Sunday, 28 June 2015

The Healing Love - Part 20



               Dian sambung tidur setelah menunaikan solat subuh secara berjemaah bersama Noah dan keluarganya. Kelihatan masing-masing masih mamai sebab layan filem apa entah semalam sampai tidur lewat pagi. Cuma umi Noah dan daddynya saja yang terus berjaga setelah subuh dan bercucuk tanam di taman mini di tepi rumah. Rajin juga pasangan suami isteri ini berkebun dan bercucuk tanam ya.

              Setelah terlelap sejam tadi, Dian akhirnya terjaga dan membersihkan diri lalu turun ke bawah. Hajatnya ingin membuatkan sarapan untuk seluruh isi rumah tetapi umi Noah lebih pantas lagi daripadanya. Kelihatan wanita berusia separuh abad lebih itu sedang membancuh teh dan menggoreng cekodok di dapur.

"Assalamua'alaikum umi, maaf Dian tertidur tadi. Hmm sedapnya bau, masak apa ni?"

Puan Nasha Emily tersenyum manis melihat Dian muncul di dapur.

"Wa'alaikumusalam sayang, umi goreng cekodok pisang je. Dian okay ke?"

"Wah..favorite Dian tu! Ada apa yang boleh Dian tolong?"

"Dah tak ada, dah nak siap pun. Tolong panggilkan hero-hero tu Dian?"

"Baik umi. Dian naik panggil dia orang kejap."


             Dian memberanikan diri mengetuk pintu bilik Naz, adik ketiga Noah yang berada di tingkat atas. Nasib dua kali ketuk lelaki tersebut sudah menyahut dan akan turun sebentar lagi. Seterusnya Dian melangkah di hadapan bilik Noah pulak. Salam diberi bersama beberapa ketukan pada pintu bilik itu.
Setelah beberapa ketukan, masih tidak berjawab membuatkan Dian serba salah. Nak masuk ke tak?
Kalau tak panggil nanti, sampai esok tak turun pulak. Bismillah... dengan langkah perlahan dan berhati-hati Dian menapak ke dalam bilik bujang tersebut.

            Wah cantiknya bilik dia, kemas, teratur dan tersusun mengalahkan biliknya! Dekorasi yang tenang bertemakan warna ungu lembut. Eh! Kejap, ungu? Warna kegemaran Dian tu! Haruman lavendar yang menenangkan menghiasi ruang kamar Noah secara tidak langsung membuatkan Dian rasa segar.

"Lah...tidur mati ke? Noah... bangun! Breakfast!" Dian tegaskan suaranya.

Noah masih asyik lena dibuai mimpi bersama dengkuran halus. Tangan kiri di atas perut dan tangan kanan di atas dada. Dian mencuba sekali lagi.

"No...ah!!!! Oh Noah! Bangun... hari dah siang!" Dian separuh menjerit.

Masih tiada respons. Hish tak boleh jadi ni.

"Noah, rumah terbakar Noah!!! Rumah terbakar!" Dian masih tak berputus asa.

"Hah! Terbakar? Bomba! Bomba!" Dengan terkejut Noah bangun lalu menjerit-jerit.

Dian tahan tawa melihat reaksi Noah yang macam orang sasau.

"Ha ha ha ha! Bangun, turun breakfast!" Tawa Dian terhambur juga akhirnya.

"Bukan rumah terbakar ke?" Noah bertanya dengan muka blurr.

"Mana ada. Tulah tidur tak ingat dunia, bom meletup pun tak sedar kan?" Jawab Dian.

"Heee..okay give me five minutes please."

"Don't be late! Semua tengah tunggu kat bawah." Pesan Dian sebelum beredar.

Tanpa sedar dan sengaja Dian terlanggar sesuatu yang berada betul-betul di tepi meja dalam bilik tersebut.
Pantas tangannya mengambil dompet Noah yang terjatuh secara terbuka dan terlihat gambar passportnya!

"Mana dapat gambar Dian huh?" Soal Dian dengan hairan.

"Err...err..." Noah kelu lidah sambil menggaru kepala yang tidak gatal

"Noah?" Dian separuh mengangkat keningnya.

"Hari tu masa kat bilik Dian...sorry."

"Suka hati je ambil kan? Dah minta maaf masa raya tapi buat dosa tahu kan ambil tanpa kebenaran itu mencuri?"

"Tahu ustazah...minta maaf."

"Apa dia?"

"Tahu ustazah, ampun...lain kali janji tak buat." Noah angkat tangan kanan bersumpah.

"Tak semestinya jadi ustazah kalau nak tegur. Salah tetap salah."

"Dah cepat turun! Umi dah lama tunggu."

"Dian...kejap!"

"Ish apa dia?"

"Will you allow me to keep this photo please?"

"Dah ambil baru nak minta?"

Noah tersengih menampakkan barisan gigi putih bersihnya tanpa segan silu.

"Suka hati kaulah Noah, Dian ada banyak lagi copy."

"Yahoo!!!"

Tanpa berlengah Noah masuk ke bilik air untuk mandi dan terus turun ke bawah untuk bersarapan.



                                      ********************************************


  Sedang mereka menjamu sarapan di meja makan, Naz memecah sunyi di pagi pukul sepuluh itu.

"Along, abang bomba dah balik ha ha ha." Perli Naz pada Alongnya.

" 'Cheese' kek sungguh kau ye! Dia pun sama terbuai lena lepas subuh tadi. Kak Dian yang kejutkan kan?"

"Tapi Naz terus bangun tak macam orang tu sampai nak rumah terbakar baru nak bangun."

"Alah bukan selalu, hari cuti nilah nak feeling bangun lambat. Nanti kelas start tak merasa dah."

"Hari ini apa plan long? Ada apa-apa program?" Tanya Naz sambil mengunyah cekodok pisang uminya.

"Hmmm entah, tak ada apa kot. Stay home je rasanya."

"Kak Dian?" Naz memandang Dian meminta kepastian.

"Nope, Kak Dian nak kemas-kemas nak balik nanti."

"Hah? Kelas isnin ni kan? Hari ni baru Sabtu, balik esok je ya Kak Dian?"

"Err... tengok orang yang sudi hantar kakak lah Naz, nak hantar hari ini akak follow je."

"Along, hantar Kak Dian besok aje please? Hari ni Naz nak ajak korang buat something."

"Buat apa?" Noah menyoal adiknya disebelah.

"Karaoke. He he he..." Naz tersengih selamba.

"Okay, along hantar esok."

"Ha Kak Dian, balik esok yay! Lepas ni kita karoks!"

"Siapa nyanyi paling tak sedap kena benam dalam swimming pool tuh deal?" Naz memeterai perjanjian.

"Hah? Ish tak mau la akak Naz." Dian tidak bersetuju.

"Okay macam ni, siapa kalah dia masak makan malam ni boleh?"

"Setuju, deal?" Kata Naz.

"Please Kak Dian....hari tu akak nyanyi bukan main sedap lagi tepi kolam dengan along."

Alamak, Naz nampak dia menyanyi malam semalam ke? Sudah! Entah-entah dia rakam?

"Don't worry, Naz tak record pun. Masa tu terus terkesima dengar akak nyanyi sedap gila."

"So macam mana? Setuju?" Noah meminta kepastian.

"Err...o..okey. Tapi Kak Dian tak pandai nyanyi. Betul!"

"Alah belasah je kak, Naz pun suara macam katak puru."




                           ****************************************************


Setelah sepagi berkaraoke di ruang tamu akhirnya mereka berhenti menyanyi dan mengambil angin di luar rumah di tepi kolam.

"Naz malam ni kau jadi tukang masak. Masak sedap-sedap kalau tak along 'masak' kau buat steak!" Ujar Noah sambil menghirup jus oren di tangannya.

"Ceh, mentang-mentang dia skor 94% beza empat mata je pun!" Naz membela dirinya.

"Ah tak kira tadi dah janji siapa kalah kena masak makan malam. Kan Dian?"

Dian mengangguk dan tersenyum. Lega dia berjaya skor 92% walaupun ke laut je dia menyanyi.

"Okay, fine!" Naz mengalah.

"Tapi...sebelum tu along nak benamkan kau dalam kolam ni ha ha ha yeahh!!" Tanpa rasa bersalah Noah menolak Naz ke dalam kolam renang yang kebetulan dia sedang berdiri sipi saja dari tempat itu.

"What the! Siap kau long! Umi tengok anak sulung umi tolak Naz masuk dalam kolam." Naz mengadu pada uminya.

"Alah, tak mati lemas pun. Naz kan pandai berenang."

"Anak manja umi huh!" Noah perli Naz.

"Eh, long apa kat atas kepala kau tuh? Sini jap!" Naz berbohong dan perangkap Noah ke tepi kolam.

"Benda? Hah tolong buang Naz."

Dan tanpa berlengah Naz menarik Noah masuk terjun sama ke dalam kolam renang tersebut.

"Bengong kau Naz! Aku sumpah kau jadi katak puru ha ha ha!" Noah ketawa lalu membenamkan kepala Naz ke dalam air.

Dian geli hati melihat aksi kedua-beradik itu bergaduh manja mesra di dalam kolam. Sungguh dia rasa cemburu sangat! Namun rasa gembira dan senang menguasai di hati.

"Haih budak berdua ni macam-macam! Inilah jadinya bila lama tak berjumpa. Kejap gaduh kejap baik."
Umi Noah dan Naz berbicara di tepi Dian.

Dian hanya tersenyum melihat telatah anak-anak teruna Puan Nasha Emily yang masing-masing simbah-menyimbah air dan berlumba renang. Sesekali lawan tahan nafas dalam air. Seronok!



                             ***************************************************


        Salam. How you doing? Still at Noah's home? Miss you ~Adam 

Mesej yang baru diterimanya usai menunaikan solat fardhu asar. Patutkah dia balas atau biarkan saja mesej itu tak berbalas? Kalau tak balas nampak sangat sombong semacam. Okay, sekali ini je Dian. Getus hatinya.


W'salam, great! Yes at his place and by tomorrow will be back at hostel. Why?

Dua minit kemudian bunyi tweet menandakan mesej masuk lalu Dian segera membacanya.

Oh, just asking. Though you've been in your hometown. Could we meet after you be back to hostel, please?

Meet? For what? 

Just to meet my desired flower that long time no see :)

Silly! Insha Allah...

When you reached pls give me a call. 

Will see :)

See ya tomorrow! India London Oman Venice Europe Yunan Oscar Unicorn :)

           Berkerut dahi Dian menterjemah mesej Adam yang terakhir itu? Apa kaitannya dengan           hajatnya untuk bertemu dengannya dengan India, London Oman bagai? Sungguh, dia tak faham!
Bahasa apa yang cuba Adam sampaikan? Pabila jemarinya ingin menaip balas, kejap!
Tadi dia berjanji pada diri sendiri hanya balas sekali saja tapi ini dah berkali-kali. Ah! Malunya.


           Akhirnya Dian tidak membalas mesej tersebut dan seketika itu pintu biliknya diketuk. Pantas dia membuka pintu bilik dan melihat Noah tercegat di pintu sambil tersengih.

"Yes?" Tanya Dian.

"Look who's here! " Noah menunjukkan Natasha dan Khaleef yang menyorok di belakanya untuk terkejutkan Dian.

"Oh my two little sweethearts! I miss you guys come muahh muahh." Dian memeluk dan mencium kedua-dua beradik yang sudah terlalu teruja untuk bertemu dengannya.

"We come here just to meet and play with you Kakak he he he." Natasha selamba memberitahu Dian.

"Oh that's so sweet of you darling, okay come we go downstairs!"

"Ehem!" Noah sengaja berdehem untuk ambil perhatian.

"Why?" Soal Dian

"Kacang lupakan kulit nampak?"

"Jealous? Dengan budak kecil pun nak jealous hah?" Dian tergelak memerli Noah.

"Sorry sikit, bukan jealous tapi cemburu. Cem...bu...ru...."

"Eleh samalah tu, ni mesti lemah English masa sekolah rendah dengan menengah."

"Okay, jom Abang Noah sayang...kita turun bawah main sama-sama ya? Natasha and Khaleef ask Abang Noah to join us along."

"Come...adik ada new toys to show you!" Ujar Khaleef sambil menarik tangan Noah untuk turun ke bawah.

"Ish dah besar pun nak merajuk Abang Noah ni, hodoh you know?" Natasha mencelah.

Dian ketawa bila Noah kena bahan dengan sepupu kecilnya itu. Padan muka!

"You are the one that hodoh okay huh! Me is hengseng..." Noah tak mahu mengalah.

"Hello, I am pretty enough just like my mummy. FYI, lots of boys in my class asked me to be their girl huh!" Natasha turut sama tidak mahu kalah.

Tergamam Dian melihat celoteh Natasha yang baru berusia tujun tahun mengatakan bahawa dia ada ramai peminat! Biar betul budak kecil ni?

"Me too have a girlfriend which is way more beautiful than you." Sambung Noah.

"Who is your girlfriend? Tell me." Soal Natasha.

"This, right in front of you know. Pretty right ha?" Noah mengukir senyuman.

"Kak Dian? Really?"

"Yes of course darling."

"Err..don't listen what you've heard just now Natasha, Abang Noah's just kidding." Dian buat muka pada Noah.

"Oh well if that's true, I am the most happiest person in this whole wide world!" Teriak Natasha.

"Okay whatever, come we go downstairs?" Dian mengubah topik.

Barulah semua berganjak dan turun ke bawah. Betapa lega hati Dian!


                         *****************************************************


              "Khaleef, can I kiss you more more and more?" Tanya Dian sambil cuba mendapatkan Khaleef yang sememangnya susah untuk duduk diam. Geram melihat wajah putih mulus dan gebu budak kecil itu yang masih suci dari sebarang dosa.

Setelah penat dikejar oleh Noah dan diusik oleh Noah, barulah si kecil yang baru berusia dua tahun lebih itu mendapatkan Dian di sofa. Diminta untuk melinduginya daripada gomolan Noah. Menjerit habis supaya diselamatkan.

"Kung! Kung!" Kata Khaleef yang masih pelat dalam berbicara.

Nasib Dian mudah tangkap maksudnya lantas mendukung si cilik yang comel itu. Peluang untuk mencium dan mengomel terbuka luas. Mengekek budak kecil itu ketawa kegelian.

"Khaleef come to Abang Noah?" Noah menghulurkan tangan untuk mengambil Khaleef daripada Dian.

Pantas si comel itu menepis dan mencengkam kuat di atas dukungan Dian. Kali ini dia tidak akan tertipu dengan helah Noah.

"Jom kita beli ais krim nak?" Naoh mencuba sekali lagi.

"Tak nak!" Jawab si kecil itu yang masih dalam dukungan Dian.

"Coklat? Coki-coki?" Umpan Noah lagi.

"No!"

"Then what do you want?" Soal Noah.

"I want...." Tanpa segan silu Khaleef mencium tepat di bibir Dian lalu tergelak terkekek-kekek. Bukan sekali tapi berkali-kali dia mencium Dian dengan selamba. Hampir meleleh air liurnya sambil mencium Dian.

"Eeee gatalnya budak kecil ni! Mengalahkan orang besar ha ha ha!" Noah galak menyakat.

Semakin disakat semakin menjadi dia mencium bibir mungil Dian lalu ketawa bagaikan dibuat-buat.

"Eeee seronoknya ada orang cium kita banyak kali hari ini. So sweet!" Dian ketawa senang hati.

"Ceh, menyampah!"

"Khaleef ada orang cem...bu...ru..."

"Bu..ru! aha ha ha ha." Khaleef mengikut kata Dian.

"Bukan bu..ru.. tapi cem...cem..bu..ru! Cemburu. Say it?" Jawab Dian.

"Emburu!"

"Cem.....bu...ru!"

"Cem..bu..ru!" Akhirnya si kecil itu berjaya menyebut dengan betul.

Noah malas melayan mereka berdua lalu hilang ke dapur dan muncul bersama beberapa batang ais krim yang sungguh menyelerakan dan menambat hati si kecil Khaleef.

"Nak! Nak!" Pinta Khaleef lalu menghampiri Noah.

"Tadi kata tak nak. Wek!"

"Nak!"

"Okay here you go. Kiss dulu!"

Si kecil itu memberi sebuah ciuman di pipi kanan Noah.

"Haip! here?" Noah menunjukkan pipi di sebelah kiri pulak.

Si kecil itu hanya menurut sahaja demi mendapatkan ais krim tersebut.

"Okay nah!"

Kemudian Noah memberi sebatang ais krim kepada Natasha dan akhir sekali membuka untuk dirinya sendiri.

"Ehem, makan seorang nampak?" Dian menegur.

"Eh sorry, this is the last but if you don't mind nah!" Noah menghulurkan ais krim yang sudah dijilatnya itu.

"Eeee tak naklah! Dia dah jilat nak bagi kita pulak."

"Cepat meleleh nanti!'

"Tak mau! Gelilah."

"Come, here I feed you. Aaaaa!"

Tanpa diduga Noah menonyoh ais krim ke mulut Dian membuatkan Dian membukakan mulutnya dengan terpaksa.

"Noah!"

"Yes me?"

"Keji!"

"I love you muah! ha ha ha!" Selamba Noah mengucapkan kata cinta pada Dian lalu menghabiskan ais krim vanilla tersebut.



                                            *****************************************


                Keesokan hari dalam pukul sepuluh pagi Dian meminta Noah menghantarnya pulang ke asrama di universiti bimbang sesak lalu lintas. Maklum sajalah namanya Kuala Lumpur kalau tak jam tak sah. Lagi-lagi bila masing-masing pakat nak balik ke bandar semula setelah beraya.

"Kak Dian! Kejap..." Panggil Naz kepadanya.

"Eh Naz ingat tak ada tadi. Ada apa?"

"Nah, cenderahati yang tak seberapa!" Naz menghulurkan sebuah beg kertas sederhana kepada Dian.

"Eh apa pulak ni? Birthday akak dah lepas lah."

"Just take it, anggaplah hadiah for your pre-birthday from me."

"Eh eh patung Koala lah! How cute! Key chain dengan t-shirt pun ada? Thank you so much Naz!"

"Not a big deal, kebetulan beli lebih tak tahu nak bagi siapa. So you are lucky."

"Heee lepas ni akak tak bosan sebab ada Koala bear teman tidur he he he."

"Nanti free datanglah sini lagi Naz cuti lama tau. Nanti Naz suruh along bawa pergi Australia."

"Insha allah... okay akak pergi dulu take care bye!"

Naz melambai kepada Dian di muka pintu sehingga kereta yang dipandu Noah hilang dari pandangan.



           
                                         *****************************************


             Dari tadi Puang Maria merenung akan sebuah barisan nombor yang padanya bukan talian tempatan di skrin telefon bimbitnya.  Nombor telefon yang dia curi-curi ambil dari telefon Dian semasa anaknya itu meninggalkan di dalam biliknya. Sampai sekarang dia berteka-teki siapakah pemilik nombor telefon tersebut. Cuma dia ada membuat beberapa panggilan untuk memastikan talian tersebut masih aktif atau tidak.

             Rupanya selama ini nombor yang sama asyik menelefon Dian selama anaknya itu pulang ke rumah ketika beraya hari itu. Ternyata Dian Ameena berbohong kepadanya. Mesti ada sesuatu yang disorok daripada pengetahuannya. Semestinya melibatkan dirinya sekali. Kalau tidak masakan Dian sanggup menipu kepadanya buta-buta. Dia harus siasat!

"Mama buat apa asyik tengok skrin handphone tu?" Tanya Encik Ezuan Kumar yang mendekati isterinya itu.

"Eh tak ada apa-apa. Ini, tahu tak nombor ni dari negara mana? Macam bukan nombor Malaysia."

"Aah macam bukan. Mana awak dapat nombor tu?"

"Hari tu ada nombor ni called tapi saya tak sempat jawab. Lepas tu tengok nombor dia lain macam aje."

"Try call balik mana tahu kawan awak dari overseas."

"Ish saya mana ada kawan duduk overseas!"

"Cuba ingat balik, awak kan kawan ramai. Kawan sekolah,sekolah rendah, menengah, hospital."

"Iye saya yakin dan pasti hundred and ten percent! Siapa ya?"

"Hah saya mana tahu kawan awak bukan kawan saya. Ni Meena tak ada call?"

"Ada tadi dia called cakap on the way balik hostel. Saya katalah nanti hujung minggu akan pergi tengok dia."

"Saya tengok tak lama macam kita nak dapat menantu."

"Saya pun rasa macam tu. Tapi Meena tu muda lagi lah abah, tak macam terburu-buru ke?"

"Hmm kalau dah jodoh, terima jelah. Lagipun saya tengok Noah baik budaknya."

"Kan! Saya pun suka tengok dia, lawak pun ada ha ha ha. Bolehnya dia tersasul panggil saya 'mama' dia nak sebut 'mak cik' sebenarnya."

"Kalau dah dia orang suka sama suka kita kahwinkan je senang. Wali hakim je senang cerita!"

"Saya pun setuju tak payah pening kepala. Lega bila anak dara seorang tu ada yang menjaganya. Umur kita pun belum tentu panjang ke tidak."

"Okay saya nak keluar sekejap."

"Abah nak pergi mana?"

"Jangan tanya, pantang! "

"Alah cakap aje lah..bukan saya larang pun. Nak tahu je."

"Jumpa Nathan la apa lagi. Duduk rumah pun bukan ada apa."

"Hmmm yelah jangan lama-lama nanti saya siap masak kang sejuk pulak lauk."

"Okay see you again bye!"

                                        **************************************


 "Terima kasih Noah tolong hantar Dian balik, nanti kita belanja ais krim ya!" Ucap Dian.

"Ais krim je? Ish tak patut..."

"Dah tu? Nak apa? Lempang nak?"

"Mak aii! Gangster ke apa?"

"Okay, say it what do you want?"

"Your heart!"

"Itu dah melampau kalau ambil hati Dian nak hidup macam mana? Oh nak tengok Dian jadi arwah?"

"Ish merepek! Buat-buat tak faham pulak, menyampah!"

"Eeeee aku hempuk jugak kepala dengan beg ni. Okay thanks again bye!"

"Dian!" Panggil Noah.

"Apa lagi?"

"I Love you!"

Terus setelah Noah mengucapkan kata cintanya dia memecut laju hilang bersama Toyota Camry Hybrid membuatkan Dian geram dan ketap gigi.

           Sesampai sahaja dia di dalam bilik, dia terus membersihkan diri untuk bersiap-siap mendirikan solat zohor walaupun belum masuk waktu. Kalau boleh setiap lima waktu solat dia ingin tunggu masuk waktu dan bukannya melengahkan solat. Selalu dia mengingatkan dirinya agar solat di awal waktu kerana pahalanya berlipat kali ganda berbanding solat di akhir waktu kerana dia tidak mahu menjadi hambaNya yang rugi.

           Setelah mengerjakan ibadah wajib tadi, Dian membuka laptopnya untuk menyemak email dari pensyarah jika ada pesanan untuknya selain membuka portal universiti untuk mengetahui tentang perkara semasa. Sedang dia ralit membaca di skrin laptopnya, telefonnya berbunyi panggilan. Alamak macam mana dia boleh terlupa nak telefon Adam?

"Hi...sorry terlupa nak called." Ujar Dian setelah menjawab salam lelaki itu.

"Oh so okay, dah lama ke sampai?"

"Almost an hour ago? Adam dekat mana tu?"

"Well, around your place actually. Just waiting you to calling."

"Sorry.... terribly sorry!"

"Hey relax, I'm okay just worried about you."

"Why you have to worry about me?" Dian pelik.

"Cause India London Oman Venice Europe Yunan Oscar Unicorn!"

"Hah? Apa tu?"

Sekali lagi Adam menyebut sama seperti dalam mesejnya yang terakhir semalam.

"You really don't know it?"

"Seriously! What is it?"

"Hmm it means... phonetic, I LOVE YOU!"

Dian terdiam sekejap dan cuba bertenang. Biar benar mamat ni!

"Dian? You there?" Kedengaran suara Adam di hujung talian.

"Err...yeah! Sorry?"

"Come we had some cup of tea please?"

"Err...tapi..."

"Okay I'll be there within five minutes, get ready please!"

"Adam...Dian......" Belum sempat Dian habis cakap Adam sudah meletak telefonnya.

Nak tak nak terpaksalah dia bersiap dan turun menemui lelaki itu dan mungkin keluar bersamanya. Apalah nasib badan menjadi seorang Dian Ameena.


                                     ******************************************

   
 "So how's staying at Noah's house? His umi and daddy treating you nice? His siblings?"

"Oh well they are all nice and good people. His brother studies in Australia is back for long holiday."

"Naz?" Teka Adam.

Dian mengangguk tanda ya.

"He's a nice buddy. Very clever no wonder at age of twenty first has been offered to further masters."

"Yes he's so awesome and cool just like his elder brother."

Wajah Adam sedikit berubah apabila Dian menyebut tentang Noah.

"Makanlah, sedap tau makanan kat sini."

"Ya silalah jugak. Adam buat apa je hari ini?"

"Hmm just stayed at home waiting for your call. That's it."

"About that...I am so.."

"Shh so okay, not a big deal. Sedap kan?"

"Aah, selalu makan sini ke?"

"Ya this is my favorite place to hangout especially with my future fiancee...."

Dian yang sedang menyuapkan makanan ke dalam mulut dengan sudu terbantut ketika Adam menyebut tentang bakal tunang tak jadinya itu. Buat dia jadi serba salah mengingatkan dia tentang hal itu.

"Err sorry...I didn't meant it."

Dian sekadar tersenyum dan menyambung makan. Lama antara mereka diam membisu sementara menghabiskan makanan di pinggan masing-masing.

"Dian...what if there is someone had crushed on you?"

"What?"

"Means someone loves you? Will you willing to accept him with your warm heart?"

"Err...no answer for that question. Sorry."

"Please answer it Dian."

"Well, how to say it? I am not ready for the time being plus with my young age and still on study."

"What about he waits you up till you are ready and you had graduated?"

"Err...will see how it will be."

"Specify please."

"Huh, okay... actually marriage is not my top priority right now but to build up a career, own a house and car, travel around the world and bla bla bla..." Jelas Dian.

"Only that?"

"Yup. Why not? I have my own right to choose what i want to do and the otherwise."

"Can't you just give him a chance? For once?"

"No."

"One thing you have to know that you can't force your heart to not falling in love for now. Cause love is a feeling that Allah gave to anyone that he wants to feel how amazing and wonderful the power of a love between two hearts."

"I have to control my heart by hook or crook. There's a lot important things I have to settle first instead of thinking to be married. Oh no no no."

Sabar Adam, bukan dengan cara paksaan untuk menakluki hatin Dian Ameena. Hanya dengan kelembutan dan kehalusan bisa melenturkan kekerasan di hatinya untuk mencintai engkau Adam. Berusahalah!

                   
                                          *******************************************


 Usai makan bersama Adam petang itu, lelaki tersebut menghantar Dian pulang ke asrama universiti.

"Emm Dian...this is for you."

"Apa ni? Coklat?"

"Suka coklat tak?"

"Uih mahu tak suka, pengubat dikala kesunyian ni! Beli kat mana?"

"Airport. Masa balik dari JB hari tu.

"Oh..thanks a lot ya! Banyak pulak tu."

"Biar sampai rongak gigi Dian ha ha ha!"

"Jahat! Drive carefully ye. Dah sampai bagitahu, sms or call."

Alamak, macam over pulak pesan macam tu. Tapi dah tercakap! Omel Dian dalam hati.

"Study rajin-rajin, focus masa dalam lecture hall, jangan nakal!"

"Macam ayah orang dah bagi pesan macam tu."

"Sekali sekala jadi ayah apa salahnya."

"Okay bye!" Ucap Dian dari luar kereta.

"India London Oman Venice Europe Yunan Oscar Unicorn!" Jawan Adam pulak.

Dian kelu lidah dan tertunduk malu sehinggalah Adam hilang bersama BMW m5 putihnya.