Friday, 27 June 2014

Ini tentang KITA

Assalamua'laikum and hello buddy!

how you guys doing?? --- hopefully all of us are in the best of health

**senyum pejam mata kepala dongak keatas wiwiwiwiwiwiwi**

okay tak kisahlah bagaimana hidup semenjak dua menjak
biar emosi naik turun
biar nafas naik turun dihela puh puh puh haha
biar diuji dengan berbagai-bagai ujian sehingga teruji iman dan akidah--- biar
namun cukuplah segala pengharapan dan kebergantungan kepada Dia yang maha Esa.

pernah dengar hasbi rabbi..jallallah yang membawa makna "cukuplah Allah bagiku"

pernah?

apa kata bait itu kita jadikan pegangan dalam menjalani hari-hari di bumi ini
(menari belly pusing2 )

yeahh aku boleh bet---- tak mudah nak menjalani liku2 di zaman serba canggih mangih serba moden
zaman langit terbuka gituuu

(oh sungguh mencabar)

oleh itu, dengan adanya IMAN ---eh! no..no no no not you the one who named Iman
(yeah including you too, cause this is intended to all of us)
especially to the person who is writing right now
**sigh**
dengan adanya iman..insyaaAllah or god's willing kita akan selamat
iman--hmmm apa rasanya?bentuknya?
well-- it's something like a person being pious, when he is doing a lot of good deeds and things like that
therefore the iman will become increase up and up
but watch out--- it (iman) could be drop drastically or gradually
you know---- by what are the things that we always doing

solat (the obligatory and sunah if possible)
recite Quran
read the tafsir (for better understanding and to practice in daily life)

and one more thing
majoriti kita--- yes i mean US or KITA gemar menunding jari untuk perkara2 yang tak enak dilihat pada mata pandangan kita. Walhal sering terlepas pandang bahawa empat jari yang tertutup itu sebenarnya menunding hala ke kita

" tuhh tengok dia tu.... dah lah..... ish! ......." --- contoh

see--- selalu kan KITA berbuat begitu? umpama pabila lidah berbicara saat dan ketika itu kita sudah sempurna malah jauh lebih baik dari orang yang diperkatakan itu.
padahal diri yang bercakap pehhhh ---- dahsyatttt !

why not daripada kita duk sibuk mencari dan mengaibkan sesiapa sahaja gerangannya
ace cuba try muhasabah diri sendiri
cermin diri
refleks diri

bicara dengan diri sendiri " apa aku ni dah berkelakuan molek dan baik?"

ok--- bayangkan kita keluar daripada badan kita lalu kita berupaya melihat diri dari sudut pandang yang menyeluruh

boleh bayang dak? (ke aku duk syiok menulis suh membayang?)

ah pedulikan..

(aku yang menaip ni pun menggigil nak cakap lebih takut tersalah cakap nanti membawa padah)
but  i do hold with "LEARN FROM MISTAKES "

**lompat bintang **

hence,everything start with imagining ! wiwiwiwi

sebab--- kita hambaNya yang takkan pernah sempurna daripada kesempurnaan.

moga ramadhan bulan yang lebih baik daripada seribu bulan ini membawa satu dimensi baru buat kita semua.

salam ramadhan!




aku rindu padamu duhai RAMADHAN.
syukur kita bersua lagi kali ini
moga kali ini lebih membawa makna yang teristimewa
moga-moga.
sayang kalian maciam ni tau ?