Wednesday, 26 March 2014

Puisi rabak aku: Terbang rindu MH370






Segala rasa disimpul padu
digigih hati bersulam tangis
jatuh terduduk lagi terkesima
khabar dapati tak terjangka
menggemparkan

masih terselit walau sekelumit
jauh dalm di lubuk hati
suatu keajaiban kan berlaku
walau lagi seribu tahun

bukan kehendak siapa2
malah siapalah kita untuk menolak lukisan takdirNya
qada' & qadarNya lagi dirahsia Yang Maha Besar

andai waktunya untuk kembali sudah tiba
takkan awal
takkan lewat nan sesaat

tragedi hanya asbab
Dia al-alim
Maha Mengetahui

kun fayakun
jadi,maka jadilah!

Ujian menyapa dalam pelbagai rupa
tak mengenal insan
ujian seharus makin meghampirkan dengan Dia
ujian mencekalkan lagi mengebalkan hati
agar tak mudah goyah di hari muka

yakini ujian kan ada bahagia yang terahsia
dari tuhan yang tak pernah lupakan kita
hadapi hari2 mendatang dengan tenang
teruskan hidup demi yang tersayang.

p/s: salam takziah buat para keluarga mangsa MH370..kami sentiasa mendoakan.
       sejahteralah kamu semua


Monday, 24 March 2014

deep deep deep..

Allah please give me the strength ..
please..
there is no god to worship except you
the most Almighty one
ihdinassiro timmustaqim
show me the righteous path
don't let me be alone each and every second of my breath
in this world and hereafter
without you
i am nothing

ar-rahman
ar-rahim

p/s: pray for my success in seeking knowledge

love,
Londang

Sunday, 23 March 2014

Ikhlas kata rabak dari Aku

Aku bukanlah seorang pelajar yang gila study bagai nak rak
bukanlah terlebih bijak untuk subjek2 yang kiranya hampir MEROYANKAN aku
Biology,Additional Mathematics,Chemistry,Physics (sains hayat/tulen)
diambil masa ting.4 dan 5
hanya biasa2 saja
nothing extra ordinary

*culture shock*
mana tak culture shock-nye
pertama kali bersua ilmu2 tu
haih semput urat tengkuk nak hadam input2 tuu
pergh boleh tahan!
almaklumlah budak lepasan PMR yang masih teraban2 tergapai2 nak menuntut ilmu baru gituu hehe
well, masa ting.3 cuma belajar subjek Science basic semata2
so this time will go in depth lagi..
blurppp blurpppp (masuk ke dasar laut yang dalam~)

***eksaited nak cerita***

this is my personal opinion,


memang 4 subjek tu really interested which made me intriguing to learn more and more
however, it were not easy as thought man! haha
but then again, belajar mana ada senang janggg oiii

at first, sangat blurr terkebil2 mata ni
nak hadam segala theory dan examples given

mudah je air jernih tumpah saat menelaah pelajar baru itu
ahhh redah je lah
mereka boleh mengapa aku tak

awal tahun ting.4 (2011) jugalah tuhan sayang nak uji aku
Dia ar-rahman lagi ar-rahim bagi aku sakit
okay part ni kena kasi clear sikit
sebab almost kronologi pembelajaran aku masa ting.4 & 5 was really affecting due to this matter

**suspen**

susah aaaa nak cakap okay aku cuba...
sakit aku ni kiranya pergi jumpa doktor perubatan,buat diagnosis
memang NORMAL dan sihat
diringkaskan,sakit yang tak terlihat dek mata kasar kita sbg manusia
ada fahamm??

yess aku sendiri tak boleh sangkal perkara2 begitu
sebagai Islam yang beriman
wajib percaya pada perkara ghaib
hal ini nyata dalam kalamNya
Quran

bukan kita saja makhlukNya yang dicipta
ada yang terlihat,dapat dilihat dan tak terlihat..
apa aku rasa masa tu????

**ni pun susah nak cerita***
but i try to express it okay

ia diibaratkan tak berada di bumi yang nyata (benda sama yg aku duk ulang cakap ke mak aku)
tapi still aku tahu yang aku ada di bumi Allah yang sementara ini
Allahu rabbi..tuhan je tau perasaan masa tu

yeah as a mum that's willing to do anything to her beautiful princess
**uhuk uhuk hahaha**
she tries to understand me
but then again she fails **hampa**
aku bagai hilang tahap sabarku
"eeee umi tak rasa! irah yang rasa!!!!"

apart from that i feel a bit dizzy( lebih kpd tak berada di bumi yang nyata) or more
pening pening pening pening pening pening
and the major problem when this thing keep come get to me,
i'll become really lazy to go to school
feel not interested to do anything that i used to do everyday
like study,watching tv,pray,read quran and even playing
dan seangkatan dengannya
dan juga aku rasa MENGANTUK gila
macam telan ubat batuk satu botol tu wehh
aku buat lek je
tapi......
yang tak relax adalah mak aku
of course lah! mak mana suka anak dia sakit gituu
even demam dedorr pun dah kalut hahaha

**mak aku kalau demam dia bagi panadol ambil dari hospital sb dia kaki pungut ubat hahaha**

tapi nak dijadikan cerita tu,
belajar banyak ketinggalan gila (gila tu maknanya tahap apa dah )
serius
dengan perangai cikgu2 yang .......(isi dendiri kat dot2 tu)
yang mana okay cool memang terbaik lah,memahami aku masa aku tak berapa nak betul masa tuu haha
yang mana tolol tak boleh nak accept condition aku
memang #$%^%
dah la orang islam, seolah menolak apa Allah uji pada hambaNya dan seolah menolak kewujudan makhluk ghaib yang Dia al-khalik (maha pencipta) ciptakan
**sigh**
ahh lantakkan

pergi sekolah memang lah pergi
namun sekadar jasad dalam kelas
otak entah kemana
asyik mengantuk
tidur  ZZzzzzzzzzz
mujur dapat cikgu kelas yang memang ohseemmm  (you can refer at she is one in a million)
alhamdulillah..
dari mak aku tak kenal cikgu tu sampai terkenal pula hahaha
yelah nak bincang dan discuss pasal hal aku ni
selalu berhubung thru phone tanya macam mana aku kat sekolah
zzzzzzzzzz haha

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah
syukur padaMu tuhan yang menyembuhkan
biar hampir setengah tahun aku diuji dengan cara yang dipilihNya sebegitu
biar SPM semakin menghampiri
biar preparation pun mcam tahi haha
hey betul lah! bayangkan kawan2 kelas aku duk belajar dalam kelas chapter 10
aku duk takat chapter 3 tak gerak2
**derang dah sampai London, aku baru nak check in kat airport Malaysia**

1 September 2012
tarikh betul2 aku ingat bila dimana aku proceed back tuiton aku dengan Mr.Young(young forever biar dah pencen jadi ckgu haha)
ni masa aku dah berpijak pada bumi yang nyata dahh
alhamdulillah
apa lagi,
aku PULUNNNN habes lah (one to one only, no one else)
ada satu ketika sampai double tuition in a day
pagi dan petang wehhh
masa tu dah tak kisah berapa ongkos tuition tu (RM50 per hour)
sekali aku tuition ambil 2hours
haih sporting habes mak aku (BIG thanks to you mom!)

well worth tuition dgn ckgu Young
because he is a very experienced math and add maths teacher
so no wonder he got the title of "guru cemerlang" in his school
cikgu Young aku sebiji macam professor ni haha (comel gila)
bravo!
haha sometimes while my head was cracking and messing with the complex solution
he makes some jokes
he absolutely has a great sense of humor XD
oh i miss him damn so much!

well, perit jerit aku terbayar juga dengan mendapat maths A masa SPM
syukur ya Allah
tak pernah hayat
haram nak dpt A masa exam2 biasa(the same things during pmr haha)
sampaikan mak aku cakap " irah ni kalau raaaajinnnn sikit je,sikit jee dapat lah! "
amboih nak bakor semangat denn la tuu
tapi betul lah tu.. RAJIN kata kucinya

ye aku hanya bersekolah 2 bulan (secara random) je spanjang tahun 2012
tahun besauu
tahun aku SPM
but by the end dapat juga score semua A untuk subjek teras like bm,eng,maths,agama and sejarah etc
even i just able to score c+ for my science subjects
(rather than got fail whenever ordinary test is held)
after had the official result, i told  Mr.Young what i score
he said that "i'm happy that ur maths is A ,that's good! and for add maths also shows that you can do it, the grade is just probably near miss to B" -sigh-

Opps mau jejak lantai tulis berjela kali ni
haha
okay2 sorry
ampun2
heehee
ala kasi chance laa

pokoknye, tahniah kepada seorang junior di sekolah aku di SMK ABU BAKAR TEMERLOH kerana berjaya bolot 9A+
he's one of the rest that sparks the good news
GEMPAK
tak dilupakan juga pada adik2 yang lain yang dapat straight A's mahupun yang bengkok A-nya haha
ok serius
akak tahu dan faham bagaimana rasanya hampa,down gila bila apa yang kita expect more tak dapat.
Ingatlah, Spm bukan segala-galanya
it's just beginning
tak bermakna tak berjaya sekarang gagal sampai bila2
NO -it's totally wrong
peganglah pada kata ni KEGAGALAN ADALAH KEJAYAAN YANG TERTANGGUH
yang berjaya jangan happy galak gile sangat
jangan takbur rial bagai
anda berjaya pun satu ujian
dan yang diuji dengan rasa sedih down
KUAT!
JANGAN PERNAH MENGALAH!
BANGUN dan terus BANGUN
kejayaan sedang menunggu anda di hadapan dengan syarat
disulam dengan usaha dan RAJIN :))))

wallahu a'lam

Just imagine you create a superbly awesome movie ....

assalamua'laikum and hello!

Just imagine......
in your mind
i mean create a movie....
okay?

bcause if you do these for real
you'll get double triple trouble
or maybe more
seriously

so just imagine....
if you get pressed with people surrounding you

JUST IMAGINE~

you slap him/her
non stop with full of heart slapping
***panggggg!!!****

you kick the very best of style you can do
then cekik2
pull the tounge
korek2 biji matanya
gonyol2 pipi,dagu & bibir
plus with korek tonyoh lubang hidung

***yuks****

**pause**

sapa kata dah habis
haa ambil playar tonyol & canang2 gigi dia
tarik rambut sekuat hati sepenuh jiwa
**lagi panjang lagi syokk**
hahaha

belum puas
tinju tunjang orang itu
segala parts di tubuh biar lantak terburai
ahh ini kan movie aku

by the way, dia ni kebal
jadi kasi tibai bantai renyai jee

p/s:imagination doesn't need any fees

be strong dear self


Saturday, 15 March 2014

Me and my BFFFFFFFFF (^_^)

Assalamua'laikum and hello guys!!!
(just for the info i am writing this entry from my home sweet home)
hihihihhi (giggle)

okay not funny because tomorrow i have to off to Malacca
yes for good sake
STUDY

oh my goodness, i really miss the moment to chit chat
with my "BFFFFF"
who else if not my motherrrr
hahahahhaa
(we just created the BFF term while enjoying our late lunch at Centrepoint)

oh man, we had a lot of conversation
a lot of stories i shared to her
from the day i arrived yesterday
until today
and of course tomorrow
mhehehehe XD

i asked "umi, am i talk to much???"
she innocently replies "non stop hahahha"
okay fine.

and yeah at the Centrepoint, i asked mother something that very important
it is....
*jeng jeng jeng*

"umi..how will you approach someone that you love madly?"
(meanwhile listening to my question, she looks at me like assuming something heeee)

well, she still answers to my question haha
"erm..what for i chase for a guy that i love while he doesn't love me at all.Such wasting my time huhh!"
says my mother with full of expression

and she continues.." if he doesn't love me, why must i struggling to get him like i am so desperate. this is nonsense!" Then she's still with her 'assuming eyes' hahahaha

and straight away i interrupt "hey, don't get me wrong okayyhh! hahaha this have nothing to do with me, just asking for your opinion laaa ayang haha" (grinning)

p/s: dear mother,you will never knew how much i heart you honey... till my last breathe i'll love youuu

heaven is below the mother's feet <3

specially
advice to my self


mother made me a very delicious burger just now while watching the update of the missing MH370




Thursday, 13 March 2014

Cherish like the red cherry

Assalamua'laikum and hello guys
how are you today?
doing good?
hopefully..

oh my life..
that goes up and down
sometimes ruin my mood
and destabilize my emotion
grrrr

anyway, at least today a little bit made my day!
during the biology practical
for the very last experiment before me end my journey over here
it was regarding HOMEOSTASIS

well, 2 person per group need to run and walk for 10 mins
before this things started, we have to take the reading of body temperature and blood pressure
so that's right, i am the one who prefer to do this exercise thingy
me and le gemokk (tirah) hahhaa

ok not funny
we walked at the balcony along the level of the lab
back and forth
*semput*
but still steady man hahahhh!

by the way, general conclusion is i am happy to run and walk for today
yeappy! :D

some interesting info for my beloved readers :


What are Endorphins?

Exercise decreases the stress hormones such as cortisol and increases endorphins.  Endorphins are the body’s natural feel good chemicals, and when they are released through exercise, your mood is boosted naturally.  As well endorphins, exercise also releases adrenaline, serotonin, and dopamine.  These chemicals work together to make you feel good. 

Endorphin are defined as hormone-like substances that are produced in the brain and function as the body’s natural painkillers.  During exercise, these endorphins are released, and this can produce feelings of euphoria and a general state of wellbeing.  The endorphins produced can be so powerful that they actually mask pain.  Physically active people recover from mild depression more quickly and physical activity is strongly correlated with good mental health as people age.

Types of Exercise to Release Endorphins

The best type of exercise for improving your mood is cardiovascular exercises and aerobics.  This is because vigorous exercise helps to release the chemicals necessary for the mood-raising high.  Yoga is also great as it reduces tension and stress while improving the mood.  It focuses on stretching, breathing, and motion that release negative emotions in the body.

How long do you need to Exercise to Feel the Benefit?

Even if you only exercise for a short period of time, your mood will be improved.  Just ten minutes of moderate exercise is enough to improve your mood, your vigour and also decrease fatigue.  However, to obtain all the benefits from exercise, not just the mood improving aspects, you should do at least 30 minutes of moderate exercise every day.

credit  here to be happy! 

HAVE A NICE DAY FOLKS!

Salam barakah jumaat


macam nilah muka aku dengan gemok masa lari tadi (senyum angkat kening)




Wednesday, 12 March 2014

Hey! chill ..

jangan dimarah
jangan dikeji
jangan dicerca malah dihina

"Don't dive into conclusion too fast"

*tarik nafas*

*hembus*

okay sambung baca...

manusia memang sinonim dengan emosi yang tidak menentu
maka tak hairan ada yang sampai terkata atau sengaja kata

"dasar meroyan !"

mungkin itu sekadar inside joke antara rakan2
atau mungkin tak.

Hiperbola-- membebel panjang berjela takde titik noktah,koma dan sebagainya dimana si pendengar bebelan lebih parah dan terseksa bagai nak bernanah cuping telinga hingga ke dalam


tiba2 atau tidak tiba2 marah atau maki hamun bagai
emosi sudah tidak terkawal
kesabaran mencapai maximum limit
muka merah padam menahan api kemarahan yang membuak di dada
cuba nyahkan rasa baran itu
grrrrrrr
meletus!

pungpangpungpangpungpang
@!@#%^*!@$%^&(*

si tukang tadah telinga blurrrr
merah padam muka cuba menghadam segala letusan si pemarah

usai si pemarah meroyan
giliran si tukang tadah telinga naik royan

by the end, bertekak sampai keluar anak tekak

habuk pun tadak




My Rabak Poem

Look at the bountiful creatures
that god creates
Allah ya khalik
-the almighty creator-

Look at the bright sun
Look at the blooming moon
Look at the blink stars
perfect!

"It is Allah Who created everything in the best of form…It is He Who created and perfected all things." (32:7, 87:2)

"And He it is Who created the night and the day, and sun and the moon. They float each in an orbit… And from among His signs are the night and the day, and the sun and the moon. Prostrate not to the sun nor to the moon, but prostrate to Allah Who created them, if you (really) worship Him." (21:33, 41:37)

credit to here

subhanallah,alhamdulillah, allahu akhbar

i heart Allah <3

Sunday, 9 March 2014

There's must be a good reason (HIKMAH)

Assalamua'laikum  and hello peeps

Yesterday Malaysia has been surprised with a sad news
which the airplane of MH 370 is missing out of sudden
The plane is said going to Beijing,China from KLIA,Malaysia
and what a really surprise that the airplane cannot be detected via radar
by the air traffic station something like that
There were about 270++ passengers in that airplane
majority the tourists of China and of course there must be Malaysia people too

Currently, the authorities is conducting the mission of search and rescue
the plane was missing during flies in the territory of Vietnam and in the area of China South Sea

oh god.. i am speechless
indeed even i have no relationship with anyone in the plane,
still this thing give a huge impact to me
that's me who were the public,
how about their family,relatives?
the kids? father? mother? sister? brother ?

only the prayers can we do right now
hopefully there'll be good news very soon
insyaa Allah..

innalillahi wainna ilaahi roji'un..
from Him we come,
to Him we go back.




Saturday, 8 March 2014

Romantik Rabak Aku

Kurniakan aku anugerah cinta pilihanMu
yang benar2 aku perlukan
pada pandanganMu
semata-mata

Bukan sekadar aku pelengkap tulang rusuk
malah teman bercanda, meroyan dan menangis
yang setia menemani kala jatuh bangunku
seikhlas mungkin

Temukanku dengan dia yang mencintaiMu
melebihi aku
yang mencintaiku keranaMu
tanpa bersyarat
tapi bersandarkan pada redha yang setulus hati

Bukan rupa paras yang digilai
tapi kalau ranggi lampai apalah salahnya kan
bonus tambah investment
darab dengan risiko

Namun cukuplah hanya sederhana
penyejuk mataku, bonda ayahanda
Memadai kuat pada pegangan agama Allah yang satu
Islam
punya akhlak sebahagian dalam baginda Muhammad s.a.w
biar tak sempurna mana
biarlah
sebab aku pun tak sempurna mana
kerana akan aku,kau dan kita
saling melengkapi ketidaksempurnaan itu

sebelum mahligai cinta termeterai
tiadalah perhubungan yang keterlaluan
biar kenal2 biasa gituu
selebihnya biar usai lafaz akad

ahh indahnya ^_______^

p/s: please don't be panic of my recent entries that seems like you guys get to the wrong blog..(just in case if curiosity is overwhelming you hahah)
btw, i'm in love with  lagu puisi !! so, the above are the result and so with the 3 of my puisi rabak
kasi chance la kat aku wuwuwu

ok bye <3


Puisi Rabak Aku 3

Kau kata itu
Kau kata ini
Ah malas aku ambil peduli
hanya omong kosong

maka diam itu lebih baik..

Bincang hal pelajaran, ye aku dengar
kan aku declare
aku ni KOMPLIKATED

so beware

kau buat hal kau
aku buat hal aku

sabar

okay, *tarik nafasss*

ingat Allah
Allah ingat kamu
jangan berhenti, teruskan perjuangan
jangan mudah mengalah.
kau kuat

Medan ilmu itu luas
banyak cabangnya
teruskan penerokaan
kuat,jangan kau gentar
berlapanglah dada
FOKUS

peduli apa manusia mahu kata
mulut derang
selagi tuhan yang satu ada
takkan engkau tercela

kuat.kuat.kuat



Puisi Rabak Aku 2

Matapelajaran yang rata2 membuatkan aku bagai
naik meroyan gila.
Tapi masih waras.
Don't worry..

Biology yang umpama perlu membaca dan menghafal perjanjian2 antara British dan Tanah Melayu
Ditambah lagi dengan proses sekian sekian dan sekian..
okay cukup.

Kimia pula boleh dikira bagai otak kena tambah RAM
sebab dah berat masuk input Biology
Pening dan harus di-difragmenteted
A.S.A.P

Tak habis lagi..

Tambah pula nasi sekali dengan lauk berperasa Matematik
yang ini okaylah..
boleh adjust
tebalkan muka
minta ihsan si Mr.H
wuwuwu 
sebab dia gila pandai bab ni
credit to you! (incase he reads this)

after all, freaking out 

*relax*  *take deep breathe*




Friday, 7 March 2014

Puisi Rabak Aku 1

Aku adalah aku
Bukan dia,dia dan dia..
bukan Joyah,bukan Munah
Bukan.
Ini duniaku
biar hanya sementara
Ini pengembaraanku.
Komplikated itu sifat dalam aku.
Kenapa? Mengapa?
Entah.
Hakikatnya, itulah aku.
Komplikated nak digambarkan dengan kata2
Okay, aku cuba.
Terkadang aku sendiri tak tahu apa aku mahu jadi 5 tahun akan datang
Kejap nak jadi si tukang cabut gigi,ye dentist lah tu
kadang si tukang berhujah, ye peguam
Akhirnya, aku yang pening meroyan
seriously
Tuhan, tunjukkan aku jalan
ya hadi, maha pemberi petunjuk..
see..komplikated kan??



The dissection of mice gulp!

Assalamua'laikum and hello

well,straight to the point,
today i had biology lab in the early morning
so, we need to conduct a dissection of a mice
so, basically we have to do the practical in pair
a mice per pair
okay got it?
aww the white mice is quite cute and charming
oops
how pity they had to be dead just for the sake of BIOLOGY
ohh soooo sorry okay mr.mice
overall, the practical had been conducted very well and smoothly
alhamdulillah
(of course there must be nervousness and 'gulp' at first)

p/s: terketaq2 cek mau soyakkan kulit tikuih tuhh
nasib dapat partner yang cool hehe
have a nice barakah Jumaat!
cakap banyak pun tak best
let the picture speak okay..

cik T that me and partner gonna dissect. thin right? maybe insufficient  maize plant haha

jyeahh we made it finally!

a closer snapshot of my cik T. from this we can observed that there have the heart,kidney,lung,small intestine etc
masyaaAllah..

haa this one not my Cik T. It's one of my friend. This mice is a preggy mice, the left part is its babyyyy
damn, so pity bcause her baby have no chance to live.. soooryy !

the baby @ foetus..banyak gituu 

"oh.. kuserahkan jiwa dan ragaku hanya untukmu sayang" haha 

my bold partner yang steady 
well, its a major operation..luckily the op is successful (padahal muka cover kecuakan  hee)

den dah solosai, hang bila lagii?? (konpiuss utara ka  nogori sudah haha)
kecelaruan identiti jap.

it's just a piece of cake lah! keep calm and take a deep breathe while dissection  process
(sebab baunya agak 'harum' )

enough with this thing. First and last hopefully.
(don't come into my dream okay cik T)
indeed i love you so much
however, it's an order :')





Wednesday, 5 March 2014

Berjimba momento wuwuwuwuw

Assalamualaikum.. hey peeps !
ohhh maiii godnesss i am speechless yet felt amazed to have my mommy visiting me on last sunday
yeaapy! gembira tak terkata gituuu
well,almost a month  not see each other
hehh you are just still staying in Malacca lah!
still in MALAYSIA... hahha poyo
okay fine, but who not miss their family when she or he are staying far away from
their beloved ones
righttttt??
understood??
so, on that day i made special request to bring me to 'berjimba' at the beach of Tanjung Bidara
just a stone throw away from my college
uh! when talking about beach.. i'll make sure that everything's that should be brought
must be in the bag. yezzzaa!
towel, clothes, sandal, sabun (no idea what in english heeee)
okay got it ?
last but not least, ENJOYYYYYYYYYYY! hahahaha

salam alaik <3







the first time went to the Tanjung Bidara, this time was not had the bath..just take a stroll

i lappp you my laling umi :)

Sunday, 2 March 2014

Bila Miss A Bercerita...

Assalamua'alaikum and hello peeps
oh dunia! lihatlah...
syukur minggu ini tidaklah sesibuk minggu lepas
pergh kalau nak dceritakan minggu lepas
dengan pertandingan inovasi, shooting video pengajaran sempena College Islamic Festival (CIF) 
and also with the 3 mins video challenge yang obviously make me tired and exhausted wuwuwuwuwuii jap.. (nak tarik nafas fuhhh)
ya Allah..tuhan je tahu terkejar sana sini.. pendek kata semua harus dibereskan dalam 1 masa,minggu tu juga
istilah stress of course wujud.Namun aku berserah redha je pada tuhan yang satu
kerana apa?
kerana aku rasa terpanggil..
terpanggil untuk berkarya untuk berkongsi dengan rakan2 di bumi KMM ini
menghasilkan sesuatu yang ya bagi aku sesuatu yang boleh mencungkil bakat aku.
Frankly speaking, i am really interested and passionate with this kind of things
you know, when come to acting,writing etc, it feel super awesome and amazing semualah! hehe
sedang bila idea mencurah-curah seperti turunnya hujan menyimbah bumi ..wah hahahaaha XD 
okay cut the crap
tapi itulah realitinya...dan itu semua adalah pengalaman 
yang semestinya tidak dapat dibeli dimana2
pasar malam atau pasar tani.
  
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

tu yang atas baru mukadimah hihihi
relax2 chill okay ..
well semalam lepas kelas aku dengan sahabatku,
 miss A menghabiskan masa di bilik study blok aku
sambil buat report, kami berbual2 beromong2 
haa ni nak kasi cerita pasai apa yang kami dok borak tu
miss A yang start tanya aku " Mun.apa ciri-ciri suami yang mun nak?"
gulp. haha gimik je tu
aku dengan eksaitednye "erm.. bagi mun, cukuplah dalam dirinya ada ciri2 
dan peribadi baginda rasulullah s.a.w. tak semua tapi ada okay cun lah! hee "
dan berikutan itu, miss A pun bercerita dengan gumbiranya tentang 1 kisah benar 
mengenai Maya (bukan nama sebenar) yang sangat cantik dan muda
hanya tua setahun dua dari kami
seorang yang berada, berharta dan bisa dapat apa yang dia ingini.
Tamat je SPM Maya tak mahu sambung belajar seperti abang dan kakaknya,
bekerja sbagai pramugari dan dia yang bongsu kahwin dalam adik-beradiknya itu.
Ketika umur awal 20-an Maya berkahwin dengan seorang wartawan yang Allahu rabbi..
sungguh gantang,kacak and perfectlah!
sampaikan miss A yang syok bercerita ke aku dia kata
"ya Allah kalau la miss A dapat suami macam tu, miss A akan jaga betul2,dahlah handsome,penyabar " hahaha miss A oh miss A

Rezeki Maya untuk dikurniakan cahaya mata dalam waktu terdekat setelah mahligai indah terbina dengan 
jejaka wartawan itu. Namun, setelah anak itu lahir, Maya tidak menunjukkan kasih seorang ibu buat anak darah dagingnya sendiri itu. Bayangkan anaknya yang tidak tahu apa2 menangis kerana laparkan susu, Maya tanpa belas kasih berkata "ishhh! budak ni aku campak jugak kanggg!"
Suaminya yang penyabar itu masih bersabar dengan kerenah si Maya mengenangkan kasihnya 
seorang suami buat sang isteri.. 
sehinggakan suami Maya tidak tenteram hatinya untuk meninggalkan anaknya bersama si ibu 
membuatkan dia tinggalkan anak itu dalam jagaan ibu mertuanya merangkap ibu Maya.

Habis puas ibu Maya menasihati anaknya itu namun tetap Maya memekakkan telinga.
Baginya, dia rimas dan ingin hidup bebas kerana tak cukup enjoy lagi..
astaghfirullah.. aku yang dengar ni pun rasa macam aiii naseb Maya tak ada depan aku
hahhaaha kalau idok, mau aku sampaikan khutbah F.O.C (free of charge) :P
nauzubillah, minta jauh.
Sekarang ni, Maya hamil anak ke-2 dengan perangainya yang masih tak berubah..
sang suami masih sabar hidup bersama Maya
sempat miss A cakap " kalau miss A jadi suami Maya, mau miss A cerai lama dah hahaa" 
Miss A dan Maya adalah jiran dan agak rapat sebelum Maya bergelar isteri. Maya pernah berkata pada sahabatku itu bahawa bagi Maya yang paling first sekali dlm hidup dia adalah DUIT dan cinta adalah nombor 2. Gulp.

Alright,from short cerpen aku ni, apa yang boleh aku simpulkan adalah janganlah terburu-buru dalam 
soal kahwin. Ia bukanlah hal yang boleh dibuat main.
Melibatkan 2 pihak yakni suami dan isteri malah kedua-dua belah pihak.
Perkahwinan jangan dianggap sebagai satu percaturan.
Ikatan suci ini adalah satu perkara yang indah dan disukai Allah dan rasulullah.
Pernah aku dengar bahawa pabila anak adam itu bernikah laki dan perempuan maka menangislah syaitan-syaitan kerana akan makin bertambahlah umat nabi muhammad s.a.w. lebih kurang macam tulah. Correct me if i wrong okay : )

Dari kisah Maya tadi, yess dia jatuh hati tangkap cintan dengan cowok wartawan itu haha
mereka suka sama suka
dan lelaki tu yang umur pun 26-an tanpa mahu tunggu lama2 takut Maya dikebas orang
pantas mengorak langkah masuk meminang.
Disangka panas sampai ke petang rupanya hujan ditengah hari,
Maya lihat yang perkahwinan itu indah semata2 dan dia tidak bersedia untuk memikul
tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu.
Mungkin baginya segalanya indah belaka dalam perkahwinan
tanpa langsung adanya cubaan dan dugaan dari tuhan.

Ayuh, marilah kita ambil iktibar from the case of Maya.
Tidak salah untuk jatuh cinta
namun jadilah pandai dalam merancang cinta
kerana cinta itu fitrah, ilmu itu amanah, maksiat perlu dicegah .

Wallahua'alam 

 nah present sbab bjaya membaca entry smpai habis kahkahkahkah :D