Saturday, 16 August 2014

Old is Gold - Kolej Matrikulasi Melaka


Assalamua'laikum dan salam syawal untuk hari yang entah ke berapa 
**muka takde perasaan**

pertama sekali, sejuta kemaafan lama tak up new entry 
aah betul tepat sekali! dilanda wabak mim alif lam sin
malas.

benda ni bukanlah common pada abad 21 ini wahahaha kerana percaya kebanyakan blogger2 di alam virtual juga sering dilanda wabak ini.

ok cut the rambling

Entri kali ini, khas untuk menjawab petanyaan adik comel kita di atas  Ili namanya.
Junior sekolah muda 2 tahun daripada si penaip ini. Maaf ya lambat balas, 13 Jul tanya 16 Ogos baru nak menjawab soalan Ili..so sorry honey!

**SPM jangan buat macam ni tau!**

akak amik sains ke akaun? 

Kakak ambil sains modul tiga. My experience and for your information biasanya bahagian pengambilan akan refer pada result SPM untuk masuk matrikulasi. Sains di matrik terbahagi pula pada modul 1,2 dan 3. Akaun ada sejenis sorang dia je mhehe. 

Selain itu, matrik akan bagi siap2 jurusan apa akan kita ambil masa check matrik mana kita dapat nanti. Jangan gabra kalau dapat sains modul berapa bagai sebab di matrik nanti akan bagi chance pada students untuk tukar modul, nak masuk akaun pun boleh. Biasanya awal2 masuk in the middle of settling down all sort of things. All of all, it's your decision.

haa di matrik ada PST dan PDT --- jangan tercengang XD
PST ialah program SATU tahun manakala PDT ialah program DUA Tahun 

apa bezanya? PST lebih padat dan macam fast and furious kauuu hahha ok tak klako
semua nak kejar silibus, dengan kuiz bagai 
mental fizikal kena cekal kebal utuh bak the Great Wall kat China tuu kiki
serius!
and you'll be just only for 10months over there--- happy? akak uihh terkinja! ^_________^

Meanwhile PDT- lebih mendalam pembelajarannya macam pergi jauh ke laut dalam 
cuma kurang terkejar2 masa awal tahun atau semester 1 dan 2 
dan akan tinggal lebih lama di matrik --- oh ini akak tak sanggup! 

oh ya.. masuk matrikulasi di mana2 negeri akan diberi angpau LOL
suka dak?
elaun lah! 

akak rasa kat mana okay eh?

**evil grin** ok ini bersangkut paut dengan hati ni hahaha XD
jujur cakap, kalau ikut rasa akak tak tahu Ili.
it's not fair if i tell the place i stayed is the best of all. 
masa isi matrik mana nak pergi dua tahun dulu.. puas juga menanya senior2 yang mana ok bagai
siap tanya macam mana trick nak minta supaya dapat apa yang nak.

believe me or not, it's not working! Even lots of my friends who get offered pursuing in matriculation did not get out of the three choices they asked .. haa scary kan haha! tapi jangan risau still in our home country
takde sampai ke Hawai pun XD

just in case, Matrikulasi Melaka adalah matrik yang pertama dari seluruh matrik.. Senior gituuu mhehe
jadi.. kiranya matrik legend lah kan?
nasihat akak, jika matrik pilihan Ili maka tak kiralah dimana Ili akan berada sekalipun, apa yang penting score gila habis ok! since in matrics there'll be a  big competition among all of students, yang Cina dan India masuk matrik semua SPM semua straight A's dan tak kurang juga the Malays yang result yang gempak.
We called it a healthy competition :)

okay habis sudah menjawab pertanyaan Ili yang comel lagi gebu mhehe 
just extra that i wanna add on, wherever you are for studying locally or globally,
do take care of our own self. 
precise and concisely which is it's mind over matter
i have to admit that there's gonna be lots of barriers and tests along the journey of seeking knowledge
hence, we ourselves must be very strong and build the immune system to stay in the right path.
you know, people do change and it's good to change in term of goodness 
but how about from good become bad and to worse? 
very badddd 

this is especially to me myself 
cause i am a human being
so and you all right?

(except the ones that are reading this entry is a cat) T_T

have a nice weekend!


the four of us - roomate!

stunning view - Malacca Matriculation

classmates - coincident purple

Muet team buddy


baju blok yang ohhh hahaha - putih itu suci kan? XD



harry potter?? lol - kat melaka je ni tau 
picturesque really- Tanjung Bidara which a few minutes from matric