Friday, 18 December 2015

Have Faith

Jangan pernah lelah dengan semua ini
semuanya sementara 
sebelum ke alam sana
demi berehat selamanya

Jangan pernah lelah dengan semua ini
kerna ini dunia yang menipudayakan 
terpulang sama akal mahu berfikir
baik atau buruk
dosa dan pahala

Jangan pernah lelah dengan semua ini
bangkit dan berjuang habis habisan
pantang sebelum menyerah
tanpa berkata kalah sama sekali

Permainan dunia
terkadang menjerumus ke dalam gaung kekhilafan
terpesong dari landasan kebenaran
semua jadi goyah
jika tidak 

Have Faith


Taken from my darling Sony TX10 #MasjidTerapung

Monday, 14 December 2015

Rest Well Tunku Abdul Jalil

I may not or even not know you at all
we even didn't for once never face to face in real
but...
honestly 
the first time I 'knew' you right away my heart had melted 
I've fallen in love in with your soft and beautiful soul that you posses 
the way you speak up
the coolness in you that enhance your charisma 
indeed your humbleness and sense of humor
has really caught my attention to always stalking on your indirectly through one this kind of social media
you were so active in there 
though not only me admire you but all other people as well.

I truly salute how humble and modest you were though you were royal son
until I had expressed to my 'queen' once before
how cool to have someone humble as you as a husband 
if and if only it do happened
or the least what if I have a golden opportunity to meet you in real as a friend just only for once?
you know I love to sink in my own world so yeah 
yet I realized it would kinda impossible to be real 

It was so inspiring of how brave you are to fight for the liver cancer that is you have never wanted for
right?
So there others that experience the same illness as you
but there it is to show how Allah really loves His servants.

He tested you with this kind of illness
liver cancer.

I am so over the moon whenever to see your update photo in the instagram
you look so thin and never-give-up-person 
though you are bearing with intense pain 
still a full smile showed at your face.
No wonder the whole nation really admire and love you so dearly

However,
Last Sunday...as today 
it was a shocking news to hear that you had passed away
due to liver cancer stage four and you were weakening for all these past few months
My heart was like stop from beating for sec when Nina, my housemate said that
you just passed away just now.

At first it was hard and I reluctant to accept the fact that you had gone
or whether it just a rumor solely
It was totally unexpected at all about the news 
indeed it was so hard to believe.

Truth be told
you really had gone.
I speechless
truly speechless indeed

I checked on your instagram and figured out that the genuine account has been deleted
out of the blue
while the news about you had passed away was true and valid.

All was happened in just a blink of eye really
It must be a difficult time for your family and relatives especially to embrace this for sure
you know that I envy of you know?
You have all cousins that really loves and they feel the loss of you
 I admit I cry 
to see how one of your beloved cousin expressed the grief 
I just cannot 
this was truly made me touched.

Johor now has a great lost of a beautiful yet thoughtful prince as you

No matter what it is
this has always comfort me to be embrace and redha

"From Him we come and to Him shall we return"

and

"Every souls should taste the feel of death"

and I do believe that this is your perfect time to be back to Allah  and He loves you so much so that you don't have to endure the intense pain you bear for all these while anymore.


I believe that you are in a better place over there.

Rest well Almarhum Tunku Abdul Jalil Bin Zarith Sofia

Al-Fatihah.












Sunday, 13 December 2015

Shame on me duh!

12 December 2015 [Sabtu]



        Aku dan teman serumah Mai, Nina dan Yani keluar ke bandar cadangnya untuk bermain bowling semata-mata. Kiranya satur-date di hujung minggu gituuu. 

*tarik nafas*

Plan nak naik bas (yang telah disediakan pihak universiti) pukul 10.15am dan untuk hujung minggu bas disediakan setiap dua jam sekali. Kira cantiklah timing naik bas pukul 10.15 sampai Kangar sedang elok bowling pun dah buka. 

Nak ditakdirkan tiga orang cik kak-cik kak kita ni masih lagi diulit mimpi..al-maklumlah cuti hujung mingggu..bujang pulak tu..tak ada anak kecik tak ada laki..ooohoii sodap lah mereka membuta.

masih kroh kroh krohhh di waktu 9.40am.

Aku? --- Eh aku anak Cik Puan Maznah haruslah menjaga brand 'company' yang gah gitu! 

*hiks*

Lepas subuh idok ler kome kroh kroh serupe depe ni yop! --- aku merenung skrin laptop terchentaku di ruang tamu sambil menunggu si Amie yang tak nampak batang hidungnya yang janji semalam nak datang pukul 8am (lepas subuh katanya) nak ajar guna software Pinnacles.

Ruang rumah sunyi sepi bila waktunya untuk S.U.N.Y.I

Kama dan Yaya pula belum matahari terpacak atas kepala dorang dah keluar untuk sukan freshie.
Hanan yang 'kembang' lagi comel roomate hamba pun sama g kem pebenda ntah 
bila ditanya kat mana lokasi kem
"Entah..tak tahu"
eeee rasa nak punch punch mek ni tau!

Si Suri a.k.a Manni Sabah pun sama terpukang atas katil lena di alam mimpi. Mimpi candle light dinner dengan Pak Tam barangkali wakaka!

Okay..duk bebel gini pun dah makan hampir sepuluh minit kot? 

*tehehehe*

9.43am- kulihat jam di skrin laptop ---HOI!! dorang ni tak bangun lagi kata nak p main bowling ish!

*Aku bangun dengan sedikit gusar di hati bimbang tak sempat bas*

Aku masuk bilik Yani - "Yani...Yani...bangun cepat..cepat mandi kata nak g main bowling"

And this woman reply to me with fall asleep back! ---Goshhh!

Then, aku masuk pulak bilik Mai gerak 'mak' aku ni..."Mai...cepat cepat bangun jom kata nak p main bowling..bas 10.15 ceeeeepaaaaatt!" 

*in my kalut way as always heee*

Pada masa itu semestinya aku sudah siap cuma tinggal buka langkah nak g tempat bas.

Dorang masih dalam bilik air..baru nak gosok baju tudung etc etc etc walao weyhhh!

"Aku g dulu! Tahan pak cik bas tu..ceeeepat! cepaaat!" sebab dalam hati aku chance 50-50 untuk ditinggal bas dan kiciwa adalah tinggi hohoho :(

which I wish don't want it to happen oh puhhleassee 

Dalam bas bernombor 30, tunggu masa nak jalan dan penuh dengan pelajar yang ingin outing dan mungkin nak p balik rmh kot

*bawa bagpack--masih sempat aku perhati haha*

Dan Pak Tam (driver bas ) masih boleh melawak pulak dengan aku kata bas ni nak p Jejawi pun boleh since aku tersasul nak sebut KWSP tapi disebabkan kalut apo nak sobut pun jadi lain derr hew hew hew.

"Nuh ada lagi kawan pak cik...sat sat.." Aku kata bersungguh lalu naik mencari seat kosong untuk duduk.

Dalam kiraan sepuluh...kak cik-kak cik kita yang 3 orang ni masih tak sampai-sampai wehhh! 

Bas mula masuk gear dan bersedia nak bergerak dan dah bergerak dengan perlahan!

Aku yang sedang menelefon Mai bangun dan menuju ke pak cik dan Paktam driver bas tu,

"Pak cik STOP STOP STOP! Sat sat sat dorang dah on the way...sat sat"

*sambil jari laju menekan butang call Mai* grrrr jatung dah dup dap dup takkan aku nak g naik bas sorang-sorang tak syoklah kan???


Pak Tam dengan slumber dan cool berkata- "Dah cukup time..otw tu kat rumah lagi aihhh..kami ada trip nak p mata ayer lagi ni..naik bas pukul 12.15 lah lambat dah ni."

*SERBA SALAH* - akulah tu! 

"Mai mana kauuu?!! CEEEEPAAAT CEEEEPAAT LARRRRRRIIII LAAARIII! Bas nombor 30!" Aku tinggikan suara di hujung telefon dengan sedikit emo dan segala macam perasaaan ketika itu.

*dan masih tak nampak batang hidung mereka bertiga dari arah bas*

Astaghfirullah... astaghfirullah

*chill this is not a kind of big deal..it is just a small matter.* ---cuba tenangkan diri sendiri.

Dan untuk kali entah keberapa aku call lagi Mai "Wehhh ceeepatt! lari lari!" 

"Ohh nuh depa..." Terdengar dari mulut Pak Tam 

What a relieve man~ 

seriously

first ever in my life

#takpasalpasalakufemesdbuatdramadalambasharisemalam 


.
Explorace berbulan lepas punya cerita tehehehe

spot me! Mai kata aku dress up tudung cam nak p pantai kau hado? haha


.

     TIME MANAGEMENT- -- moral of the story ya kawan-kawan :)

Aku cuba control segala perasaan yang terbuku di hati yalah it was just a simple thing yet a BIG ISSUE in time management. And yeah I did it! 

*to control all the devil me wahahaha! tapi of course perempuan dan bebel etc etc  tak dapat dipisahkan right?*

Aku cerita ke deme2 ni macam mana aku buat drama dalam bas FIRST EVER IN MY LIFE

malu weh seriously aku malu- anak Cik Puan Maznah buat drama dalam bas just untuk housemates-nya naik sekali bas supaya dia tidak keseorangan di Kangar tercangguk melongok sesorang nanti.

Haihhhh


Make it short, bowling penuh cos ada tournament hari ni 

*sakit pulak hati kita*

Shopping cekelat jap kat The Store then we planned to have karaoke

Okay?

Hmmm okay lerrr

Dari I jam sampai extend jadi 2 jam = RM50 

fuuuhh terbang 

*divided by 4*

Nak terkeluar anak tekak ceq baq hang oiii! 

But aku ENJOY seumpama melepaskan dan mencampakkan segala rasa tension dan segala mak nenek yang menyerabut di kepala ni 

*really*

Well basically okay la kot like it is kinda of  reward to myself for my all hardworking in settling all those pile of works and assignments these before

*phew!*

Lepas 2 jam 'melalak' ~

tiba masa untuk pulang lalalalala

Hah ini lagi cter best nak habaq ke hampa semua 

*sigh*

.

.
Ceritanya gini...kami berempat tak balik naik bas sebab si Sham, adik angkat boyfriend Nina ambil dan tolong hantar balik hostel since dia sewa kereta sebab lepas ni nak p keluar dengan kembar dia.
Nina tak ikut sebab kembar Sham buat sepcial request untuk just spend time mereka berdua adik beradik je.

*siblings-day-out i tell chuuu*

Sebelum Si Sham sampai, Mai kata dia haus..okay fine aku teman 'mak' g kedai First Touch beli air mineral. Dari jauh Sham dah sampai dan Nina dan Yani duk lambai ke aku.

Okay...kereta tu sat lagi yang aku dengan Mai kena naik. 

Selesai beli air, aku dan Mai pun lintas jalan nak g ke kereta. 

Ada 2 yes DUA kereta Toyata Wish yang SAMA warna ketika itu.

Aku ulang sekali lagi...

DUA Toyata Wish warna yang SAMA (Dark Silver)

Mai jalan depan sikit dari aku

It happened too fast you know 

Maigaddddd

Dari jauh sempatlah aku baca dalam hati 

"plat WA ....hmm kereta baru ni"

Dan meneruskan langkah lalu membuka pintu kereta tersebut dengan penuh YAKIN

yes yakin.

Dalam hati aku kata "Eh? asal Sham macam besau sikit badan dia.."

Dan mata aku sempat memandang Mai yang terus melangkah menuju masuk ke dalam perut kereta Toyata Wish di hadapan kereta yang entah pintu kereta siapa yang aku buka tu!!!!!

"Ya Allah! Wehhhh maaaaaluuuuuunyaaaaaa!!!!!!!"

Sambil aku berlari bagai tak cukup tanah g ke kereta depan yang terpakir menunggu aku masuk.

"Aku salah buka pintu kereta orang wehhh maluuuuunyaaaa!"

*dan seharusnya mereka gelak barai terbahak-bahak akan aku*

samapaikan sehingga saat aku menulis entri ni pun malunya bukan kepalang masih terasa

Entah aku pikir apa sampai boleh tersalah buka pintu kereta lain

Duh! what a shame.


and that stranger man for sure mesti pelik bin hairan pehal manusia manalah yang tetiba buka pintu kereta nak duduk belakang dalam kereta dia??!

belum sempat tengok reaksi mamat tu aku dah pun berlari lintang pukang masuk dalam kereta yang sepatut aku masuk 

kalau tak boleh tengok his face expression kan? 

Terkezzut bin hairan bin pehal minah ni masuk kereta aku tetibe!

Ah bukan aku sengaja kan?

Benda nak jadi

Tapi semua tu adalah sejenis memori yang akan terpahat dalam timeline kehidupan aku

sampai bila-bila. 


#timemanagementitutersangatlahpenting

#tersalahbukapintukeretasangatmemalukandaridramadalambas 

#memoriterciptalahsangat

till meet in the next entry and have a nice day ahead my darling readers!

xoxo 

#shame