Saturday, 22 December 2012

Bukan hanya kerana Ilmu..tetapi kerana Allah

Bismillahirahmanirahim..

Betapa rasa syukurnya dipanjatkan kepada Dia yang Maha Esa
Yang maha Agung maha Besar
bermula 5 November-27 November
Alhamdulillah telah Munirah selamat menduduki SPM 2012..
Wah sepanjang membuat persiapan itu dan ini
menghafal itu dan ini
stress tak perlu cakaplah macam mana..
Hanya Allah yang maha mengetahui perasaan ini..
Dalam pada itu, Munirah mendapat sms daripada seorang hamba Allah ini,
seorang yg pangkat kakak pada diri ini
sms tu bila check detail..ianya dterima pd tengah pagi buta
dan esok merupakan hari pertama exam spm (bm)

ianya merupakan pesanan yang amat saya hargai dan insyaaAllah akan saya ingat
sampai bila-bila..
justeru,saya rasa ianya sesuai utk dkongsi disini..

PESANNYA...

Ilmu penyuluh hati menunjuk jalan ke arah makrifah dalam mengenali rabbi..
Tuntutlah ilmu kerana Allah agar  timbul rasa khauf atau takut akan kebesaranNya..
Exam suatu amanah bagi kita seorang pelajar..
Usah dipandang remeh namun letakanlah peringatan bahawa itu bukan matlamat yang sebenar-benarnya..
Andai    A   diatas sekeping kertas itu yang dikejar..
Tidak mustahil reput dimamah anai-anai bersama ilmu yang pergi bersama berlalunya masa sebaik satu saat selepas exam tamat..
Tuntulah ilmu untuk dipahat di dalam hati..
Tuntutlah ilmu untuk diamalkan dalam kehidupan seharian..
Tuntutlah ilmu agar diri memahami dan bisa menyebarkan kebaikan..
Tuntutlah ilmu untuk mengenal pencipta sehingga membawa diri melalui lorong yang benar menuju jannah..
Tajdid niat sentiasa...
 Perbaharui niat sentiasa...
Fokus pada usaha..usah menekan diri pada natijah yang akan datang..
Buat sehabis baik..tawakal...dan jangan lupakan DOA..
Baca surah insyirah supaya dilapangkan dada menjawab soalan..
Mulakan dengan bismillah..
ALLTHEBEST!

itulah kak rabiatul faazra : )

terima kasih wahai kakak..

moga kejayaan dunia & akhirat mengiringimu..

sayang kakak <3
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 















Thursday, 15 November 2012

Berfikirlah!

Berfikirlah!
Assalamualaikum! Well,lately ni busy 4 preparing the next subjects..dengan ADDMATH,Psycho,eh nono PHYSICS,CHEMISTRY,BIOLOGY and PEND.ISLAM..sbagai selingan,buka laptop and google something that interesting..so baca bolg Wardina safiyyah..it's really good 4 all kind of people tak kira tua atau muda..tapi lebih 'afdhal' ianya dipraktikkan since kecil..byk sbnarnya nk menaip lgi..tp buat masa sekarang..okaylah tu kan! hahaha.. SALAM MAAL HIJRAH 1434 from me,Munirah mohd sobri : )

Sunday, 4 November 2012

Relax~COOL~Chill~maintain

Assalamualaikum wbt

INGAT..

SPM hanya sekali
17 Tahun hanya sekali

seumur hidup 

menuntut ilmu bukan kerana peperiksaan semata-mata

tapi

KERANA ALLAH  

nite <3

Sunday, 28 October 2012

November Please be GooD to me : )

Bismillahirahmanirahim..
Ya Allah..kini telah hampir ke kemuncak utk aku pergi 'berperang' 
ye..'berperang' utk menghadapi 1 peperiksaan awam yg diadakan utk 1 Malaysia..
Ya Allah..berilah aku kekuatan,keyakinan,kecekalan hati
untuk menghadapi ujianMu ini..
akanku bertawakal kpdMu setelah aku BERUSAHA & mbulatkan tekad..
di saat ini..pelbagai perasaan yang menghantui diri ini,
dgn itu,engkau tolaklah dosa2 lalu ku Ya Allah..
Ya Rahman Ya Rahim
berikanlah juga kejayaan buat sahabat2ku yg sama2 bjuang dlm SPM ini..
teringat akan satu kata2 hikmah..
"SETELAH KAMU MEMBULATKAN TEKAD,,,BERTAWAKALLAH KEPADA ALLAH"
insya Allah.. insya Allah dan insya Allah
akan hambaMu ini yg bernama Munirah 
akan berusaha dlm mencapai kecemerlangan dlm SPM!!
suka utk sy kongsi 1 petua utk berjaya yg sgt mantop..
pegangglah prinsip D.U.I.T :)
Doa Usaha Ikhtiar Tawakal
moga2 kita hamba2Nya berjaya didunia & akhirat..













Sunday, 21 October 2012

Reblog The Secret Of Laughter

LittleMissMeen: The Secret Of Laughter: Ever heard the laughter is the best medicine? In this world  full of stress, conflicts and problems, sometimes the best thing to do is just ... ( amazed with this blog )

to the owner of the blog,
i'm one of your readers
and so impressed to read each and every one of your post !
may Allah bless you.

Under Renovation

Bismillahirrahmanirrahim...
huhu..hujan...hehehe
okay..dalam sibuk study ( lah sangat kan )
just nak inform that this blog is actually 
UNDER RENOVATION
okay, sebenarnya.. munirah bukanlah pandai,reti,excell dalam buat blog
saja je nak mencuba benda baru..
al-maklum la "sy budak budak baru belajar"
jadi, kalau siapa2 yg sudi nak share apa2 yg boleh mberi manfaat & kebaikan..
sangatlah dialu-alukan..
ilmu..mesti dkongsi..baru best!!! hahaha

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

we move to the next chapter, semalam Munirah baru balik dari Kem Ibadah Tingkatan 5
kitaorg buat Qiamulail
Ya Allah..
sungguh menyeronokkan!
byk manfaatnya..
erm,,hasrat hati nak story pasal aktiviti qiamulail..
masa nampaknya mcm x m'izinkan..
byk kerja nak buat..
So, munirah akan cerita in the next entry insya Allah
kalau umur pjg & sihat tubuh badan..
terima kasih kpd sesiapa yg sudi singgah or tersesat di blog ini..
(thanks 4 those willing visit to my blog or get lost here..haha just joking)
insya Allah i'll improve the content in this blog so that we all get the benefits..
jaga solat,jaga iman,jaga amal : )



Sunday, 14 October 2012

Lakaran Oktoberku


 Assalamualaikum..
pertama sekali, agak lama mgambil masa bg menulis entri baru d blog sebab?
sebabnya..internet slow..tggu bulan baru sebab...
haha sebab limit !!!!
sungguh menguji tahap kesabaran..disaat idea mencurah2 nak menaip..
tapi xpe..ada hikmahnya..
Allah nak diri ini mengulangkaji 
sebab.....SPM is around the corner!!!!
Allah...Allah..Allah..
Ya Allah..
aku memohon padaMu..
kurniakanlah aku kejayaan untuk aku didunia & akhirat
lindungilah aku daripada leka dan lalai
daripada mengingatiMu dan darpd melakukan kbaikan dsisiMu..
juga berikan kejayaan buat sahabt2 seperjuangan hambaMu ini..
ku yakin..apa2 bisa berlaku dlm masa terdekat..
Sesungguhnya....Engkau telah menentukan qada & qadar bg diriku..
dan...
Aku REDHA..
manusia mampu merancang..
tetapi engkau Ya Allah merancang dengan CintaMu  <3
Munirah nak share something that actually valuable to see..
jomm :)

http://wardinasafiyyah.com/media/wardinas-vlog/56-aku-malu-denganmu-ya-rasulullah#.UG54aT3upfF.facebook




Friday, 14 September 2012

Coretan Kehidupan di Dunia

Bismillahirahmanirahim..
Assalamualaikum wbt to all readers! : )

setelah Ramadhan pergi meninggalkan..
Syawal juga bakal melabuhkan tirai..

yg mjd persoalannya adakah diri ini akn bersua dgn bulan yg
penuh keberkatan itu?
marilah panjatkan rasa syukur..
Alhamdulillah
Allahu..akbar
Subhanallah..
memang terasa Rindu..pd bulan mulia tersebut..
tp apakan daya..masa tetap berlalu pergi..
hanya DOA yg bleh dibuat..

dlm bulan syawal, Munirah menghadapi trial SPM..
semoga berjaya utk diri sendiri dan kwan2 sperjuangan yg lain!
soalan trial adatlah ada yg senang ada yang medium ada yg susah tahap gaban
hahaha

pada 9 sept 2012 baru ni Munirah & umi join acara 10000 Langkah Merdeka
sungguh meriah! 
diadakan sempena utk mcegah rkyat msia drpd
obesiti & pyakit yg boleh mbawa maut!
ingat!


PREVENTION IS BETTER THAN CURE :)
nikmat SIHAT adalah anugerah yg terindah & terhebat 
yg Allah kurniakan pd kita..

so moral of the story...otak yg cerdas ada pd badan yg sihat..
JAGALAH KESIHATAN ANDA!
INGATLAH ORANG TERSAYANG!

Assalamualaikum wbt~


with friends






senget n the mama n adam
peserta 10 000 Langkah

Saturday, 18 August 2012

Selamat tinggal Ramadhan 1433H Selamat datang Syawal 1433

Assalamualakum..

kumengharapkan ramadhan kali ini penuh makna..
agar dpt kulalui dgn sempurna..
selangkah demi selangkah..
setahun sudah pun berlalu..
masa yg pantas blalu..
hingga x terasa pun..
berada d bulan rmadhan smula..
Allah..cepatnya berlalu bulan yg 1000 bulan yg lebih baik
dari bulan2 yg lain..
subhanallah..
allahuakbar
Hari ini...18 Ogos 2012 bsamaan thun 1433H
merupakan ramadhan yg terakhir sblum Syawal membuka tirai..
Sedih + Gembira ku rasakan..
sedih kerana entah dapat lagikah diri ini bersua dengan ramadhan utk akan dtg
gembira kerana akan meraikan hari kemenangan setelah berpuasa selama sebulan
Walau apapun di kesempatan yg ada..
Munirah ingin mengucapkan 
Selamat Hari Raya Aidilfitri
minal aidil wal faizin
maaf zahir
&
batin
sepuluh jari dsusun memohon ampun dan maaf
dari hujung rambut ke hujug kaki
kepada sesiapa shj yg mengenali diri ini mahupun tidak..
marilah menyambut hari raya dengan penuh keberkatan dan kesederhanaan :)











Monday, 23 July 2012

Alhamdulillah...Happy sweet 17 to me!

Assalamualaikum readers!
Alhamdulillah..alhamdulillah...alhamdulillah
syukur kpd Allah maha besar lagi maha pemurah
di Ramadhan ke-3 Munirah genap 17 tahun
semoga iman semakin bertambah,amal juga semakin bertambah
semakin berubah ke arah kebaikan di jalan yang lurus
disamping redhaNya..
Sebenarnya, Munirah berkongsi tarikh lahir dengan PM yang ke-6
iaitu Datuk Seri Najib Razak..
mesti dia menyambut dgn meriah
tetapi Munirah sambut secara sederhana sahaja
lagipun cukuplah bagi Munirah dikelilingi oleh
orang2 yang tersayang terutama my umi..
tambahan..sempena umur 17 ni Munirah mengalami perasaan yang sangat gembira
sebab orang yg Munirah syg & juga turut mpunyai ptalian darah dgn Munirah
juga mengucapkan selamat hari lahir..lagi menggembirakan apabila dia
bagi special delivery gift dari jauh lagi..
insyaAllah...di waktu yg hening akan Allah ptemukan kami
Semoga makin menjernihkan keadaan..
Secara keseluruhan...Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubaraq
tahun 2012..
bersyukur kuta dpt bsua lagi dgn ramadhan yg pnuh barakah ini..
Marilah sama2 berebut peluang mencari sinar lailatul qadar..
Ahlan wa sahlan ya ramadhan!










Thursday, 12 July 2012

A WARM WELCOME TO YOU JULY!

Assalamualaikum w.b.t pada semua yg sudi atau terlanjur singgah di page ini..jutaan terima kasih
Pertama sekali,Munirah ingin mengucapkan selamat datang kpd bulan Julai..
sebab...
sebab? sebab bulan julai merupakan salah satu bln yg special utk Munirah.
Haaha ini kerana julai merupakan bulan Munirah lahir! 
yeay angka makin bertambah!
semoga amal ibadat pun bertambah..
Bulai julai juga merupakan bulan yg paling mulia pd tahun 2012 ini 
sebab 
Ramadhan kareem bakal menjengah bermula 21 julai ni..
dan 21 julai jugalah tanggal penting buat ustazah Hasnah (sifu)
menyambut hari lahirnya dan..sebelum tu 12 julai (if tak salah) 
hari jadi anankandanya yg ke-3 
yg skrg ni baru memulakan posting di HOSHAH.
then,menantunye kak Zai..
ermm sebenarnya kan ramai dlm kelas 
smbut birthday bulan Julai..
Candice,Hanis Pkah, Munirah,Ezzatul,Marisya
ish banyak la..
even Perdana Menteri pun smbut bln julai
iaitu pd 23 JULAI..
Kedua, Munirah dah berjumpa dgn antara yg penting dlm hdup Munirah..
Biarlah hanya Allah,Munirah & si dia yg 
mengetahui..
Alhamdulillah sangat Ya Allah.
Semoga perpisahan yg lalu menambahkan lagi keeretan antara kami.
okay jaga diri,jaga solat,jaga tingkah laku bye n assalam!



Sunday, 1 July 2012

HARI SUKAN YANG MERIAH 2012

Bunga cantik sekuntum..Assalamualaikum : )
Setelah sibuk dengan saringan dan sukan..
hari ini Munirah baru ada kelapangan untuk 
share dengan readers blog ni 
tentang kemeriahan
Kejohanan Sukan Tahunan 
SMK Abu Bakar Temerloh
kali ke-69..
Alhamdulillah Munirah berjaya tebus
kekalahan 1500m & 400m 
dlm acara 4x400m & 4x100m
sekaligus sapu kesemuanya pingat emas..
Syukur ya Allah..
Team Munirah terdiri drpd 
Aina sufi, Farah amira, Hanis pkah, Turga & Munirah..
Pada hari sukan 28 Jun 2012..
Sungguh gempak dengan perbarisan yg btemakan 
MERLIN...
Kamal mjdi maskot sbg King Arthur,
Munirah mjdi pmegang spanduk sbg Lady Morgana,
dan dijayakan dgn yg lain..
Cikgu Mazlan,Sharifah,Shikin,Shamin,Fuad dll..
yang begitu supportive & kreatif..
Tak pelik la kalau Rumah Perdana menjuarai 
perbarisan,hiasan rumah sukan,acara balapan & padang, sukantara..
so, tak sia-sia Munirah sewa baju pengantin kan?
hahahaha..memang best & meriah..
siap ajak kahwin lagi : P
Secara keseluruhan, memang puas hati sebab Perdana juara sukan tahun 2012 ni.
agaknya sempena tahun akhir Munirah di sekolah ni..
apapun jutaan terima kasih kpd cikgu2 dan ahli rumah perdana yang
sudi bekerjasama dlm menjayakan sukan ini..
akhir kata...

JUST BELIEVE YOURSELF !















Tuesday, 19 June 2012

Saringan

Assalamualaikum wbt..disini saya dengan bebesar hati ingin memohon supaya semua mendoakan kejayaan sya dalam acara sukan..esok 20 jun 2012 saringan utk 400m bersama hanis pikah..Ya Allah ya rahman ya rahim.. pinjamkanlah ku kekuatan dan semangat utk memperjuangkan kemenangan rumah Perdana..amin ya rabbal alamin.. :)


Sunday, 17 June 2012

Suuukan

Assalamualaikum..kali ni Munirah nak cerita pasal sukan..haa Sukan tahun 2012 kali ni dibuat lambat sikit iaitu pada 28 jun kerana nak buat sereantak 1Malaysia katakan.Tahun lepas acara sukan yg Munirah masuk 400m,1500m,4x400m,4x100m tapi...400m je sempat btnding tu pun saringan..syukur dpat go to final tapi tak ada rezeki tak boleh berlari dsebabkan oleh perkara yg memang tak dpat dielakkan..hanya merentas desa je menang no9..tahun ni minta2 berjalan lancar dan menang semua acara yg akan Munirah masuk..tp thn ni utk merentas desa Munirah tak pergi sebab tak sihat..Apapun..all the best to myself and rumah Perdana..Perdana Mantap Berentap!! Majulah sukan utk sekolah & negara..jom cuci mata tgok pic..oh ya! happy sunday day and happy father's day to all fathers in this world especially to my abah :)






Friday, 8 June 2012

Songs


Assalamualaikum...hari ini Munirah nak kongsi dua lagu kegemaran yang berjudul " Safe and Sound " yang dilantunkan oleh Taylor Swift.. dan " Stay" oleh Miley Cyrus..check it out! spread love~


Thursday, 31 May 2012

STORY FROM SEGAMAT, JOHOR

       Bismillah..as'kum kepada sesiapa yang sudi melawat blog saya atau yang tersesat ke sini yang serba kekurangan ini.Saya cuma ingin berkongsi cerita hidup saya pada hari semalam tanggal 30 Mei 2012 iaitu pada hari Rabu.Saya bersama umi dan abah pergi ke Segamat Johor untuk jalan-jalan melawat sahabat.Dalam perjalanan, kami sampai di Mengkuang yang mana masih dalam negeri Pahang.Abah tanya saya lepas Mengkuang apa? saya pun cakap entah..abah sambung Sengkuang, saya pun kata lepas Sengkuang, kuang kuang kuang...Lagi satu,masa sampai di rumah mereka,ada anak bongsu tengah mandi.Bila umi tanya boleh tumpang mandi? dengan selamba Farisya kata " ha masuk la!"hahaha okayla cerita sini habis sini la ye.jom cuci mata tengok gambar kat bawah ni check it out!




Shasha & Farisha




Tuesday, 29 May 2012

Just arrive from Kuala Lumpur..now time for maghrib : )

Monday, 28 May 2012