduk di sebelah Fath dalam dewan kuliah, diletakkan sejambak gubahan coklat di atas mejanya lalu menarik perhatian sahabat baiknya itu.

"Wah...ada orang dapat bunga la! Eeee untunglah, kita tak ada siapa nak bagi."

"Excuse me, ini bukan bunga ini coklat. Nampak ni, Ferrero Rocher lagi tau!" Ujar Dian dengan bangga.

"Yelah whatever tapi still aku jealous tau, asyik-asyik kau aje dapat bungalah, coklatlah.." 

"Dah tu, suruhlah buah hati kau hantar jugak. Nah ambillah, banyak coklat ni. Yang hari tu pun ada lagi tak habis. Aku bukannya kedekut tahi hidung masin." Kata Dian selamba.

"Betul ni? Okay thanks!" Fath teruja lalu mengambil beberapa biji coklat dari jambangan gubahan tersebut."

Tidak semena itu, Dian memukul tangan Fath serta-merta membuatkan sahabatnya itu terkejut.

"Oh mak kau pocong! Dah kenapa, kata suruh ambil?" Fath melatah.

"Hoi, melatah kau ye? Memanglah aku suruh ambil, tapi janganlah ambil banyak sangat tu tamak namanya. Tinggallah sikit ke aku, aku nak merasa jugak."  

"Pulak dah? Okay, sorry..eh kau tak pernah bagi apa-apa ke dia?"

"Siapa?"

"Ish, Noah? Aku tengok balik-balik dia yang bagi kau itulah, inilah..kau pulak bagi apa?"

Kenapa Dian tak perasan ya selama ni yang dia tak pernah pun sekali membalas pemberian lelaki itu. Hanya dia sahaja yang menerima segala macam pemberian dari Noah.  Sungguh pun dia tahu yang memberi itu lebih baik daripada menerima tapi mengapa sampai dia tak teringat akan hal sedemikian? Serba salah menebal dalam dirinya sekarang.

"Err...aku tak tahu nak bagi apa kat dia. Kau tahu tak dia suka apa?"

Fath berfikir sejenak tentang apa kesukaan Noah.

"Ha! Aku tahu, dia minta game kan? Gila PS3 kan? Apa kata kau belikan dia game baru?"

"What? Alahai, aku manalah tahu pasal game semua ni, idea lain?"

"Erm...baju? t-shirt? Kau belikan warna favorite dia. Okay?" Fath memberi cadangan.

"Aah kan? Apasal aku tak terfikir selama ni kan? Kau teman aku pergi shopping boleh?"

"Oh itu no problem!"

"Hee thanks my honey bunny bestfriend!" Ucap Dian dengan ceria. Terlupa sebentar dia akan kesedihan hati yang melanda sejak Sabtu baru ini.


                               ************************************************


 "Cik su, Meena tak tahu nak buat macam sekarang ni. Meena buntu..." Luah Dian kepada Cik Su Madeena di telefon.

"Buntu? Hmm...apa kata Meena minta maaf pada mama? Alah, mama mesti maafkan Meena sebab dia sayangkan Meena sangat."

"Tapi...macam mana dengan ab.." Dian tak jadi menyebut nama abah tirinya itu pada cik su kerana dia tahu wanita itu sangat membencinya.

"Meena sayang...cik su sentiasa ada dengan Meena walau apa pun yang berlaku. Meena dah macam anak cik su sendiri tau. Kalau mama marah Meena, cik su ada untuk support Meena. Jangan sedih sangat, nanti tak lawa..." Pujuk Puan Madeena dengan lembut.

"Meena sakit cik su, hati Meena sakit sangat!" Dian menitiskan air matanya yang ditahan.

"Ya cik su tahu, tapi semua bukan dalam kuasa kita sayang. Cik su dengan arwah nenek pun sedih. Meena satu-satunya cucu sulung dia, tak dapat dia tengok Meena membesar depan mata. Dia pergi pun tak sempat jumpa Meena."

Air mata Dian semakin deras mengalir turun ke pipi mulusnya.

"Meena nangis ke sayang? Janganlah nangis, nanti cik su pun nangis..." Suara Puan Madeena mula sebak.

"Meena...cuma...rindukan arwah nenek dengan tok ayah. Dah lah tok ayah Meena tak pernah jumpa sejak lahir. Lepas tu, mama pisahkan Meena dengan nenek. How could her!"

"Meena, Meena sabar ya sayang...Meena kan good girl. Kalaulah arwah nenek masih ada, mesti dia happy cik su dapat cari dan jumpa cucu kesayangan dia seorang ni. Meena tahu tak, dia pesan pada cik su suruh cari Meena sampai jumpa walaupun dia dah tak ada lagi kat dunia ni?"

"Cik su...Meena nak jumpa cik su, I need your hug...."

"Okay, nanti kita jumpa weekend ni ya. Meena nak jumpa dekat mana? Ke nak datang rumah cik su?"

"Meena ingat nak jumpa kat mall, Meena nak pergi One Utama nanti Sabtu ni dengan Fath."

"Fath?"

"Kawan baik Meena, yang jumpa dengan cik su masa main ice skating hari tu?"

"Oh...anak tauke hotel tu! Baik, Meena janji dengan cik su satu perkara boleh?"

"Apa dia?"

"Janji dengan cik su yang Meena takkan sedih-sedih macam ni lagi. Enough is enough, simpan air mata Meena tu untuk perkara lain yang lebih bermakna. Cik su susah hati tau bila anak buah cik su sedih dan menangis. Janji ya?"

"Insha Allah...I love you cik su."

"I love you more than you know..." Puan Madeena tersenyum ikhlas biarpun Dian tidak dapat melihatnya.


                                           *******************************************


       Dian melangkah masuk ke dalam Kafe Uncle Sam untuk bertemu dengan Noah setelah selesai kelasnya pada pukul sepuluh pagi. Kelihatan Noah sudah sampai dan tengah menunggunya di salah sebuah meja di suatu sudut kafe tersebut. Lelaki tersebut sedang leka bersama telefonnya.

"Hi, dah lama tunggu?" Sapa Dian sambil melabuhkan duduk di hadapan Dian.

"Haih dah setahun, berjanggut dan beruban tau? Kenapa lambat?" Omel Noah.

"Pergh..melampau nampak? Ala..sorry la lecturer tu yang kasi keluar lambat, marahlah dia!"

"Heee tak adalah Noah baru lima minit sampai. Noah pun terlambat sebab pergi ke staff room kejap."

"Ish, menyampah! So, what do wanna talk about?" Dian bertanya dengan perasaan yang kosong.

"Hmm kot ya pun order lah dulu. Caramel latte or cappuccino?"

"Caramel latte lah..." Jawab Dian.

"Okay, give one Caramel Latte and one espresso please? Thank you." Noah memberi pesanan pada pelayan kafe yang sedang mengambil pesanan dari meja mereka.

"Makan Dian? Macaroni cheese or anything?"

"Tak payahlah, Dian kenyang lagi breakfast oats tadi. Itu je...thanks!" Ucap Dian pada pelayan lelaki itu.

"Okay now, dah order so what is it?" Soal Dian tak sabar.

"Hmm...pasal your parents and your aunt? Your family?"

"Yes, kenapa?"

"Fath had told me everything..."

"So?"

"Mama Dian ada called Noah hari tu, minta Noah tengokkan Dian kat sini."

"I can take care of myself, just get a life!"

"Dian...I know it's hurt you that much but please don't be like this."

"Be like what? You don't know nothing so better you shut up your mouth!" Dian bengang.

"Don't be so stubborn and heartless. You are a good and decent lady, so you know what is good and bad literally. By doing this, never solve a problem."

Dian pandang tajam kearah anak mata Noah. Nafasnya naik turun mendengarkan kata-kata sahabat baiknya itu.

"Look, I'm not intended to busy body in your family matter, but as a best friend I should advise you so that you are in a the best path."

"Just please be straight to the point, I don't need such your long introduction!" Dian mula tak sabar.

"Chill...kenapa nak marah-marah ni ha my 'honeydew' ? Dian yang Noah kenal, seorang yang sabar dan boleh menahan marah sampai merah muka. Cuba dengar dulu apa Noah nak cakap ni..." Noah bercakap dengan penuh lembut dan berhati-hati.

"Okay, fine...ha cakaplah."

"Mama nak Dian balik minggu ni, kalau Dian nak Noah boleh temankan Dian balik."

"For what I have to go back? For hurt my heart again and again?"

"Mama rindukan Dian, she's longing of you damn so much. Can't you get it?"

"Rindu? I don't think so, all these while she loves more that guy! That guy who ruins my family! Because of him, I lost my family up till now." Dian mendengus berat.

"Noah faham, tapi itu semua dalam kehendakNya. Dian tak percaya pada qada' dan qadar Allah? Allah mesti ada sebab untuk semua yang berlaku ini, dan kita tak boleh sesekali berputus harap dengan rahmatNya. Lihatlah orang yang jauh lebih susah dan terseksa dari Dian, bersyukurlah Dian..."

"No..you never get me, how hurt and irritating it felt until you feel it yourself!"

"Dian...the more you get mad, the more you will hurt yourself even your heart honey. Just move on and embrace. Time will heal everything my dear sweetie, insha Allah Allah akan kabulkan segala permintaan dan hajat Dian. Believe me..."

Dian hanya memandang kosong kepada Noah, tiada rasa ingin menjawab.

"Dian?"

"If there's nothing, please excuse me. Salam a'alaikum..." Dian ucap kepada Noah dan beredar.

"Dian! Wait..." Noah memanggilnya namun tidak diendahkan.



                                   ************************************************

        Hari Sabtu yang terik dengan sang mentari menyinari bumi dan seisi alam digunakan oleh Dian dan Fath untuk ke One Utama untuk mencari hadiah buat Noah. Hajatnya ingin mencari baju untuk lelaki itu.
Dari satu kedai ke satu kedai dimasuki mereka namun tiada satu pun berkenan di hati Dian.

"Dian...come on, nanny aku pun tak cerewet macam ni tau bila shopping baju untuk grandpa aku. Pilih je la banyak yang cantik-cantik ni kot. Tak faham aku!" Rungut Fath.

"Ish, sabarlah my honey bunny best friend....aku bukan apa sebenarnya rambang mata nyah!"

"Ha ni pun okay, cool gitu...sesuai sangat dengan mamat tu."

"Hmmm...yang ni pun cantik, macam mana ni?!"

"Senang, ambil je dua-dua!"

"Banyak hodoh muka kau, kau ingat aku cop duit? Satu ni pun dah berapa..."

"Ala, sekali-sekala...kalau nak bandingkan apa yang dia bagi kat kau lebih dari harga baju ni tau."

"Iyelah, okay aku ambil dua pasang ni."

        Kemudian, mereka bergerak keluar dari kedai baju tersebut dan menuju ke salah satu restoran yang dijanjikan untuk berkumpul dengan cik su dan Noah sekali. Rindu sungguh pada cik su untuk bertemu lagi lebih-lebih lagi setelah berlaku perkara yang tidak disangka pada minggu lepas di rumah mama.

"Cik su! Dah lama sampai? Hero-hero mana tak ikut?" Sapa Dian pada Cik Su Madeena yang sudah berada di dalam restoran yang dijanjikan.

"Adalah dalam sepuluh minit, dia orang ada tuisyen. Meena sihat sayang?"

"Macam cik su nampak, sihat kot he he... Noah sampai dulu ke cik su dulu?"

"Ehem, Noah sampai dulu. Gila, bosan tak ada buat apa kat rumah baik lepak datang sini. Oh by the way, umi, daddy and Naz send their regards to you." Noah senyum menampakkan lesung pipit di pipinya.

"Wa'alaikumusalam...Dian pun rindu pada umi dengan daddy. Tapi masa sangat mencemburui Dian gitu, eh jom order. Fath kau nak makan apa?"

"Erm...lamb chop will do good and vanilla milkshake please." Fath bersuara.

"Okay, give me fish and chip with ice green tea..Noah and cik su?" Soal Dian.

"I would like to have spaghetti carbonara  and jasmine tea." Cik su memberi pesanan.

"And me fish and chip with ice green tea same as her." Selamba Noah berkata.

Dian membutangkan matanya tak percaya. Noah sengaja mengikut apa yang dipesannya?

"Ehem ehem, serupalah dua orang ni order menu. Sehati sejiwa sangat!" Fath memerli dengan senyuman nakal.

Dian mencubit paha Fath sehingga gadis itu menyeringai sakit.

"Auch!"

"Fath? You okay?" Noah bertanya pelik melihat Fath kesakitan dan berkerut dahinya.

"Aaa..tak ada apa-apa..entahlah ada semut halus kot kat sini. Dia orang lupa nak spray kot." Fath berdalih sambil mata menjeling Dian.

"Meena, tak balik rumah mama ke? Merajuk lagi?" Tebak Puan Madeena.

"Uh? Err...nantilah Meena busy banyak assignments nak kena siapkan." Dalih Dian.

"Ingat pesan cik su semalam, cik su tak nak Meena sedih-sedih, nanti cik su susah hati."

Dian hanya memberikan sebuah senyuman kepada ibu saudaranya itu.

"Weh, bagilah beg tu pada Noah. Kang lupa pulak."

Noah memandang Dian tentang apa yang Fath katakan. Tanpa berlengah, Dian menyerahkan sebuah beg kertas yang mengandungi baju yang dibelinya tadi.

"Apa ni?" Noah pelik dan hairan sambil membuka beg kertas itu dan melihat isi di dalamnya.

"Pemberian Dian untuk Noah, selama ni Dian tak pernah pun bagi apa-apa kat Noah so hope you like it!"

"Eh eh, cantiknya baju ni. Cik su, see my new clothes!" Noah mengeluarkan baju barunya itu.

"Amboi...untuk Noah je ke? Cik su?" Puan Madeena sengaja mengusik.

"Alamak, sorry Meena terlupa! Nanti Meena beli ya?"

"Cik su gurau je lah... pandai Meena pilih baju, Noah suka bukan main nampak!"

"Haruslah suka, buah hati yang bagi kan kan?" Fath mencelah.

Dian mencubit lagi paha Fath secara diam-diam membuatkan sahabat baiknya itu terjerit kecil.

"Auch! Sakitlah..."

"Kenapa Fath? Semut lagi ke?" Soal Puan Madeena.

"Aah...banyak pula semut halus time-time ni..."

"Ye ke? Cik su tak nampak pun kan Noah?" Jawab cik su Dian pulak dengan muka blurr.

Boleh biru paha aku duduk sebelah Dian Ameena sampai sudah. Silap-silap, tinggal sebelah aje..Omel Fath dalam hati.


                                       *********************************************


              Usai makan di restoran tadi, ketika mereka berempat berjalan di sekitar dalam bangunan pusat membeli-belah tersebut, telefon Dian berbunyi panggilan. Mama. Dian dengan teragak-agak menjawab panggilan tersebut dengan berat hati.

"Meena...." Puan Maria kedengaran sebak sekali. Nafasnya naik turun di hujung talian membuatkan Dian berdebar-debar.

"Mama....ada apa?" Dian memberanikan bertanya.

"Abah Meena...abah.." Suara mamanya tersekat-sekat namun masih dapat ditangkap butir bicaranya.

"Kenapa dengan abah?" Dian mulai cemas.

"Abah masuk wad, heart attacked...sekarang ada di Hospital KL, baru transferred pagi ni."

"Ya Allah...mama tunggu situ Meena datang sekarang!" Jawab Dian dengan pantas.

Setelah talian dimatikan, Fath bertanya. "Dian, kenapa?"

"Abah aku...masuk HKL, heart attacked. Fath jom teman aku pergi sana."

"Biar Noah bawa Dian okay? Tenang Dian, insha Allah tak ada apa-apa akan jadi. Banyakkan bersabar,"

"Cik ikut Meena ya?" Puan Madeena bersuara.

"Aku ikut sekali Dian, tapi kau naik dengan Noah ya? Aku follow belakang." Jelas Fath.

"Okay jom, mama aku ada kat sana."

Mereka mempercepat langkah untuk keluar dari pusat beli-belah itu dan menuju ke Hospital Kuala Lumpur.
Menurut mama abahnya dimasukkan ke unit rawatan rapi CCU khas untuk pesakit jantung. Dalam fikirannya bermacam-macam andaian dibuat. Hatinya berdebar kencang memikirkan pelbagai kemungkinan. Segala marah dan dendam serta benci lenyap begitu sahaja akan ayah tirinya itu.


                                  **********************************************

               
        Sesampainya Dian di wad Cardiac Care Unit (CCU) di HKL, dia menerpa kearah mama yang sedang duduk di kerusi yang tersedia di luar wad itu.

"Mama! Meena minta maaf....I am so sorry..." Ucap Dian sambil memeluk erat mamanya.

Puan Madeena, cik sunya turut ada di situ menyaksikannya berpelukan dengan mamanya. Mungkin Puan Maria masih belum perasan akan kehadirannya dengan Noah dan Fath.

"Mama dah lama maafkan Meena...sentiasa maafkan Meena."

"Abah macam mana? Macam mana boleh jadi macam ni?"

"Entah...mama tak tahu, kawan dia yang telefon bagitahu. Semua berlaku dengan cepat Meena."

Setelah sedar akan kehadiran tiga jasad yang masih berdiri memerhatinya dengan anaknya, matanya tertumpu ke salah seorang daripada mereka. Madeena! Wajah yang masih diingatinya selama ini, yang sudah berbelas tahun lamanya tidak dia lihat. Bagaimana wanita tersebut boleh ada di sini? Apa kaitannya dengan Meena? Soal Puan Maria di dalam hati.

"Meena...kenapa perempuan ni ada kat sini?" Soal mama Dian dengan sedikit tegas.

"Err...mama, ini cik su..Meena jumpa cik su tadi."

Tajam anak mata Puan Madeena menikam anak mata Dian. Cukup menggerunkan!

"Selama ni, Meena masih berhubung dengan perempuan ni? Tanpa pengetahuan mama?!"

"Mama..."

"Tell me the truth Dian Ameena!" Tengking Puan Maria dengan menyebut nama penuhnya menandakan dia terlampau marah.

"Yes! Why? Is it wrong? I have the right too." Jawab Dian berterus-terang.

"Dian Ameena, perempuan ni dah tak ada kena mengena dengan kita. Dia dah buang kita dari hidup dia! Siap mengaku anak tunggal lagi, mama tak kenal dia!"

"Mama..yang lepas tu biarlah lepas. Let's start new chapter in life please..." Rayu Dian hampir menangis.

Fath dan Noah hanya diam tak berkutik memerhatikan gelagat anak-beranak itu.

"No, sampai mati pun mama takkan lupakan apa yang dia dah buat pada kita. Mama takkan jilat balik ludah mama! Never! Hey perempuan, kau tak diundang untuk datang kat sini, baik kau pergi sebelum aku halau kau!"

Cik Su Madeena tunduk memandang lantai menahan marah. Dia tahu, selama ni dia terlalu keterlaluan pada kakaknya itu sama ada dengan kata-kata mahupun dengan tingkah laku. Tapi jauh di sudut hatinya sayangnya pada kakaknya masih menebal tidak kira walau bencinya pada darah dagingnya itu.

"Mama, perempuan ini ada nama.Madeena namanya!"

"Mama tak kira, kenapa dia datang sini? Tak cukup apa dia dah buat kat kita? And you Dian Ameena, why would you still keep in touch with this bitch!?"

"Mama, watch out your mouth and low down your voice! This is hospital... tak malu ke orang tengok?"

"Baik Meena suruh dia berambus sebelum mama naik hantu! Now! Jijik aku tengok muka kau!" Merah padam muka Puan Maria menahan marah.

Dian memandang cik su dan berharap semoga dia mengerti dan beredar seketika. Noah mengikut cik su untuk menemani wanita itu beredar. Hanya tinggal Fath disitu untuk menemani Dian dan mama.

"How dare Meena masih contact dengan perempuan tu? Senyap-senyap selama ni?"

"Mama, Meena bukan budak kecil lagi yang mama boleh control ikut suka hati mama. I have my own rights and I deserve to know whereabouts of my aunt and cousins! Please don't be too selfish." Dian memebela dirinya.

"Oh...habis tu Meena dah lupa apa yang dia dah buat selama ni? Dia caci, maki hamun kita depan semua orang? Simply like that you can forget it?"

"Mama, manusia kalau marah macam-macam boleh keluar dari mulut. Macam mama jugak sekarang ni. Sudahlah mama, Meena penat dengan semua ni. Kesianlah pada Meena, for about fourteen years mama...fourteen years!"

"You don't understand me... "

"Yeah I don't understand you and you don't understand me!"

"Dia dah mengaku dia anak tunggal dengan bersumpah Meena sekali dengan orang tua tu!"

"Orang tua tu mak kandung mama! And I'm sure there's must be misunderstanding about this!"

"No, dah jelas lagi terang semua bukti yang ada! Sejahat-jahat mama, mama tak mengaku mama anak tunggal!"

"Enough ma, just enough! Meena datang bukan nak bertekak dengan mama, Meena datang dengan niat baik."

"Okay fine...then behave yourself."




                              **********************************************

          Setelah melawat abahnya di CCU bertemankan Fath dan mama, Dian keluar menemui cik su dan Noah. Wajahnya sedikit muram dan sugul. Bermacam-macam sedang bermain di fikirannya saat ini.
Cik su terus mendapatkan Dian yang baru keluar dari bangunan hospital itu.

"Meena, macam mana? Semua okay?"

Dian tidak menjawab lantas memeluk kemas ibu saudaranya itu dan menangis teresak-esak. Cik su mengusap lembut belakangnya dengan penuh kesian. Dicubanya untuk menyelami isi hati anak buahnya itu.

"Shhh..dah...cik su ada dengan Meena. Don't worry..." Pujuk Puan Madeena.

"Mama...kenapa dia masih tak berubah? Kenapa keras sangat hati dia..."

"Hey, kenapa cakap macam tu? Mama cakap apa pada Meena?"

"Mama...tak bagi Meena berhubung dengan cik su lagi. Kalau tak, dia tak bagi Meena balik lagi dah."

"Astaghfirullah..."

Noah terkesima seketika dengan apa yang diluahkan Dian sebentar tadi. Fath mengangguk tanda mengiyakan apa yang dicakapkan Dian itu. Dia sendiri tidak sangka yang Puan Maria sanggup berkata sedemikian pada anaknya sendiri.

"Macam mana ni cik su? Meena sayangkan mama...tapi Meena sayangkan cik su..."

"Dah tak mahu menangis, nanti kita fikirkan macam mana nak solve semua ni okay? Jom kita balik rumah cik su dulu ya?"

"Eloklah tu, baik Dian balik dan tenangkan diri dulu. Spend your time with cik su okay?" Noah mencelah.

"Tapi mama...."

"Tak apa..I'll protect you...she will never dare to mad at you sayang...trust me." Kata cik su dengan yakin.

"Okay, kalau gitu kau hantar ke aku hantar dia orang balik?" Soal Fath.

"It's okay, aku hantar dia orang...kau baliklah dulu." Noah menjawab.

"Okay, Dian kau take care kalau ada apa-apa terus call aku. Aku balik dulu ya. Cik su, Fath minta diri dulu."
Ucap Fath lalu bersalam dan memeluk Dian dan cik su.

"Dian, cik su jom Noah hantar balik..." Pelawa Noah dengan mesra.



                                 ***************************************************

         Puan Maria yang masih setia menunggu suaminya, Encik Ezuan Kumar yang masih telantar di CCU setiap hari di situ tanpa jemu. Dian datang melawat bertemankan Noah dan Fath berselang-seli dan cik su tunggu di luar bimbang mengeruhkan lagi keadaan. Sudah masuk tiga hari suami mamanya masuk ke HKL dan tiga harilah jugak mama sudah berkampung di situ.

          Dian memandang lemah kearah Encik Ezuan Kumar yang masih berbaring dengan batuan pernafasan. Menurut pakar, ayah tirinya diserang penyakit jantung tiba-tiba dan telah disahkan ayah itu tidak mengambil ubat-ubat yang dibekalkan mengikut jadual yang ditetapkan. Pelik, biasanya abahnya makan ubat ikut jadual setiap hari. Kenapa sampai boleh jadi macam ni?

Mesin Electro Cardiogram (ECG) yang dipasangkan pada ayahnya berbunyi nyaring dan membuatkan Dian panik.

"Noah...kenapa dengan abah?" Dian kelihatan cemas begitu juga Noah.

"Noah panggil doktor!" Noah terus keluar mendapatkan doktor dan Dian segera menekan butang kecemasan di tepi katil.

Tidak sampai beberapa saat, doktor dan beberapa jururawat datang ke katil ayahnya dan meminta dia dan Noah beredar sebentar. Mama tiada kerana ke kantin dan solat sebentar. Dian mengambil alih untuk menjaga Encik Ezuan Kumar saat itu. Dalam hati Dian berdebar-debar dan seluruh badannya terketar-ketar melihat detik cemas itu.

Setelah beberapa detik kemudian, doktor pun keluar dan Dian terus menerpa kearah doktor lelaki yang berusia separuh abad itu.

"Doktor, macam mana dengan abah saya?"

"Jangan risau, pesakit hanya mengalami tekanan darah tinggi dan keadaannya stabil. Mungkin dia akan sedar tak lama lagi. Jangan risau, dia seorang yang kuat semangat." Ujar doktor lelaki tersebut dengan tenang.

"Terima kasih doktor..." Ucap Dian dengan lega.

"Dian...dengar tu, abah Dian akan sedar tak lama lagi. Sabar okay?" Noah berkata kepadanya

"Dian cuma risau...tiba-tiba je dia jadi macam ni. Tak pernah dia masuk hospital dan sentiasa ikut schedule makan ubat. Entahlah..."

"Dah...insha Allah everything is gonna be find...chill okay." Noah menenangkan hatinya.

"Semua Dian buat ada je tak kena lately...stressed betul!"

"Janganlah stress, nanti Noah susah...nak pergi kelas lagi, nak jaga Dian lagi.."

Dian diam dan duduk di kerusi yang tersedia di luar bilik CCU tersebut sehingga mamanya datang bersama bekalan makanan untuknya. Marah mama juga makin berkurang dan reda. Apa yang penting abahnya sihat seperti sedia kala.


                                  ***********************************************


      Dian duduk di kerusi di tepi katil abahnya hampir sejam yang lalu sejak pagi tadi. Hari ini dia datang bersama dengan Fath yang jugak ada di dalam wad tersebut menemaninya. Mama pulak pergi ke bilik air untuk membersihkan diri. Sudah masuk hari yang keempat mamanya berumah di hospital ini. Tidur pun tak lena menjaga Encik Ezuan Kumar yang masih terlantar.

      Tiba-tiba, Dian perasan jari-jemari ayahnya bergerak-gerak lantas dia menghampiri lelaki itu menunggu reaksi selanjutnya. Perlahan-lahan mata ayah tirinya dibuka dan dia tersenyum lega melihat perkembangan positif ayahnya itu. Dalam hati diucapkan kata syukur yang tidak terhingga.

"Abah....alhamdulillah...." Itu sahaja yang terkeluar dari mulutnya. Fath hanya memerhati dan turut berasa lega.

"Kat mana ni?" Serak sura ayahnya bertanya.

"HKL...abah nak air?"

Perlahan ayah tirinya mengangguk. Pantas Dian mencapai gelas di atas meja di tepi katil dan menuangkan air dan metelakkan straw ke dalam gelas tersebut supaya memudahkan ayahnya untuk menyedut air.

"Nak lagi? Abah...dah tiga hari abah tak sedar tau? Meena risau..."

Encik Ezuan tersenyum dengan lemah. Diatas hidungnya dipakaikan alat bantuan pernafasan membuatkannya berasa tidak selesa.

"Abah nak cakap apa? Meena dengar ni.." Dian mendekatkan telinga ke ayahnya kelihatan lelaki tersebut ingin berkata sesuatu.

"Aa..abah mmm...minta... mmm...maaf..."

Dian tersenyum, untuk menyedapkan hati ayah tirinya itu.

"Aa..abah dah...banyak ...buat...salah...pada...Meena."

"So okay, don't talk too much. Rest okay?"

Encik Ezuan menggelengkan kepalanya dan bersambung "I... am... too... selfish...."

"I've... hurt.... you... so ..much ...coincidentally, without ...I noticed...for so long.... time."

Dian diam seribu bahasa menundukkan kepala ke arah lantai sementara Fath mendengar perbualan mereka berdua-beranak.

"You deserved to be happy...with a happy family. But I steal all that from you since fourteen years ago. I am a bad father...really bad father...you deserve to loath me!"

Dian masih senyap dan tidak menjawab apa-apa.

"Meena...look at me sayang...I am so sorry dear, I've steal all what you should owned since before, and now I've realized that I've sinned a lot to you."

"Meena...abah...minta maaf...maafkan abah ya?" Rayu Encik Ezuan Kumar dengan bersungguh.

Dian terkedu, dan menitiskan air jernih tanpa disangka. Fath turut bersedih melihatnya.

"Abah....Meena pun salah...Meena dah terkasar bahasa pada mama dan abah. I am too emotional..."

"No....you're not wrong sayang, me...who should be blamed for all these.. me...."

"Semua dah berlaku...tak dapat dibetulkan dan diputar balik. Meena redha...."

"Abah...kejam...abah...pentingkan diri sendiri."

"It's okay, Meena dah maafkan abah dan mama. Apalah gunanya kalau berdendam dan marah lama-lama nanti rosak hati. Tapi untuk melupakan bukan senang untuk Meena lakukan...I'm so sorry..." Jujur Dian.

"Aaa...abah....faham...just want you to know one thing, that I love you so much..."

Dian tersenyum pada ayah tirinya yang berada di atas katil. 'I love you too abah...' ucapnya di dalam hati.
Tidak betah dia untuk marah lama-lama kerana itu bukanlah sifat dirinya yang sebenar. Begitu juga dengan sesiapa, sebab itu semua orang suka berdamping dengannya.

Ketukan dari pintu bilik membuatkan dia terkejut dan tersentak lalu mengesat air matanya dengan lengan baju tidak mahu sesiapa melihat. Muncul Noah dan mama di muka pintu lalu masuk ke dalam bilik.
Ditangan Noah dipegang sejambak bunga segar barangkali untuk diberi buat Encik Ezuan Kumar.

"Alhamdulillah...pak cik dah sedar. Macam mana rasa? Sihat?" Noah bersuara memecah sunyi di dalam ruang bilik itu.

Encik Ezuan hanya mengangguk perlahan. Terasa tekaknya perit  kerana baru sudah bercakap dengan Dian Ameena.

Puan Maria tersenyum lega melihat perkembangan positif suaminya itu.

"Aunty, kalau aunty sudi jomlah berehat di rumah Fath. Dah empat hari aunty kat hospital, at least dapat tidur dengan selesa kat rumah sekejap. Biar Dian tengokkan uncle." Fath mempelawa Puan Maria.

"Tak pun mak cik boleh pergi rumah Noah. Boleh jumpa umi sekali, bakal besan mak cik." Sempat Noah berlawak membuatkan semua yang ada di dalam bilik wad itu tergelak kecuali Dian Ameena. Merah pipinya menahan malu dengan lawak selamba Noah itu.

"Meena tunggu abah ke nak ikut mama?" Soal Puan Maria pinta kepastian.

"Errr...Meena..."

"Meena baliklah dulu rehat nanti datang lagi dengan mama okay?" Encik Ezuan mencelah tiba-tiba.

"Ha, apa lagi greenlight dah dapat jomlah..." Noah berkata kepada Dian.

"Okay, kalau ada apa-apa cakap tau? Call terus.."

"Jangan...risau...doktor and nurse ada.."

"Okay, shall we?" Noah bersuara tak sabar.

"Mak cik ingat nak ikut Noah, Meena ikut sekali ye?"

"Err...terserah mama...Meena ikut je."

"Hai, orang nak pergi rumah bakal mak mertua, rumah aku dah tak pandang dah..." Fath memerli Dian.