Friday, 11 July 2014

Cooking---- First time ever without the help of mybfff

Assalamua'laikum and hello peeps! apa habaq?

semoga kalian dalam redha dan barakah Allah s.w.t hendaknya

***dancing lenggok lentok liuk sambil nyanyi let it go...let it go...ooohhhh***

zzZZzzZZzzzZz

lately i felt so not into this virtual thingy just because the hell of my broadband

herhh soooo bloody nyek nyek (extremely slow)

mengalahkan si kura2! ---- bayar tujuh puluh hinggit kot

**okay...relax....chill**

(perempuan dan bebel memang dah bestfriend since forever)

so chill and cool dear readers

look...there are somethings rare i wanna share over here mhehehe lol

something extraordinary ---- yeah i really mean it!

psssttt--- ni kalau mak pak mertua...usahkan mertua...mak pak sendiri pun dah tak nampak laluuu ni!

haaa... curious??

betul ni?

tadaaaaa!!!
hemmm karipap! yeee betul pandaiii

alah senang nak mampuih buat---lol hanya individu yang punya adrenaline dan metobalisme terlajak tinggi yang ingin membuatnya.
look...i am not praising my self ---don't get me wrong please haha

what i meant was a woman may knows very well how to cook this and that 
just name it what ever the dish 
spaghetti? macaroni? laksa ? nasi dagang? nasi ayam?
but due to NO TIME to cook..they prefer to buy itself 
easy!

damn---aku dengar orang jual kuih mana ada sehinggit dua for 3 or 4
malah mati untuk dapatkan 5 seringgit
**fening**
mahal kan?
gila kan?
so..siapa yang ada masa esp budak lepas matrik maciam i ni... haha very good to make a head start :)

nevertheless---- apa aku rasa bila buat dengan tulang empat kerat aku?
P.U.A.S hahahahaha
**gelak kembang kempis hidung***

dan bukan manusia dalam rumah aku je yang boleh rasa..jiran kanan kiri boleh rasa...
well worth!
ohhh kinda feeling good

inti karipap tuu aku buat siap2 malam semalam
this technique was called---- time efficiency mhehehe
potong siap2 mr.potato bentuk dadu comel2 gituuu 
nak mengimarahkan lagi bau..masukkan bawang kecil besar ptong nipis
(aku guna bawang besar sebab bawang kecil merah dah habis)

then..tumis bawang atas kuali setelah minyak dah panas
apa lagi---- masukkan mr.potato yang dipotong dadu dalam kuali
masukkan serbuk kari babas + air 
taruk garam + gula = sedap

oh yee! sebelum tu...siang2 lagi aku perap isi ayam potong halussss2 
lada hitam+kunyit+garam dan goreng dengan girangnya!
***sambil mulut ngap2 rasa ayam tuu**

back to frying the potatoes!

masukkan sekali ayam tadi dalam tuu---gaul sebati
tambah air 
biar sampai kering 

sampai kering okay! (tak mau lembap2 tauu) 

okay done with the inti..

now time for KULIT KARIPAP! 

*** terujaaaa***

aku punya style--- buat ikut perasaan hahahahahaha XD

tepung gandum+air bancuh dengan garam (secukup rasa & perasaan)+ margerin cairkan atas kuali

gaul...gaul...sepenuh perasaan cinta gituuu hahaha

dah sampai doh tu tak melekat....sesi untuk meng-kelimmmm !

keliaaaaaaa gituuuu mhehehe


okay...dan kerana aku buat mengikut perasaan kan...ahhaha! rasa pun perghhhh tak tertahan gelak nak terabur usus ni... kulit karipap tu need to improvised 
bapakkk teballllll! HAHAHAHAHA!

but---- inti thumbs up!

keripap punya kisah tutup

*********************************************************************************




ituuu berminggu lepas punya ceritera
dannn hari ni?

haaa.... lagi power!
semangat membara menjiwai diri kauuu wiwiwiwiwi
senang sangat dan sekejap nak mengaul guli bagai

persoalannya--- yes or no

that's it.

and i am really happy to share and extend this kind of cooking 
i mean my first try and error with cooking 
bereksperimen di dapur (btw mybffffffff was at work so... no arguing! haha)

on top of that,this moist choc cake ...........
kak maya (well most of all i made it for her belated birthday 1stJuly hari tu..tu eksaited terlajak)
aunt nor & family..the cool right next door neighbor  
makcik nor & family...the left next door neighbor 
kak pijah

dapat merasanya wiwiwiwiwi
***menari balet background music let it go...let it goooo**

ahhh that kind of feeling---- puas !

mencuba dan meluaskan rangkaian kasih wiwiwiwiwi <3

trying yet spread the love!


bffff... i bet you must be proud of your scatterhead daughter (broad smile)


biasanya kan...aku just join mencelah tolong tengok daripada 'put effort from A-Z' buat sampai habis
sebab?

sebab--- aku 'rely' or bergantung pada mybfff (my mother) semata2 to do all that kind of things
like seriously!

aku dah matang---- ye itu perkataan yang tepat.

and now..time for me to explore and learn to stand with my both feet..be independence
not hoping and relying on other people
yes.. time is leading me to that
i can see it
alhamdulillah.



and when mybfffff  (mother) was home....she was so amazed to know that i made it

hahhahaha! yeahhh i made it!!!

***yeayy dah boleh berumah dan bertangga***

eheh!!!

ok...till here for now.. thanks for visiting and reading my rambling  :)