Monday, 31 August 2015

I Heart You MY


Dear my beloved Malaysia,

I love you

you just have no idea of how much that I love you my darling

For all these while 

there's a lot that happening around 

mostly are not pretty good 

guess you all know what I meant right?

All in all

Dear Malaysia,

Happy Independence Day 

for 58th

Stay fabulous always and

get well soon.


Sunday, 30 August 2015

The Healing Love - Part 48


       Dian memusing-musingkan cincin tunang pemberian dari Noah ketika majlis pertunangannya sebulan yang lalu. Cepatnya masa berlalu. Kini peperiksaanya pun sudah berakhir dan cuti sudah pun bermula sebelum dia melangkah ke alam pekerjaan. Rezekinya murah apabila mendapat tawaran bekerja di salah sebuah syarikat swasta yang terkemuka di ibu kota ini sebagai pegawai perhubungan awam sebelum bergraduasi lagi.

   "Hai duk main dengan cincin duk tenung bagai baik telefon dengan orang yang bagi cincin tu! Tak pun pergi KL rumah bakal mak mertua." Ujar Puan Maria setelah perasan akan Dian yang sedang duduk di buaian tepi taman mini rumahnya.

"Rasa macam tak percaya je yang Meena ni dah nak jadi isteri orang mama...entah diri Meena ni dah bersedia untuk galas semua tanggungjawab sebagai seorang isteri atau tak."

"Insya Allah...mama yakin yang anak mama ni boleh jadi isteri yang baik taat pada suaminya. Yang penting, sentiasa upgrade diri kita ni dengan ilmu pasal rumah tangga. Jangan jemu untuk menuntut ilmu dari sekecil-kecil perkara hinggalah sebesar-besarnya."

"Alright bos! Cakap pasal pergi KL kan mama...Meena rasa Sabtu ni Meena nak pergi sana nak beli barang kahwin termasuk hantaran sekali dengan ambil baju. Semalam designer tu dah called cakap baju dah siap tinggal fitting je."

"Pergi sorang?"

"Heee taklah..Fath temankanlah. Dia nak turun Temerloh lepas tu Meena ikut dia balik KL. Boleh?"

"Hmm okay..tapi siap je urus pasal semua tu cepat balik sini. Tinggal berapa minggu sebelum majlisnya banyak lagi nak siapkan kat sini."

"Cik su ada bagitahu tak dia sampai bila?"

"Tak pulak..tapi dia janji akan ada masa Meena kahwin. Kenapa?"

"Tak ada apa cuma tanya. Tiba-tiba jadi kangen sama cik su.."

"Sejak balik bercuti dari Bali ni dah fasih cakap Indon ya?"

"Eh sebelum pergi Indon dah lamalah Meena terrer cakap Indon, kan duk selalu tengok Sinetron pukul dua petang heeeee!"


                                    *******************************************

 Salam..Noah sibuk ke? Dian dah sampai KL ni. Ingat nak ajak beli barang hantaran dan ambil baju.

W'salam hai my sweetheart, hari ni ada urgent meeting. Esoklah ya dear? Dian datang office boleh?

Okay beres! Jumpa esok. Take care...

       Setelah beberapa ketika berbalas mesej dengan Encik tunang yang kini sedang berkerja, Dian kemudian melangkah keluar dari butik baju di IOI City Mall mencari kelibat Fath yang katanya ingin pergi ke Body Shop. Namun dalam tidak sedar, bukan kelibat Fath yang dia jumpai tapi Tengku Citra yang kebetulan lalu di aras tiga pusat beli-belah itu.

"Dian Ameena? Hai! Seorang je? Noah mana?" Tegur wanita itu kelihatan santai berbaju blaus merah jambu  berlengan panjang dengan denim jeans.

"Tengku Citra..taklah dengan kawan. Noah kat pejabat dia, waktu pejabat kan sekarang. Anyway Tengku dah baik demam?"

"Oh ye saya lupa sekarang office hour. Alhamdulillah..getting better and will be back to work by tomorrow."

"Alhamdulillah..baguslah dah sihat. Kalau macam tu, saya minta diri dulu nak cari kawan."

"Err Dian! Sekejap.."

Tak jadi Dian melangkah pergi dia kembali menoleh ke arah Tengku Citra.

"Ya?"

Tengku Citra menghampiri Dian bersama sebuah senyuman sebelum berkata-kata.

"Rasanya masih belum terlambat untuk saya ucapkan 'congratulations' untuk majlis pertunangan awak dengan Noah. Maaf tak dapat datang hari tu."

"Terima kasih..tak apa nanti jemput datang walimahnya ya. Nanti saya bagi kad."

Tengku Citra hanya mengangguk tersenyum dengan seikhlas mungkin disamping cuba mengusir segala rasa hasad dan perit di hatinya dek kerana cintanya tidak berbalas. Kali ini akal warasnya berjaya mengawal seluruh perasaannya agar tidak bereaksi tidak sewajarnya. Iman menjadi tonggak pendiriannya.


                                         ******************************************

      Hari pertama bekerja Tengku Citra sudah kembali menyambung perbincangan dengan Noah yang tertangguh kerana kesulitan yang berlaku tempoh hari di pejabat lelaki itu. Walaupun sukar namun tetap dicekalkan hatinya untuk berhadapan dengan COO syarikat hartanah yang tersohor di bumi Malaysia ini.

     Sepanjang dua jam setengah perbincangan di bilik pejabat Noah, akhirnya selesai juga seperti yang telah dirancang bagi kelancaran projek usaha sama antara syarikat masing-masing. Tanpa sedari, Noah memandang lama ke arah Tengku Citra yang berada di sisi kanannya.

"Why? Kenapa you pandang I macam tu?"

Lamunan Noah terhenti lalu kembali ke realiti.

"Ehem..you seorang yang tabah dan cekal orangnya Citra! An extra ordinary lady that deserves high salutations from anyone who knows who you are actually."

"What an exaggerate complimentary Mr.Noah Ismail Wong."

"No I really meant it Tengku Citra."

Tengku Citra tersengih tak tahu apa sepatutnya dia bereaksi di hadapan lelaki ini.

"Thanks a lot to my past experiences that build up my strengths and enable me to stay in the track. Thankful be utmost to the Allah almighty who loves me truly by testing me all sorts of tests."

Ya benar kata wanita muda ini. Terbit rasa kagum yang tinggi dalam sembunyi pada wanita bernama Tengku Citra ini.

"Eh jom minum, nanti sejuk pulak teh ni!" Pelawa Noah pada COO Sky Dalton Property itu.

"Sure." Lantas Tengku Citra bangun untuk mengambil minuman di atas meja kerja Noah di sebelah kanan.

"No, let me get it. Just have a sit." Celah Noah yang serta merta berdiri.

          Dian Ameena yang kini berada di luar pejabat Noah untuk menepati janji mereka demi keluar bersama untuk membeli barang hantaran dan ambil baju pengantin sedang beberapa langkah dari pintu bilik pejabat Noah.

           Sementara Tengku Citra yang entah bagaimana tersilap langkah kakinya yang tersadung pulak pada kaki sofa hampir jatuh tersembam membuatkan Noah pantas menyambut wanita itu. Pada masa yang sama, Dian Ameena telah pun menjejak masuk bersama Siti Sherry yang menunjukkannya dimana bilik Noah. Tapi sayang seribu kali sayang, Tengku Citra sudah terjatuh atas Noah.

          Buntang biji mata Siti Sherry sambil mulutnya terlopong ditutupi oleh tangan kanannya terkejut melihatkan insiden yang 'feeling romantic' antara bosnya dengan Tengku Citra! Inikan pula Dian Ameena yang bagaikan nafas tersekat di kerongkong melihat tunangnya berada di bawah badan wanita itu. Malu melihat keadaan demikian, Dian pantas cabut dari situ dan menuju ke lif. Bagaikan lumat-lumat hatinya dicincang.


                                         *****************************************

   "Err..sorry! I tak..." Belum sempat Tengku Citra menyudahkan ayatnya, Noah telah hilang dari bilik pejabatnya itu menuju keluar untuk mendapatkan Dian.

"Sherry mana Dian?"

Siti Sherry yang terpana seketika menunjukkan ke arah laluan ke lif bagi menjawab pertanyaan bosnya itu.

Pantas kaki Noah berlari untuk mengejar Dian bagi menjelaskan apa yang terjadi sebenarnya. Dari reaksi tadi dia tahu Dian terkejut dan mungkin menganggap yang tidak sepatutnya.

"Come on come on!" Noah menekan punat lif untuk buka.

    Sesampainya di aras paling bawah, keliling dia mencari Dian yang langsung tidak kelihatan. Betapa cepat macam belangkas gadis ini hilang! Telefon dari poket seluarnya dikeluarkan untuk mendail nombor tunangnya itu.

"Dian please pick up the phone.." Omelnya dengan gusar.

Tanpa berlengah Noah menuju ke kaunter menyambut tetamu.

"Ada nampak seorang perempuan berselendang ungu, berbaju pink tak? Tinggi ni?" Tanya Noah pada Suraya, penyambut tetamu sambil menyatakan ciri-ciri Dian Ameena, buah hatinya.

"Oh ada tadi dia keluar ikut pintu utama tu. Nampak macam tekejar-kejar je Encik Noah."

"Ok thanks!"

                                               ******************************

        Air mata kini turun berjuraian membasahi pipi. Langkah kaki berjalan tanpa arah dituju. Minda terbayang-bayang akan detik Tengku Citra berada di atas badan Noah. Sangat memalukan!
Deringan telefon bimbit di dalam beg tangannya tidak langsung dihirau.

     
   "Dian! Dian Ameena!"

Kenal dengan empunya suara itu, semakin laju langkah kaki Dian berjalan ke hadapan. Sementara itu, Noah semakin laju membuka langkah kakinya bagi mendapatkan tunangnya itu.

"Tunggu Dian! I can explain it!" Jerit Noah dengan sedikit lelah mengejar Dian yang bukan main laju jalannya.

"Dian sayang look at me please..." Pujuk Noah dengan nada lembut.

"I just be in the wrong time at the wrong place."

"No...Tengku Citra hampir jatuh tersembam dan Noah cuma nak selamatkan dia itu je. Percayalah.."

"Okay dah habis bagi explanation?"

"No wait...kata nak pergi beli barang hantaran dengan ambil baju kahwin?"

"Tak apalah kalau Noah sibuk hari ni hari lain tak apa. Dian balik dulu.."

"Dian!" Panggil Noah sedar bahawa tunangnya itu sedang berkecil hati disebabkan insiden tadi yang tidak disengajakan.

 "Jomlah kita pergi sekarang Noah dah ambil half day hari ni. Janganlah merajuk macam ni..tak lawalah my honeydew!"

Dian buat derk dan menjeling Noah sambil berjalan menuju ke tempat parkir.

"Nak pergi ke tak ni? Jangan bazirkan masa Noah Ismail Wong!" Dian bersedia di tepi kereta lelaki itu.

Noah lantas tersenyum sedikit lalu menekan butang di kuncu keretanya sebelum masuk ke dalam perut kereta.

                                           ***************************************

         Gaun pengantin rekaan pereka fesyen tersohor di Malaysia, Rizalman menjadi pilihan Dian dan Noah yang sangat mengangumi bakatnya dalam mereka pakaian termasuk barisan artis popular sempena pelbagai majlis anugerah.

  "Oh my...you nampak cantik sangat Dian! I bet that Noah akan terpesona dengan you dalam gaun ni!"

"Well, siapa yang design baju ni kan? A very the famous amos designer Rizalman..." Jawab Dian.

"Thanks cause sebab sudi ambil I jadi designer wedding dress you Dian. Tak sabar tengok you guys bersanding for real wearing my design of attire!"

Dian tersenyum lega kerana baju pengantinnya sudah siap dan menepati kehendak dan cita rasa yang diidamkan. Ternyata Rizalman tidak pernah menghampakan pelanggannya. Patutlah dia sangat digemari dikalangan model-model atau artis yang memerlukannya untuk mereka pakaian mereka untuk sesebuah majlis.

"So puas hati tak? Ada apa-apa yang nak betulkan ke?"

"Hmm..tak kot okay dah ni perfecto!"

Makin kembanglah hidung Rizalman apabila dipuji tinggi melambung. Tapi memang dia layak menerima pujian sebegitu setimpal dengan hasil baju pengantin yang direka khas untuk Dian Ameena dan Noah.


                                     ******************************************

    Kereta Camry yang dipandu Noah berhenti di hadapan rumah banglo Fath setelah mereka selesaikan urusan membeli barang hantaran dan mencuba baju pengantin. Puas dipujuknya untuk bermalam di rumah keluarganya namun Dian berkeras kata tidak manis sedangkan mereka masih tiada apa-apa ikatan. Mulut orang kita tak boleh nak tutup apabila sedikit sahaja kesalahan yang kita lakukan. Hilang terus segunung kebaikan yang telah kita lakukan walaupun hanya secalit kesilapan. Itulah lumrah manusia.

"Dian..marah lagi ke pasal tadi?"

"Huh? Hmm..macam mana nak cakap ya?"

"Look Dian..Noah mungkinlah bukan yang sempurna buat Dian. Tapi, Noah cuba untuk jadi yang terbaik buat Dian, bakal permaisuri hati Noah dan ibu kepada bakal anak-anak kita. Noah harap Dian dapat maafkan Noah." Tutur Noah dengan nada yang sayu dan ikhlas.

"Dian..please say something."

Dian tarik nafas dalam lalu menghembuskannya.

"Noah..Dian...percayakan Noah. Jadi Noah jangan mempermainkan dengan kepercayaan Dian pada Noah."

"Insya Allah..percayalah apa yang Dian lihat tadi tak seperti apa yang Dian fikir."

"Dahlah benda tak disengajakan je pun. Okay drive baik-baik, kirim salam pada umi dengan daddy!"

"Eh barang-barang hantaran ni? Lupalah tu.."

Lantas Noah keluar membantu Dian mengeluarkan barang-barang yang dibeli untuk dibuat sebagai hantaran.
Dalam pada yang sama hatinya berasa lega tak terkata kerana Dian memaafkan tentang insiden Tengku Citra terjatuh atas badannya tadi. Jauh di sudut kecil hatinya berdoa agar dijauhkan dari segala fitnah dunia.

Saturday, 29 August 2015

The Healing Love - Part 47


        "Aku tak fahamlah dengan Tengku Citra. Kot ya pun tengah sakit tak patut dia tinggikan suara pada kau hari tu. Kita datang melawat dah cukup bagus eh geramnya hati aku saja bikin panas!" Fath meluahkan rasa tak puas hatinya pada Dian.

     Dian yang sedang menulis nota malas ingin membahaskan mengenai insiden itu. Bersangka baik itu lagi baik daripada bersangka buruk. Tak pasal-pasal dia dapat dosa kering.

     "Hoi, kau dengar tak apa aku cakap ni?"

"Ya...biarlah cerita tiga hari lepas pun mahu diungkit lagi? Baik kau study..exam tak lama lagi 3 minggu kot. "

"Mengelat huh! Adam pula satu..rajin pula nak volunteer diri menunggu perempuan tu! Ish!"

"Yang kau macam tak puas hati ada isu dengan Tengku Citra apasal? Adam tunggu dan teman orang tu pun kau tak puas hati. Kau dah kenapa Fath? Bulan mengambang eh?"

"Tak adalah..mak bapak dia kan ada boleh tunggu? Aku cuma kesiankan Adam je..tak pasal-pasal jadi mangsa nak jaga anak orang kat hospital."

"Ada ke dia komplen pada kau?  Tak ada kan? So, tak payah nak kecoh la cik kak oii.."

     Fath mencebik dengan jawapan balas dari Dian. Sungguh setelah melihat dengan mata kepalanya sendiri siapa itu Tengku Citra, entah mengapa hati kecilnya tidak berapa berkenan akan wanita itu. Rupa ada, cantik persis Diana Danielle tapi sayang..terkurang ajar.

                                       ************************************


  "Assalamua'laikum. Morning...how are you today? Feeling better?" Adam masuk menjengah ke dalam bilik wad yang menempatkan Tengku Citra.

"Wa'alaikumusalam...great feeling better oh by the way I dah boleh discharge hari ni!"

"Sound good! Oh..this is for you.."

"Rose?"

"Why you don't like it? Sorry if it is not your taste..I tak tahu you suka what kind of flowers."

Ada sebaris senyuman mekar di bibir Tengku Citra.

"Lain kali bawalah Ferroro Rosche ke, Cadbury..boleh makan kenyang ha ha ha."

Adam menggaru kepalanya yang tak gatal.

"Okay next time but before that give me your business card so that I can post to you all the way from London."

 "When is your flight?"

"Why you nak ikut I?" Adam bercanda mengenakan Tengku Citra saja ingin melihat sejauh mana akalnya.

"Habis kerja I kat sini? Lainlah you..GM of Empire Ritz Carlton the well known hotel top in the world."

Adam tunduk merendah diri sebelum menjawab. "I kerja makan gaji juga sama macam you Citra. We're just same.."

Tengku Citra tak menjawab namun menghidu kuntuman bunga ros yang diberi oleh Adam tadi. Terselit rasa nyaman di tangkai hatinya dengan kedatangan lelaki bernama Adam Edruce Ian ini. Dalam pada masa yang sama hati kecilnya mengingatinya agar berwaspada agar tidak hancur disakiti lagi.


                                            *************************************

         
  Dian my honeydew! Busy? Sleeping? -Noah

Bunyi chat di Facebook mematikan tumpuan Dian yang sedang menelaah buku sempena peperiksaan akhirnya. Sengaja dia membiarkan laptopnya terpasang untuk memudahkannya membuat rujukan.

Noah! Tengah study..final in 3 weeks more..kinda wrecking my nerves lol. Anything? -Dian

Cool..just asking. Err nak tanya pasal hantaran Dian nak apa untuk hantaran? -Noah

Cepatnya nak buat hantaran!? Errr..ikutlah terserah Noah nak bagi Dian apa. Kalau ikutkan Dian senaskhah Al-Quran pun dah kira okay. Tak perlu membazir :) -Dian

Eh mana boleh macam tu? Nanti Noah beli takut Dian tak suka pula..cakaplah Dian nak apa wahai intan payungku sayang? -Noah

Silly. Tak kisahlah..beli je apapun tapi jangan yang mahal-mahal! -Dian

Apa kata kalau Noah bawa Dian pergi beli hantaran? -Noah

What? Ala..minggu nak final kot! Lepas exam boleh. -Dian

No problem my dear :) -Noah

Okay dah pergi tidur I'm gonna concentrating on my study. Good night lovely :) -Dian

Hahaha okay my honeydew fiancee..jangan tidur lewat sangat! Don't worry I bet that you gonna score with flying colors for sure :))) -Noah

     Dian hanya tersenyum melihat mesej terakhir dari Noah itu. Mindanya kemudian cuba membayangkan dalam masa lebih kurang dua bulan sahaja lagi dia bakal menjadi isteri orang. Macam tak percaya saja! Mengenangkan segala yang telah dia laluinya, pahir getir bersama air mata yang tertumpah akhirnya dapat juga dia berasa nikmat bahagia.


                                        ****************************************

            
 Tengku Citra Tengku Maher
Chief Operation Officer 
Sky Dalton Property Sdn. Bhd.
H/P :017 3731000

    Adam membelek-belek kad perniagaan yang diberi oleh Tengku Citra siang tadi. Hatinya berbelah bahagi sama ada ingin menghubungi atau tidak wanita itu. Tapi yang jelasnya dia tiada sebab yang kukuh untuk menelefon COO Sky Dalton itu di tengah-tengah malam ini.

    Akhirnya dia mengalah lalu mendail nombor telefon yang tertera di kad tersebut menunggu panggilannya berjawab. Dalam hatinya ada sedikit getar bimbang mengganggu wanita itu berehat barangkali.

"Hello?" 

"Hello..hai! Tengku Citra?"

"Yes speaking..may I know who's speaking over there?"

"Hai baru jumpa siang tadi takkan dah tak cam suara I? You must be kidding me."

Otak Tengku Citra ligat memikirkan bahawa hari ini tiada sesiapa yang dia berjumpa setelah keluar dari hospital melainkan...

"Adam? Is it you?"

Adam senyum kulum di hujung talian.

"Yeah it's me. Sorry if I'm disturbing you..just wanna ask how you doing?"

Tengku Citra pulak yang mengulum senyum mendengarkan kata-kata dari mulut Adam.

"Okay..I'm good. Baru sudah makan..sekarang tengah tengok tv. And how about you?"

"Right now..speaking with you. Bila start kerja balik?"

"Maybe lusa..by the way you tak jawab lagi soalan I kat hospital tadi. When is your flight to London?"

"And yet you not answer my question of why you wanna to come with me to London?"

Masing-masing akhirnya tersenyum lebar di hujung telefon. Ada rasa satu 'chemisty' tercetus dengan perkenalan singkat antara mereka ini dan membuatkan mereka selesa bercerita tentang pelbagai topik. Sedikit sebanyak membuatkan Tengku Citra perlahan-lahan melupakan tentang Noah.


                                               ******************************

          Setelah lama tidak mimpikan mengenai apa-apa tentang petunjuk dari solat istikharahnya, baru malam ini mimpi tersebut kembali menerjah dalam tidurnya yang lena. Jam dikerling, menunjukkan baru menghampiri ke puku tiga setengah pagi.

"Astaghfirullahhalazim...ya Allah." Ucap Dian lalu meraup wajahnya.

"Aku mimpi lagi..tapi petunjuk apa kali ini?"

      Lantas Dian teringat akan pesan Cik Su Madeena untuk tidak fikirkan sangat segala mimpi buruk yang pernah dia alami ketika tidur. Mungkin mimpi itu hanya mainan syaitan laknatullah sahaja. Syaitan itu sudah nyata lagi jelas ingin menarik anak Adam ke dalam api neraka malah musuh Allah itu sudah berjanji di hadapan Allah untuk menghasut anak cucu Adam.

    Tanpa berlengah, Dian bangun dan menuju ke bilik air untuk berwudhuk untuk mendirikan solat sunat taubat dan tahajud serta hajat moga segala urusan yang membawa kebaikan sahaja akan dia lalui pada hari ini dan hari-hari yang seterusnya.

      Alang-alang sudah berjaga Dian menggunakan waktu pagi yang segar itu untuk mengulang kaji pelajaran demi persiapan peperiksaan akhir semesternya. Lagipun, otak mudah ingat apabila menelaah di tengah pagi sebelum subuh.
                                                   *****************************


  Adam sedang menaip sambil meneliti fail berkenaan projek baru yang dia ketuai. Seketika, interkom dari Siti Sherry berbunyi.

"Encik Noah, ada tetamu ingin berjumpa tapi tak ada appointment."

"Siapa?"

"Your old best friend. Encik Adam Edruce Ian."

"Okay, ask him to come in."

Adam kemudian muncul dari luar bilik Noah dengan penampilan yang kasual seperti biasa.

"Hey bro! Masuk masuk..anything that I can help you?"

Adam tersenyum lalu menarik kerusi di hadapan meja Noah untuk duduk.

"Sorry mengganggu...saja aku singgah sini sambil pergi Old Town depan tu."

"Old Town? Buat apa dekat situ bro?"

"Aku bertani..apa punya soalanlah kau ni! Aku minum dengan kawanlah."

Noah tersengih mendengarkan lawak sahabat satu sekolah menengah dengannya dulu. Cuma Adam seniornya setahun.

"Tengku Citra tu janda rupanya eh?"

Noah tersentak tatkala mendengar Adam menyebut nama COO Sky Dalton itu.

"Kau baru tahu ke?"

"Aah..kalau dia tak bagitahu sampai ke sudah aku ingat dia tu single dan tak pernah kahwin."

   Noah lantas teringat akan momen Tengku Citra membuka segala cerita silamnya itu ketika mereka di kampungnya tempoh hari. Sungguh tak sangka dan tak terlintas dek akal fikirannya wanita seusia Tengku Citra telah bergelar 'janda'.

"Dah tak ada jodoh dengan bekas suami dia...insya Allah adalah jodoh yang lagi baik untuk dia. Dia pun muda lagi, cantik pun cantik. Tak ada hal la."

"Such a pity woman she is. Bahagia tak kekal lama."

"Kita hanya mampu merancang bro yang menentukan Dia yang Maha Merancang. Perancangan Dia tu yang terbaik."

   Adam bersetuju dengan kenyataan Noah itu. Kepalanya diangguk-angguk sebagai tanda bersetuju.


                                             *************************************

         Kereta Mazda X5 yang dipandu selamat masuk ke perkarangan rumah kedua ibu bapanya. Untuk seminggu ini Dato Maher dan Datin Mahirah mengarahkan anaknya, Tengku Citra tinggal bersama mereka bagi memastikan anak sulungnya itu betul-betul baik dari sakit.

 Kelihatan Datin Mahirah sudah terpacak di muka pintu menunggu Tengku Citra keluar dari perut kereta.

"Citra pergi mana? Tengok-tengok dah hilang risau ibu tahu?"

"Kan Citra dah pesan pada Mak Yam Citra keluar sekejap."

"Yalah tapi Citra pergi mana? Citra tu baru baik demam panas..kalau apa-apa jadi siapa yang susah? Hish budak bertuah nilah.."

"Sorry ibu Citra keluar jumpa kawan kejap."

"Kawan? Siapa?"

"Adam."

"Adam? Yang teman Citra kat hospital baru ni?"

Citra tersenyum lalu masuk ke dalam rumah. Datin Mahirah seperti tidak puas dengan jawapan yang hanya dijawab dengan senyuman anaknya itu.

"Jadi betullah Adam Citra pergi jumpa tadi? Adam anak kawan ayah ya?"

"Betul la tu ibu. Saja jumpa dia sebagai tanda terima kasih sebab teman Citra kat hospital lagipun tak lama dia nak balik London dah."

"Oh..ibu tengok Citra serasi sangat dengan cucu hotel Ritz Carlton tu. Ada apa-apa ke?"

Pipi Tengku Citra mulai kemerahan. Memang benar ada satu keserasian yang sukar digambarkan apabila dia bersama Adam. Setakat ini cukuplah sekadar mereka berkawan.

"Ibu..kata orang berkawan biar beribu bercinta biarlah satu. Dia tu kawan Citra je..tak lebih daripada itu. Okay Citra naik atas dulu ya!"

Datin Mahirah melongo melihat gelagat anaknya itu tapi hatinya terasa lega kerana Tengku Citra nampak gembira dan ceria walaupun baru lepas keluar hospital. Mungkin semua ini ada kena mengena dengan Adam.

                                         

Thursday, 27 August 2015

Kerana Dendam Itu



           Amanda telah menjadi mangsa rogol oleh Fernando, datuk bandar di kampung mereka. Oleh kerana terdesak atas sebab ingin menyelamatkan diri, Amanda tanpa sengaja mencenderakan Fernando yang ghairah akan dirinya.
     
            Fides, isteri Fernando tidak melepaskan sewenangnya akan perbuatan Amanda lantas membuat wanita terpedaya itu dipenjarakan sehingga mati. Carmela yang masih kecil terpaksa berpisah dengan ibunya dek kerana insiden tersebut.

           Carmela ikut secara senyap mak cik, sahabat baik maknya ke hospital untuk melawat datuk bandar tak guna itu. Dari situ semua rahsia busuk datuk bandar terbongkar di depan matanya.

          Rupanya ayah Carmela bukan mati sebab kemalangan tapi sengaja mati dibunuh oleh Fernando sendiri! Lebih parah apabila mak cik kawan baik mak Carmela menyaksikan sendiri insiden tragis itu. Fernando yang tergilakan akan Amanda kemudian boleh mendapatkan wanita cantik pujaan ramai itu tanpa halangan. Carmela turut tahu bahawa ibunya dirogol oleh datuk bandar itu dan diperdaya sehingga dipenjara.

           Sejak itu, Carmela hidup berpaksikan dendam demi mempertahankan hak ibunya. Dia dibesarkan oleh nenek Wagay di Manilla bersama beberapa budak lain yang dianggap sebagai adik-adiknya. Carmela yang sekarang bukanlah Carmela yang dulu.

         Saat bertemu di dalam LRT melihatkan Catarina atau Carmela, hati Yago berasa cinta sedang mekar di jantung hatinya. Hari demi hari mereka akhirnya menjadi kawan baik dan punya rasa cinta yang masih tak terluah.

    Ketika cinta sedang mekar antara mereka, Carmela dapat tahu siapa Yago yang sebenarnya yang berkait rapat dengan dendam masa lampaunya.

     Nak tahu selanjutnya? Tengoklah ye! Tak sempat di tv3 tengok kat tonton.com.my uolls!

Yang penting, lakonan mantap Marian Rivera tak pernah menghampakan uolls lolss.


To add on, dia pernah berlakon dengan husband dia jugak dingdong dantes dalam Endless Love dan Dangerous Love. Fuhhh! Syok..

Happy watching peeps!



Galau Hati



Gusar

Aku gusar

dalam keserabutann ini

Galau  turut memukul jiwa 

bikin tak keruan 

makin tak menentu dibuatnya.

tidak wajar andai disalahkan pada takdir

kerna tuhan bakal benci dan murka

maka air jernih terbit dari tubir mata

refleks akan segala ini

sekurangnya terluah sedikit rasa galau itu

tapi ...

aku harus tabah

dan aku ada tuhan

ALLAH


The Healing Love - Part 46



 Salam and morning my honeydew..selamat menghadiri kelas pada hari ini dengan tenang dan ceria.
Btw, I'm so sorry to inform that can't make it for our lunch date this afternoon. Tomorrow insya Allah..anything will update you. ILY :) 

      Dian sudah maklum bahawa tanggungjawab yang digalas Noah kini lebih berat dan mencabar sebagai seorang Ketua Pegawai Eksekutif syarikat keluarganya itu. Maka dengan itu dia seharusnya sentiasa menyokong tunangnya itu walaupun apa jua yang berlaku.

"Hoi! Apa kau dah kurang siuman senyum sorang-sorang ni? Ni mesti encik tunang ganteng mesej ya?"

"Jealous?"

"Aku? Jealous? Hell no! I'm not so desperate to feel so okay?"

"Lunch nanti makan sama ya? Lunch aku dengan Noah cancel last minute."

"Oooo...masa ada Noah aku ni ibarat halimunan dah depan mata kau eh? Tak guna punya member..okay fine.." Fath buat-buat merajuk.

"Uh tak kuasa aku nak pujuk..."

Fath terkesima melihat Dian berjalan meninggalkannya di belakang. Akhirnya dia yang terkejar-kejar untuk bersaing berjalan bersama dengan sahabat baiknya itu.

                                                 **************************************

  Noah menekan butang interkom bagi menghubungkannya dengan Siti Sherry, setiausahanya.

"Siti, pukul berapa meeting I dengan Tengku Citra?"

"Erm..based on the schedule here by 10 a.m. at our office. Why?"

Noah sempat mengerling jam di pergelangan tangannya.

"It's five minutes to ten now..biasanya dia selalu datang setengah jam awal even lagi awal kalau ada meeting."

"Aah ya tak ya jugak..okay nanti saya try contact Tengku Citra..oh panjang umur!"

Belum sempat Siti Sherry menyudahkann ayatnya, kedengaran setiausaha Noah menyapa dengan ramah akan Tengku Citra yang baru melangkah masuk ke dalam pejabatnya.

"She's just reached here.."

"Good..please bring all the documents and fails regarding our new project please."

"Alright bos." Akur dengan arahan Noah, Siti Sherry pantas meletakkan ganggang di interkom lalu mendapatkan segala dokumen dan fail yang dikehendaki bagi perjumpaan dengan wakil dari Sky Dalton Property itu.

"Tengku Citra..please have sit in the meeting room first. Mr.Noah will be right there soon and by the way would you like coffee or tea?"

"Tea would be nice..just a spoon of sugar please. Thanks.." Ucap wanita yang sentiasa kelihatan ranggi dan anggun dengan caranya tersendiri.


Sebelum Noah bersedia untuk keluar dari bilik pejabatnya, bunyi deringan mesej masuk mematikan langkahnya. Adam.

Holla bro. How you doing? Lunch break nanti free? Come let's have lunch together? Aku belanja!

Yo! Aku ada meeting sekarang tak sure habis pukul berapa. Why not come over to my office then kita lunch sama, rindu jugak nak lepak dengan kau bro. 

Cool..will be right there around 12.30 p.m more or less. See ya!



                                                *******************************

   "Assalamu'alaikum Citra..ingat tak jadi meeting dengan you hari ni. Jalan jammed ke?" Sapa Noah setelah masuk ke dalam bilik mesyuarat tempat mereka bakal berbincang tentang usaha sama yang sedang dijalankan.

"Wa'alaikumusalam..mestilah jadi. Jammed? Biasalah..KL. So shall we start now?"

"Yeah sure..so pasal each of unit condominium tu, we had been agreed of the final design of our architect. And now we could proceed with the implementation to the construction.

 Sedang Noah rancak menerangkan isi perbincangan yang sepatut dibincangkan, Tengku Citra hanya menatap wajah lelaki itu tak berkedip dari awal sehingga akhir. Noah bukan tidak perasan tapi malas dilayan sangat dengan renungan wanita itu. Nampak macam psiko pun ada.

"Err Citra? Did you hear me?"

"Aah ya! Excuse me for a moment please.." Pinta Tengku Citra kepada Noah dan dua setiausaha yang ada di dalam bilik tersebut sebelum berlalu keluar menuju ke tandas.

Dibukanya paip air di sinki lantas disapu air yang diletakkan di tapak tangan sebelum diraup ke muka. Air mata dengan laju mengalir deras membasahi pipinya kini. Nafas ditarik dalam-dalam sebelum dihembus.

"You need to be strong Citra! Be strong and have faith!" Ujarnya pada diri sendiri.

Seketika kembali, air mata kembali jatuh berjuraian melepaskan rasa sesak di dada bagaikan menikam-nikam parah sehingga lumat jantung hatinya kini.

Kenapa kau tak pandang aku setelah aku luahkan perasaan aku pada kau Noah!? Why!?
Hati kecil Tengku Citra menjerit sayu bersama air mata kecewa.


                                          **************************************

      Lama Noah dan dua setiausaha masing-masing menunggu di bilik mesyuarat sehingga jam menunjukkan hampir pukul 12.30p.m. Sudah lima belas minit Tengku Citra di tandas. Naik risau pulak setiausahanya, Katrina.

"Cuba you go and check on her in the ladies Kat.." Siti Sherry mencelah turut bimbang akan Tengku Citra.

Dari awal tadi lagi dia dapat tangkap riak wajah COO Sky Dalton itu sedikit pucat dan tidak ceria seperti sebelum ini. Mungkin perasaan dia barangkali. Sedangkan Katrina tidak perasan pun akan perubahan seperti tersebut pada majikannya.
 
"She looks unwell Kat..her face is pale." Noah bersuara tiba-tiba lantas air muka Siti Sherry mempamerkan riak bersetuju sekali dengan kata-kata Noah itu.

"Told you Kat! Bos you tak sihat.."

"Hmm..kejap I pergi tengok dia."

        Tidak lama setelah Katrina keluar untuk melihat keadaan Tengku Citra di tandas, kelihatan wajah Adam muncul di sebalik pintu kaca bilik mesyuarat bertegur dengan Katrina. Noah lantas bangun mendapatkan sahabat lamanya itu dan berjabat mesra.

"Dah habis meeting bro?" Tanya Adam.

"Well basically not yet..maybe will be postponed."

"Oh I see..eh tak apa kalau lambat pun aku boleh tunggu tak ada hal. Kau settle dulu kerja kau.."

Noah tersengih dan matanya kini menangkap ke arah Tengku Citra yang berjalan dengan lemah cuba dipapah oleh Katrina. Cepat-cepat dia mendapatkan wanita yang hampir longlai dan rebah itu.

"What on earth is happened on her Kat!? Citra..Citra..you dengar tak?" Panggil Noah dengan cemas.

"Dia hampir nak rebah kat toilet tadi. Nasib saya cepat!"

Adam yang masih disitu cuba turut membantu dengan menyuruh Katrina membawa Tengku Citra ke sofa tetamu berdekatan dengan meja Siti Sherry. Siti Sherry yang nampak keadaan Tengku Citra yang tidak berdaya dari dalam bilik mesyuarat kelam kabut keluar untuk melihat.

"Cik Citra! Ya Allah..bangun Cik Citra..Encik Noah tolong ambilkan segelas air kosong di pantri now.." Arah Siti Sherry dengan separa panik. Katrina pulak cuba mengipas memberi kelegaan pada majikannya itu.

"Nah air.."

"Panas badan Cik Citra ni!" Kata Siti Sherry sambil mengambil segelas air yang dihulur Noah bagi memberi minum kepada Tengku Citra.

"Uhuk! Uhuk! Ayah..ibu..Citra tak kuat.." Kedengaran Tengku Citra berkata-kata dalam tidak berapa sedar lebih kepada meracau.

"Citra..mengucap Citra. Ingat Allah.." Noah mencelah cuba menyedarkan wanita itu.

"Aku rasa baik bawa dia pergi hospital. Nampak lemah sangat ni.." Kata Adam.

Adam tanpa berfikir dan hanya niat ingin membantu terus mengangkat wanita bernama Tengku Citra dan bergegas menuju ke kereta untuk dibawa ke hospital untuk dirawat oleh doktor. Noah dengan Katrina ikut sekali sementara Siti Sherry tunggu di pejabat.


                                                 *********************************

     Usai kelas pada pukul lima petang, Dian menelefon buah hatinya saja bertanya khabar. Masuk hari ini sudah seminggu mereka tidak berjumpa dek kerana tuntutan tugas masing-masing. Mujur mereka saling memahami antara satu sama lain.

"Hello..assalamu'alaikum...Noah dekat mana? Busy? Still in office?"

"Wa'alaikumusalam..nope Noah di Prince Court Medical Center right now."

Biji mata Dian buntang agak terperanjat. "What? Siapa masuk hospital?"

"Tengku Citra..dia pengsan di office tadi. Adam pun ada di sini..."

"Macam mana boleh pengsan? Ni Noah tunggu Tengku kat situ dengan Adam? Parents dia dah tahu?"

"Ada sekali..ingatkan Noah nak balik rumah solat, mandi lepas tu datang melawat semula."

Fath sedari tadi cuba mendengar apa yang dikatakan Noah di hujung panggilan.

"Oh..hmm kalau macam tu Dian dengan Fath pergi tengok sekaranglah. Sedang elok Noah balik semula ke PCMC kan? So, jumpa kat sana ya? Bye!"

"Siapa Tengku Citra?" Pantas Fath menyoal siasat Dian dengan tidak sabar.

"Co-worker Noah..anak owner Sky Dalton Property kalau tak silap Noah bagitahu aku hari tu."

"Oh..dah tu dia masuk hospital kau nak pergi melawat naik apa ni?

"Hee...ala kita kan buddy selamanya takkan terpisah! Please.....teman aku?" Dian memujuk Fath untuk membawanya ke pusat medikal di ibu kota.

"Nasib baik aku ni baik dan cantik! Tapi kau kena belanja aku dinner nanti..amacam?"

"No problem my darling baby..."

"Yakkk! Meremang bulu roma aku Dian!"

Dian tergelak seronok dapat menyakat sahabat baiknya itu.


                                        ****************************************

           Silauan lampu yang menerangi bilik membuatkan matanya terasa berat sekali untuk dibuka. Beberapa ketika dipaksa juga untuk matanya dibuka. Kelihatan dirinya terbaring di atas sebuah katil, pemandangan di sekitar ruangan bilik sangat asing di matanya. Bau ubat-ubatan tajam menusuk hidung.

"Alhamdulillah..Citra dah sedar nak...macam mana boleh jatuh pengsan ni? Risau ibu tengok Citra.." Datin Mahirah menghampiri anaknya itu dalam riak yang kerisauan yang amat.

"Citra kat mana?"

"Hospital sayang...Citra pengsan tadi. Nasib baik Noah dengan Adam bawa Citra ke hospital."

Mendengarkan kenyataan dari mulut ibunya, mindanya kembali mengingati akan babak sebelum dirinya dibawa ke pusat perubatan Prince Court.                                

Ketukan pintu bilik bersama ucapan salam membuatkan Datin Mahirah menoleh dan menyambut huluran salam dari Dian dan Fath yang datang melawat Tengku Citra. Di tangan Dian terdapat sebuah jambangan bunga segar serta seplastik buah-buahan sebagai buah tangan untuk wanita itu.

"Dian Ameena...tunang Noah ya? Baru ini kali pertama aunty berjumpa depan mata..sebelum ni kenal nama je.. duduklah...ni pulak kawan ya?" Sapa Datin Mahirah agak tertarik untuk mengenali tunang Noah ini.

"Ya saya..ini Fath Dlina Rose kawan baik saya."

"Muka kawan Dian ni macam familiar la..artis ke?"

Kenyataan yang selalu membuatkan Fath lali dan kali ini sedikit lain. Ada pulak aunty ni ingat aku artis? Hot sangat ke muka aku yang cun ni? Gumam anak dara pewaris Empire Ritz Carlton itu. Geli hati pun ada.

"Taklah..saya bukan artis cuma biasa-biasa je aunty. Mungkin pelanduk dua serupa kot..."

"No...I'm so sure that I've seen your face many times in somewhere but couldn't recall it back..:

    Bagaikan dejavu, Fath cuba berlagak tenang dan lebih memilih untuk tidak mendedahkan akan latar belakang keluarganya. Itulah Fath Dlina Rose, yang sentiasa rendah diri dan tak gemar menonjol. Dian sempat memuji sahabat baiknya itu secara diam.

"Hai Tengku, macam mana Tengku rasa? Feeling better?" Tanya Dian cuba berbual dan bermesra dengan wanita tersebut.

"Just call me Citra..by the way thanks for visit me." Jawab Tengku Citra sekadar berbasa-basi.

Dian mengukirkan sebuah senyuman lalu diletakkan buah tangan yang dibelinya di atas meja di tepi katil.

"Nanti Citra makan buah-buah ni okay? Semoga cepat baik...dan jangan lupa makan ubat ya?"

Sepi. Hairan Dian dan Fath melihatkan wanita itu seperti tidak suka akan kehadiran mereka di situ.
Mungkin kerana sakit membuatkan dirinya berasa tidak daya untuk berbual. Dian dan Fath membuat andaian mereka sendiri.

 "You dah makan?" Fath mencelah setelah berlaku jeda di antara perbualan antara Dian dan wanita itu.

Hanya gelengan sebagai isyarat jawapan dari wanita itu.

"Makanlah sikit sayang...ibu suapkan nak? Ataupun ibu minta ayah belikan makan kegemaran Citra dekat kantin nak?"

"No.." Jawab Tengku Citra dengan lemah.

"Eh tak boleh macam tu..Citra kena makan at least sikit pun okay kalau tak perut masuk angin." Ucap Dian cuba memujuk.

"Aku cakap tak nak tak nak tak faham ke!?" Hilang sabar, sebaris ayat dingin dengan nada tinggi terkeluar tanpa disangka oleh dirinya sendiri lantas membuat Dian, Fath dan Datin Mahirah terkejut dengan suara lantang itu.

"Citra! Mind your words please." Tegur Datin Mahirah dengan tegas.



                                           *************************************


      "Dian rasa baik kami minta diri dululah aunty..mesti Citra nak berehat. Maaf kalau kedatangan kami menganggu Citra." Ucap Dian dengan sedikit rasa bersalah di hatinya. Mungkin sebab itu Tengku Citra tanpa sengaja tertinggi suaranya pada dia.

"Yalah, terima kasih sebab sudi datang melawat Citra. Aunty minta maaf bagi pihak Citra sebab tertengking pada Dian, mungkin dia tak sengaja. Lately ni dia tak berapa sihat. Kerja banyak kat office sampai jatuh sakit."

"It's okay aunty..Dian faham. Aunty tunggu ke malam ni kat sini?"

"Tak tahu lagi..belum bincang dengan ayahnya. Sebenarnya, aunty ada function dengan ayah Citra di Mandarin Oriental Hotel. Tapi dengan keadaan Citra macam ni..entahlah." Datin Mahirah meluahkan keluh di hatinya pada Dian dan Fath.

"Oh..samalah dengan daddy dan mama saya aunty! Entah-entah function yang sama yang aunty nak pergi ni." Dengan tiba-tiba mulut Fath ringan untuk mencelah.

"Really? Siapa ya nama your daddy and mama?" Soal Datin Mahirah berminat.

Alamak! Kenapalah mulut ni gatal sangat nak menyampuk bila orang tua tengah bercakap? Dah kena atas batang hidung sendiri. Dian pulak boleh pulak tersenyum penuh bermakna pada aku bukannya nak tolong back up.

"Err..err...daddy saya Iman Richard Douglas. Mama pulak Juhana Ismail Lazim."

"La...Fath anak CEO Ritz Carlton! No wonder macam familiar muka Fath ni..yalah barulah aunty ingat yang gambar you and your family ada dalam magazine Business. Tak sangka boleh berjumpa kat sini..husband aunty kenal sangat dengan daddy Fath tu."

Fath hanya tersenyum dan tersengih. Hanya itu sahaja yang mampu dilakukakannya.

   Mereka dihantar keluar oleh Datin Mahirah dari bilik wad Tengku Citra. Pada masa yang sama, Noah dan Adam muncul dari arah pintu masuk berjalan menuju ke arah mereka.

"Hai aunty..sorry lambat. Balik mandi, makan dan solat maghrib dulu tadi. Then, pergi ambil kereta Adam di pejabat. "

"It's okay...nasib baik ada hero-hero ini tlong bawakan anak aunty ke hospital. Terima kasih banyak-banyak ya gentlemen!"

"Korang dah nak balik ke?" Tanya Noah melihat pada si tunangnya dan Fath.

"Yup! Habis tu takkan nak kita orang bermalam kat sini kot ha ha ha!" Balas Fath sarkastik.

"Hmm..kalau macam tu biar aku hantar Dian balik hostel. Kau tak perlu susah payah nak patah balik ke Subang kan?"

"Oh Noah...kaulah sahabat yang sangat memahami aku! Thanks dude! So, kau balik dengan your Mr.Fiancee okay? Okay, I shall make a move now..bye!"


"Oh erm..Adam tak ikut sekali kan hantar Dian balik? Boleh tak kalau aunty nak minta tolong sangat dengan Adam boleh?"

"Tolong apa ya? Insya Allah kalau boleh tolong saya tolong.."

"Macam ni, aunty dengan uncle ada function di hotel. It's a very important one so..aunty nak minta jasa baik Adam untuk temankan Citra sekejap boleh? Kalau boleh suruh dia makan sekali...sebab dia tak makan apa-apa lepas sedar tadi. Boleh ya?"

Adam sempat menjeling Noah dan Dian yang turut mendengar permintaan Datin Mahirah.

"Okay..aunty dengan uncle pergilah function tu. Don't worry Adam temankan Citra."

        Lega mendengar jawapan positif dari anak muda itu lantas Datin Mahirah menunggu suamninya, Dato Maher untuk kembali dari surau sebelum mereka terus ke hotel tersebut bagi menghadiri majlis jamuan. Sementara itu, Noah dan Dian mula beransur dari situ untuk ke asrma universiti Dian.



                                          ***************************************

       Kakinya dibuka melangkah masuk ke dalam bilik wad yang tertera 'Tengku Citra Mahir' dengan perasaan sedikit gusar. Apa mungkin dia dihalau atau ditengking jugak seperti sebentar tadi setelah diberi peringatan oleh Datin Mahirah akan hal itu.

"Assalamua'laikum...hai." Ucapnya setelah menutup pintu bilik. Terasa sedikit janggal kerana kini hanya mereka berdua sahaja di dalam bilik itu.

Mendengarkan suara itu, Tengku Citra menoleh dan menjawab salam dengan perlahan sekali tapi sempat ditangkap di pendengaran Adam.

"Err...your mom..asked me to accompany you while she and your dad go for a function. A really important one...." Dengan teragak-agak Adam bersuara.

   Kelihatan bubur nasi yang terletak di atas meja di hujung katil tidak terusik langsung lantas Adam teringat akan pesanan ibu wanita ini untuk memujuknya makan. Tanpa berlengah, dia mencapai magkuk berisi bubur itu lalu mengambil duduk di tepi Tengku Citra bersedia untuk menyuapkan ke mulut wanita itu.

"Come..makan sikit nanti makin lama you will be staying here." Adam sempat lagi berjenaka.

Tengku Citra hanya menjeling dan mengeluh. Tidak dibuka langsung mulutnya disaat lelaki itu menyuakan satu sudu bubur ayam yang enak di mata Adam.

"Hmmm! It's perfect even hospital's food..you should have a try of it..like seriously.." Kata Adam sambil menyuapkan bersudu-sudu bubur ke dalam mulutnya sehingga tinggal separuh.

Tengku Citra buat-buat serius dalam menahan dari meletuskan tawa melihat gelagat Adam yang berusaha memancingnya untuk makan.

"I got you! You tak suka makanan kat sini..yeah I knew makanan hospital selalu tak mendapat tempat di hati penghuni hospital kan? So..apa kata you tunggu sini kejap okay? Jangan pergi mana-mana!"

                                             ************************************

             Dua puluh minit kemudian, Adam kembali bersama sebungkus chicken chop yang cukup menyelerakan siapa-siapa sahaja terutama si penggemar ayam. Kebetulan, menepati citarasa Tengku Citra yang sukakan makanan barat. Bagaikan pucuk dicita, ulam mendatang sahaja.

"Here you go..okay buka mulut! Aaaa!" Adam menyuapkan makanan yang dibelinya di kantin hospital.

Kali ini Tengku Citra terpancing dengan umpan Adam yang berjaya memujuknya untuk makan.

"Okay?"

"Bolehlah..."

"Bolehlah je? Sedap ke tidak?"

"Ya sedap...thanks."

"I guess you need someone to feed you after this. Sebab lepas ni I nak terbang balik dah."

"Where to?"

"London. Why? Nak ikut ?" Mulut Adam terukir sebuah senyuman miring.

"Nonsense. Never mind, I can take care of myself. No worries.." Balas Tengku Citra.

"Takkan you tak teringin nak kahwin ada family sendiri?"

"I used to be married before and being divorced..." Jujur Tengku Citra lalu membuatkan jeda seketika perbualan antara mereka.

"I'm...sorry..." Itu yang terpancul dari mulut Adam bersama rasa simpati.

Tengku Citra hanya tersenyum hambar lalu meneguk jus oren yang dibeli oleh Adam tadi.

"Err..."

"Adam..panggil Adam." Seperti dapat mengagak apa yang ada di fikiran wanita itu Adam terus menjawab tanpa soalan dari wanita itu.

"Adam...terima kasih sebab tolong bawa I ke sini."

"Well bukan I seorang je bawa you ke sini..Noah sekali.Dia yang drive you ke hospital. So he also deserves the thanks."

Air muka Tengku Cira berubah mendadak mendengar nama 'Noah'.
                             

Tuesday, 25 August 2015

The Healing Love - Part 45



 "Cantiknya kau beb! Dah macam nak kahwin pulak aku tengok ha ha ha!" Ujar Fath dengan penuh keterujaan.

"Tengoklah siapa mak andamnya...my hunny bunny best friend yang make up mestilah cantik meletop gituu!" Tambah Dian pulak. 

Dua sahabat itu tergelak bahagia sambil menunggu bila-bila masa sahaja dari sekarang majlis bakal dimulakan.Dalam diam ada getar yang mengusik jantung hati Dian disaat ini. Namun sedaya upaya dia cuba menyembunyikan perasaan itu. Nafas ditarik dalam-dalam sebelum dihembus untuk meredakan gemuruh di hati. Selawat dibaca ulang kali bagi mententeramkan diri.

"Assalamu'alaikum...Meena..rombongan dah sampai. Meena tunggu sini sampai mama ambil Meena untuk bawa turun ke bawah okay? Noah pun ada sekali tu.."

Mendengarkan nama bakal tunangnya, semakin kencang tak menentu dibuatnya kini.

"Ini baru nak bertunang muka kau dah macam mayat aku tengok..cuba chill...relax and smile.." Kata Fath cuba meredakan ketegangan yang dapat dirasa melalui riak wajah sahabatnya itu.

"Nervous la..."

"Okay.. take a deep breathe..and breathe out..and again.."

Dian cuba melakukan seperti apa yang Fath suruh. Sedikit sebanyak membantunya untuk bertenang.

                                             
                                             *************************************

        Siaran televisyen yang terpasang sejak tadi langsung tidak menarik minat Tengku Citra walaupun matanya menghala ke kaca tv itu. Fikiran jelas sekali tiada di sini menerewang ke alam lain. Wajah Noah berlegaran bermain di mindanya. Pasti lelaki itu sudah bergelar tunangan Dian Ameena.

"Kenapa ni Citra..ada apa-apa masalah ke? Cuba cerita pada ibu.."

"Tak ada apalah ibu..biasalah hal pejabat."

"Betul ni? Ibu rasa ada sesuatu yang Citra cuba sorokkan dari ibu."

Datin Mahirah mencapai tangan anaknya dan berkata "Ibu bukan kenal Citra baru semalam tahu? Dah dua puluh enam tahun tak termasuk sembilan bulan sepuluh hari dalam perut ibu..."

Tengku Citra tersenyum hambar sebelum menoleh kearah ibunya.

"Ibu..apa Citra dah tak layak untuk berasa bahagia ibu? Bahagia seperti orang lain?"

Datin Mahirah membelai rambut Tengku Citra yang panjang mengurai hingga ke bahu. Dia mengerti akan maksud ayat anaknya itu. Ada sedih dan pilu menyelubungi seorang yang bernama Tengku Citra kini.

"Hey..siapa cakap? Anak ibu layak untuk bahagia...ibu dan ayah selalu doakan kebahagian Citra. Citra kena yakin dengan qada' dan qadar Allah. Yakin dengan segala ketetapan Dia. Insya Allah..pasti ada jodoh Citra yang akan kekal sehingga akhir hayat. Banyakka berdoa dan bersabar ya sayang?"

Tengku Citra sungguh tersentuh dengan kata-kata yang cukup mendamaikan jiwanya itu. Ibunya itu sentiasa penuh dengan kata-kata yang memberinya ketabahan untuk bertahan dari goyah. Dilentokkan kepalanya ke atas bahu ibunya bagi menenangkan lara di hatinya kini.

"Citra tak kuat ibu...bila hati Citra mulai terbuka untuk menyayangi seseorang...orang itu sudah pun punyai yang lain. Sakitnya hati ini ibu..." Luah Tengku Citra bersama linangan air mata yang makin laju merembes dari kelopak matanya.

"Dan orang yang Citra maksudkan itu..Noah Ismail Wong? Anak Dato Razuan Wong tu?"

Tengku Citra tidak memberi sebarang respon dan teresak di pangkuan Datin Mahirah.
Biarpun anaknya itu diam tidak menjawab namun Datin Mahirah sudah pun tahu akan hal ini setelah diberitahu oleh suaminya.

"Citra...Allah itu punya calon suami yang jauh lebih baik dari Noah buat Citra. Kalau hal dulu boleh membuat Citra tabah dan bangkit semula masakan akan hal yang remeh seperti ini. Ibu tak mahu Citra sedih-sedih, tak apa..masih ada lagi jejaka hero Malaya yang kacak di luar sana sedang menanti anak ibu ini."

"Nasiblah Katrina dapat wakilkan ayah ke majlis pertunangan anak Dato Razuan. Katrina dah banyak tolong kelaurga kita. Semoga dia dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur oleh Allah." Ucap Datin Mahirah tiba-tiba menyebut nama setiausaha peribadi anaknya.


                                            ***********************************

          Walaupun hati galau hinggap di ranting hati Adam, demi persahabatan akal warasnya masih bertegas untuk menyokong sahabatnya,Noah dalam majlis pertunangan ini. Dia turut serta keluarga Noah dalam rombongan ke Pahang di kediaman keluarga Dian untuk majlis pertunangan mereka.

       Setelah sesi merisik dan meminang, kini tibalah masa untuk menyarungkan cincin pertunangan di jari Dian. Sungguh pun hanya majlis pertunangan diadakan, meriahnya cukup tak disangka-sangka. Rombongan meminang dari Kuala Lumpur datang bersama enam buah kereta termasuk kaum kerabat terdekat keluarga Noah dan sahabat karib Noah sendiri.

      Pak Long Noah diwakilkan oleh kedua ibu bapa Noah bagi mengendalikan sesi meminang untuk memetik bunga di taman dek kerana Pak Long Noah berkebolehan dalam berbalas pantun. Maklumlah bekas cikgu pencen Bahasa Melayu. Sepupu Noah, Shasha turut menyertai mereka sekeluarga dalam rombongan meminang.  Pokok kata, kesemua ibu dan bapa saudara Noah hadir dalam memeriahkan majlis pada hari ini.


     Kini, Dian turun diapit oleh Fath dan Puan Maria untuk ke pelamin yang tersergam indah bagi sesi menyarungkan cincin pertunangan. Semua mata tertumpu kearah Dian yang cantik berseri mengenakan gaun yang ringkas tapi tampak elegan serta disolek ringkas oleh Fath sendiri.

       Saudara mara Noah turut terpegun melihat keayuan gadis idaman yang menjadi pilihan hati Noah untuk dijadikan suri hidup kelak. Kamera yang tersedia di tangan di halakan kepada Dian bagi merakam sesi menyarungkan cincin pertunangan sebagai kenang-kenangan.

      Puan Nasha Emily tersenyum bangga setelah menyarungkan cincin pertunangan di jari manis Dian Ameena, bakal menantunya. Setelah itu, dicium dan dipeluknya Dian dek kerana terharu kerana sudi menerima pinangan dari anak terunanya.

"Terima kasih Dian..sudi terima anak umi. Mulai tiga bulan dari sekarang Dian Ameena bakal menjadi anak menantu kesayangan umi dan daddy. And you're most welcomed to our family my dear." Ucap Puan Nasha Emily sedikit sebak.

Dian tanpa tak tertahan lantas menitiskan air jernih lalu memeluk wanita yang bakal menjadi ibu mertuanya kelak.

Terima kasih Allah..atas anugerah ini. Bisik hati kecilnya berkata dengan penuh rasa bersyukur.

Para tetamu terutama saudara-mara Noah bersorak gembira dan tumpang bahagia dengan majlis pertunangan ini. Masing-masing mengucapkan tahniah dan mendoakan mereka bahagia dan dipermudahkan untuk majlis besar pulak.

   
                                        ***************************************


Adam sedang mengambil minuman di luar rumah setelah sesi menyarungkan cincin selesai. Tanpa dia sedari, Noah datang menghampirinya.

"Bro...thanks sebab sudi ikut aku buat rombongan meminang ni. Thanks to you too sebab bagi aku menang dalam battle ni. Aku doakan moga kau cepat-cepat dapat jodoh dengan awek yang lagi cun dari Dian."

Adam tergelak kecil lantas memegang bahu Noah.

"It's okay..kalah tak semestinya aku tak boleh menang dalam hal lain kan? Lagipun bunga bukan sekuntum, belambak bunga-bunga kat taman cuma tinggal petik je." Kata-kata yang pernah Dian ucap digunakan demi membalas ayat bicara Noah.

"Tak apa..nanti kalau ada yang baik punya for sure aku recommendkan untuk kau bro!"

"Tak ada hal..makan?"

"Okay..go on dulu..aku nak masuk dalam dulu."

"Alright.."


                                                  *********************************

         Kelihatan Dian ramai sangat 'peminat' untuk bergambar bersama sebelum mereka beransur pulang bagi merakam hari bahagia pada hari ini. Bergetar senyuman yang terukir di bibir Dian dari pagi sampai ke lewat tengah hari asyik senyum. Fath yang melihatnya pun jadi penat.

"Tahniah Dian! I'm happy for both of you...finally...you got engaged to my cousin!" Shasha memeluk dan mengucapkan kata tahniah pada Dian.

"Thank you Shasha..hopefully followed with you dear. Ops! Sorry..you kata nak travel around the world dulu baru kahwin kan?" Dian masih ingat akan kata-kata gadis itu tempoh hari di kampung Noah.

Shasha tergelak kecil kerana Dian masih ingat akan katanya itu yang membuatkan dia dan Noah hampir bertelagah.

"Well..kita hanya mampu merancang kan? Mana tahu masin mulut you..tup tup I pulak naik pelamin lepas ni. Masa tu you bakal jadi mummy kot!"

     Sempat lagi Shasha mengusik Dian yang diserbu rasa malu disakat sebegitu. Dalam pada itu, ada rasa sesuatu yang membuatkan dia dan sepupu Noah ini menjadi semakin rapat. Serasi dalam kata lain.
Memang itu yang diharapkan Dian dengan ahli keluarga Noah yang lain. Baginya, bukan sahaja dia bakal berkahwin dengan Noah tetapi seisi ahli keluarganya. Jadi, mulai sekarang dia harus beramah mesra dengan mereka bagi mengeratkan perhubungan.
                                               
"Oh my dear cousin...congratulations for your engagement! Tak sabar nak makan nasi minyak korang nanti..eh jom ambil gambar sama-sama!" Pantas Shasha menghulurkan kameranya kepada Fath untuk menangkap gambarnya bersama Noah dan Dian yang baru sahaja mengikat tali pertunangan.

Saturday, 22 August 2015

The Healing Love - Part 44


    "Adam? What on earth you doing here?" Tanya Dian dengan rasa tidak percaya dan terkejut melihat lelaki tersebut muncul tanpa sebarang pesan terlebih dahulu di kolejnya.

"I just..wanna ask you for cup of tea? Please?"

"Err...sebenarnya Dian nak balik hostel then nak balik Temerloh ni."

"Then let me send you to the bus station?"

"Eh tak apa...Dian balik dengan Fath ke sana."

     Tidak sempat untuk Adam berkata selanjutnya, Fath muncul dari mana entah menghampiri mereka berdua dengan ceria. Disapanya Adam, sepupunya itu yang sudah lama tidak bertemu.

"You going back to Temerloh with Dian?" Tanya Adam pada sepupunya, Fath.

"Yup! Hey I don't want to miss a single thing during my best friend's engagement day okay.."

  Adam mempamerkan muka keliru minta penjelasan lanjut.

"Who's getting engaged by the way?"

"Dianlah siapa lagi! Though you knew it already? You kan best buddy with Noah."

Ada suram di mata Adam kini namun ditahan rasa sakit itu walaupun perit dan pedih untuk deterima setelah mendengarkan kata-kata sepupunya itu.

"Congratulations Dian..I'm happy for you." Adam mempamerkan riak gembira bersama sebuah senyuman yang dibuat-buat dihadapan gadis yang dia taruh perasaan itu.

Dian jadi serba tak kena saat ini, ikutkan hati mahu sahaja dia cabut lari dari sini daripada berhadapan dengan Adam. Ini kerana dia juga sudah tahu akan perasaan lelaki itu pada dirinya. Baginya, Adam terlalu sempurna untuk dijadikan bakal suaminya. Sudahlah dari keturunan yang berada, tinggi ilmu agama pulak tu.

"Thanks. Tadi memang nak bagitahu dah tapi Fath dah terbagi tahu pulak..Jemputlah ke rumah nanti Sabtu ni. Buat majlis kecil-kecil untuk keluarga terdekat je."

"Insya Allah..semoga dipermudahkan segalanya sehingga ke hari besar ya." Ucap Adam berbasa-basi.

"Amin..semoga Adam pun bertemu jodoh yang jauh lebih baik dari Dian suatu hari nanti."

"Kalau ada mana-mana yang ada iras-iras Dian bolehlah kenalkan ye? Hmm you got me kidding."

"Eh kata nak balik hostel nak packing? Jom jom...okay bye cousin!" Celah Fath.

Adam hanya mengangkat tangan kepada mereka berdua yang terus beredar dari situ menuju ke kereta Fath yang terpakir di hadapan Fakulti Komunikasi.

Peritnya rasa di hati ini disaat ini, detik ini bagaikan ditusuk-tusuk.

"Bunga bukan sekuntum, banyak lagi bunga di tengah Taman Tasik Titiwangsa tu. Tinggal petik saja! Ha ha ha" Terngiang-ngiang lagi kata-kata itu yang pernah diucap oleh gadis yang bernama Dian Ameena buat dirinya.

 "Be strong dear self!" Ucap Adam di dalam hatinya.



                                            ***************************************

        Tengku Citra masuk untuk bertemu dengan ayahnya, Tengku Maher bagi menghantar laporan projek yang baru disiapkannya. Kelihatan ayahnya sedang ralit di hadapan komputer membaca sesuatu barangkali. Setelah mendapat keizinan untuk masuk, Tengku Citra melabuhkan duduk di kerusi berhadapan dengan ayahnya.

"Apa bos baca sampai Citra masuk pun tak pandang dah."

"Hmm ini ayah tengah baca email dari kawan lama. Ingat Uncle Ian Imran Doughlas?"

"Owner Empire Ritz Carlton?"

"That's his grand father's legacy. But he's one of the son and heir of the well known legacy."

    Mata Tengku Citra menangkap sebuah kad berwarna ungu cair yang terletak di atas meja ayahnya itu.

"Kad apa ni ayah?" Diambilnya kad itu lalu dibuka bagi mengetahui isi kad tersebut.

Belum sempat Tengku Maher menjawab, tertatap nama Noah Ismail Wong dan Dian Ameena pada kad undangan majlis pertunangan tersebut. Terus Tengku Citra memandang ayahnya minta kepastian.

"They're getting engaged by this weekend. Tak apalah..mungkin ada yang lebih baik untuk anak ayah ini."

Tengku Citra cuba untuk berlagak biasa di hadapan ayahnya, menyorokkan rasa sakit di hati.

"I'm okay ayah. Don't worry..so ayah pergi ke nanti?"

"Itulah pasal ayah baru nak bagitahu Citra yang ayah ada appointment dengan our client dari Singapore on the same day with the event. Kalau Citra dan ibu tak keberatan, ayah nak kamu berdua wakilkan ayah. Apa pulak kata Datuk Razuan nanti, lainlah tak dijemput langsung."

"Tengoklah dulu macam mana." Balas Tengku Citra lalu bangun dari kerusi yang didukinya.

"Eh dah nak keluar?"

"Hmm banyak lagi kerja yang tak beres ayah. Ni laporan yang ayah nak tu."


                                                *******************************

           Perjalanan pulang ke Temerloh, rumah mama akhirnya berakhir apabila Dian dan Fath selamat sampai sebelum maghrib. Nasib kelas mereka habis awal tak adalah tersekat di dalam jammed di KL.
Mujur ada kawan-kawan mama yang baik hati membantu apa yang patut bagi menjayakan majlis pertunangan Dian dan Noah nanti.

"Orang nak bertunang dah sampai ni Maria oii! Makin berseri-seri muka anak dara ni nak bertunang eheh." Usik Mak Cik Adnah, jiran sebari rumah Puan Maria.

"Apa khabar mak cik? Lama tak jumpa hee..." Dian menegur dan bersalam dengan Mak Cik Adnah diikuti oleh Fath.

"Alhamdulillah..baik. Semakin sihat mak cik ni, nak nak lagi bila tahu Dian nak bertunang! Cepat betul ya masa berlalu dulu kecil darjah enam Dian mak cik tengok. Esok dah nak jadi tunangan orang!"

"Ish ada-ada je mak cik ni. Apa pun terima kasih banyak-banyak sebab banyak bantu mama dan Dian buat preparation last minute ni ya? Nanti Fath belanja Nando's ha ha ha!"

Fath yang hanya memerhati dan mendengar terkesima seketika.

"Eh apa pulak aku? Orang yang bertunanglah yang kena belanja!"

"Itu pun mahu berkirakah? Dah jom letak beg dengan barang-barang ni dulu,"

"Wah...ada mini pelaminlah! Kelas majlis bertunang kau beb! Aku pun nanti nak buat macam nilah nanti."

"Ni semua bukan kerja aku. Aku pun terkejut tengok pelamin ni, ingat mama nak kahwin lagi satu."

"Dah apa hal pulak mama kau nak kahwin laginya? Perempuan mana boleh kahwin lebih dari satu. Kot ya pun nak buat lawak guna inilah sikit." Fath menunjukkan jari telunjuknya di kepada.

"Eh budak bertuah ni, pergi letak barang-barang lepas tu turun tolong mama susun door gift pulak cepat!" Sampuk Puan Maria yang muncul dari dapur.

"Yes ma'am!" Jawab Dian.


                                            **************************************

      Noah sedang baring di atas katilnya memikirkan supaya rancangan pada hari esok untuk membawa hajat ke Pahang berjalan dengan lancar sekali dengan berkatNya. Mindanya tiba-tiba teringatkan sesuatu yang amat besar ertinya dalam hidupnya.

"Tengok tangan..." Pinta Noah pada Dian.

Dengan patuh dan polos Dian mengangkat kedua tangannga dan menghulur kepada Noah.

"Sebelah kanan je.."

"Apa maksudnya ni? Did you got the answer?"

Dian lambat-lambat menjawab ingin melihat reaksi Noah.

"Come on Dian..please answer me..ini cincin yang Noah bagi masa birthday Dian dulu kan?"

"So?"

"Have you forgot what had you said about this ring hmm? You said that you will wear this ring when you are ready."

"Then what's the problem?" Sengaja Dian buat selamba dan acuh tak acuh.

"Wait..means you had made up your mind? You accept my proposal?"

Dian tersenyum tersipu malu.

"Yahoo! Yes! Alhamdulillah..thank you so much Dian Ameena! Hey..she say 'YES' dude!" Kerana terlajak teruja hampir satu kampus Noah memberitahu yang Dian terima untuk menjadi tunangannya.

Dari jauh Irina merenung tajam melihat Dian dan Noah bersama di Kafe Uncle Sam. Cemburu sungguh dia melihat kebahagian dua orang tersebut.

"Hai melepaslah kau ke si Noah the most eligible bachelor tu Irina. Gigit jarilah kau lepas ni. Ops.." Kata Emira sengaja menyindir sahabatnya itu.

"I'm so sorry for you dear.." Celah Diana pulak sambil berlalu pergi meninggalkan dirinya di hadapan perpustakaan kolej.

Kakinya dihentak tanda protes dan benci.


                                             ************************************

         Seperti yang dirancang, majlis pertunangan berlangsung dengan lancar sekali. Dian kelihatan sungguh cantik berseri walaupun mengenakan sepasang jubah labuh berwarna putih bersulam manik yang 'simple' tapi elegan namun cukup menyerikan dirinya pada hari ini. Ditambah pulak dengan solekan ringkas hasil seni dan kreativiti Fath yang arif tentang bab solekan.

"Wah...you look exquisite babe! Seriously..cun cila!" Ucap Fath dengan teruja.

"Kau nak kata yang kau ni pandai make up kan? Eleh macam aku tak tahu..." Dian mencebik.

"Astaghfirullah..kalau dah cantik tu tak payah make up pakai apa pun tetap cantik okay?"

    Bunyi tweet dari Sony Ultra menarik perhatian Dian lalu dicapai telefon bimbitnya itu untuk membaca mesej kiriman dari si pengirim.

"Tahniah Meena! Cik su ucapkan selamat bertunang dan semoga kekal hingga ke jinjang pelamin dengan Noah. Sampaikan salam sayang pada mama dan semua ya! Lots of love from Riyadh.."

   Tidak semena-mena bibir Dian mengukirkan senyuman membuatkan Fath menyakatnya

"Hah..siapa mesej tu? Kau jangan...dah nak jadi tunangan orang hari ni..."

"Eh eh cik su akulah! Dia wish selamat bertunang tu je.."

"Oh..ingatkan kekasih nombor dua."

"Oh please okay aku setia pada yang satu!" Bidas Dian.

Tawa antara mereka meletus saling berkongsi kegembiraan di hari yang baik pada hari ini.

Puan Maria muncul dari bawah melihat Dian sama ada sudah siap di dandan atau tidak bagi melancarkan majlis pada hari ini.

"Dah siap bersolek ke anak dara mama ni? Ya Allah...cantiknya!"

"Tengoklah siapa juru mekapnya..."

"Pandainya Fath make up-kan Meena...boleh buat business jadi mak andamlah lepas ni Fath."

Fath hanya tersenyum bangga dipuji oleh Puan Maria.

"Hmm habislah kembang semangkuk Fath mama puji dia hari ni. Silap-silap sampai mengigau malam nanti."

"Mama cakap benda yang betul. Mujur ada Fath tolong solekkan Meena..eh mama naik ni nak bagitahu yang umi dengan daddy Noah sekali dengan saudara mara dia orang dekat nak sampai dah. So get ready from now okay girls."

      Mendengarkan ayat-ayat dari ibunda tercinta, entah mengapa jantung hati Dian sedikit gugup dan berdegup kencang tak keruan. Fath dapat menangkap riak itu di wajah sahabat baiknya itu.

"Insya Allah..semuanya akan baik-baik je. Banyakkan selawat dan istighfar okay?" Ucap Fath mententeramkan hati Dian yang jelas sedikit gementar sambil memegang lembut bahu Dian.

Thursday, 20 August 2015

The Healing Love - Part 43



       Seperti yang dijanjikan, Dian dan Adam akan berjumpa pada hari ini yang kebetulan hari hujung minggu dan Dian tiada apa-apa yang perlu dilakukan di hostelnya. Tepat pukul sepuluh pagi sepupu sahabat baiknya itu datang menjemputnya lalu menuju ke tengah kota raya Kuala Lumpur.

      Sepanjang perjalanan, tidak banyak yang dibicarakan antara mereka berdua. Kekok barangkali mungkin sebab lama tidak bersua. Apatah lagi setelah Adam menluahkan isi hatinya pada Dian tempoh hari sebelum dia berangkat pulang ke Malaysia.

"Errr Dian.." Adam ingin memulakan perbualan. Serentak dengan Dian jugak.

"You first..." Pintas Dian sambil menahan malu. Terasa darah hangat menyerbu ke pipinya tatkala ini.

Adam tersenyum menampakkan lesung pipinya yang cukup mempesonakan.

"Dian sihat?" Tiba-tiba terluncur soalan sedemikian yang lari dari soalan yang sebenar yang ingin ditanyanya.

"Alhamdulillah..macam nilah. Cuma balik dari umrah hari tu demam dua tiga hari mungkin sebab cuaca panas kot."

Adam mencuri pandang Dian yang duduk disebelahnya itu. Ada riak wajah sedikit terkejut apabila mendengarkan ayat tersebut dari gadis itu.

"Kenapa?" Soal Dian keliru dengan riak di muka Adam.

"Dian..tak bagitahu pun pergi umrah."

"Oh ingat Fath bagitahu Adam...hmm pergi dengan mama je. Pergi buat umrah sekali dengan cik su Dian dia memang dah ada kat sana. Cik su Dian kerja kat King Faisal's Hospital, Riyadh. Dialah yang teman Dian dengan mama buat umrah sekali."

"Oh...so seronok tak?"

"Eh mestilah seronok! Tak sangka Allah jemput untuk ke sana dalam umur Dian yang baru dua puluh dua tahun ni heee.. Adam pernah pergi ke sana?"

"Dua kali.."

"Wah! Dua kali tu..pergi dengan family?"

"Yes, first time dengan family. Second time was alone. I stayed there for a month over there..."

"A month? Buat apa kat sana?"

"Belajar agama.."

   Terbit rasa kagum dalam hati Dian dengan apa yang baru didengarnya itu. Tak sangka lelaki muda seperti ini sanggup ke bumi barakah yang jauh beribu batu dari sini semata-mata hanya untuk menuntut ilmu.


                            ***********************************************

          Setelah sampai di Kampung Ulu Jeram, Noah terus hilang menuju ke pantai yang terletak di kampung itu dengan hanya berjalan kaki. Terasa dirinya perlukan udara segar dan ketenangan pada hari ini.
Tengku Citra tidak dipedulikannya yang terkontang-kanting di rumah arwah datuknya yang ditinggalkan bersama keluarganya.

"Err..aunty nampak tak Noah?"

"Noah? Bukan ke tadi dia ada je kat depan tu?"

"Aah ada..tapi entah dah tak ada pun sekarang kat depan."

"Hmm..budak tu kalau tak ke pantai tak sah bila balik sini. Cuba Citra cari di pantai. Mak long pasti dia kat situ."

"Oh okay..Citra pergi dulu ya aunty, mak long."

"Ha baik-baik jalan tu. Pesan pada Noah jangan lama-lama nanti balik cepat nak makan tengah hari sekali!" Pesan Mak Long Na pada Citra.

           Setelah pasti dan yakin yang Tengku Citra sudah pun keluar dari rumah, Mak Long Na memulakan sesi soal siasatnya pada adiknya, Puan Nasha Emily. Malah umi Noah itu juga dapat membaca apa yang teruja di fikiran kakaknya itu. Pasti mengenai anak perempuan Tengku Maher yang mengikutnya pulang ke kampung.

"Noah dengan Citra tu rakan sekerja je along..dalam hati Noah tu hanya Dian Ameena."

"Eh belum tanya dah ada jawapan? Dahsyat kau ni ha ha ha!"

"Nasha bukan kenal along baru semalam. Jangan nak gosip lebih-lebih."

"Tapi boleh tahan cantik Citra tu. Anak kerabat diraja pulak huh!"

"Apalah sangat ada dengan derjat dan keturunan along...mati Allah tak kira semua tu tapi amal dan taqwa."

"Along bukan apa, cuma pelik orang bandar macam Citra tu nak pulang datang kampung?"

"Biarlah dia..dekat bandar tu mana ada pantai, hijau-hijau macam ni. Jadi, tak salah dia nak ke sini."

Mak Long membuat sedikit muka tak puas hati dengan jawapan klise dari adiknya itu.

"Hmm ada makna lain disebalik dia ikut ke sini ni..kau tak perasan ke apa yang along perasan? Cara dia tengok Noah tu? Lain macam!"

"Lain macam mana pulaknya? Ish jangan nak mengarut. Noah dengan Dian dah nak bertunang tak lama lagi tahu?"

"Eh sungguh?"

"Ni, bagitahu secara tak formal dulu..sebab tarikh tak tetap lagi. Antara kita-kita je. Takut Nasha terlupa."

Terlihat muka Mak Long tersenyum gembira mendengar berita baik tersebut.

"Alhamdulillah..berjodoh jugak ya dia orang berdua!"

       Mereka berdua beradik tersenyum sama-sama sambil menyiapkan hidangan makan tengah hari buat seisi keluarga.

                                            *************************************

           Noah mencampakkan beberapa biji batu kecil ke dalam air sambil menikmati keindahan semula jadi pantai kampung halamannya itu. Tanpa sedari, Tengku Citra berada di sisinya turut memandang jauh ke arah air laut yang cukup mendamaikan semua yang datang ke sini.

         Biarpun sedar dengan kehadiran wanita itu di situ namun Noah buat-buat tak peduli saja. Kemana dia nak pergi mesti perempuan ini ada, huh! Omelnya di dalam hati.

"Fikirkan apa?" Tanya Tengku Citra memecah sunyi antara mereka.

Noah tidak membalas dalam beberapa minit. Sengaja.

"You buat apa kat sini?"

"You tak jawab lagi soalan I."

"Nothing."

"Hmm...cantik kampung you ni. Well reserved village!"

Noah hanya mendengar kata-kata tersebut tidak berminat untuk menjawab apa-apa.

"Dah lama you kenal Dian Ameena?"

Noah tersentak tidak sangka Tengku Citra menyebut nama gadis pujaan hatinya itu.

"Kenapa?"

"Just interested to know..."

"It's been three years..."

"Quite long..satu course?"

"Nope..I was in Business School and she's in Communication ones."

"Oh..then how did you guys knew each other? I means fell in love?"

Noah memandang lagi Tengku Citra dengan riak tiada perasaan. Apa banyak pulak tanya perempuan ini? Desis hatinya tak puas hati.

"Long story make it short, through drama club."

"Cool...hmm it's a wonderful feeling to fell in love right? More meaningful when both loving each other.."

Noah hanya meminjamkan telinga menunggu Tengku Citra berkata-kata lagi.

"You tak pernah bercinta ke?"

Tengku Citra hanya tersenyum yang dibuat-buat. Tiba-tiba kenangan silam menerjah ruang mindanya kembali.

"I had been in love and married before."

Noah tersentak dan memandang sekali lagi wanita itu dengan reaksi tak percaya.

"Seriously? Though you..."

"Single?" Pintas Tengku Citra.

      "It's just happened a year ago..we've be apart or in other word is divorced. Well, basically loving each other unconditionally..We've been together for almost three years. Siapa sangka bercinta tujuh tahun tapi rumah tangga yang dibina selama hampir tiga tahun habis macam tu saja?"

Bicara Tengku Citra menarik perhatian Noah.

"I'm so sorry..if you don't mind, what happened?" Tanya Noah.

"Bukan jodoh kami..." Dalih Tengku Citra hanya menyatakan jawapan tipikal.

"Sebab anak..." Sambung wanita itu, terselit suram di matanya kini.

Noah sekali lagi berasa serba salah.

"Citra..I..."

"No it's okay..kalau tidak you will never knew."

"I used to be pregnant with our first child..however god tested us by I had miscarriage and since that our marriage starting to be ruin." Luah Tengku Citra dengan sebak.

Noah telan liur cuba membayangkan di akal fikirannya apa yang telah Tengku Citra lalui selama ini. Betapa berat ujian yang menimpanya rupanya. Dalam tidak sedar timbul rasa simpati buat wanita ini.


                                               **************************************

          Tak terjangka langsung Dian yang Adam akan membawanya ke tempat yang pernah mereka makan dan buat kali pertama mereka keluar bersama satu ketika dulu. Suasana yang esklusif sungguh mempesonakan mana-mana pelanggan yang datang di sini. Apalagi kalau bukan Tamarind Hill Restaurant di Jalan Ampang.

"Please have a sit Dian.." Pelawa Adam dengan penuh ramah.

"Kenapa mesti restoran? Dekat area Subang banyak tempat makan yang best kan?"

"Why you don't like? It's okay if you don't like we could be back to Subang to have lunch."

"Eh eh dah sampai pun takkan nak ulang-alik. Tak apa..next time makan dekat-dekat sana je ya?"

Adam hanya mempamerkan senyum lantas memesan hidangan untuk dirinya dan Dian kepada pelayan yang setia berdiri di tepi meja mereka.

"Bila balik London?"

"Ikut hati tak nak balik dah. Tapi  have to..cause got a lot of things need to be settled dengan wedding reception, annual meeting with the investors and so on."

"Oh..yelah orang tu kan General Manager..Empire of Ritz Carlton pulak tu. Haruslah sibuk luar biasa."

Adam hanya mampu tergelak kecil.

"Erm..Dian? Have you decided of what did I told you last time?"

Bagaikan tersekat di kerongkong, Dian mula gelabah tak senang duduk dengan soalan tersebut.

"Errr...err about that.."

"It's okay I got it." Pintas Adam.

Dian serba salah jadinya. Ikutkan hati ingin sahaja dia berterus-terang akan hal yang sebenar tak perlu berselindung bagai. Lambat laun Adam pasti akan tahu jugak.


                                                 **********************************

        Noah dan Tengku Citra duduk di bawah pokok yang rendang bersaksikan laut biru disamping dipukul oleh angin sepoi-sepoi bahasa. Sudah hampir sejam mereka berdua di situ. Kini Noah berasa ingin mengetahui lebih lanjut tentang diri wanita yang bernama seorangTengku Citra Tengku Maher.

"Lepas tu you tak pernah jatuh cinta?" Soal Noah tertanya-tanya.

Tengku Citra tertunduk sedikit menguis pasir pantai dengan ranting kayu.

"Tak semudah itu...cuma sekarang mungkin hati I dah terbuka kembali untuk mencintai dan dicintai."

Noah mempamerkan riak tidak faham menunggu ayat selanjut dari Tengku Citra.

"Entahlah I pun tak tahu nak cakap macam mana. Terkadang rasa diri ini tak layak dan berhak untuk bahagia seperti orang lain. Kalaulah ditakdirkan I jatuh cinta lagi..mungkin ianya tidak sama seperti dulu lagi. Takkan pernah. Lelaki dan suami yang I cintai seumur hidup adalah Syed Emir Idrus buat selamanya. Walau tidak bersama lagi, payah untuk buang dia dalam hidup ini."

Tekun Noah mendengar luahan rasa bekas isteri Syed Emir Idrus yang tidak pernah dia kenali ini.

"God has a better plan for you, trust me." Pujuk Noah.

"Hope so."

"I know you are a strong woman that's why He testing you. Dia tak akan uji melebihi daripada kemampuan kita kan? Insya Allah..jangan pernah berputus asa dengan rahmat Allah."

Terasa satu kedamaian menyentuh kalbu Tengku Citra apabila Noah berkata sedemikian.

"What if the person that I've in love is right in front of me right now?"

Noah terkesima dan memandang tepat ke arah mata Tengku Citra.

"Means?"

"Means I love you..."

Bagaikan beku seketika Noah mendengarkan lafaz yang diluah oleh wanita bernama Tengku Citra itu.

"Well..as a friend and co-worker of course!" Noah mencelah dengan selambanya lalu bangkit dari duduknya.

"Come..mesti makan tengah hari dah tersedia! Katanya umi dengan Mak Long nak masak ikan bakar. You must try tau! Ikan tu Pak Long tangkap dekat sungai kampung ni okay. Mesti Terangkat tell you!" Tambah Noah lagi.

    Tanpa berlengah Tengku Citra turut mengikut Noah pulang ke rumah kampungnya untuk menikmati hidangan yang cukup melazatkan itu. Sekurang-kurangnya terluah sudah rasa hati yang dipendam selama ini. Apa jawapan dan reaksi Noah itu belakang kira. Yang penting dia sudah meluahkannya.


                              *********************************************     
             
            Bunyi deringan panggilan dari mama menyedarkan Dian yang baru terlena dari tidurnya. Dalam keadaan mamai dia menjawab panggilan tersebut. Setelah mendengarkan butir bicara mamanya matanya luas terbuka serta-merta.

"Bertunang? Minggu depan!?"

"Ye..umi Noah telefon mama bagitahu nak datang bawa hajat nak sunting bunga di taman. Meena macam mana?"

"Umi cakap macam tu? Ya Allah..." Dian memperbetulkan duduknya setelah bangun dari perbaringan.

"Hmm..mama setuju kalau Meena setuju. So what's your say?"

Dian ketap bibir mencari-cari kata yang sepatutnya diucap.

"Hello? Meena?"

"Yeap! Err...macam cepat sangatlah mama. Meena tak pasti sama ada Meena dah bersedia atau belum."

"Bertunang je pun alahai. Lagipun benda baik jangan ditangguh, maksiat harus dielak."

"Kalau mama setuju, Meena ikut jelah!"

"Betul ni? Mama tak nak paksa Meena. Mama cuma nak yang terbaik untuk satu-satunya anak mama ni. Bagus jugak kalau tunang lepas tu kahwin cepat, cepatlah mama dapat cucu ha ha ha!"

Dian menahan geram di hujung panggilan. Terasa pipinya hangat sekali diusik sedemikian oleh Puan Maria.

"Mama!!! Malaslah cakap kalau macam ini." Bentak Dian buat-buat merajuk.

"Okay, okay..kalau betul Meena setuju baliklah hari Jumaat ni. Kita buat ringkas-ringkas je ya?"

"Insya Allah. Hmm..macam tak percaya dah nak bertunang!"

"Anak dara mama dah besar nak jadi isteri orang dah. Lepas ni tinggallah mama seorang kesunyian..sobs sobs"

"Eeee gediklah mama ni! Walaupun Meena dah besar tapi I'm always your baby okay? Dan Meena mesti balik jenguk mama selalu. Kalau Noah tak nak Meena mogok tak nak masak untuk dia!"

"Baru nak bertunang, dah cerita pasal mogok masa dah kahwin! Amboi jauhnya imaginasi he he he.."

Padan muka! Terlajak perahu boleh berundur, terlajak kata tanggunglah sendiri Dian Ameena.
     

                                          **************************************

           "Tahniah Meena!!! I'm so happy for you my dear darling :) Maaf sangat-sangat sebab tak dapat ada masa majlis bertunang nanti but insya Allah cik su janji akan ada masa hari besar ya sayang? Jangan lupa kirim gambar bertunang tau! Cik su sentiasa doakan kebahagian Meena dengan Noah amin. Muah! Lots of love from Riyadh..."

       Mesej dari Cik Su Madeena di Facebook dibaca oleh Dian dengan tekun walaupun terselit rasa hampa kerana dia sangat berharap cik su akan berada di sisinya ketika majlis bertunang kelak. Namun, insan bernama Madeena sentiasa tahu akan cara untuk memujuk hatinya itu.

       Mungkin inilah detik yang paling sesuai setelah misinya untuk satukan semula keluarganya terkabul jua dan bahagia yang seterusnya datang berturut-turut menyerikan lagi hidupnya ini. Kalau benar Noah bakal imamnya, moga Allah dekatkan mereka dan satukan mereka dengan ikatan perkahwinan.


        Bunyi 'notification' di kotak mesej Facebook mematikan lamunan Dian dan terus dia tersenyum setelah melihat kiriman chat yang dihantar oleh  si pengirim bernama 'Noah IW' .

"Amboi...online je kerja dia eh!  Pergi tidur, esok ada kelas pukul 8 pagi :)" - Noah

"Amboi paku dulang paku serpih, kata orang dia yang lebih :P"  -Dian

"Student tak bagus tidur lambat :P" -Noah

"Seorang COO pun tak bagus tidur lambat. Boo kalah!" -Dian

Noah tersenyum sendirian di hadapan laptopnya membacakan jawapan balas Dian di Facebook.

"Okay let's together shut down this laptop and go for bed :)" -Noah

"Ok je! Dalam kiraan 1..2..." -Dian

"Wait!" -Noah

"What? Grrrrr" -Dian

"Te Amo." -Noah

"Huh maaf saya orang Malaysia tak faham Spanish." -Dian

Dian mengulum senyum sambil menunggu jawapan dari Noah di Facebook sengaja ingin melihat akal lelaki itu.

"HAHAHA I know you knew it HAHAHA but it's okay, just because you are my fav girl I'm willing to say it again and again that I LOVE YOU DIAN AMEENA. Counting the days..and you'll be my official fiancee yabedabeduuu! :))" - Noah

"Keep your I LOVE YOU words when we officially get tied the knot. We need to have the limit even tho had get engaged alright my dear future fiancee. So, good night and salam alaik !" -Noah

    Balasan mesej di Facebook dari Dian yang terakhir itu makin membuatkan cinta Noah pada gadis itu makin menebal hari demi hari. Dian Ameena..disimpan pesona dirinya sebaik mungkin demi bakal suaminya yang akan dinikahinya nanti. Tak dipamer apa yang tidak sepatutnya pada tatapan yang lain, hanya untuk bakal suami dan ayah kepada anak-anaknya.