Friday, 31 July 2015

The Healing Love - Part 39


        Empat hari di bumi Madinah cukup membuatkan Dian menimba pelbagai pengalaman baru di sana sama seperti mamanya dan Cik Su Madeena. Hari ini hari terakhir mereka di sini sebelum pulang ke Riyadh dimana tempat Cik Su Madeena tinggal. Dian dan Puan Maria akan meluangkan dalam seminggu lagi berada di Riyadh sebelum pulang ke tanah air. Bukan senang untuk berjumpa dengan Cik Su Madeena yang boleh balik setiap bulan ke Malaysia jadi peluang ini harus digunakan sebaik mungkin.

"Selamat tinggal Madinah...jumpa lagi lain kali kalau ada rezeki." Tutur Dian sebak.

Puan Madeena memegang bahu anak saudaranya dan berkata "Nanti kita datang lagi ya?"

"Meena...semua dah simpan elok-elok dalam luggage? Your passport? Kurma dengan yang lain mama tumpang luggage Meena tau sebab luggage mama dah tak muat." Celah Puan Maria.

"Okay..." Jawab Meena dengan nada sedikit kendur.

"Ada orang sedih nak tinggalkan Madinah ni..." Kata Cik Su Madeena tidak tuju pada siapa-siapa.

Tanpa sedari, mama Dian menghampiri anaknya dan memujuk persis anak kecil.

"Nanti kalau ada rezeki, sihat tubuh badan kita datang sini lagi. Mungkin buat haji...siapa tahu kan?"

Dian hanya tersenyum dan sedikit terpujuk dengan pujukan mamanya. Mama...tak pernah gagal dalam memujuk hatinya yang sedih.

"Okay...jom the car's ready. We will have two hours and thirty minutes before boarding." Kata Puan Madeena bersiap untuk masuk ke dalam teksi yang tersedia di luar hotel mereka diami.


                                   **********************************************

       Tengku Citra baru selesai urusan di bank berhampiran dengan pejabat Noah dan tanpa berlengah wanita itu menuju ke tingkat tujuh tempat pejabat Noah ditempatkan untuk berjumpa dengan lelaki itu.
Entah mengapa hatinya rasa ingin lebih mengenali lebih dalam anak bujang Dato Ezuan Wong yang memegang jawatan sebagai COO di syarikat tersebut.

"Tengku Citra..as far as I though the next meeting will be on next Thursday in Hilton." Kata Siti Sherly melihat kelibat COO dari Skyview itu datang di pejabat.

Tengku Citra tersenyum manis sebelum menjawab " Yes I know, but just by coincidence I lalu area ni ingat nak jumpa Noah. Is he in his room now?" Soal Tengku Citra dengan lembut.

"Oh...Encik Noah ada tapi..." Belum sempat Siti Sherly menghabiskan ayatnya, kelihatan Noah muncul dari biliknya dengan berkot segaknya. Cukup berkarisma dan mampu menggugat mana-mana wanita yang melihat ketampanannya.

"Tengku..ops sorry. Citra...what on earth are you here?" Soal Noah berbasa-basi. Seingatnya dia tiada temu janji dengan COO dari Skyview pada hari ini.

"Hi, I just got back from the bank by this area so saja nak jumpa you. Anyway, are you busy right now?"

"Ehem..saya nak keluar sekejap ada client appointment. Sorry..."

"Oh, hmm it's okay. By the way...you will be coming too for the meeting in Hilton this Thursday?"

"Insya Allah...okay I got to go see you later." Ucap Noah sedikit tergesa-gesa.

Tengku Citra mengeluh sedikit dan mengucapkan selamat tinggal kepada Siti Sherly sebelum beredar dari
situ.

                                ******************************************************

        Dato Iman Richard, daddy Fath turun dari tingkat atas banglo mereka untuk bersarapan bersama sebelum ke Ritz Carlton. Mamanya dan kak Sharmaine turut sama ada di meja makan. Memang mereka sangat mementingkan makan bersama seberapa yang boleh dalam sehari bagi mengeratkan silaturahim dan menyuburkan kasih sayang antara mereka sekeluarga.

"Hmm Fath my princess...what's your plan during this semester break?" Soal daddynya sambil menyapu jem di rotinya.

"Err..thought I want to assist whatever that need to be settled of Kak Sharmaine's wedding preparation daddy. Why?"

"Good...but other than that? Why not you come to Ritz Cartlon and learn some new things about the hotel?"

Buntang biji mata Fath lalu dia memandang daddynya dan mamanya serta kakaknya silih berganti.

"Is that okay with you my princess?" Tanya Dato Iman Richard sambil mengunyah roti bersapu jem tadi.

Fath telan liur tak tahu nak jawab apa, jujurnya dia tak bersedia lagi untuk ke Ritz Carlton untuk belajar tentang apa-apa mengenai hotel milik keluarganya itu.

"Tak ready lagi la tu..." Kakaknya mencelah tiba-tiba. Pantas Dian mencubit paha kakaknya.

"Akak tu..ambil architecture tapi balik kerja dengan orang lain daddy tak cakap apa-apa pun?" Kata Fath kurang berpuas hati dengan daddynya.

"Well, I tried to convince her before but she said that she wants to gain and learn with other company before be back to Ritz Carlton, and having said that I just give her about two to three years for it. After all, she needs to be in Ritz Cartlon too."

"Daddy...give me some more time please? I promise I will not let you disappoint with me, cause I will do the best that I can for Ritz Carlton! Yeah.." Kata Fath penuh berharap agar daddynya faham dengan permintaannya itu.

      Dato Iman Richard tersenyum dan mengangguk. Tidak sesekali dia akan mengulangi apa yang telah terjadi pada dirinya pada anak-anaknya. Dahulu, dia sangat meminati dunia penerbangan sehingga sanggup ingkar arahan ayahnya untuk masuk ke sekolah penerbangan di Amerika. Alih-alih, setelah lima tahun berkecimpung dalam dunia tersebut, dia akhirnya akur apabila ayahnya jatuh sakit dan dia berasa serba-salah.

"It's okay Fath...mama dengan daddy tak larang pun anak mama ni nak buat atau cebur dalam bidang apa as long as all of my kids are well succeed in their study. That's enough to make us proud and happy for all of you right sayang?" Kata Puan Juhana dengan lembut dan tenang sekali.

Nasib mama ada tukang 'back up' , gumam Fath dalam hati.

"Your the best ever mama in the world!" Kata Fath sambil tersenyum pada mamanya.


                                           ***************************************

          Sudah sebulan lebih malah hampir dua bulan dia masih tidak menerima sebarang panggilan daripada Dian di Malaysia. Adam tidak pernah jemu menunggu dan terus menunggu akan panggilan gadis itu untuk memberitahu jawapannya. Tidak sesekali dia berputus asa sebelum menyerah kalah.
Dan lelaki ini tidak pernah serik untuk bercinta lagi biar hatinya dilukai banyak kali dan dia yakin dengan jodoh yang ditentukan oleh Dia.

         Gambar di telefonnya dibelek satu per satu tatkala dia dan Dian melawati kota Liverpool, Manchester dan Bath bersama tempoh hari. Inilah yang akan dilakukan setiap kali dia merindui dan teringatkan gadis itu. Entah apa khabarnya di sana. Ikutkan hati ingin saja dia pulang ke tanah air namun apakan daya dek kerana tuntutan tugas di bumi London memaksanya untuk patuh pada arahan ketuanya.

"Hey bro what's up? What on earth a general manager of Ritz Carlton doing here?" Sapa Matthew yang tiba entah dari mana bersama kekasihnya. Matthew merupakan kawan satu universiti dengan Adam dahulu ketika mereka sama-sama menuntut di London City College. Sahabat lamanya itu sekarang bertugas sebagai pegawai pemasaran di salah satu syarikat automotif yang terkemuka di dunia.

"Matthew! Hey how are you dude? Well, as you can see I still the old Adam that you knew since we met before. Come..join the coffee."

"Thanks lad, but no thanks we are in hurry by the way. I need to send Caroline back to her office before I go to the office. We just had our lunch so I'll catch up you later man, have a nice day man!" Ucap lelaki Inggeris itu sebelum beredar dari situ bersama kekasihnya.

Pelik Adam dengan Matthew yang bermadu kasih dengan Caroline sejak di universiti namun masih tiada sebarang ikatan malah bertunang pun tidak. Mungkin mereka tidak mahu sebarang komitmen dalam perhubungan yang lebih serius dan selesa berteman tapi mesra sebegitu tapi sampai bila?

     Baginya, tidak manis sebenarnya jika mengusung anak dara orang ke sana ke mari tanpa ada sebarang ikatan sah iaitu perkahwinan namun dia faham dengan budaya di sini yang jauh bezanya dengan budaya Melayu yang sangat mementingkan agama dan adat. Di sini, walaupun tidak berkahwin mereka sudah pun mempunyai anak dan tidak menjadi satu kesalahan di sisi undang-undang malah lebih ekstrem lagi dengan wanita di sini sanggup menjadi 'ibu tumpang' demi mendapatkan zuriat sendiri dari benih suaminya.

     Adam lebih gemar jika ikatan perkahwinan yang sah berlaku sebelum melakukan apa-apa yang tidak dibenarkan. Sudah sah, yang haram pun jadi halal dan dengan bernikah meluaskan yang halal dan menyempitkan yang haram. Islam itu mudah dan senang.

                                           

***********************************

            Assalamu'alaikum Dian..semoga Dian, cik su dan mama sihat-sihat sentiasa di kota suci sekarang ini. Kami semua menunggu kepulangan Dian dan Mak Cik Maria di sini.

Diharap Dian tidak lupa untuk banyakkan berdoa di depan kaabah dan jabal ramah untuk hubungan kita :)

Kirim salam sayang buat mak cik dan cik su okay!

Take care my dear sweet honeydew :)


Sungguh tidak Dian sangka dia menerima mesej dari Noah yang jelas amat merinduinya di sana. Sama juga dengannya yang memendam rindu buat lelaki itu. Tapi, dia bertegas terhadap diri sendiri untuk tidak terlalu ikutkan perasaan sedangkan antaranya dengan lelaki itu tiada apa-apa ikatan sah.


"Hai senyum seorang nampak anak dara akak seorang ni? Siapa hantar mesej agaknya ya?" Ujar Puan Madeena melihat anak saudaranya tersenyum-senyum seorang diri bersama telefonnya.

"Tengok..kita cakap pasal dia pun tak dengar. Mesti mesej 'cinta' ni!" Tambah Puan Madeena.

"Meena...siapa hantar mesej tu?" Soal Puan Maria tertanya-tanya siapakah gerangan pengirim sms itu.

"Hah? Err..Noah mama. Dia kirim salam pada mama dan cik su."

"Oh bakal menantu kakak rupanya ha ha ha!" Kata Puan Madeena tergelak sakan.

"Cik su! Eeee mana ada... propa je lebih." Dian berselindung malu.

"Malu tapi mahu katakan saja Meena he he he. Tak lama makan nasi minyaklah kita semua ya kan Kak Maria? Lepas tu timang cucu meriah rumah nanti!" Galak Cik Su Madeena mengusik Dian sehingga anak gadis itu diserbu malu hingga merah pipinya.

"Blushing! Nah see...it's means true and you can't hide from me anymore my dear darling." Tambah cik su.

"Mama, tengok cik su ni! Ish...benci tau. Suka sangat kenakan Meena.." Dian minta mamanya membela.

"Hmm mama pun rasa tak sabar nak dapat menantu dan timang cucu la.." Celah mamanya selamba.

Dian membulatkan biji matanya tak sangka mamanya 'tag team' dengan cik sunya.

"Ok fine!" Katanya dan mengalah akhirnya.


                                        ******************************************

          Setibanya Noah masuk bersama Camry Hybridnya di perkarangan hadapan rumah baglo milik keluarganya, pantas Khaleef mendapatkannya untuk menuntut coklat yang dijanjikannya. Si kecil ini kalau berjanji pasti akan dituntut dan sentiasa ingat sehingga orang tersebut menunaikan janji kepadanya. Nasib Noah sentiasa melunaskan janjinya terhadap si kecil ini.

"Abang...where's my chocolate?" Tanya si kecil sejurus lelaki itu keluar dari keretanya.

"Aik! Tak balik lagi budak comel ni? Kakak dengan umi mana?"

"Coklat?" Soal si kecil itu lagi terkebil-kebil memandang abang sepupunya itu.

Pantas Noah mengukirkan senyuman dan mengeluarkan sebuah coklat bar yang dibelinya di Seven Eleven berdekatan dengan pejabat tadi dari beg plastik di tangannya.

"Yeay yeay nak nak! Give me that..." Kata Khaleef penuh teruja.

Noah pula menunjukkan pipinya dengan jari telunjuk tanda minta dicium dahulu sebelum memberikan coklat kepada si kecil itu. Sudah menjadi tabiatnya membuat sebegitu. Dengan patuh semata-mata inginkan coklat kegemarannua itu, Khaleef pun memberikan sebuah ciuman di pipi Noah.

"One more..here." Kata Noah pada Khaleef menunjukkan pipi sebelahnya lagi dan si kecil dengan akur menciumnya.

"Ok here you go..oh wait say what?"

"He he he thank you abang!"

"Some more?"

"I love you....muahh!" Tutur si comel yang makin petah berkata-kata.

Akhirnya barulah Noah memberi coklat tersebut kepada Khaleef dan mendukung si kecil itu masuk ke dalam rumah.

"Come..we go to umi. Where's umi? In kitchen or upstairs?"

"In the kitchen with kakak!" Celah si kecil yang tersenyum-senyum sejak mendapat coklatnya.


                                       *******************************************

        Fath baru masuk ke dalam rumah setelah selesai mengambil tempahan kad undangan majlis perkahwinan kakaknya sebentar tadi. Terasa dirinya dilanda bosan tatkala ini apabila sahabat baiknya sekarang tiada di sini dan dia pun tak kerana uruskan hal-hal berkaitan majlis kahwin Kak Sharmaine jangan harap dia akan keluar rumah sejak cuti semester dua minggu lepas.

"Hai, cepatnya balik? Macam mana dah siap kad kahwin kakak?" Tanya Puan Juhana, mama Fath.

"Cepat ke? Tengoklah siapa..he he he! Dah semuanya siap ditanggung beres, Fath suruh dia orang print seribu keping biar lebih jangan kurang. Cukup tak mama?"

"Insya Allah cukup...kawan-kawan grandpa, daddy, mama, kakak, Fath, eh cukup kot."

Fath tersenyum sambil melepaskan penatnya di sofa di ruang tamu banglonya itu.

"Nah minum air ni dulu...kesian anak mama letih ya?" Puan Juhana membawakan Fath segelas jus oren kepadanya.

"Aww that's so sweet of my mama! Thank you...gila tak letih ma, ada ke patut Kak Sharmaine suruh Fath jadi 'wedding planner' dia? Oh my god!"

Puan Juhana hanya tergelak kecil melihat omelan anak bongsunya walhal dia yakin seratus peratus bahawa jauh di sudut hati anaknya itu sudi sangat nak tolong membuat persiapan perkahwinan kakaknya. Bukan dia tak tahu bahawa Sharmaine telah mengupah seorang perancang perkahwinan awal-awal lagi. Sengaja anak gadis sulung itu ingin mengenakan Fath.

"Dia nak la..adik dia sumbang idea untuk hari besar dia. That's meaningful to her. Lagipun Fath kan ada seorang je kakak?"

"Hmm...yelah tapi kan mama dia suruh Fath buat dari sekecil-kecil perkara hinggalah sebesar-besar perkara! Of course tired meyh!" Omel Fath macam nenek kebayan.

"Bukan selalu, just once in your life honey...that's what we called sacrifice. And that shows she trust in you sayang...so mama yakin anak mama ni boleh plan the best ever wedding for your big sister."

    Fath tersenyum dan kembali bersemangat untuk meneruskan merancang perkahwinan satu-satu kakaknya, Kak Sharmaine yang bakal mengikat tali perkahwinan dengan suami pilihannya tiga bulan dari sekarang.
Memang dia sudah tahu apa yang ingin dilakukan bagi memeriahkan lagi majlis kakaknya itu nanti dan semestinya dia akan lakukan yang sebaik mungkin malah lebih bagus dari apa yang dia lakukan ketika majlis perkahwinan abang sulungnya dua tahun yang lalu.


                              *******************************************************

          Dian sedang menonton televisyen sambil menemani Cik Su Madeena menyiapkan laporan yang berkaitan tugasnya di hospital. Esok cik su akan kembali bertugas di hospital setelah bercuti seminggu untuk menunaikan umrah bersama Dian dan Puan Maria. Sengaja Dian dan mamanya ingin meluangkan beberapa hari lagi di bumi Arab ini sebelum pulang ke Malaysia. Ingin lepas rindu dengan cik su katanya.

"Eh dah siap ke buat report cik su? Ekspres gila!" Kata Dian melihat cik sunya berkemas-kemas di meja kerjanya.

"Yup! See the brand la..mana main slow-slow ni. Meena tak ngantuk lagi?"

"Hmm...ngantuklah juga saja nak teman cik su buat kerja."

"Ish budak bertuah sungguh! Erm...Meena, kalau cik su tanya sikit boleh?"

"Cik su punya pasal banyak pun tak apa ha ha ha!" Jawab Dian selamba.

"Mama ada cerita pada cik su pasal Noah.."

Dian menumpukan perhatian kepada butir bicara Cik Su Madeenanya daripada menonton televisyen yang sepatah habuk dia tak faham dialog arab yang dikatakan oleh pelakon di dalam tv itu.

"Cerita? Apa?"

Puan Madeena kini duduk berhampiran anak saudaranya sebelum meneruskan kata-katanya.

"Pasal Noah melamar Meena. Dia bagi cincin pada Meena..."

"Oh...cincin tu dia bagi masa birthday hari tu. Kenapa?"

"Meena dah ada jawapan untuk itu? Meena terima?"

"Err..macam mana Meena nak cakap ya? Ish, jujurnya kan Meena tak tahulah cik su.."

"Tak tahu? Means?"

"Okay, sekarang ni bukan Noah je yang proposed Meena tapi ada lagi seorang hamba Allah ini.."

"Adam?"

"Aik macam mana cik su tahu? Jangan cakap mama cerita pada cik su pasal Adam juga?"

Puan Madeena tersengih kerana Dian sudah dapat tangkap dari mana wanita itu tahu segala cerita percintaannya. Dari siapa lagi kalau bukan Puan Maria, mama Dian, kakaknya.

"So..still don't know which one to choose?"

"Cik su...Meena cuma perlukan sedikit lagi masa untuk dapat jawapan untuk semua tu. Meena ada buat solat istikharah tapi...entah Meena tak tahu sama ada boleh percaya dengan mimpi yang datang baru-baru ni."

"Meena mimpi apa hmm?"

"Ada yang indah-indah dan ada yang menakutkan cik su...dan Meena tak tahu apa maksud petunjuk itu."

"Cik su yakin Dia akan kabulkan doa-doa Meena di jabal rahmah baru ni, yakinlah...Dia kan Maha Mendengar lagi Maha Melihat. Tiada apa yang mustahil melainkan dengan izinNya." Ujar Puan Madeena lalu mendapatkan Dian di dalam dakapannya.

"Thank you cik su...doakan yang terbaik buat Meena okay?"

"Always my dear...you are always in my prayers."


                                    ***************************************************


Dalam silauan cahaya
Membatas pandangan mata
Namun jelas kulihat kamu
Biarpun kusedar kau kian jauh
Tinggalkan aku yang rapuh

Angin kencang membawa kau
Jauh terbang kau hilang terus tanpa khabar
Tidur malam kumimpi indah ingat kamu
Kumerindui kamu

Apa yang kufikirkan
Hanyalah penyeksaan
Biarpun beribu tahun
Dan malah kusedar kau dihatiku
Menuai senyumanmu
   

         Jelas sekali anak sulungnya itu dilanda rindu yang menggunung akan gadis pujaannya, Dian Ameena. Hanya dengan melayan perasaan dengan memetik gitar dan menyanyikan lagu kegemarannya secara akustik bisa mengubat sedikit kerinduan akan gadis manis itu.

"Bapak borek anak rintik, tak ubah sama seperti abang masa pikat saya dulu..." Kata Puan Nasha Emily kepada suaminya yang sedang ralit memerhati Noah di tepi kolam renang.

Encik Razuan Wong tersenyum mendengarkan ayat-ayat dari isterinya.

"Itu sebab saya gilakan awak..tiap malam mimpi dan bayangkan awak. Sama macam anak kita sekarang ni, tengah dilamun cinta sampai kerja dipejabat pun makin hari makin tak menjadi dibuatnya."

"Really? Uish dahsyat penangan cinta Dian Ameena ni..hmm saya rasa la kan...baik kita merisik dan meminang anak dara Puan Maria tu dengan cepat sebelum dikebas orang kan?  Benda baik lebih elok disegerakan dan dipercepatkan tak begitu Dato Razuan?"

"Itulah...saya pun fikir benda yang sama. Apa kata kita tunggu Dian balik dari umrah nanti kita pergi merisik dan tunangkan mereka berdua. Lepas Dian graduated, kita nikahkan mereka amacam?"

Puan Nasha Emily menaikkan ibu jarinya tanda bersetuju dengan cadangan bernas suami tercintanya.

"Okay, jom..." Ajak Encik Razuan Wong kepada isterinya.

"Jom? Nak pergi mana pulak?"

"Kita bermadu kasih...biarlah Noah tu layan perasaan dia. Kalau itu boleh meredakan sikit rindunya pada buah hati dia. Jangan kacau dia..jom!"

"Ish awak ni..umur dah senja gatal lagi ya?"

"Gatal dengan bini sendiri apa salahnya ha ha ha!"

Mereka suami isteri lantas tergelak mendengarkan gurauan yang dicetuskan oleh daddy Noah.
Kemudian, mereka membiarkan anak bujang mereka melayan rindunya di tepian kolam sementara mereka menonton tv di ruang tamu rumah.


Thursday, 30 July 2015

The Healing Love - Part 38



          Dian masih lena diulit mimpi ketika ini dek kerana terlalu letih menghabiskan sepanjang hari ini menziarahi tempat-tempat bersejarah dan menunaikan beberapa rukun umrah yang wajib ditunaikannya. Mamanya dan cik su juga turut sama tertidur setelah naik dari kafe hotel yang mereka menginap namun Puan Maria telah tersedar sepuluh minit lalu dan sekarang sedang memerhati pemandangan di sekitar kota suci Mekah menerusi cermin tingkap di bilik hotel tersebut.

 "No! Jangan! Please...don't do this to me no stop it!" Jerit Dian secara tiba-tiba tanpa dia sedari.

Lantas mengejutkan Puan Maria dan dia menghampiri anaknya itu.

"Meena...hey kenapa ni. Astaghfirullahalazim....bangun, Meena mengigau ni!" Kejut Puan Maria.

"Meena...itulah tidur petang-petang dah mengigau tak tentu hala. Bangun...pergi mandi."

Dian masih tidak membukakan matanya dan terus meracau, tenggelam dalam mimpinya. Tanpa berlengah Puan Maria mengambil sebotol air mineral yang berada di tepi katil Dian lalu menuangkan sedikit di atas tapak tangannya sebelum meraup ke wajah Dian supaya dia sedar.

"Bismillahirrahmanirahim..." Ucap Puan Maria ketika meraup muka Dian dengan sedikit air di mukanya.

"Mama! Tolong Meena ma...Meena takut! Perempuan tu ugut Meena nak rampas dia dari Meena, suami Meena ma..." Dengan terkejut Dian bangun dan memeluk mamanya sambil menangus teresak-esak.

"Ya Allah...Meena mengigaulah! Mimpi itu kan mainan syaitan laknatullah. Dah pergi mandi ambil wudhuk biar tenang sikit." Suruh mamanya dengan tegas.

"Mimpi tu macam betul mama...seriously! Meena nampak perempuan tu ugut nak bunuh Meena kalau tak serahkan suami Meena."

"Kahwin pun tidak, mana nak ada suami Meena oii...jangan nak merepek. Lain kali ha tidurlah lagi petang-petang nak dekat asar, lagilah meracau macam apa. Dah nah tuala. Cepat siap kita nak pergi masjid."

Kusut kepala Dian memikirkan tentang mimpi yang seram dan tidak diundang langsung dalam tidurnya. Ini kali pertama dia bermimpi sebegitu. Pelik.


                                *****************************************************

        Seperti biasa, Noah akan bersiap di awal pagi untuk ke pejabat dan bersarapan terlebih dahulu bersama umi tercintanya. Hari semakin hari semakin banyak ilmu dan selok-belok perniagaan terutamanya tentang hartanah yang dijalankan oleh syarikat daddynya yang dipelajarinya dan tidak dinafikan orang muda sepertinya memang cepat belajar. Tambahan, diberi tunjuk ajar dan bimbingan oleh staf-staf yang tidak lokek untuk berkongsi ilmu dengannya. 

"Hi my sweet little munchkin ! Comelnya adik hari ni...kiss sikit." Noah menegur Khaleef yang baru sampai dihantar oleh ayahnya sebentar tadi. Dengan senyuman yang lebar anak kecil itu memberikan sebuah ciuman di kedua belah pipi Noah dan terus berada dalam dukungan abang sepupunya.

"Petang nanti abang Noah akan belikan adik ais krim ke nak coklat?"

Bersinar mata si comel itu mendengarkan kata-kata Noah yang pandai 'membeli' hatinya.

"Both!" Kata si comel itu lalu ketawa terkekek-kekek membuatkan Noah tak dapat menahan daripada menggomolnya. Lagi bertambah kekekkan budak itu.

"Ish dia boleh bergurau pulak pagi-pagi ni, cepat breakfast nanti lambat ke office along." Kata Puan Nasha Emily yang muncul bersama semangkuk nasi goreng dari dapur.

"Baik umiku terchenta! Natasha nanti pak su ambil ke? Hmm..hari ini rasa macam nak balik lunch kat rumah so biar along ambil je la si tuan puteri cantik di sekolah. Tak adalah pak su terkejar-kejar nak balik lepas tu nak balik ke pejabat lagi." Cadang Noah sambil mencedok nasi goreng ke pinggannya.

"Okay but tell him first nanti clash. Adik..nak makan nasi goreng?" Tanya umi Noah pada anak saudaranya.

       Pantas anak kecil itu mendapatkan Noah dan duduk di atas riba lelaki itu minta disuapkan nasi goreng untuknya. Pandai sungguh dia cari tempat bermanja. Mana taknya, Noah asyik menjakannya seperti anak sendiri sudahlah tiada belaian seorang ibu sejak lahir, Noah dan keluarganyalah tempat si comel ini bermanja dan menumpang kasih sama seperti kakaknya, Natasha.

       Terharu dan sebak Puan Nasha melihat gelagat kedua insan kesayangan mereka ini yang sungguh kuat kasih dan sayang walaupun hanya sebagai sepupu. Hebat rasa cinta kurniaan dariNya yang Maha Pencinta.
Tanpa sedari air mata terbit dari tubir mata wanita itu lalu dia menyeka dengan pantas dengan hujung bajunya. 


                                      ********************************************

        "Make sure semua dah packed masuk dalam bag nanti tak pasal-pasal kena patah balik ke sini. Baju kotor dah ambil? Oh your charger cik su letak tepi beg tadi, bimbang tak ingat." Kata cik su kepada Dian.

"Okay everything has double checked. No more left, so shall we?" Ucap Dian.

"Sure? Passport mana?" Soal Cik Su Madeena lagi.

"Ada ni, in my pocket heee. Mama dengan cik su ada tak passport?"

Kedua wanita itu lantas menunjukkan passport mereka dan bersedia untuk daftar keluar dari hotel sebelum menuju ke Madinah. Tak sabar rasanya Dian ingin sampai ke bumi barakah dimana tempat baginda rasulullah S.A.W. dimakamkan. 

     Setelah selesai urusan daftar keluar hotel mereka kemudian dibawa oleh seorang petugas hotel dengan kereta yang tersedia menuju ke lapangan terbang untuk ke Madinah Al-munawarah. Perjalanan yang memakan masa lebih kurang hampir lima jam pasti menyeronokkan buat Dian, cik su dan mamanya. 


                                         *****************************************

     Setibanya Noah di pejabat dia terus menuju ke bilik yang telah disediakan oleh daddynya. Semua staff yang berada di dalam pejabat di aras tujuh mengucapkan selamat pagi kepadanya sebagai menghormatinya selaku Ketua Pegawai Pengurusan di syarikat tersebut (COO). Namun demikian, dia perlu bermula dari bawah untuk belajar tentang selok-belok syarikat yang diusahakan oleh daddynya demi memastikan hasil titik peluh ayahnya itu tetap gah dan maju apabila dia mengambil alih kelak.

    "Assalamua'alaikum, morning Encik Noah. Just to confirm that you have an appointment regarding our new mega project with the Skyview Property at 10 a.m. and then annual meeting with our big boss at  
2.00 p.m and also to go visit to the site of new branch of Sky Dalton Property as we had deal with them to collaborate with Year End Property Festival tomorrow at 10 a.m." Terang setiausaha baru Noah yang dedikasi dan komited dengan tugasnya, Siti Sherly Ong.

"Wow...what a hectic day for me today and the upcoming tomorrow! By the way who will be coming representing the Skyview Property today? Where is the venue?" Soal Noah sambil memusingkan pen yang dipegangnya di tangan.

Siti Sherly tersenyum menampakkan lesung pipitnya di pipi sebelah kanan menyerlahkan lagi keayuan gadis Cina muslim ini yang berkacukan Inggeris di sebelah bapa.

"It's Tengku Citra Tengku Maher, the COO of the company. I heard from a reliable source that she's the daughter of the CEO. So today COO meet COO okay? Well she'll be coming to our office to conduct the meeting with you."

"Okay, thanks Sherly! Is there anything more?" 

"Hmm...so far that's all. All the best for the meeting later!"

Noah tersengih. Kemudian dia berkata sesuatu sebelum gadis tersebut keluar dari biliknya.

"Hmm Sherly?"

"Yes? Anything?" Sherly menoleh sambil memegang buku catatannya.

"You look stunning with beautiful baju kurung, seperti gadis melayu terakhir!" Puji Noah.

Berona merah pipi Sherly dipuji Noah sebegitu. Bertambah merah apabila kulitnya putih bersih seperti kulit orang Korea.

"Thanks, well someone special gave me as a present."

"Boyfriend?" Tebak Noah.

"No, it's my mummy." Jelas Sherly tersimpul malu. 

"Cool...she must be pretty as you."

"I think so...erm if there's nothing more may I go out to continue my job?"

"Yeah sure.." Balas Noah dengan ceria.


                                           *******************************************

             Fath sedang mengemas katilnya sedang Kak Sharmaine masuk ke dalam bilik. Rajin sungguh dia mengemas bila angin rajinnya datang menguasai diri. Bila malas, apa pun malas dibuatnya. Kenal sudah adiknya yang seorang ini. 

"Eh pocot, amboi masuk tak reti bagi salam ke ketuk dulu hmm? Not working today?"

"Saja ambil off nak siapkan preparation mana yang perlu disiapkan. My dear sis, will you accompany me to go to book for the wedding card please? I never argue of your taste babe !"

Fath memandang wajah kakaknya setelah dia menegangkan cadar katilnya.

"Seriously? Kad tak tempah lagi? Hmm...apa lagi yang tak tempah?"

"Baju...ikutkan hati nak pakai baju rekaan Vera Wang cause it was my dream to wear it on my big day! Tapi hmm takkan nak pergi shopping kat London semata-mata itu je kan?" 

Sebut pasal London tiba-tiba Fath teringatkan akan Hakimi yang turut sama berada di bumi ratu itu. Rindunya pada sang jejaka itu, entah sihat entah tidak. 

"Fath? Dengar tak apa kakak cakap ni?"

"Errr? Apa? Ala...kat KL ni pun berlambak designer yang hebat-hebat just pilih sedia duit je akak ni pun. Itu Rizalman paling top sekarang ni okay? Tak pun Melinda Looi ke or Alia Bastamam?"

"Kita survey dulu okay? Akak nak Fath jadi my wedding planner ha ha ha!"

"Mak aiii you must be kidding right? For free?"

"Ish, minta tolong sikit pun tak boleh? Ingat, you just got only one big sister ever in your life..."

Fath tergelak mendengarkan ayat-ayat 'touching' dari kakak kesayangannya itu.

"Yelah yelah...tak lama orang tu dah nak ada suami tinggallah kita terkontang-kanting kat sini. Sedihnya.. akak tak duduk sini lagi ke?"

Kak Sharmaine mengusap kepala adiknya dengan lembut dan kasih sayang.

"Insya Allah...kalau Abang Iskandar izinkan why not right? Tak pun akak pujuklah dia. Ala, Ampang dengan Damansara Heights tak adalah jauh sangat. Meh tengok sikit muka budak cenggeng ni?"

Pantas mereka berdua tergelak mendengarkan Kak Sharmaine buat jenaka di pagi hari.


                                         ******************************************

 "Subhanallah...cantiknya Masjid Nabawi ini. Memukau siapa sahaja yang menjejakkan kaki ke sini." Kata Dian tak berkedip mata melihat masjid yang tersergam indah tidak jauh dari tempat dia berdiri.

"Kan..sungguh cantik Madinah rupanya!" Kata-kata itu laju meluncur dari mulu Puan Maria yang juga terkesima dengan keindahan bumi barakah itu.

"Okay come we perform the prayer...tak lama nak azan takut tak dapat tempat nak berada di saf hadapan." Celah Cik Su Madeena.

Tanpa berlengah mereka bertiga beriringan memasuki Masjid Nabawi yang tidak pernah lengang daripada kunjungan hamba-hambaNya yang sentiasa datang dari seluruh pelusuk dunia semata-mata hanya ingin beribadah kepadaNya. 

Sekali lagi air mata Dian tumpah tersendu-sendu mendengarkan kesyahduan suara imam yang mengalunkan ayat-ayat suci Allah ketika mengimamkan mereka solat fardhu maghrib di masjid tersebut. Tanpa sengaja mindanya teringatkan Noah yang pernah mengimamkannya solat bersama mamanya ketika ikut sama beraya di rumahnya tempoh hari itu.

     Malam ini mereka meluangkan masa di masjid nabi itu untuk memperbanyakkan ibadah dengan bertadarus khatam tiga puluh juzuk al-Quran sebelum selesai menunaikan umrah kali ini. Terdapat pengunjung lain yang Dian berkenalan iaitu dari Morocco, Jordan, Parsi, Palestin dan sebagainya yang turut beribadah di masjid tersebut. Islam sungguh menyatukan umat dari pelbagai bangsa dan latar belakang tanpa mengira warna kulit. Itulah salah satu tanda-tanda kekuasaanNya.

                                  

                                        ********************************************

  Bunyi ketukkan dari luar bilik Noah membuatnya terhenti daripada menaip di papan kekunci seketika.

"Yes come in!" Katanya sambil mata masih tertatap pada skrin komputernya.

"Hi, sorry for disturbing..just to inform that Tengku Citra has arrived and now she's waiting you in the meeting room."

"Alright, Oh please make two cup of tea for us ya Sherly thanks!" Ucap Noah lalu berkemas-kemas untuk membawa segala dokumen yang diperlukan untuk dibawa semasa berbincang dengan wakil dari Skyview Property. 

Kemudian kakinya pantas melangkah menuju ke bilik mesyuarat yang dikhaskan bagi tetamu penting yang datang untuk perbincangan.

"Hi, assalamu'alaikum Tengku Citra. I'm Noah Ismail Wong COO of the company." Ucap Noah sekadar berbasa -basi dengan wakil syarikat tersebut. Dia tidak bersalam dengan wanita tersebut kerana menjaga batas-batas pergaulan dengan kaun bukan muhrim.

Tengku Citra bangun dari kerusi yang didudukinya sebagai tanda hormat sebelum memperkenalkan setiausahanya Katrina yang manis berbaju kurung dan bertudung tetapi masih mengikuti era fesyen terkini.

"Wa'alaikumusalam yes I know through your P.A just now. By the way, this is Katrina my personal assistant (P.A). Nice to meet you..." Kata Tengku Citra dengan penuh berkarisma.

"Yeah thank you for willing to join venture with our company for the new project. Indeed you are really welcomed to collaborate with us. If not mistaken, this your third collaboration with us right Tengku?"

Tengku Citra tersenyum terasa ganjil dipanggil sebegitu oleh Noah. Biasanya orang yang rapat disekelilingnya memanggilnya dengan panggilan 'Citra' sahaja dan dia sangat mengalukan Noah untuk memanggilnya begitu biarpun mereka baru berkenalan.

"Citra. Just call me Citra...tak perlu ber'tengku'-'tengku' saya tak biasa."

"Sorry Tengku..eh Citra." Noah tersasul lantas membuatkan Tengku Citra dan Katrina tergelak kecil.

"Alright...shall we start the discussion?" Ujar Noah tidak gemar membuang masa.

"Yes sure..we discuss about the proposal that have been discussed before that have been accepted by the client before proceed with the price of each unit of the condominium." 

      Begitu khusyuk mereka menjalani perbincangan tentang projek baru yang akan dijalankan bersama antara gabungan dua syarikat yang gah namun sesekali mata Tengku Citra asyik mencuri pandang ke arah Noah yang sedang menjelaskan beberapa perkara tentang perbincangan mereka. Bukannya Noah tak perasan tapi malas dia nak melayan renungan mata Tengku Citra itu bimbang lain pulak jadinya.

"Isn't it too high the price for one unit of the condo? Seven hundred thousands and seven hundred twenty-three  is that including the charge of the lawyer and the CF or other things that should be included?"

"Yes it is, but this is just the rough calculation until the construction finished by mid of the next year." Terang Noah.

       Tengku Citra mengangguk akur dengan harga tersebut walaupun baginya sedikit tinggi namun tidak dinafikan bahawa kos untuk membina sebuah kondominium  sudah standard dengan harganya yang makan lebih daripada setengah juta malah ada yang lebih daripada itu. Sesuai dengan jenis pembinaan hartanah yang mereka jalankan iaitu yang bernilai ratusan juta dan bukan calang-calang syarikat yang sanggup mengambil risiko untuk mendapatkan tender dari luar negara dan pelabur asing seperti Australia, London dan China.


                                      *******************************************

        Dian dan mamanya dibawa oleh Cik Su Madeena menziarahi makam baginda rasulullah yang terletak di raudhah. Dian mengucapkan salam kepada baginda setibanya dia di makam tersebut dan turut menyampaikan salam Noah dan Fath yang mengirimkan salam mereka buat baginda.

      Kemudian, mereka melawat beberapa tempat dan membeli beberapa jenis barang yang hanya ada dijual di bumi barakah ini atau yang sememangnya khas dibuat atau ada disini seperti kurma, kekacang, kismis dan sebagainya. Dian juga turut memberli kurma dan kismis serta air zam-zam yang dikirim oleh Fath dan tidak lupa untuk diberikan kepada keluarga Noah sebagai ole-ole dari Madinah.

"Meena sini kejap sayang...cantik tak?" Tanya cik su padanya sambil memegang sebuah abaya atau jubah yang dijahit dan terkenal di bumi Arab ini.

"Cantiknya! Simple but elegant...cik su nak beli untuk cik su ke?"

Tanpa berlengah Puan Madeena meletakkan abaya tersebut pada tubuh Dian kira-kira untuk mengukur sama ada padan atau tidak dengan saiz badan Dian yang sederhana tinggi itu.

"Untuk buah hati cik su yang cun nilah...cik su nak beli buat apa dah banyak penuh satu almari abaya."

Dian tergelak melihat telatah Cik Su Madeena yang rambang mata untuk membelikan abaya buatnya. Mujur tidak satu kedai dia borong untuk Dian.

"Tiga untuk Meena, tiga lagi untuk mama okay?"

"Banyaknya! Meena jarang pakai jubah dekat Malaysia kan panas, Meena prefer pakai seluar la cik su."

"Tak apa, pakai je bila cuaca sejuk ke atau suka hati Meena la cik su nak belikan je ha ha ha!"

"Ish, belikan untuk Fath dengan Noah sekali cik su. Cik su kan pemurah gitu.." Pancing Dian pada cik sunya.

"Nak pilihlah ni satu untuk dia orang..ha ni okay tak? Padan tak dengan Fath? Dia tu tinggi sikit dari Meena kan? So, ambil saiz M okay? Untuk Noah cik su belikan jubah tu ada dekat kaunter."

"Wah ekspres! Dah siap pilih untuk Noah?"

"Eh mestilah bakal calon menantu anak saudara cik su harus diutamakan dulu."

Dian tergelak melihat telatah cik sunya yang 'carefree' dan tidak kisah untuk berbelanja untuk orang lain kerana itu sudah sebati dalam dirinya suka memberi daripada tidak menghulurkan apa-apa dan dia langsung tidak mengharapkan apa-apa balasan daripada pemberiannya itu.

"Thanks my lovely cik su! Nanti belikan lagi ya heee..."

"Insya Allah..ok jom kita bayar dulu."


                                   ***********************************************

           Usai menjalani sesi perbincangan berkenaan projek yang bakal syarikat Tengku Citra dan syarikat Noah usahakan bersama, mereka keluar bertiga beserta setiausaha Tengku Citra, Katrina untuk minum di kafe berhampiran bangunan syarikat Noah itu. 

     Atas pujukan dan desakan Tengku Citra, terpaksa Noah mengalah dan akur untuk minum bersama mengisi haus di tekak. Nasib ada sekali setiausahanya kalau tidak jangan harap Noah akan akur senang-senang untuk keluar dengan anak dara Tengku Maher yang boleh tahan juga rupa parasnya.

"Saya tak boleh lama nak kena ambil sepupu saya dekat sekolah pukul satu ni." Jujur Noah pada Tengku Citra.

"Oh..darjah berapa?" Soal wanita itu tertarik barangkali.

"Satu. Lepas tu kena hantar kat rumah my mom untuk makan tengah hari sebelum petang ayah dia jemput."

"I see.. okay saya pun tak boleh lama ada urusan lain lepas ni. Come you order first, tea or coffee?"

"Caramel latte for one please." Tutur Noah pada pelayan yang mengambil pesanan mereka.

Rindunya pada gadis bernama Dian Ameena membuatkan dia memesan air kopi kegemaran gadis itu. Hampir seminggu lebih mereka tidak berhubung dan Noah tidak mahu untuk mengganggu Dian beribadah di sana. Biar tunggu gadis manis itu selesai pulang ke sini. Biarlah dipendam rindu ini seketika.

"So, next week we will be having another meeting with the contractor involved and the architect for the construction.The place is gonna be in Hilton if there is no change and yet to be confirm by this Thursday."

"Oh ya I have well informed about that and Dato Ezuan pun akan ada sama masa meeting tu nanti."

"You means you dad?"

"Yeah, time kerja it is a must to call him by title and his position. Formality is necessary during office hour." Kata Noah selamba.

"Hmm...what a nice and good son he has!" Jujur Tengku Citra.

Noah sekadar tersenyum dan meneguk caramel latte yang dipesannya. 


***********************************

     Sejurus Noah beredar dari kafe dimana mereka minum bersama sebentar tadi, Tengku Citra dan setiausahanya, Katrina masih di kafe tersebut, berbual-bual kosong sebelum pulang ke Skyview Property di Glenmarie. 

"I can see it...you had a crush on him hmm?" Kata Katrina tersenyum penuh makna pada Tengku Citra.

Tengku Citra tertunduk malu dan dia akur bahawa dia senang dan selesa bekerjasama dengan Noah walaupun baru pertama kali mengenali anak teruna Dato Ezuan Wong itu.

"I just...I don't know Kat, maybe I love his charisma and attitude."

"He's such drop dead gorgeous right? Lelaki idaman Malaya..." Celah Katrina turut bersetuju tentang Noah.

"But..I think I need to know him more and more better.

"Cinta berputik kembali nampak. I just will support and guide you Citra, and please be extra careful this time and don't ever hurt yourself again like last time." Tutur Katrina tenang mengingatkan Tengku Citra.

Air muka Tengku Citra sedikit berubah ketika Katrina menyebutkan ayat-ayat tersebut secara tak langsung mengingatkannya akan kisah dahulunya yang perit dan menyakitkan. Hanya orang-orang tertentu sahaja yang tahu akannya dan biarlah disimpan rapi dalam pengetahuan dia dan tak perlu diheboh satu dunia. Kini dia sudah buka buku baru dan ingin melupakan segala yang dahulu.

"Saya cuma tak sanggup lihat Citra disakiti dan menangis lagi. I am so sorry...." Ujar Katrina sambil memegang tangan Tengku Citra memberi kekuatan pada wanita berusia dua puluh enam tahun itu.

"Thanks for your concern. I've turned over new leaf now..." Kata Tengku Citra sambil mengambil nafas dalam sebelum menghembuskannya.

"That's good, I cannot bear seeing my boss crying and being hurt anymore." Tambah Katrina lagi.

      Tengku Citra hanya tersenyum dan dia tahu setiausahanya itu mengambil berat akan dirinya. Sebab itu dia sayang untuk lepaskan Katrina ke London untuk sambung masters dan kehilangan seorang setiausaha yang komited dan boleh dikongsi cerita peribadi ketika dia memerlukan seseorang untuk berkongsi rasa. Oleh sebab itulah juga, sampai sekarang hampir lima tahun Katrina masih setia berkerja dengan Skyview Property sebagai setiausaha Tengku Citra.

Tuesday, 28 July 2015

The Healing Love - Part 37

 
         Dua minggu berperang dengan peperiksaan akhir untuk semester ini akhirnya Dian bisa tarik nafas lega untuk hari terakhir dia menduduki kertas terakhir pada hari ini. Tinggal lagi dua semester untuk dia bergraduasi sebagai seorang pelajar universiti. Bagi Noah pula peperiksaan kali ini adalah yang terakhir sebelum dia menerima segulung ijazah tiga bulan dari sekarang. Kemudian, lelaki itu akan menempuh alam pekerjaan yang diidami selama ini.

        Hari ini, selesai sahaja kertas terakhir pada pukul sebelas pagi, Dian terus ke hostel untuk bersiap pulang ke rumah mamanya. Tak tahan untuk balik bercuti panjang sebelum semester baru bermula dalam tiga bulan lagi dari sekarang. Dalam mindanya hanya nampak lambaian kaabah sahaja. Teruja rasanya untuk menjejakkan kaki ke sana nanti.

"Fath, keep in touch tau masa cuti nanti. Confirm aku akan rindu kau my hunny bunny best friend!" Luah Dian pada Fath sesudah mereka keluar dari dewan peperiksaan.

"Okay, kau take care kat sana nanti. Update aku apa kau buat nanti, kirim gambar kat whatsapp. Kau balik sini kita jumpa alright?"

"Okaylah, mama aku mesti tengah tunggu tu. Tak sabar nak balik weh!"

"Kau nak aku tolong angkat barang-barang ke? Tak apalah, jom aku tolong..."

"Oh you are such a true friend beb! Thank you."

"Nanti kan...kirim salam sayang aku pada Cik Su Madeena ya? Rindu nak borak-borak dengan dia, suruh dia balik sini cepat. Tak lama nak makan nasi minyak kau!"

Bulat mata Dian mendengarkan kata-kata Fath itu.

"Nasi minyak aku ke kau dulu ni?"

"We'll wait and see!"


                                            ***********************************

       Sedang Dian dan Fath saling berpenat untuk mengangkat barang-barang turun dari bilik hostel Dian, sebuah Camry Hybrid putih masuk ke dalam perkarangan hostel tersebut. Seperti kenal sahaja kereta itu dan pemandunya, gumam Dian.

"Noah?" Katanya tanpa sedari.

"Assalamu'alaikum mak cik, pak cik baru sampai?" Sapa Noah pada mama Dian dan abahnya.

"Wa'alaikumusalam, dalam sejamlah jugak. Noah buat apa kat sini? Nak jumpa Dian ya?"

Noah tertunduk senyum dan malu.

"Hai, ada apa nak jumpa buah hati ya?" Tanya Fath.

"Saja nak jumpa sebelum dia balik, nanti mesti lama tak jumpa cuti ni, nak pergi umrah lagi."

"Rindu la tu ha ha ha." Celah Fath.

"Rindu tandanya sayang." Balas Noah.

Kemudian, Dian kelihatan turun dari aras dua hostelnya bersama sebuah kotak yang berisi barang-barangnya.

"Dah habis? Kalau ada lagi, boleh minta buah hati kau ni tolong sekali." Kata Fath.

"Dah, tak ada apa dah. Boleh beransur la lepas ni. Thanks Fath!" Ucap Dian.

"Oh ini, buah hati kau nak jumpa sebelum kau balik rindu nanti katanya."

Dian menahan malu dihadapan kedua ibu bapanya. Fath kalau nak bergurau tak kira tempat.

"Abah tak marah kalau nak bercinta, tapi result mesti terbaik setiap semester..." Celah Encik Ezuan Kumar sambil tersenyum-senyum.

Lagilah pipi Dian kemerahan dikala ini. Noah seperti biasa, lagilah bertambah suka apabila disokong mantap.
Seolah mendapat 'green light' sahaja.

Dian memandang Noah memberi isyarat kepada lelaki itu apa yang ingin diperkatakan sebelum dia masuk ke dalam perut kereta dan pulang ke Pahang, rumah mamanya.

"Ehem, semoga selamat pergi dan selamat balik nanti. Sampai salam rindu Noah buat baginda Nabi Muhammad S.A.W dan oh ya sampai salam Noah pada Cik Su Madeena sekali. Doa depan kaabah dan raudhah supaya jodoh antara kita kuat dan semuanya dipermudahkan sehingga ke jinjang pelamin." Kata Noah dengan tenang dan jelas di perdengaran Dian.

Sungguh, tak sangka itu yang ingin diperkatakan oleh lelaki itu kepadanya. Entah mengapa Dian terasa keikhlasan dari setiap bait kata lelaki yang bernama Noah itu.

Sudahnya dia hanya menjawab "Insya Allah..."

"Have a safe journey back my honeydew, text me when you had arrived or I'll call you dear." Kata Noah lagi dengan sebuah senyuman yang manis.

Dian mengangguk dan tersenyum sebelum masuk ke dalam perut kereta dan melambai kepada Fath dan Noah yang setia di situ sehingga dia hilang bersama kereta yang dipandu oleh abahnya.


                                           **************************************

          Jika tiada apa-apa yang dilakukan, Noah pasti akan melayan perasaannya bersama gitarnya di tepi kolam renang mengalunkan lagu-lagu akustik kegemarannya.Faham sangat dengan perangai anak sulungnya yang satu itu, getus hati Puan Nasha Emily sambil memerhati gelagat Noah yang sedang menyanyikan lagu 'See you again' yang dipopularkan oleh Wizz Khalifa ft. Charlie Puth.
     
It's been a long day
Without you my friend
And I tell you all about it
when I see you again
You've come a long way
From where we begin
Oh I'll tell you about it
When I see you again
When I see you again


           Puan Nasha menghampiri anak sulungnya itu yang sedang asyik memetik gitarnya sambil meyanyi sehingga tidak perasan akan kehadirannya di situ. Tak sangka bakat menyanyi suaminya itu diturunkan kepada Noah dan dia bangga punyai anak yang berbakat seperti Noah.

"Eh umi, terkejut along! Umi tak tidur lagi? Dah pukul sepuluh setengah ni." Kata Noah setelah dilihat jam di pergelangan tangannya.

Puan Nasha hanya tersenyum sebelum menjawab "Umi tak mengantuk lagi. So, sementara tunggu result akhir keluar what's your plan?"

"Hmm...along ingat nak rest dalam seminggu dua sebelum tolong daddy apa yang patut kat office."

"Baguslah tu, at least you can gain some experience and learn how to handle the company. Nanti balik-balik company tu Noah kena uruskan jugak."

"I know umi....besar tanggungjawab Noah nanti. Tapi all in all I hope all of you will support me behind my back cause you guys all my strength in whatever I do."

Puan Nasha Emily menggosok belakang anaknya dengan penuh kasih dan sayang.

"Of course honey, we will always do support you. You are our apple of eye always fascinating in your own style!" Terang uminya dengan tenang.

"Terima kasih umiku terchenta!

"Oh umi, Dian kirim salam pada umi dengan daddy. Dia nak pergi buat umrah minggu depan dengan mama dia sekali nak jumpa mak saudaranya kat sana."

"Iye? Alhamdulillah...I'm happy for her."

"Umi...urm..umi suka Dian tak?"

Puan Nasha tersenyum manis mendengarkan anaknya menyebut nama 'Dian' tahu apa yang terbuku di hatinya itu.

"Suka....semua pasal Dian Ameena umi suka. Why?"

Noah tersenyum pulak sebelum menjawab pertanyaan uminya "Kalau dia jadi menantu umi nak tak?"

"Uish, gila tak nak! Kalau nak umi masuk meminang sekarang pun boleh."

"Serius ni umi? Umi tak main-main kan?"

Puan Nasha mengusap rambut anak kesayangannya itu dengan penuh rasa cinta.

"Anak umi ini dah besar, boleh jadi daddy dah pun. Umi dengan daddy percayakan Noah asalkan Noah dah bersedia untuk galas tanggungjawab sebagai seorang suami."

"Okay, nanti kita plan baik punya buat rombongan meminang bakal isteri Noah ya umi?"

"Alright..dah pergi masuk dalam. Sambung nyanyi kat dalam pulak, nyamuk banyak malam-malam ni."

"Heee okay umi, I love you my darling!" Noah mengucup pipi uminya sebelum masuk ke dalam rumah bersama gitarnya.


                                 ********************************************

  Fath turun ke bawah untuk bersarapan dan melihat kakaknya sedang menyediakan sarapan di dapur.

"Morning! Wah langkah kanan pagi ini ada orang tolong buatkan breakfast." Ujar Fath.

"Bukan ke setiap pagi kakak buatkan breakfast, nak harapkan Fath haih mati kebuluran la."

Fath mencebik.

"Ke rajin sebab dah tak lama nak jadi isteri orang ha ha ha! Practice make perfect."

"Tahu tak apa."

"Hmm dah agak dah! Kalau tak nan hado nak tolong buatkan breakfast untuk semua orang."

"Apa gunanya ada anak dara seorang lagi dalam rumah ni? Eh mama, morning!" Sapa Kak Sharmaine pada mamanya yang kelihatan turun dari tingkat atas.

"Hmm wanginya masak apa ni?"

"Masak cekodok bodoh-bodoh je mama. Nasi goreg pun ada ni." Kata kakak Fath sambil menggoreng cekodok di dapur.

"Choy! Ada ke cakap 'cekodok bodoh' ? Katalah 'cekodok cerdik' hish akak ni!"

Puan Juhana hanya tergelak melihat gelagat anak daranya di dapur.

"Jadi ke encik tunang nak datang hari ini?" Soal mama Fath pada kakaknya meminta kepastian.

"Insya Allah mama...dalam pukul sebelas dia sampai."

"Aik, why I don't know nothing about this hmm?" Fath mencelah.

"Uh really? Well, maybe you are so in you own world ha ha ha. Who's that guy? Ha...kim.."

Pantas mulut Kak Sharmaine ditekup Fath menghalang daripada menyebut nama buah hatinya di hadapan mama. Nasib tak terlepas cakap tadi, kalau tidak kantoi!

"Hai kenapa cuak sangat gayanya? See senang je nak ugut adik akak seorang ni la la la la."

Fath mencubit lengan kakaknya itu kerana tahu dia sengaja diusik sebegitu.

"Fath, nanti teman akak pergi survey barang hantaran eh? Please..."

"Huh seriously? Bukan nak pergi dengan encik tunang ke?"

"Dia kan kerja..dia hantar kita kat mall then masuk kerja balik."

"Oh...okay asalkan belanja Baskin Robins! Nak yang big cup punya ha ha ha."

"Yelah 'Hakimi' oiiii....." Bisik Kak Sharmaine membuatkan Fath membuntangkan biji matanya.


                                   *********************************************


           Sedang mereka berdua beradik berjalan di dalam pusat membeli belah IOI City Mall, tidak sangka terserempak dengan Noah yang berseorangan di situ. Dia sedang duduk di hadapan kiosk Baskin Robins menikmati ais krim hingga tak perasan akan Fath yang berada di situ.

"Noah! Hoi, kau buat apa kat sini?" Tegur Fath mendapatkan lelaki itu.

"Aku? Buat apa kat sini? Main basketball...makan ais krimlah ha ha ha apalah kau ni."

Fath mencebik mendengarkan lawak hambar oleh rakannya itu.

"Kau datang dengan siapa?" Soal Noah.

"Tu...kakak aku teman dia beli barang hantaran. Kau pulak?"

"Hmm...saja jalan-jalan. Eh ada contact Dian? Apa cerita dia?"

"Dian? Alhamdulillah sihat je dia eh kau tak call dia ke?"

"Saja je tanya kau. Ada call hari tu sehari baru start cuti, then sepi je."

"Oh...call la dia esok dia nak bertolak ke Mekah dah. Tak pun hantarlah dia ke airport, lepas rindu."

"Tengoklah..flight dia pukul berapa?"

"Pukul sembilan esok pagi. Jumpalah dia sebelum dia pergi, aku pun rasa macam nak jumpa dia esok."

"Oh, okaylah jumpa kat sini esok! Anything give me a call." Ujar Noah.

       Kak Sharmaine yang sudah selesai membeli ais krim yang dipesan oleh Fath datang mendapatkan adiknya yang sedang rancak berbual dengan Noah.

"Hi Noah! Seorang je?"

"Eh tak dia berempat kak...haih dah nampak dia seorang kat sini boleh tanya lagi?" Kata Fath selamba berlawak seperti Noah tadi. Noah pula tergelak melihat Fath mengajuk dialognya itu.

"So, jom cari perfume pulak. Akak nak cari yang Kelvin Clain cause that is his favorite."

"Yelah, yelah...eh Noah jangan lupa esok tau! Bye..." Ucap Fath lalu beredar dari situ.

                   
                                         **********************************************

 "Dian! Oh sempat juga aku jumpa kau kat sini sebelum pergi. Mana Noah?"

"Fath...thanks for coming dear. Noah? Dia ada sekali ke? Tak nampak pun."

"Aik, dia kata nak jumpa kat sini. Aku ajak dia jumpa kau sebelum kau depart."

"Lagi sepuluh minit nak masuk ke balai berlepas, mungkin tak jadi kot dia datang." Kata Dian.

      Fath cuba telefon Noah namun malangnya telefonnya masuk ke peti suara. Apa kena dengan Noah ni senyap tak ada khabar sepatah haram. Kalau tak jadi datang maklumkalah tak payahlah buat orang tertunggu-tunggu.

"Kau nanti jaga diri, panas kat sana tau. Dahlah kau demam sampai boleh masuk hospital."

"Don't worry beb, mama aku kan ada...my private nurse! Heee...kau nanti cuti ni pergi mana?"

"Hmm...tolong Kak Sharmaine buat wedding preparation dia apa lagi. Tinggal tiga bulan lagi nak kenduri ni, kau jangan tak datang tau, aku reserve meja khas VVIP untuk kau satu family."

Dian tersenyum dan berjanji akan hadir kenduri kakaknya itu. Dah berbuih Fath mengingatkannya bimbang dia terlupa.

"Aku rasa dia tak datang...mungkin ada hal last minute kot." Kata Dian sambil mencari kelibat Noah di KLIA itu.

"Hmm ah biarlah dia..nak datang datang tak nak sudah!" Ujar Fath geram.

"Kau pulak yang frust asal ha ha ha!" Dian ketawakan Fath.

"Sometimes men are more weird than women! Suck." Tambah Fath.

           Pengumuman penerbangan untuk ke Jeddah bergema di KLIA memanggil para penumpang untuk masuk ke balai berlepas. Fath memeluk Dian erat-erat sebelum melepaskan sahabatnya itu masuk ke dalam kapal terbang.

"Have a safe journey my dear friend...jangan lupa doakan aku ya? Dan jangan lupa doa banyak pasal jodoh kau. Semoga selamat dan dipermudahkan segalanya, bye assalamu'alaikum." Kata Fath sebak.

"Thank you Fath...insya Allah aku doa untuk kau. Jumpa dua minggu dari sekarang! Wa'alaikumusalam...."

Disaat Dian sedang memeluk Fath matanya tertatap pada satu jasad yang sedang berdiri tidak jauh dari tempat mereka berdiri memerhati mereka tak berkedip.

Ketika Fath dan Dian meleraikan pelukan diantara mereka, barulah lelaki itu merapati mereka berdua dengan lagak tenang. Ditubuhnya segak bersama kemeja biru dan tie berbelang hitam serta seluar slack hitam seperti seorang pekerja korporat.

"Assalamu'alaikum...sorry lambat." Ucap Noah pada Dian.

"Ha datang pun! Kenapa lambat?" Soal Fath tak sabar.

"Jalan jammed, sorry..."

"Nasib Dian tak masuk dalam lagi."

Mata Dian dan Noah kini bertaut tanpa sebarang kerdipan.

"Ehem...Selamat menunaikan umrah Dian. Semoga mendapat umrah yang mabrur dan selamat kembali ke sini semula. Jangan lupa doa banyak-banyak kat sana..." Kata Noah dengan maksud yang amat mendalam.

"Insya Allah..selamat bekerja untuk Noah juga. Kerja rajin-rajin! Kirim salam Dian pada umi dengan daddy and give me a kiss to Natasha and Khaleef. Jumpa lagi...assalamu'alaikum!"

Noah tersenyum dan melambaikan tangan kepada Dian dan mamanya yang sudah masuk ke balai berlepas. Di dalam hatinya berdoa agar segala urusan mereka mengerjakan ibadah umrah dipermudahkan sehingga ke akhirnya.

                                     *****************************************

        Setelah Dian selamat berlepas ke Jeddah Fath dan Noah masing-masing berpecah mengikut haluan masing-masing. Noah pulang semula ke pejabat untuk melunaskan kerjanya yang tertangguh. Hari ini merupakan hari ketiga dia masuk bekerja di syarikat daddynya. 'First impression' itu penting bisik hatinya.
Tepat pukul lima petang dia akan pulang ke rumah seperti para pekerja yang lain.

"Assalamu'alaikum umi...Noah dah balik!" Ujar Noah ketika melangkah masuk ke dalam rumah banglo milik kedua ibu bapanya itu.

"Wa'alaikumusalam! Eh anak bujang umi dah balik...how's work today?"

Noah tersenyum sebelum menjawab " Okay...not bad. There's a lot to learn."

"So okay, step by step ya sayang? Sempat jumpa Dian tadi?"

"Sikit lagi dia nak pergi masa Noah sampai, tapi alhamdulillah sempat. She sends regards to you and daddy."

Puan Nasha Emily menyambut kiriman salam daripada Dian.

"Pergi naik mandi, solat then kita minum petang. Daddy mana tak sampai lagi ni?"

"Oh daddy dia pergi minum dengan Uncle Isham lepas office hour tadi."

"Uncle Isham kawan masa sama study di UM tu?"

"Ye kot, umi buat apa untuk minum petang?"

"Hmm umi goreng pisang yang Pak Su bagi semalam, dah pergi naik lepas tu turun."

Tanpa membuang masa, Noah naik ke biliknya di tingkat atas untuk membersihkan badan dan menunaikan solat asar sebelum turun untuk minum petang bersama umi tercintanya. Mulai sekarang, rutin hariannya bakal berubah dan bertukar tiga ratus enam puluh darjah setelah tamat belajar. Alam pekerjaan akan ditempuhnya selepas ini yang sememangnya banyak cabarannya.


                                             **************************************

      Penerbangan hampir sembilan jam menuju ke Jeddah akhirnya berakhir apabila kapal terbang yang dinaiki mereka dua beranak selamat mendarat di Lapangan Terbang King Abdul Aziz. Sungguh teruja hatinya untuk menunaikan umrah bersama ibunda tersayang dan bertemu dengan ibu saudaranya yang sangat dirindui. Dari airport, mereka dijemput oleh Cik Su Madeena yang sanggup mengambil cuti semata-mata untuk menjemput mereka di situ dan membawa mereka ke apartment miliknya di Riyadh.

"Meena! Ya Allah rindunya pada Meena..sihat? How's flight, okay?" Soal Puan Madeena sambil memeluk Dian Ameena yang dirinduinya. Kemudian pelukan bertukar ke kakaknya, Puan Maria yang setia berada di sisi Dian.

"So, welcome to Jeddah! Okay, come.. kita balik rumah dulu rehat-rehat dan esok kita bertolak ke Mekah."

Dian dan mamanya tersenyum lega kerana rancangan mereka berjalan dengan lancar sekali. Cik Su Madeena sanggup mengambil cuti selama seminggu untuk menemani mereka pergi menunaikan umrah di Mekah dan Madinah kemudian membawa mereka berjalan-jalan menunjukkan bumi anbia yang penuh dengan keunikannya yang tersendiri.

"Cik su, Fath dengan Noah kirim salam. Fath jemput cik su sekali untuk wedding kakak dia. Dia pesan lagi suruh cik su balik cepat! Meena pun pesan sama ha ha ha." Kata Dian setelah mereka menaiki teksi menuju ke Riyadh dimana terletaknya apartment Puan Madeena.

"Insya Allah I'try my best to get home. Sekarang ni, kita fokus untuk buat umrah okay? Meena nak makan apa malam ni, nasi arab?"

"Hmm boleh jugak! Dah lama mengidam nak makan nasi arab cik su kan mama?"

Puan Maria hanya tersenyum mendengarkan kata-kata Dian itu.

"Cik su, cik su dah berapa kali buat umrah dengan haji? Mesti dah berkali-kali kan?"

"Hmm boleh tahan banyak kali juga, adalah dalam tujuh kali? Dari Riyadh nak ke Madina ambil masa dalam enam jam naik kapal terbang, kalau Mekah lama lagi sebab jauh. Saiful dengan Kimi dah tiga kali datang sini masa cuti sekolah." Jelas Puan Madeena dengan tenang.


                                     ********************************************

          Pagi ini mereka bertiga akan menaiki penerbangan pada pukul enam pagi untuk ke Mekah dan akan berada di sana selama tiga hari dua malam bagi mengerjakan umrah. Tak sabar dan berdebar bercampur dalam hati Dian kini. Maklumlah kali pertama dia ke kota suci bumi penuh barakah ini.

        Sejurus tibanya mereka di lapangan terbang di bumi Mekah, mereka dibawa ke hotel yang berhampiran dengan kaabah bagi memudahkan segala urusan ibadah dan bolehlah mereka berjalan kaki untuk bersolat di masjid berimamkan imam mekah setiap waktu solat. Memang itu dihajatkan oleh mama Dian pun.

     Sungguh terharu dan sebak menguasai diri Dian disaat kakinya berpijak di bumi Mekah menyaksikan dengan mata kepalanya sendiri akan keindahan ciptaan Allah yang Maha Pencipta. Air matanya gugur tak tertahan lagi apabila dia melihat kaabah yang tersergam tidak jauh dari hotel tempat dia menginap.

"Meena...pergi mandi cepat lepas tu nak turun pergi solat dekat Masjidil Haram." Kata Cik Su Madeena.

"Baik cik su. Cik su dah siap ke?"

"Yelah sayang, tadi cik su mandi dulu lepas tu mama sekarang Meena je yang busuk."

"Eeee Meena wangi lagi la...okay give me ten minutes to get ready. Wait okay!" Panas Dian mencapai tuala hotel yang tersedia lalu menuju ke bilik air untuk membersihkan diri.

      Setengah jam kemudian, mereka turun untuk mendirikan solat zohor secara berjemaah di Masjidil Haram. Kata Nabi Muhammad S.A.W. barang siapa yang mendirikan solat di tiga masjid utama iaitu di Masjid Al-Aqsa, Masjid Nabawi dan Masjidil Haram maka pahala yang diberi Allah beribu kali ganda. Siapa yang tidak ingin melepaskan peluang berharga sebegitu kan?

     Lama mereka anak-beranak menghabiskan masa di Masjidil Haram sehingga ke waktu asar kerana jatuh cinta dengan masjid tersebut. Sudahlah suara imam yang mengimamkan mereka solat tadi sungguh merdu dan lunak suaranya membuatkan air mata Dian dan mamanya tertitis lagi tanpa mereka sedari.
Tenang dan damai sahaja hati mereka pabila berada di kota suci penuh barakah ini. Inilah nikmat kurniaanNya yang tidak terhitung sekali.

     Usai bersolat asar di masjid tersebut, mereka dibawa oleh Cik Su Madeena berjalan-jalan mencuci mata di sekitar bandar Mekah. Benar kata cik su selama ini bahawa kota Mekah tidak pernah sunyi daripada dikunjungi oleh pelbagai manusia dari pelusuk dunia dengan satu tujuan iaiti beribadah kepada Allah.


                                  *************************************************

   "Sayang...thanks for accepting me being your husband. I'll be loving you for the rest of my life..I promise..." Kata si lelaki yang memeluknya penuh erat.

"Cause you are destined to be mine and we're meant for each other to be together despite all the thick and thin. I love you more than you know..." Ucap Dian Ameena.

    Bahunya dipegang lembut dan dia damai dalam dakapan sang suami namun setelah itu bahunya dipegang namun kali ini digoyang sedikit kuat lantas menyedarkannya daripada tidur.

"Meena sayang bangun, hey bangun! Subuh....jom pergi masjid." Kejut Puan Maria.

Dian pantas membukakan matanya lalu melihat mamanya berada di sisi setia mengejutkannya. Dia meraup mukanya dengan kedua bela tangan dan menarik nafas yang dalam.

Aku mimpi lagi. Mimpi yang lebih kurang sama macam hari itu. Tapi siapa dia? Lelaki itu? Gumam Dian di dalam hati.

"Ya Allah budak bertuah ni tak bangun lagi? Meena pergi siap cepat sayang oiii kita nak pergi solat subuh ni."

Tersedar dari lamunannya, pantas dia bangun dari atas katil dan cepat masuk ke bilik air. Dalam kepalanya masih lihat memikirkan siapa akan lelaki yang sudah dua kali muncul dalam mimpi itu.

     Usai mereka mendirikan solat subuh di Masjidil Haram, mereka kemudian ke satu tempat yang berpadang pasir untuk melihat unta. Tidak sangka Dian berpeluang untuk menaiki unta seumur hidupnya. Selama ini hanya melihat haiwan tinggi itu pada gambar sahaja tetapi hari ini dia bertuah dapat menunggang unta betina yang tinggi. Tidak lupa mereka mengabadikan kenangan di bumi barakah itu dengan mengambil gambar.


                                           *****************************************

          Hari ini mereka akan ke Jabal Rahmah bagi menunaikan rukun umrah yang wajib ditunaikan selain melawat beberapa tempat yang wajib dikunjungi setiap kali menjejakkan kaki di kota suci ini. Kata mereka setiap doa di sini akan dikabul dan diperkenankan Allah yang Maha Mendengar lagi Maha Melihat jadi Dian tidak melepaskan untuk berdoa semampu yang dia boleh. Tidak lupa dia mendoakan seperti yang dipinta oleh Fath dan Noah sebelum dia sampai ke sini. Mendoakan segala yang baik sahaja yang dihajatinya selama ini. Moga Allah mendengar dan memakbulkan permintaannya.

        Setelah selesai melawat beberapa tempat yang sepatut mereka lawati, akhirnya mereka pulang ke hotel untuk makan lewat tengah hari. Sungguh Dian seronok dan teruja sepanjang berada di kota suci ini. Tidak dia sangka Allah menjemputnya ke sini ketika dia berusia dua puluh satu tahun dan dia berniat akan kembali di bumi barakah lagi mungkin bersama mahramnya iaitu suaminya? Siapa tahu.

"Tambah la lagi lauk Meena...makan kenyang-kenyang nanti lapar pulak." Ujar Cik Su Madeena.

Dian akhirnya akur lalu bangun dari kerusi yang didudukinya dan mengambil beberapa jenis lauk dan buah-buahan yang digemarinya untuk dimakan. Esok mereka akan ke Madinah selama tiga hari bagi melawat makan baginda rasulullah dan menziarahi Masjid Nabawi selain beberapa tempat bersejarah.

"Mama, cik su...Meena naik atas dulu eh? Penatlah...nak tidur kejap." Luah Dian pada mama dan ciksunya.

"Okay nah ambil kad bilik, nanti tak masuk pulak. Mandi dulu tau dah seharian keluar." Kata Puan Maria sambil menghulurkan kad bilik hotel kepada Dian.

"Thanks mama. Makan kenyang-kenyang tau!" Dian mengajuk kata-kata cik sunya sebelum beredar dari situ.

"Letih sangat berjalan seharian suntuk. Kak Maria tak penat?" Tanya Puan Madeena pada kakaknya.

"Huh...letihlah jugak. Dengan panasnya yang maha dahsyat, tapi perut ni dah berkeroncong hebat minta diisi. Nanti dah naik malas pulak nak turun."

Puan Madeena tergelak kecil sebelum menjawab "Tak apa...nanti lepas ni kita sama-sama 'pengsan'."

Mereka berdua beradik tertawa sama-sama sambil menghabiskan buah-buahan yang diambil oleh Dian tadi.