Thursday, 25 June 2015

The Healing Love - Part 19


              Seperti yang dijanji semalam, Dian bertemu dengan Cik Su Madeena di Mid Valley bertemankan Noah yang setia menemaninya. Umi Noah tidak tahu tentang perkara ini malah Dian dan Noah memaklumkan bahawa mereka ingin jalan-jalan di pusat membeli-belah itu dan berjanji tidak akan pulang lewat ke rumah.

"Cik su! Arghhh rindunya.....sihat?" Dian menerpa ke arah cik sunya yang sedang menunngu di hadapan kedai Forever 21. Bersamanya kelihatan ayah su dan dua anak lelakinya, Saiful dan Kimi. Sudah besar mereka malah rupa mereka pun Dian tidak cam.

"Rindu juga pada Meena! Sihat...ni Saiful dan Kimi." Puan Madeena memperkenalkan anak-anaknya kepada Dian lalu Dian tersenyum dan mengangguk kepada mereka.

"Oh cik su, ini Noah kawan Meena satu universiti. Noah this is my aunty Cik Su Madeena."

Noah yang setia berdiri di sebelah Dian tersenyum dan mengangguk kepada Puan Madeena tanda perkenalan.

"Noah? Hmmm handsome! Cik su suka! Okay, kita nak pergi mana dulu ni? Terus pergi rumah cik su boleh cik su dah masak special untuk Meena dengan Noah."

"Cik su masak apa? Meena gurau  je semalam rupanya buat betul-betul? Seronoknya!"

"Rahsia, jom kita pergi! Anything for you I'll make it. Cause I love you..."

"Aww that's so sweet. Cik su balik berapa lama? Meena rindu tahap gaban dah ni!"

"Sampai habis raya cik su cuti. Bukan selalu pun so boleh spend time dengan family lama-lama."

"Seronoklah dia orang ibu balik lama eh? Boleh suruh masak macam-macam! Minta je."

"Macam-macam cik su dah masak, eastern ke western nasib tak southern ke northern je ha ha ha. Noah follow belakang ya nanti nak ke rumah cik su?"

Noah mengangguk tanda mengerti lalu Dian tersenyum sebagai tanda penghargaan kerana sudi menemaninya hari ini.

"Senyap-senyap ya bawa anak bujang orang balik rumah beraya? Gatal!" Puan Madeena mengusik Dian.

"Dia yang beriya nak ikut Meena, siap merayu air mata darah! Dialah yang gatal miang."

"Sampai hati tak bagitahu cik su, nak merajuklah macam ni."

"Alolo, sini nak kiss sikit orang kuat merajuk ni. Alah, bukan apa pun lagipun mama ada kat rumah takkanlah dia berani buat apa-apa tak molek hok aloh!"

"Best tak ada mata air datang rumah beraya?" Cik su menggerakkan keningnya.

"Eeee gila tak best? Best gila! Ha ha ha ha." Dian buat muka teruja.

"See you're the one having itchy disease! Mama sihat? Dia dah start kerja?"

"Mama? Sihat....esok start kerja. Rindukah?"

"Ehem... kalau ya kenapa? Cemburu? Dah ada buah hati masih mau cemburukah? Aiyoo..."

"Aiyooo cemburu tandanya sayang. Kalau rindu pergilah jumpa itu mau ajarkah?"

"Err....mahunya dihalau macam kucing yatim piatu? Buat malu je."

"What? Kucing yatim piatu? Ha ha ha."

"Yalah...cik sukan anak yatim piatu. Ish."

"Tapi bukan kucing ho ho ho. Sedih betullah!"

"Mama tak syak apa-apa Meena contact dengan cik su ni? Kang ada isytihar perang dunia ketiga."

"Insha Allah tak. Kalau syak pun tak adanya sampai nak isytihar perang paling tak pun gempa bumi atau tanah runtuh ha ha ha."

"Choy mulut tu tak ambil insurans kan. Jadi betul-betul padan muka."

"Padan muka kita berdua!"

Kedua-dua beranak itu ketawa berdekah-dekah membuatkan beberapa pengunjung di pusat beli-belah terpandang akan gelagat mereka. Pelik bin hairan.




                                *************************************************


              Jarak dari Mid Valley ke apartment milik Cik Su Madeena tidak jauh hanya lebih kurang empat ratus meter sahaja. Boleh berjalan kaki sahaja tetapi tidaklah di tengah terik panas macam sekarang nanti rentung! Terpegun Dian melihat dekorasi seluruh ruang dalam rumah tersebut. Ini pasti semua hasil ilham dan idea cik su yang sememangnya kreatif sejak dahulu lagi. Kalau bab seni serahkan sahaja padanya.

"Meena, Noah jemput duduk dulu. Cik su nak siapkan hidangan kat dapur lepas tu boleh makan."

"Okay cik su, take your time!" Jawab Dian yang sudah melabuhkan duduk di sofa empuk di ruang tamu.

          Pandangannya tiba-tiba tertatap pada beberapa bingkai gambar yang terletak di atas sebuah almari perhiasan di tepi televisyen. Terus dia bangun lalu menghampiri bingkai gambar tersebut.

Gambar cik su dan mamanya pada zaman dahulu, gambarnya dengan cik su serta sepupunya Saiful dan gambar semasa hari raya bersama arwah neneknya. Air matanya turun membasahi pipi tanpa sedar.
Secara tidak langsung mengimbau kenangan mereka bersama di saat perhubungan masih baik antara satu sama lain.

             Dian terkejut apabila Cik Su Madeena memeluknya lembut dari belakang dan berbisik sesuatu padanya. Air matanya dan air mata cik su deras berjuraian beradu mengingati saat-saat manis di suatu ketika dahulu. Sungguh, setiap pada itu hanya tinggal memori yang tersemat di hati dan tidak pernah pudar.

"I miss all those memories when we were together as a happy family. A small happy family..."

"Meena pun...terlalu rindu."

"Tapi sayang, semuanya dah berubah dan takkan kembali seperti dulu lagi."

"Ya semua dah berubah tak seperti dulu..."

"Cik su rindu dan sayangkan mama... tak pernah sesaat pun dia hilang dalam ingatan cik su. Sekali pun tak."

"Meena tahu...cuma masing-masing degil tak nak mengaku. Ego!"

"dan keras kepala, hati batu."

"Tahu tak apa...kita doakan banyak-banyak supaya keluarga kita bersatu semula cik su. Meena dah tak boleh sabar sob sob sob."

"Insha Allah one fine day...dah kenapa jiwang karat pulak kita ni? Dah jom makan! Noah dah tunggu kat meja tu. Kesat air mata jiwang tu malu Noah nampak."

"Cik su pun...eee malu tua-tua pun nangis. Nanti kena ejek dengan Saiful dan Kimi."

"Ish, sekali-sekala jiwang karat apa salahnya. Jom!"



                                    **********************************************


                Mereka semua sedang asyik menikmati juadah yang terhidang di atas meja. Rupanya menu special yang dirahsiakan cik su adalah nasi arab yang popular di negara tempat dia bekerja. Dian dan Noah pun suka dengan menu tersebut malah siap tambah tiga kali lagi. Selain itu, cik su juga membuat kek coklat kegemaran Dian dan biskut coklat cips. Masakan dia boleh lupa makanan kesukaan anak saudaranya itu.

"Meena...Noah tambah lagi jangan malu. Kalau malu rugi lapar!" Ujar cik su.

"Eh tak malu pun..ni ha siapa tambah tiga kali lagi. Macam tong dram dengan tong sampah dah badan ni."

"Noah punya badan tough, kurus macam tak cukup makan tau cik su tengok."

"Ye ke? Mungkin sebab puasa sebulan tulah sebabnya macam cekeding ha ha ha. Tak macam orang tu tak cukup sebulan puasa, puasa yang yok tengah hari bukak periuk. Ops!"

Dian menyiku Noah dengan sikunya. Aku toreh mulut tu kang Noah ni! Dian mengisyaratkan dengan mata.

"Hmm bertullah tu..orang perempuan biasanya mana cukup puasa sebulan. Kalau tak tak namanya perempuan. Ada lampu merah dalam setiap bulan."

Dian sudah kemerahan di pipi menahan malu. Noah!!!

"Err..cik su sedap kek coklat ni! Macam tahu-tahu je Meena punya favourite." Dalih Dian cuba alih topik.

"Eh cik su memang ingat favorite food Meena. Meena suka ayam goreng tepung macam KFC, pizza, Nando's, cendol, ABC, roti canai ha lagi apa ya? Nasi ayam, rendang, almond london semua tu."

"Wah hebat cik su! Ni sayang cik su sangat ni!"

"Meena pulak ingat ke cik su suka apa?" Puan Madeena sengaja menguji Dian.

"Alamak! Errr...cik su suka...err...murtabak! Murtabak ayam."

"Tu je? Lagi?"

"Hah? Lagi....cik su suka maggi kari yang cap Maggi je.. lagi cik su suka karipap inti kentang campur ayam, lagi cik su suka puding caramel, puding roti dan rojak!"

"Not bad... Meena pandai ke buat karipap?"

"Ini Meena...Dian Ameena! Mestilah! "

"Noah suka karipap?"

"Su..suka..kenapa? Noah ni tolak kayu, batu, tiang elektrik, khinzir dan seumpama dengannya je yang lain semua Noah bedal."

"Oh..untunglah gitu senang masak apa je Noah makan ya? Bertuah Meena nanti."

"Apa pulak Meena yang bertuah?"

"Yalah dapat Noah jadi suami tak payah susah fikir nak masak apa untuk dia."

"Meena dengan Noah?" Dian merapatkan dua jari telunjuknya.

"Wooo... kalau ya pun Meena masak nasi goreng telur dengan kicap je!"

"Noah tak kisah. Noah makan je..."

Puan Madeena ketawa geli hati melihat reaksi Dian yang cemberut.

"Eeee siapa nak kahwin dengan Noah! Ada hati tak malu."

"Dah tadi kata nak masak nasi goreng telur tu kira sudi nak kahwin lah tu kan cik su?" Kata Noah.

"In your dream! "

"Amboi seriusnya...."

"Seriuslah! Ingat kahwin ni main kahwin masa kecil-kecil?"

"Noah tak cakap pun."

"Dah tu?"

"Kahwin jelah senang cerita!"

"Senang cerita kepala hotak hang, ingat Dian ni apa? Anak patung?"

"Noah tak cakap."

"Cik su! Tengok Noah ni, eeee menyampah Meena!"

"Cik su kahwinkan juga korang berdua ni. Asyik nak bertekak je. Cuba cakap elok-elok, bawa berbincang."

"Noah yang mula dulu! Suka sangat usik Meena. Stress!"



                                       **********************************************


                Setelah kenyang menikmati segala masakan Cik Su Madeena, mereka lepak-lepak sambil bermalasan di ruang tamu. Dian tak lupa untuk mengambil gambar bersama cik su dan sepupunya sebagai kenangan. Noah dengan rela hatinya menawarkan diri untuk jadi jurugambar tak berbayar.

"Cik su...jomlah keluar jalan-jalan. Entah bila lagi boleh jumpa macam ni!" Dian mengeluh kecil.

"Hmm tulah...nak buat macam mana sudah suratan takdir kita macam ni."

"Jom main ice skating nak? Jomlah please..."

"Ish cik su mana pandai main benda macam tu. Ni Saiful dengan Kimi sukalah."

"Alah..teman Meena main cik su tengok je pun tak apa. Please..."

"Okay, okay jap cik su bersiap dulu. Nak touch up sikit. Dah pukul tiga ni, sempat ke?"

"Sempat apanya? Sempat sangat. Bukan jauh pun rumah Noah dari sini."

Tanpa berlengah Puan Madeena bangun masuk ke bilik untuk bersiap.

            Usai sampai di pusat beli-belah di Mid Valley, mereka semua menuju ke tempat ice skating untuk mendaftar masuk. Puan Madeena hanya duduk di luar untuk melihat mereka bermain sambil mengambil gambar mereka beraksi.

Ketika Dian dan yang lain ingin masuk ke dalam kawasan bermain, dia terlanggar bahu seseorang tanpa sengaja.

"I'm so sorry miss, I am not on purpose." Ucap Dian dengan rasa bersalah kepada gadis tersebut.

"Oh it's okay... well next time be careful." Jawab gadis tersebut lalu mengangkat mukanya memandang Dian.

"Beb! Kau pun naik main ice skating? Kau datang dengan siapa?"

"Weh Fath! What a surprise! Aku datang ni dengan Noah, tu kat sana cik su aku yang pernah aku cerita dulu. Dua orang macho ni sepupu aku."

"Oh...you owe me an explanation beb! Aku tuntut!" Fath berbisik ke telinga Dian.

"Yeah I knew, wait till the right moment. I will story everything ya. Come we enjoy!" Ajak Dian.

"Yeah!!!" Fath bersorak.

            Ramai juga pengunjung yang bermain ice skating di sini tidak kira rakyat Malaysia mahupun pelancong dari luar negara. Begitu seronok mereka bermain dan meluncur di atas permukaan ais ini. Tidak kurang juga dengan yang tidak pandai langsung bermain tapi buat-buat pandai sampai jatuh terlentang.
Mereka bermain selama lebih kurang sejam di gelanggang ais tersebut dengan gembira sekali.

"You coming alone Fath?" Tanya Noah

"Nope with my sis there she is!" Fath menunding ke arah seorang gadis yang mendukung seorang budak perempuan.

"Eh tu Kalila kan?" Dian meneka.

"Yup. The triplets also are here with their parents. Maybe at somewhere with my mama."

" I see... why your sis not playing along ice skating?"

"Dah tu mana nak campak si Kalila tu? Budak kecil mana boleh main bendalah ni."

"Ya tak ya jugak. Ah! Comelnya sepupu kau geram betul aku nak gomol!"

"Comel macam kakak sepupu dia jugak kan?" Fath mengerdipkan mata dengan gedik.

"Perasan! Dah jom sambung main."

        Setelah penat bermain, mereka duduk berehat lalu Cik Su Madeena datang menghampiri mereka dan Dian memperkenalkan Fath kepada cik sunya.

"Cik su, ni Fath Dlina Rose kawan universiti Dian dengan Noah. Anak tauke hotel ni!"

Fath mencubit halus paha Dian.

"Auch! Aku saman kang kau tiba je cubit paha comel aku."

"Hi aunty, apa khabar? Selamat hari raya..." Ucap Fath lalu menyalami ibu saudara Dian.

"Hi, sihat. Selamat hari raya jugak, mana yang lain datang seorang je?" Soal cik su Dian.

"Eh tak, datang dengan family. Tu yang baju biru dukung budak kecil tu kakak saya. Yang lain singgah kedai kat atas rasanya."

"Oh....jom minum sekali. Dah penat main isi minyak pulak." Pelawa Puan Madeena.

"Eh tak apa. Thanks so much, saya kena pergi kat kakak ni dia tengah tunggu tu. Sekejap lagi kita orang nak pergi dinner kat KLCC. Nice to see you aunty, see ya! Dian aku pergi dulu, Noah take care kawan baik aku." Pesan Fath sebelum berlalu pergi.






                                   ************************************************


                 Puan Madeena belanja anak saudara kesayangannya minum di sebuah kafe. Sambil minum, mereka berbual-bual dengan ketawa berselang-seli. Noah hanya mendengar dan memerhati daripada bercakap. Dia memberi ruang dan peluang kepada Dian dan cik su Madeena lepas rindu masing-masing.

"Noah? Noah dengan Dian serius ke dengan hubungan korang ke cinta monyet je?" Soal Puan Madeena.

"Hah? Eh betul, Noah serius! Cuma.. tunggu Dian setuju saja." Jawab Noah.

"So Meena? Macam mana?"

"Errr... Meena tak tahu cik su. Meena study lagi. Entah."

"Kalau suka kata suka, kalau cinta katakan cinta. Ish itu pun nak kena ajar?"

"Tapi...."

"Tapi apa sayang? Macam nilah, Meena habiskan study lepas tu kahwin senang cerita!"

"Meena nak kerja dulu cik su. Bina kerjaya, nak beli rumah, kereta nak pergi umrah kalau ada duit lebih."

"I can provide all those Dian, just marry with me..." Noah mencelah.

Dian mengeluh lalu menyedut capuccino ais yang dipesan tadi. Dia sengaja diam malas menjawab.

"Meena, lebih baik kahwin dengan lelaki yang suka dan cintakan kita daripada kahwin dengan lelaki yang kita suka. Macam perigi cari timba. Cik su dengan ayah su dulu macam tu, ayah su yang sibuk pikat cik su tunggu melanguk depan hospital sampai cik su habis kerja. Lepas tu tunggu depan rumah sampai cik su naik meluat. Last-last arwah nenek suruh ayah su masuk meminang cik su and we are happily married!"

"Senang cik su cakap itu zaman dulu. Zaman sekarang mana boleh pakai dah semua tu."

"Siapa cakap? Bukti dah ada depan mata. Meena, jangan jual mahal sangat nanti frust menonggeng!"

"Eee cik su sebelahkan siapa sekarang, Noah ke Meena?"

"Cik su  tak sebelahkan siapa-siapa tapi benda baik jangan ditangguh nanti syaitan suka."

"Hmmm kalau gitu cik su jelah kahwin dengan Noah."

"Ish budak bertuah ni, orang cakap pasal dia. Mama tahu dah?"

"Tahu gitulah... ish apa cakap pasal kahwin-kahwin ni? Cakaplah pasal hartanah ke, Palestine ke, Syria or anything. Kalau dah sampai jodoh Meena jemputlah cik su datang makan nasi minyak."

"Kalau sempat...Kalau tak tak adalah nak merasa nasi minyak Meena."

"Ada pulak ke situ, tak baik cakap macam tu. Meena sebenarnya nak keluarga kita bersatu, mama dengan cik su berbaik semula barulah senang hati Meena nak fikir pasal kahwin semua tu."

"Oh...kalau macam tu susah sikit. Cik su tak boleh janji."

Dian mengeluh lalu membuang pandang ke arah luar kafe yang mereka sedang minum. Matanya terlihat seorang lelaki yang biasa dia kenali sedang melintasi kafe tersebut. Macam Adam?

"Meena? Meena? Hey!" Tegur cik su.

"Hah? Apa cik su?"

"Meena tengok siapa tu?"

"Err tak ada apa-apa... so dah siap? Jomlah kita." Ajak Dian.

"Meena jom singgah kedai baju tu kejap, bukan selalu cik su belikan Meena apa-apa."

"Eh tak payah cik su, baju Meena pun dah penuh satu alamri cik su."

"So Meena nak apa? Say it?"

"Meena nak cik su berbaik semula dengan mama itu adalah hadiah yang paling tak ternilai buat Meena."

"Eeee dia main-main pulak! Cepat cakap nak apa?"

"Mana Meena main-main. Betul! Meena nak cik su dengan mama sama-sama uruskan majlis kahwin Meena nanti."

"Aik? Tadi beriya kata tak nak kahwin."

"Sekarang tak tapi masa akan datang wahai cik su kesayanganku."

"Dengan siapa?"

"Siapa-siapalah. Kenapa?"

"Bukan calonnya tu...." Puan Madeena munjuihkan muncung ke arah Noah.

"Tak mustahil."

"Ceh ayat dia! Okay cik su sentiasa doakan yang terbaik untuk Meena. Hati-hati balik nanti sampai sms cik su tak pun call. Kita Skype ya nanti. I love you sayang!" Ucap Puan Madeena sambil memeluk erat Dian.

"Meena love you too...more than you know. Take care..." Jawab Dian lalu beredar meninggalkan cik su.

Noah hanya sebagai pemerhati setia di situ melihat babak sedih untuk berpisah antara dua insan yang terlalu lama memendam rindu di hati. Sebak turut mengundah di hatinya melihat air mata Dian tumpah tanpa sengaja itu. Prihatin dan kasihan jatuh buat gadis betudung manis itu. Sabarlah Dian Ameena!




                                    *********************************************

                 
                Disaat mereka menuruni eskalator ke bahagian bawah bangunan, Adam menyapa dari hadapan. Kelihatan dia berseorangan bersama beberapa beg membeli-belah.

"Bro! Kau buat apa dengan Dian kat sini? Anyway, selamat hari raya!" Ucap Adam lalu berjabat tangan dengan Noah.

"Bro! Selamat hari raya jugak. Aku main ice skating dengan Dian tadi then pergi minum. Amboi shopping sakan! Kau seorang je?"  Balas Noah dengan senyuman manisnya.

"Oh... kau nampak aku berdua bertiga ke? Ya aku seorang, shopping sikit. Esok dah masuk kerja. Dah pergi beraya rumah Fath?" Tanya Adam sambil mata memandang Dian.

"Aah kita orang dah pergi rumah Fath, dia ada cakap yang kau balik rumah family kau. Pergi konvoi raya bagai. Seronok?"

"Ish mahu tak seronok bro, jumpa kawan-kawan lama! So, free-free nanti boleh kita lepak mamak pekena teh tarik amacam?"

"Sure, apa-apa aku call kau. Dah lama tak borak panjang. Okay aku balik dulu bye!"

"Dian balik sekali dengan kau? Bukan korang on leave lagi kan? Takkan dah balik universiti?"

"Oh yes we're still on leave, by this Monday dah start kelas. She's staying at my house."

Adam terkesima sebentar menghadam kata-kata Noah tentang Dian tadi. Hatinya bagai dihiris sembilu, disiat-siap seperti melepah daging korban. Sakit!  Adakah antara mereka ada apa-apa? Tak mungkin.

"Selamat hari raya Adam, maaf zahir dan batin. See you again." Ucap Dian lalu mengikut belakang Noah ke tempat parkir kereta.

"Dian....may I ask you something?" Soal Noah yang baru duduk di kerusi pemandu.

"Sure, what is it?" Selamba Dian bertanya balik.

"Do you have crushed on Adam?"

"Pardon?"

"You like Adam?"

"Nonsense!"

"Tell me the truth!"

"I said no! N.O!" Dian siap mengeja perkataan tidak dalam Bahasa Inggeris.

"You sure?"

"Why? You jealous?" Dian pandang Noah dengan tajam.

"If yes?" Noah saja menduga.

"Up to you. Your feeling not mine!"

"Yes I am jealous! J.E.A.L.O.U.S" Kali ini Noah mengeja perkataan cemburu dalam Bahasa Inggeris.

Dian buat tak tahu lalu membuang pandang ke sebelah tingkap di tepinya. Malas nak bertekak tentang hal remeh-temeh dengan Noah. Sepanjang perjalanan mereka diam seribu bahasa tak berkata. Hanya lagu di radi rancak mengisi ruang di dalam kereta.



                                     **********************************************


              Dian masuk ke dalam rumah terlebih dahulu. Dia menyalami tangan umi Noah sebelum naik ke atas. Umi Noah sempat menyampaikan pesan bahawa mamanya telefon dan menyuruhnya telefon semula mamanya. Baru Dian tersedar handphone dia habis bateri dan lupa nak caj penuh sebelum keluar tadi.
Habislah kena soal macam penjenayah dengan mama!
       
 Masuk saja ke dalam bilik dia caj Sony Ultra miliknya lalu menelefon mamanya.

"Assalamua'alaikum mama, sorry sangat Meena lupa caj handphone tadi."

"Wa'alaikumusalam, ish penat mama call tak dapat-dapat! Ingat jadi apa-apa ke. Meena pergi mana tadi?"

"Meena pergi Mid Valley dengan Noah jalan-jalan main ice skating."

"Oh... kus semangat mama bila call tak angkat. Lain kali jangan buat lagi!"

"Alright ma'am!  Mama sihat? Tengah buat apa tu?"

"Tengah bercakap dengan Meena apa lagi? Mama okay, alhamdulillah. Meena tak nak balik rumah ke? Isnin dah mula kelas kan? Mama rasa, baik Meena tak payah balik."

"Hah? Eee mama kejam tak bagi anak sendiri balik. Sampai hati!"

"Mama tak habis cakap lagi...bukan macam tu. Maksud mama tak payah balik sekarang, tak ada tiket. Orang ramai nak balik naik bas. Faham?"

"Oh aah ya jugak.Tapi Meena rindu mama!"

"Rindu tu tolak tepi dulu. Noah dengan umi dia kan ada, bosan pergi rumah dia. Kata ada budak kecil kat situ."

"Meena nak mama...sob sob sob."

"Hai anak manja mama ni, nanti hujung minggu mama datang tengok ya. Dah ni dah solat belum? Nanti nak maghrib."

"Alamak! Nasib mama ingatkan...thanks mama! Nanti kita borak lagi ya. Bye!"

Kelam-kabut Dian ke bilik air untuk berwudhuk dan solat asar. Jam sudah pukul 6.40 p.m dan dia masih belum solat! Nasib mama ingatkan dia. Lega!

Setelah dia selesai solat, dibelek semula gambar yang ditangkap oleh Noah akan gambarnya dengan cik su. Betapa bahagia hatinya hari ini dapat berjumpa dengan orang kesayangan dalam hidupnya. Dia berniat ingin mencuci gambar tersebut dan dibingkaikan sebagai kenangan.


                          ****************************************************


             Puan Nasha Emily memanggilnya turun untuk makan malam bersama. Dian turun lalu menolong umi Noah menghidangkan makanan di atas meja. Kemudian adik ketiga Noah turun. Tapi Noah tak nampak batang hidungnya. Merajuk lagikah?

"Hi Kak Dian! Cantik-cantik ni nak pergi mana?"

Dian tahan gelak apabila Naz memujinya cantik malam ini. Cantik ke dengan t-shirt ungu berlengan panjang dengan seluar hitam pallazo dan selendang hitam yang ada kilat-kilat sikit?

"Ish mana ke cantiknya Naz, akak tak keluar mana pun. Abang Noah mana?"

"Entah, ingat dia dah turun. Ha panjang umur!"

Kelihatan Noah berpakaian t-shirt pagoda dan berseluar slack biru muda. Cukup ringkas tapi nampak ganteng!  Ops, Dian melatah di dalam hati.

"Umi masak apa malam ni..sedap je bau!" Noah berkata sambil mengambil tempat duduk di sebelah Naz.

"Umi masak simple je sayur bayam masak air, ikan talapia goreng dengan tempe berlada. Air mama buat air oren. Makanlah."

"Bismillah...." Noah mengetuai bacaan doa makan seperti biasa.

Semasa makan, matanya sempat memandang Dian. Kekadang mata mereka bertemu membuat Dian serba tak kena. Panas punggung dibuatnya. Apa Noah masih merajuk dengannya sebab hal petang tadi?

"Hai along, biasanya dialah legend kalau masa makan. Apahal senyap semacam malam ni ada emas ke dalam mulut long?" Naz bersuara memecah sunyi ruang makan.

Masing-masing memandang Noah menunggu jawapan.

"Hari ini hari berdiam seribu bahasa. Kau apa tahu! Huh."

Sempat lagi nak berlawak antarabangsa pulak. Omel Dian sambil menahan senyum.

"Aik? Tak angin ribut tiba isytihar hari berdiam seribu bahasa kenapa? Cer cerita!" Pancing Naz lagi.

"Sibuklah, makan!" Noah menjeling adiknya.

"Umi...kenapa anak sulung umi malam ni? Demam kura-kura ke? Ke bergaduh dengan buah hati?"

Dian telan liur pahit. Dah kenapa babitkan dia?

"Entah...umi tak campur. Naz tanyalah tuan punya badan."

"Ehem, long sharelah! Asal? Kak Dian? Kenapa dengan mamat tepi Naz ni?"

"Kak Dian tak tahu...betul." Dian berdalih. Noah sempat mengerlingnya.

"Dah makan cepat, tak baik bercakap masa makan. Naz pula banyak cakap malam ni."


          Setelah selesai makan malam, mereka duduk di ruang tamu menonton tv sementara tunggu waktu tidur. Noah pun duduk di ruang tamu sambil mata ralit menonton rancangan kegemarannya Just For Laugh Gags di saluran HBO. Bukan main galak dia ketawa macam dah lupakan hal merajuk petang tadi.

         Dian memberanikan diri membawa dulang berisi teh o untuk dihidangkan di atas meja. Kemudian dia menuangkan teh tersebut ke dalam cawan dan menghulurkan kepada Noah dan Naz. Huluran disambut tanpa membantah. Nampaknya merajuk sudah hilang!


"Errr....Naz kat sini berapa lama?" Soal Dian kepada Naz.

"Dua bulan kak, cuti semester kali ini lama. Hari tu dua minggu je so Naz tak balik. Pergi tour satu Aussie dengan kawan-kawan. Perghh sedap gila teh o Kak Dian buat!"

"Ish biasa jelah Naz ni pun. Oh berapa lama lagi nak grad?"

"Masters dua tahun setengah. Lagi setahun insha Allah kalau tak ada apa aral. Akak pernah pergi Aussie?"

"Aussie? Tak pernah...lainlah orang tu merata dah dia sampai. Malaysia ni pun belum sempat akak teroka."

"Along boleh bawa Kak Dian pergi Aussie tengok Naz kan long? Sambil honeymoon."

Tersedak Noah yang tengah minum teh o yang dituangkan oleh Dian tadi. Terkejut barangkali.

"Chill long...baru sebut honeymoon dah tersedak? Parah ni."

"Agak-agaklah weh along tengah minum. Panas kot!"

"Ha ha so..sorry long. Maap! Akak minat kangaroo? Kaola? Bunga?"

"Uih minat! Gila tak minat, kat sana famous dengan benda tu kan?"

"Aah, seronok kat sana macam-macam ada, cakap je apa nak! Nak mak we pak we mata biru hijau pun boleh!"

"Ish, ye ke? Best kalau dapat pak we mata biru mesti comel anak nanti."

"Ehem! Panas betul teh o ni!" Noah berdehem kuat.

"Akak....ada bau something tak?" Naz seakan berbisik namun masih jelas di telinga Noah.

"Bau? Tahi kucing?" Teka Dian.

"Bau cemburu.... hiks!" Naz ketawa terbaha-bahak.

"Oh..kuat bau tu! Ada spray dak? Biar hilang cepat sikit bau cemburu tu."

"Nonsense." Noah mencebik.