Friday, 4 September 2015

The Healing Love - Part 49


     Dari luar kelihatan Tengku Citra sedang sabar menunggu Adam setelah mereka berjanji untuk bertemu untuk makan tengah hari bersama. Ada riak wajah yang kurang senang tergambar di wajah wanita itu, dalam diam Adam memberi komen tanpa sebarang usul periksa.

"Hai lama tunggu? Sorry..jam. order dulu?" Kata Adam sambil mengambil duduk di hadapan Tengku Citra.

"Lemon tea ice and spaghetti bolognese for one please." Tutur Tengku Citra pada pelayan yang setia di tepi meja mereka.

"Give me milo ice and nasi goreng cina ya? Thank you.." Celah Adam.

"Kenapa muka you?"

Tengku Citra lantas memegang pipinya kalau-kalau ada yang tak kena pada wajahnya.

Adam senyum tertunduk.

"Muka you jelas menunjukkan ada yang tak kena ni.."

"Semalam, berlaku salah faham melibatkan Noah dan Dian Ameena."

"Salah faham?"

"It was jus not in purpose. I ada discussion di office Noah and entah macam mana kaki I tersadung pada sofa dan hampir jatuh tersembam dan...Dian kebetulan masuk masa tu."

"You tak cuba terangkan pada dia?"

"Belum sempat terangkan lagi dia dah pergi dari situ."

"Call?"

"I have no of her number at all."

Adam tersenyum lalu mengeluarkan telefon bimbitnya dan beberapa saat kemudia menyuakan telefonnya itu kepada Tengku Citra.

"Nah ni nombor Dian. Call and explain to her."

"Thanks."

                                 ***************************************************

         Setelah bercuti hampir dua bulan, kini Dian kembali ke Kuala Lumpur. Kali ini bukan sebagai pelajar tapi seorang pegawai perhubungan eksekutif di salah sebuah syarikat yang terkemuka di Malaysia. Bulan hadapan dia bakal menghadiri majlis graduasinya yang akan dilangsungkan di universitinya itu. Kemudian, majlis pernikahannya pulak bakal dilangsungkan!

Bunyi ketukan pintu biliknya mematikan lamunannya.

"Masuk."

"Sorry to disturb you Cik Dian tapi ada orang nak jumpa dengan cik."

"Siapa?"

"Tengku Citra."

  Tengku Citra? Rakan sekerja Noah, tunangku ke? Getus hati Dian.

"Okay, suruh dia masuk. Thanks..."

    Beberapa minit kemudian, muncul Tengku Citra bersama setiausaha Dian yang menunjukkan arah bilik Dian. Tengku Citra tampil dengan tenang disamping sebuah senyuman di wajahnya.

"Tengku Citra? Err...jemput masuk."

"Thank you. Dian..I datang ni sebenarnya...nak explain about what had happened last two days that you saw."

Dian mendiamkan diri sengaja ingin mendengar lagi kata-kata wanita itu.

"Apa yang you lihat hari tu bukan seperti apa yang you fikir. Ianya tak disengajakan. I minta maaf.."

Dian tersenyum tenang.

"You tak marah?" Tanya Tengku Citra ragu-ragu.

"Noah dah terangkan semuanya pada saya Tengku, dan saya faham ia adalah salah faham. It's okay."

Tengku Citra menarik nafas lega.

"Alhamdulillah..thank god. I'm so sorry for what had happened that day."

"Okay...saya dah lama maafkan awak Tengku. No worries.."

"So apa kata sebagai tanda maaf, we have a lunch together?" Pelawa Tengku Citra pada Dian.

"Errr.."

"Or you dah janji dengan Noah?"

"Eh bukan..err..okay kita lunch sama pukul satu ya? Tapi nak lunch kat mana?"

"There got one new restaurant near Jalan Ampang, I pun tak pernah pergi. I ambil you by 1 pm is that alright?"

"Cool..okay saya tunggu Tengku."

"Panggil I Citra je."

"Okay Tengku. Eh! Citra..."

Masing-masing tergelak melihat Dian yang asyik tersasul.

                                 ***********************************************

           Akhirnya, seperti yang dijanjikan Dian mengikut Tengku Citra yang mempelawanya untuk makan tengah hari bersama. Dalam hatinya mati-mati ingatkan hanya mereka berdua sahaja.

"Adam?"

"Hai Dian! Apa khabar? Lama tak jumpa. Last jumpa masa majlis bertunang you kan?"

Dian tersenyum dalam riak sedikit terkejut tidak sangka Adam akan menyertainya dan Tengku Citra untuk makan tengah hari.

"Hope you tak kisah Adam join kita for lunch ya Dian?"

"Eh I'm fine with it."

   Dari pengamatan mata Dian, Tengku Citra sungguh mesra dan rapat sekali dengan Adam, sepupu sahabat baiknya itu. Dalam mindanya ligat befikir baru beberapa minggu wanita itu mengenali Adam dan sekarang mereka kelihatan sungguh rapat bagaikan pasangan kekasih.

   Tapi kalau betul pun tanggapannya itu, bagus jugak. Sekurang-kurangnya Adam tak ambil hak orang dan Tengku Citra pun masih tak berpunya. Kira okay sangatlah tu! Dian tersenyum sendirian akhirnya.


                                              **********************************

"What!? Kau biar betul..."

"Betul! Aku tengok bukan main mesra Adam dengan Tengku Citra. Secocok sangat!"

Fath membulatkan biji matanya bagaikan tak percaya dengan apa yang didengarnya dari mulut Dian mengenai sepupunya Adam dan Tengku Citra.

"Kejap! Apasal kau macam dah jadi best friend dengan perempuan tu ha?"

"Nama dia Tengku Citra okay? Dia okay je..baik..cuma kita yang tak kenal hati budi dia je fikir yang bukan-bukan."

Fath mencebik. Masih tak berpuas hati dek kerana Tengku Citra tertinggi suara ketika di hospital tempoh hari.

"Mana kau tahu? Kau pun bukannya kenal rapat dengan dia."

"Hmm..hari tu dia datang office aku. Siap ajak lunch lagi. Then to my surprise, Adam joined sekali lunch kat restoran tu."

"What? Simply macam tu je? Kau tak cerita pun!"

"Dah yang aku bagitahu ni apa? Aduhai..kau ni lambat loading lah!"

"Eh..so dia orang dah couple ke macam mana?"

"Itu tak pasti tapi...kalau kau tengok cara dia orang, kemesraan tu..so sweet!"

Fath bagaikan panasan untuk cari tahu tentang hubungan antara sepupunya itu dengan COO Sky Dalton yang bernama Tengku Citra Tengku Maher.

                                         ************************************

           Pelik, siang tadi sudah berjumpa ketika makan tengah hari dan kini malam Adam mengajaknya untuk makan malam di Nobu KL di tengah ibu kota. Lelaki itu mempelawanya untuk menjemput di rumah.
Entah mengapa perasaan Tengku Citra jadi berdebar tak menentu.

          Kini setelah sampai di restoran mewah itu, hati wanitanya kian berdebar namun dia cuba untuk mengawalnya. Adam pulak berlagak tenang dan sempoi seperti biasa. Tetap bergaya dan kacak dengan kemeja T dan berseluar jeans Levis. Aroma minya wangi Reveal Kalvin Klein yang menusuk hidung Tengku Citra cukup menenangkannya sedikit sebanyak.

"Well, this is maybe our last dinner together before I fly back to London."

Tengku Citra tersentak dengan kenyataan yang terpancul dari mulut Adam.

"Oh...hope you have a safe journey back."

Sepi. Masing-masing memendam rasa di hati. Hanya berbicara menerusi isyarat mata.

    Tengku Citra sengaja menunggu untuk lelaki tersebut berbicara apa yang ingin dia katakan. Namun, hampa apabila setelah selesai menjamu selera pun Adam masih diam seribu bahasa. Hanya berkata tentang perkara yang tidak berapa penting.

  Mereka berjalan keluar dari restoran berkenaan sambil menghirup udara malam.

"Citra..maybe you akan anggap I ni gila selepas dengar apa yang I cakap pada you. But at least it will release the burden in my heart once I've spoke and confessed to you."

Tengku Citra jadi makin berdebar. Menunggu patah bicara yang seterusnya dari Adam.

"I know..we just knew into each other for almost a month and I don't know how describe it felt to have you beside me made me so comfortable and really made my day. I..think...I..Love you Tengku Citra Tengku Maher."

Tersentak dengan pengakuan jujur Adam membuatkan Tengku Citra memandang tak berkelip akan lelaki itu.

"Yes..hari semakin hari I sukakan you. I tak ada sebab kenapa I sukakan you. It just happened naturally without being realized." Sambung Adam memandang tepat ke dalam mata Tengku Citra.

"So, sudikah you menjadi pemaisuri hati dalam hidup I Tengku Citra Tengku Maher?"

Bagaikan mimpi semua ini. Tengku Citra beku seketika.

"Citra?"

"Never mind, just take the time you need to think about it. I hope you can give the answer as soon as possible right before I'll be back to London within these two days."


                                            *************************************

       Beg tangan dicampakkan dengan malas di atas katil sebelum Tengku Citra melabuhkan tubuhnya ke atas katil empuk seperti melambai-lambai dan memanggilnya. Patutlah malam ini hatinya berdebar semacam.
Rupanya, dirinya dilamar sekali lagi setelah hampir tiga tahun melalui perkara indah seperti itu.

      Dilihatnya kipas yang ligat berputar laju. Wajah Adam berlegar di mindanya. Senyuman lelaki itu, pandangan dan renungan dari sepasang mata hazel yang menusuk hati secara tak langsung membuatkan hati wanitanya terbuka untuk memberi ruang merasa nikmat cinta dan kasih seorang insan.

    Begitu cepat lelaki itu mengucapkan kata cinta padanya dalam tempoh perkenalan yang singkat. Inilah kali pertama seorang jejaka meluahkan kata-kata cinta padanya walaupun baru kenal tak sampai sebulan.
Dalam pada itu, segala tutur bicara lelaki itu membuatkan Tengku Citra dapat merasa ada ikhlas pada setiap kata-katanya itu.


"Adam Ian Douglas..." Tuturnya sehingga mata terlelap sehingga terlupa untuk menukar bajunya.