Monday, 17 August 2015

The Healing Love - Part 42


     
          Cuti semester dihabiskan dengan hanya tinggal di rumah menjadi 'suri rumah tangga' buat Puan Maria, mamanya yang bertugas dimana dialah yang memasak untuk mereka berdua makan bersama. Kadang-kadang apabila Encik Ezuan Kumar pulang, mereka makan di luar sahaja. Hanya menerusi telefon sahaja Dian berhubung dengan Fath dan Noah.

         Sudah seminggu semester keenam bermula dan berkobar-kobar rasa di hati untuk bergraduasi dan mendapatkan pekerjaan yang sesuai dengan kelayakannya. Hanya tinggal beberapa bulan sahaja Dian dan rakan sekuliahnya bergelar pelajar sebelum melangkah ke alam pekerjaan.

         Deringan Sony Ultra membuat Dian tersentak dari lamunannya lantas dijawab panggilan dari lelaki bernama Noah. Lama juga mereka tidak bertemu bersua muka setelah Noah pulang dari menghantarnya ke Pahang.

"Hai, dah habis kelas kan?" Tebak Noah.

"Yup! Tak busy ke COO kita seorang ni?"

"Lunch hour kan...come to Kafe Uncle Sam right now please."

Dian mengerutkan dahinya cuba mentafsir sendiri maksud di sebalik kata-kata Noah lalu terus menuju ke tempat yang disebut oleh Noah itu. Dari kejauhan kelihatan lelaki yang segak dengan kemeja biru cair dan bertali leher hitam sedang bersandar santai sambil melemparkan sebuah senyuman paling manis kepada Dian.

"Kenapa tak cakap nak datang?"

"Surprise.. jom makan? Lapar gila ni!"

"Okay jom.."

"Eh eh nak ke mana tu?"

"Kata lapar..jomlah masuk dalam kafe?"

Noah tersenyum geli hati melihat jawapan polos dari gadis pujaan hatinya.

"Siapa kata nak makan kat dalam ni? Jom..I've got a special place for our lunch date."

Noah sudah pun membukakan pintu kereta disebelah penumpang buat Dian. Tanpa membantah Dian hanya menurut perintah sahaja. Dalam hati tertanya-tanya kemanakah  Noah akan membawanya untuk makan tengah hari.

                                                 ***********************************
       

           Tengku Citra yang kebetulan turut makan tengah hari di Subang Jaya, restoran yang sama Dian dan Noah menikmati makan tengah hari bersama perasan akan kehadiran Ketua Pegawai Operasi syarikat hartanah yang menjalankan usahasama dengan syarikatnya itu. Dalam hatinya tertanya-tanya akan siapakah gerangan perempuan yang manis bertudung disamping Noah itu. Sungguh mesra lagaknya.

"Hai! What a small world right?" Tegur Tengku Citra sambil mendapatkan Noah di hujung sudut restoran tersebut.

Dian hanya tersenyum dan memerhati sahaja disaat Tengku Citra menyapa Noah. Boleh tahan cantik perempuan ini dengan gaya imej korporatnya yang cukup menampilkan karisma dan keyakinan dirinya, omel Dian senyap-senyap.

"Eh! Hai Tengku Citra...lunch sini jugak ke? Oh by the way, kenalkan...ini Dian Ameena bakal tunang saya."

Tengku Citra mengalihkan pandangannya ke arah Dian lalu berjabat tangan dengan Dian dengan mesra.

"Hi, Tengku Citra..nice to meet you Dian!"

Dian menyambut huluran salam daripada wanita itu dengan penuh ramah bersulamkan senyuman di bibirnya.

"Well, I got to go now...enjoy your lunch okay! Oh ya Noah..don't forget our next meeting together with the investor from Australia this Thursday."

"Sure I won't, dah sudah dah makan? Err..tak nak join sekali for the second round?" Pelawa Noah acuh tak acuh kepada wanita berusia dua puluh enam tahun.

"Hmm..I wish I could but no thanks I'm in hurry actually. Ada appointment dengan client di Shah Alam. See you by this Thursday okay? Bye.." Ucap Tengku Citra meminta diri.

        Berlalunya Tengku Citra pergi dari restoran tersebut, Dian mempamerkan reaksi muka minta penjelasan dari Noah tentang wanita tersebut.

"What?" Noah sengaja menguji Dian sambil menahan senyum dan gelak.

"Who's that lady?"

"Tengku Citra."

"Yeah Tengku Citra but who is she? Your girlfriend? Your affair? Your sugar mummy?"

"Wah..ini dah lebih..tett! Semua tu salah, she's our business partner in our new mega project. That's it!"

"Hmm...not bad.."

"What? Apa yang not bad?"

"Cantik and cun orangnya! Takkan tak terpikat kot? "

Noah tergelak kecil sebelum menjawab "Look..dalam hati ni..hanya ada Dian Ameena sahaja tiada yang lain insya Allah." Jelas Noah sambil meletakkan tangannya di dada.

Dian mencebik. Baginya cara itu sudah lapuk dan tidak boleh beli hatinya yang tidak mudah didapatkan oleh mana-mana lelaki.

"Okay...untuk membuktikkan bahawa kata-kata Noah tadi benar belaka. Apa kata kita tunang? As soon as possible?"

Mata Dian bulat membuntang tidak sangka ayat seperti itu terbit dari mulut lelaki itu. Aduh! Itulah..cabar lagi mamat ni dah aku yang kena balik. Dian menyumpah seranah dirinya dalam hati.

"Dian Ameena? Are you here? Heyyy hello!" Noah melambaikan tangannya di hapadan Dian.

"Errr...aaa apa?!"

"Kita tunang? Please?"

          Dian hanya mampu telan liur dan menarik nafas beberapa kali untuk meredakan dirinya yang terkejut oleh kejutan yang dibuat oleh Noah sebentar tadi. Bagaikan nyawa tinggal separuh di saat ini.
Lidah pula kelu tanpa kata.

                                            **********************************


       "Seriously?! Hmm..aku tak terkejut sangatlah sebenarnya sebabnya si Noah tu dah lama tangkap cinta dengan kau selama ni. So, bagi akulah kan...benda baik jangan ditangguhkan. Baik dipercepat!" Ujar Fath menyokong Dian mengikat tali pertunangan dengan Noah.

"Hmm..aku bukan apa Fath. I just..don't know if I am ready yet or not for next stage in our relationship."

"Kau kan dah buat solat istikharah? Ada sebarang petunjuk tak?"

"Lepas aku buat solat tu, adalah dalam tiga kali aku dapat mimpi. Sekali tu mimpi ngeri! Hish nau'zubillah!"

"Simply, kau terima je Noah tu. Memang secocok kau orang berdua bagai pinang dibelah dua belas ha ha ha!"

"Itu dah lebih sampai nak belah dua belas...tengoklah aku bincang dulu dengan mama aku."

"Apa pun keputusan kau, aku akan sokong kau beb! Kita buddy saling support each other.."

Dian berasa terharu dengan kata-kata Fath lalu menarik Fath rapat di sisinya sambil tersenyum lega. Bersyukur dia dikurniakan seorang sahabat yang sangat memahami dirinya.


                                      ****************************************


            Hari ini merupakan antara hari paling bermakna sekali seumur hidupNoah kerana dia bakal bergelar seorang graduan. Orang yang paling bangga dengan pencapaiannya mestilah Puan Nasha Emily dan Encik Razuan Wong yang turut hadir ke Majlis Konvokesyen kali ke- 8 di universiti anak teruna mereka bagi menyaksikan Noah menerima ijazahnya di atas pentas. Paling menggembirakan apabila Noah dianugerahkan Anugerah Pingat Emas sempena kecemerlangannya dalam bidang akademik dan sukan bola keranjang yang diceburinya.

            Dian dan Fath turut tidak ketinggalan untuk menyertai istiadat konvokesyen tersebut yang berlangsung selama dua hari berturut disamping mereka turut terlibat secara tidak langsung dalam menjayakan istiadat konvokesyen tersebut.

"Congratulations Noah! We're so proud of you buddy..." Ucap Fath dengan penuh teruja.

"Thanks buddy! Tak lama kau orang pulak..."

"Hee of course! Kau mesti datang okay bawa bunga yang paling besar untuk aku dan Fath tau."

"Demand eh kau! But should be no problem..bukan setakat bunga aku boleh bagi dengan pasu-pasu sekali pun boleh Fath oiii."

"Oh you're so generous Noah!" Balas Fath dalam nada yang penuh bermakna.

"Well..I am always. Eh come we snap pictures!"

"Okay jom. Alright, Dian rapat sikit dengan Noah please..okay cun!"

   Dalam hati Dian Ameena bagaikan terhenti sebentar degupan jantung dek kerana dia bisa mendengar degupan jantung Noah yang hanya beberapa inci sahaja dekat dengannya. Oh hati tolong jangan buat hal sekarang! Gumam hatinya.


                                   ***********************************************

          Penerbangan selama tiga belas jam akhirnya berakhir juga dan kini kakinya menjejakkan di bumi Malaysia yang penuh dengan seribu memori suka dan duka. Tak tahan menanggung rindu yang menggunung akan keluarga tercinta,akhirnya Adam nekad untuk pulang seketika ke Malaysia. Dian Ameena juga turut tersenari sebagai salah seorang yang sangat dirinduinya.

          Dari KLIA Adam terus menaiki penerbangan ke Penang untuk pulang ke rumah kedua ibu bapanya. Kemudian dia bercadang akan menjejak Dian Ameena untuk melepaskan rindu pada gadis itu. Kalau ada peluang akan dia kahwini dengan gadis manis itu.

        Cuti selama dua minggu ini akan digunakan sebaik mungkin olehnya seberadanya di bumi Malaysia ini.
Pantang keturunannya menyerah sebelum berusaha sehabis kudrat dalam mendapatkan sesuatu yang diingini.
Biar putih tulang, jangan putih mata sentiasa menjadi prinsip hidupnya.


**************************************

             Hari hujung minggu merupakan hari untuk Noah berehat setelah berhempas pulas bekerja di pejabat dari Isnin hingga Jumaat. Pejam celik pejam celik hampir setengah bulan dia telah melangkah ke alam pekerjaan. Kebetulan adik ketiganya ada balik sempena cuti musim panas sementara Nazmi pula juga dalam cuti semester jadi tidaklah sunyi mana rumah ini. 

           Noah turun dari tingkat atas menuju ke dapur untuk mencari uminya. Tapi wanita tersebut tiada kelihatan di ruangan dapur lantas dia menjengah ke laman luar mana tahu uminya berada di taman mini sedang membelai 'buah hati' kesayangan, apa lagi kalau bukan pokok bunga segala bermacam jenis.
Tepat sekali tekaannya.

"Umi..err..sibuk ke?" Noah berdalih sebelum menyatakan hasrat hatinya.

Puan Nasha Emily hanya tersenyum sambil menyiram pokok-pokok bunga dengan penyiram pokok.

"Taklah..ini mesti ada apa-apa ni. Cakaplah..."

"It's about Dian..."

Makin bertambah kulum senyum wanita tersebut sudah dapat mengagak apa isi bicara anaknya itu.

"Umi tahu...kalau boleh hari ini jugak umi dengan daddy nak masuk merisik dan meminang untuk along."

Mata Noah terus bersinar-sinar tatkala uminya tahu-tahu saja isi yang terbuku di hatinya.

"So tunggu apa lagi umi? Jangan tunggu lama-lama nanti lama-lama Dian diambil orang." Noah menyanyikan lagu yang popular zaman tahun 90-an.

Sempat Puan Nasha Emily tergelak melihatkan gelagat anaknya yang tidak sabar-sabar untuk beristeri.

"Apa kata, along tanya dan beritahu dulu pada Dian kata nak masuk merisik dan bertunang? Tak adalah nanti dia terkejut beruk tiba-tiba kita datang rumah mama dia."

"Hmm ya tak ya jugak! Itulah..along dah bagi hint pada dia hari tu cuma masih ada jawapan muktamad tapi chances tu besar umi. Tak lama makan nasi minyaklah kita ya!"

"Okay, along confirm dulu dengan Dian dan kalau boleh lagi cepat lagi bagus. Dian pun lagi berapa bulan nak grad right?"

"Yes umi..I will confirm it ASAP!"

       Tidak semena itu, Noah hilang masuk ke dalam rumah untuk menelefon wanita pujaan hatinya bagi memaklumkan tentang hajat hatinya itu. Dalam kepalanya sudah ada idea bagaimana untuk membuat rancangan ini berjaya, pastinya dengan sokongan padu dari Puan Maria yang 'awesome' selalu dengan segala rancangannya.

Noah tersenyum miring sendirian berimaginasi akan rancangannya itu.


***************************************

            Dian sedang menonton tv di ruang tamu usai makan malam bersama mama dan abahnya sebentar tadi. Bunyi deringan Twerk Like Miley menandakan panggilan masuk tertera 'Adam' di skrin. Buntang biji mata Dian melihat nama tersebut seakan tidak percaya Adam menelefonnya setelah berbulan lamanya mereka tidak berhubung.

"Hello, Dian Ameena? Assalamu'alaikum..apa khabar,sihat?"

"Wa'alaikumusalam! Err..siii..sihat macam biasa. Adam pulak sihat? Dah habis musim sejuk kat sana?"

"Well I'm not pretty sure about that..cause I'm not in London now."

Dian semakin tersentak cuba menangkap isi bicara lelaki tersebut.

"Huh? So where are right now?"

"Penang, Malaysia.."

"What? Oh I see... ini mesti kes rindu kan? How's your family okay?"

"Ya rindu yang tak menahan termasuk pada orang yang sedang Adam bercakap sekarang ni."

Dian telan liur dengan payah. Tak tahu nak menjawab dan bereaksi bagaimana.

"Dian? Hello..?"

"Errr yes yes! What's it just now?"

"Could we meet? Alang-alang dah ada kat Malaysia tak salah kan kalau kita berjumpa? As a friend?"

"Err...Dian di Pahang rumah mama ni. Ahad baru balik universiti. Tak sempat kot jumpa Adam."

"Siapa kata? I will be around here until the end of this month so we could meet in any day and anytime after you got back to hostel."

Pandai sungguh lelaki ini menjawab semata-mata untuk berjumpa dengan aku. Gumam Dian di dalam hati.

"Oh..okay bolehlah kalau begitu just buzz me when you're in KL okay?"

"Yeah thanks! Okay have a nice weekend and see you later dear."

Sekali lagi Dian telan liur dengan payah terasa tak cukup nafas pun ada.


                                                   *******************************

             Cincin merisik dan meminang sudah pun dibeli oleh Noah bersama uminya yang turut menemaninya ketika sesi pemilihan cincin tersebut di kedai emas. Hatinya mekar bak kuntuman bunga tatkala ini apabila memikirkan Dian Ameena yang bakal disuntingnya itu tak lama lagi.

            Seperti mengikut rancangannya, dia dan Dian akan makan malam bersama di Atmosphere 360 di Kuala Lumpur atau secara spesifiknya di atas menara KL bersaksikan pemandangan yang cukup mengagumkan dari atas dimana mereka berpeluang untuk melihat pemandangan seluruh Kuala Lumpur dari puncak restoran berputar itu.

      
           Lama ditenung cincin merisik yang baru dibelinya siang tadi bersama uminya. Dalam hatinya meminta agar segala yang dirancang bakal menjadi kenyataan dengan izin Dia. Semoga dua hati bersatu dan bahagia selama-lamanya dengan sebuah ikatan yang bernama perkahwinan tidak lama lagi.

         Samsung S4 milik Noah bergetar panggilan tertera nama 'Tengku Citra' di skrin. Apa yang dimahukannya pada malam-malam buta ini? Waktu malam untuk berehat baginya, tiada urusan kerja melainkan tersangat penting memang tidak dapat dielak itu boleh dipertimbangkan.

        Panggilan pertama sengaja tidak dijawab sehinggalah panggilan ketiga apabila Noah berkira ada hal penting barangkali yang ingin dicakapkan oleh wanita itu. Tanpa berlengah dia menjawab akhirnya panggilan tersebut.

"Hi..busy? Ke dah tidur?" Kedengaran suara lembut Tengku Citra menyapa gegendang telinga Noah.

Noah mengerling ke arah jam di dinding biliknya, baru menunjukkan sepuluh setengah malam. Masih awal untuk dia masuk tidur disaat ini.

"Ehem! Belum...masih celik lagi ni. Ada apa ya Tengku Citra?"

"Citra..kan saya dah cakap tak payah ber-tengku dengan saya. Anyway, you free tak esok?"

Noah menghembuskan nafasnya cuba menenangkan diri sendiri.

"Sorry..tersasul tadi. Esok hmm Ahad tak ada apa-apa kot. Free kenapa?"

"Let's have a lunch tomorrow? I belanja nak?"

Noah menggaru belakang kepalanya yang tidak gatal sambil ligat berfikir apa kelentong yang rasional untuk dia bagi pada Tengku Citra ini untuk tidak keluar bersama esok.

"Err..well actually baru I teringat yang besok I nak balik kampunglah Citra. So maybe next time okay?"

"I see..kampung you dekat mana?"

"Ulu Jeram.."

"Dekat je.. kalau macam tu boleh tak kalau I nak ikut sekali? Kat sana ada pantai kan?"

Noah tepuk dahinya sendiri rasa nak menyumpah pada diri sendiri pun ada.

"Hello..Noah? You don't mind right? Untung you ada kampung..macam I ni kampung pun tak ada..kampung di bandar je dekat Damansara Perdana. Seumur hidup I tak pernah berasa suasana kampung."

"Err..hmm ikut Citralah..tapi Citra tahu ke nak ke sana nanti?"

"Why not kita pergi satu kereta? I datang rumah you and kita pergi sekali?"

   Noah tersentak sesaat tidak sangka wanita itu bernas dengan idea sebegitu.

"Oh..okay, okay...datang dalam pukul sembilan pagi ya? Lambat tinggal tau."

Tengku Citra tersenyum sendirian biarpun Noah tidak bisa melihatnya.

"Okay see you later and thanks! Nite .."

"Hmm nite.." Balas Noah acuh tak acuh. Akhirnya dia menekup mukanya di bantal tak sanggup ingin lalui hari esok!



                                               ***********************************

          "Morning! Dah breakfast? Here is for you.." Tengku Citra menyapa Noah yang sedang mengambil udara pagi di laman rumah sambil menhulurkan sebungkus makanan yang ditapaunya sebelum datang ke sini.

         Kemudian, muncul Puan Nasha Emily di muka pintu bagi melihat kedatangan Tengku Citra. Wanita itu lantas bersalaman dengan anak Tengku Maher yang pernah diceritakan oleh suaminya dan menjemputnya masuk ke dalam rumah.

"Inilah Tengku Citra...baru kali ini kita berjumpa ya?"

"Eh panggil saya Citra je aunty..lebih selesa."

"Oh ya? Yelah...jom kita sarapan sekali? Noah come we have breakfast first?"

Tanpa berlengah Noah turut masuk ke dalam untuk bersarapan bersama. Dalam hatinya penuh berharap agar hari ini cepat berlalu dan dia perlu lebih bijak selepas ini dalam memberi alasan.

"Hi Dato..nice to see you!" Sapa Tengku Citra pada Encik Razuan Wong yang sedang membaca surat khabar di meja makan.

"Ha Citra! Eh ini kan di luar waktu pejabat...just panggil uncle okay? Come let's have a sit."

Tengku Citra hanya tersenyum manis lalu mengambil duduk di kerusi berhadapan dengan Noah. Sesekali dicuri-curi pandang akan lelaki itu.

"Tak sangka kampung uncle dekat je ya?"

"Itu kampung sebelah aunty kalau Citra nak tahu..sebelah uncle di Seremban nuh. Orang tua uncle dua-dua dah tak ada dah. Tapi asal usulnya uncle ni orang Penang  tapi membesar di Nilai."

"Oh I see... selalu ke balik Seremban?" Tengku Citra menunjukkan minat dengan apa yang diperkatakan oleh Encik Razuan Wong itu. Noah pula hanya meminjamkan telinga tidak ingin menyampuk.

"Tak adalah selalu..Kalau raya baliklah berkumpul dengan adik-beradik uncle. Tak pun pakat kumpul ramai-ramai kat sini sebab uncle anak sulung dari lima beradik."

Tengku Citra hanya mengangguk dan teruja untuk tahu lebih lanjut mengenai keluarga Razuan Wong ini.

"Banyak juga adik-beradik uncle? Ayah ke mak uncle yang berketurunan Cina?"

Encik Razuan hanya tersenyum dan tergelak kerana ini bukanlah kali pertama dia diajukan solan sebegitu.

"Ayah uncle Cina..mak uncle pula Melayu-Thailand. Sebab tu kulit uncle cerah putih melepak tak payah pakai Qu Puteh kan? Ha ha ha!"

Masing-masing yang ada di meja makan semua tergelak mendengarkan lawak jenaka Encik Razuan Wong.

"Ha..ini Naz adik ketiga Noah studies in Melbourne, Aussie. Hujung tahun ni habislah masters dia."

"Hai, Citra! Nice to meet you." Tengku Citra menyapa Naz yang baru turun dari tingkat atas untuk bersarapan sekali.

            Setelah mereka selesai bersarapan, barulah mereka bertolak ke kampung Noah di Ulu Jeram, Selangor yang memakan masa lebih kurang sejam perjalanan dari rumah mereka. Tengku Citra berasa sungguh teruja kerana berpeluang menyertai Noah ke kampung halamannya pada masa yang sama ingin dia mengetahui lebih lanjut lagi tentang lelaki ini.