Tuesday, 24 December 2013

Hidayah buat yang terpilih

Assalamua'laikum dan salam sejahtera

hari ni post entri dalam bahasa melayu
tetiba teringat akan kata seorang sahabat saya dalam nada bergurau
"ingat awak tak pandai bm hahaha"
itulah Thirah gemok
jadi, izinkan saya okay :)

Banyak yang ingin diluahkan di sini 
yang ilmiah mahupun serba sedikit daripada sisi peribadi 
okay,cerita pasal usrah geng surau dulu lah
haha excited
minggu baru ni kali ke-2 join bendalah ni hehe
best! seriously .. 
entah.. bagai dipanggil-panggil utk ke surau 
rasa seronok,mungkin di rumah tak bpeluang utk merasa smua ini
thats why Allah sent me over here perhaps 
antara pkongsiannya adalah
mengenai Para Pencari Tuhan which is
pasal kita sbg hambaNya atau makhlukNya
 yang sebenarnya perlukan Allah sbg utk dsmbah
hatta org bukan islam pun perlukan sesuatu utk diharap atau dlm
erti lain 'to rely on' or bersandar, mengadu dan sewaktu dgnnya
alangkah besar nikmatnya buat kita yang telah islam sejak lahir
berbanding dengan ada yang bdrpd kita yg masih tercari-cari dgn peritnya 
akan tuhan yang sebenar
sobs
namun, Hidayah Allah itu tak mengenal siapa kan?
siapa2 pun boleh diberi hidayah dariNya
sekelip mata
zasss!
dan 'along' saya menceritakan ttg 1 kisah benar
yang mana hamba Allah ini adalah ckg geografi dia masa sek menengah dulu


diringkaskan cerita, alhamdulillah ckg tu msuk Islam dan islam smpai sekarang
sblum tu dia mrupakan penganut kristian
bapanya adalah ketua paderi Sabah, abang pula ketua dlm bab2 gereja2 ni la
1 hari, ckg tu bkata pd sahabat baik dia (lelaki muslim) 
"eh kau tengok bodohlah perempuan tu tengah panas pakai stoking"
sahabatnya mmbalas "kau tak tahu kaki dia lebih cantik drpd kaki kau"
tak puas hati
ckg tu pun, oh! dia masih study masa tu di semenanjung umur dlm 20 above
then, dia ikut perempuan tu 
daripada itu, maka terdetiklah di hatinya utk memeluk agama Islam
hanya kerana stoking
see! how the hidayah from Allah had entered into his servant's heart
dalam dia di universiti, ada orang2 bapanya memberi maklumat
bahawa dia dah lama tak get involved with church 
dan akhirnya ayahnya tahu pasal dia peluk Islam
bila dia balik ke SAbah, kebiasaannya akan ada sbuah kereta menjemput beliau dri airport
tapi pd hari tsebut tiada
nasib baik ada teksi dan naiklah teksi dia dan sahabat baik balik ke rumah
sampai shja di rumah, ayahnya melempar segala bajunya dari tingkap
dan menghalau dia keluar dari SAbah dalam masa 24jam
jika tak bapanya akan arahkan mata2 bapanya utk tembak dia
terkesima
jadi tpaksalah dia menjual segala baju2 branded sbg ptukaran utk beli tiket flight
utk blik ke smnjung
sangat perit dan menguji keimanannya
bayangkan selama 20lebih thn hidup dalam serba mewah
dan tiba hilang semua tu hnya kerana memeluk agama Allah, Islam
sehingga dia dah tak sanggup
tak daya dah den..


ayahnya bkata "Kalau kau nak semua kemewahan spti dulu, tinggalkan Islam 
dan masuk kristian balik!"
jadi pada suatu malam..cikgu ni solat dan berkata 
"Ya Allah..malam ni detik ni adalah sujudku yang terakhir kepadaMu..
Aku dan tahan dengan semua ni ya Allah!"
tiba-tiba....jeng jeng jeng!
ada suatu suara,mungkin suara hati dia yang Allah ilhamkan
atau mungkin Allah nak bagi petunjuk
berkata lebih kurang macam ni
"baru kau diuji sedikit seperti ini kau dah cepat nak mengalah
 dan berbalik kepada agama yang kau anuti sebelum ini!"
cikgu tu menangis sekuat hatinya dan bersujud kepada Allah
memohon ampun dan bertaubat
dan alhamdulillah dia tak murtad
esoknya dia bjumpa dgn seorang ustaz,
ustaz kata "alangkah bertuahnya awak hatta saya ustaz pun
tak mendapat petunjuk sebegitu"
dan alhamdulillah..cikgu tersebut terus kuat dan tabah menghadapi segala ujian 
yang mendatang
walau keluarganya buang dia 100%
dan unfortunately that her dad passed away
tanpa mengucap kalimah syahadah
dan yes cikgu tu mmg pantang bila dengar perkataan KAFIR
bcoz as for her, apa bukti seseorang tu kafir?!
kerana kita tidak tahu apa pengakhiran hidupnya
kalau Allah nak bagi
Allah bagi..tak kira umur
even sebelum seseorang itu menghembuskan nafas yang terakhir
faham?

okay, dan part yang paling best was when cikgu ni tanya pd shabat baik dia yg
laki tu
"eh kau tak nak kahwin ke?"
lantas sahabat tersebut membalas "nak..kau?"
"nak.. okay, apa kehebatan kau?"
"kehebatan aku pandai masak,kemas rumah, dll"
"jom kahwin nak?"
"jommm"

the END