Tuesday, 14 January 2014

The short of life


Assalamua'alaikum and hello..
okay, seperti tajuk entri diatas, 
atau dalam bahasa omputeh "life is too short to hate anyone"
lebih kurang macam tulah 
got it?
(malam ni kasi rojak sikit bahasa hehe)
alright, apa maksudnya ?
maksudnya disini, tak ada gunanya jika hidup kita ini penuh dengan kebencian dan dendam
malah perkara sebegini akan menyeksa jiwa dan raga tau
betul! tak tipu 
"engkau cakap bolehlah sbab kau tak rasa"
ye..faham benar anda je yang rasa semua itu
dan ketahuilah bahawasanya anda merupakan orang yang paling disayangi Allah
haa kenapa?
sebab Dia ingin lihat sejauh mana tahap kesabaran anda
sesungguhnya Allah saaangat sayang terhadap hambaNya yang sabar 
haa takkan tak nak kot cinta yang Maha Pencipta
Ujian datang dalam pelbagai bentuk untuk setiap daripada kita
dan pastinya Dia takkan menguji sesuatu melebihi daripada kemampuan kita
that's what me be strong all this while
alhamdulillah
even masa kita diuji, kita rasa "kenapa berat ujian ni utk aku? knp aku? aku tak mampu!"
so, jangan terlalu ikut emosi sangat okay
nanti boleh consume ubat psy pula lepas ni sbab wire sudah longgar
hehe.. dan jangan disebabkan ujian hubungan kita dengan Allah jadi tak berapa molek (x berapa bagus)
maknanya kita asyik salahkan Dia yang terus menerus uji kita
asyik kita bukan dia
mana aci?! 
jawapannya kat India haha (just joke)
senang je.. why not you follow some tips here

1. take a deep breathe and exhale it out 
2.repeat the 1st step and then say "Allah kan ada..:)"

i found it at the surau a few days ago.. and hopefully sedikit sebanyak membantu
mententeramkan hati yang sedang gelisah gundah gulana dan seangkatan dgnnya..
and talking about hating, walaupun perit mana hati ni sakit dek kerana 
sesuatu benda atau perkara yang susah untuk dibuang dan dimaafkan
cubalah untuk belajar memaafkan 
mungkin dengan memaafkan akan membuatkan your heart and feeling better 
relieved.
semakin pendam semakin parah
nanti bernanah haa baru la nak menyesal tak ke sudah
look,cuba perhatikan and amati keadaan di sekeliling kita
tengok kalendar, masa, hari ni berapa haribulan
tak terdetik ke di hati "eh cepatnya la masa berlalu!"
"eh! dah pkul 12!"
eh eh eh.. banyak ye cekadak dia kan
jadi, disini betapa jelasnya bahawa 
HIDUP INI TERLALU SINGKAT
untuk membenci ,marah,mencaci dan sebagainya.
Allah dan nabi benci pada orang yang memutuskan tali silaturahim 
katanya rezeki pun susah nak masuk 
so,please do have a good relationship with people around us
semoga diri yang menulis ini mendapat hidayah dan pedoman dengan apa yang disampaikan
semoga bermanfaat 
salam maulidur rasul peep$! 
Allahumma solli ala muhammad