Thursday, 28 May 2015

The Healing Love Part 8



               Dian dibawa ke bilik tetamu oleh umi Noah di tingkat dua rumah tersebut. Disisi Puan Nasha berdiri seorang budak perempuan kecil dalam lingkungan usia enam atau tujuh tahun kelihatan sangat rapat dan manja dengannya. Ada miripnya juga saling tak tumpah. Barangkali anak bongsunya, adik Noah.

"Dian rehatlah ya. Umi keluar dulu." Ujar Puan Nasha.

"Terima kasih banyak-banyak umi... selamat malam." 

Puan Nasha hanya tersenyum lalu melangkah keluar dari bilik tidur itu diikuti budak perempuan tersebut.
Tangannya melambai pada Dian sebelum Puan Nasha menutup pintu bilik tersebut.

           Mata Dian menatap tatarias bilik yang dihuninya itu. Lantas matanya tertatap pada beberapa bingkai gambar yang terletak di atas sebuah almari. Gambar perempuan yang berumur lebih kurang lima belas tahun cuba diamati Dian. Wajah Noah semasa kecil dapat Dian cam dan mukanya dengan gadis itu lebih kurang serupa, tapi siapakah dia? 

Bunyi pintu bilik terkuak mengejutkan Dian terus dia berpusing menghadap ke pintu bilik melihat siapakah yang datang. Budak perempuan kecil itu.

"Hai! " Sapa budak tersebut.

"Hai...ya?" Senyum Dian padanya.

"Boleh tak saya nak tidur sini dengan kakak?" Ringkas bicara si kecil itu lantas terus menerpa ke atas katil.

"Boleh apa salahnya. Ni siapa nama?"

" Natasha Suraya Binti Norman" Jawab si comel manis tersenyum pada Dian.

"Cantik nama secantik orangnya! Adik abang Noah ya?" 

Natasha menggeleng laju.

"Habis tu?"

"Sepupu dengan abang Noah lah hehehe" Dibuat suara comel seperti chipmunk kepada Dian.

Panjang huruf O yang disebut Dian setelah mengetahui gerangan si kecil yang petah bercakap ini.

Malam itu dia tidur berpelukan dengan Natasha dengan nyeyaknya. 






                                  
                                                   *******************************



               Usai menunaikan solat fardhu subuh Dian melabuhkan badannya keatas katil disebelah Natasha yang masih asyik diulit mimpi. Tangannya mengusap wajah mulus anak kecil itu lalu menciumnya. Wajah yang masih suci tiada dosa yang ditanggung. Sejam kemudian, barulah dia bangun mandi dan bersiap-siap untuk pulang. Apabila keluar dari bilik mandi, kelihatan si comel Natasha sudah pun hilang dari bilik tersebut. Mungkin pergi mendapatkan umi Noah, getus hati Dian.


"Kakak!" Teruja Natasha apabila kelihatan Dian di tangga menuruni ke bawah.

"Natasha! Dah mandi ya? Kakak tengok tiba-tiba Natasha hilang tadi." Dian mendapatkan Natasha lalu memeluknya dengan erat.

"Mestilah dah wangi! Ini Natasha lah." 

" Bagusnya dia!" Jari Dian memicit lembut pipi mulus si kecil yang manis itu.

" Dian...mari sarapan." Muncul Puan Nasha dari dapur mempelawa Dian untuk bersarapan.

" Jom, makan Natasha!" Ajak Dian pada Natasha.

         Di suatu sudut berhampiran dengan ruang makan rumah tersebut kelihatan beberapa keping gambar yang tersemat kemas di dalam bingkai gambar dengan wajah yang sama seperti di dalam bilik yang Dian tidur malam semalam. Sekali lagi, Dian tertanya-tanya siapakah dia?

"Natasha, siapa perempuan dalam gambar ni?"

"Ooh itu kak Nia, adik abang Noah."

Soalan yang tertanya-tanya di benak Dian terjawab juga akhirnya. Tapi dimanakah dia? Sejak dia di sini tidak pernah pun sekali dia betemu dengan gadis bernama Nia itu. Lagipun Noah tidak pernah bercerita tentangnya walaupun sekali. 

"Assalamua'laikum..." Bunyi seseorang bagi salam dari luar rumah memeranjatkan Dian yang sedang duduk menikmati sarapan bersama Natasha.

"Papa!!! Papa datang..." Natasha berlari mendapatkan papanya di muka pintu.

"Eh ada tetamu! Siapa ni kak long?" Tanya papa Natasha, Encik Norman sambil mendukung Khaleef.

" Ini Dian Ameena...kawan kolej Noah. Dia tidur sini malam semalam. Yang jatuh kolam semalam dialah."

"Oooh.. dah okay? Ada cedera mana-mana?" Soal Encik Norman pada Dian simpati.

Dian hanya menggeleng tanda tiada apa-apa berlaku padanya.

" Kak long, saya tumpangkan Khaleef dengan Natasha kat rumah sekejap ya. Ada meeting dengan client."

"Yalah, biarlah dia orang kat sini. Mari makan sekali." Ajak umi Noah pada papa Natasha.

"Tak apalah saya dah breakfast kat rumah tadi dengan Khaleef." Encik Norman menolak pelawaan umi Noah.

"Okay. Pergilah! Nak pergi dating pun pergilah. " Sakat umi Noah.

"Ada-ada je kak long ni. Dah saya pergi dulu." 

Khaleef yang masih didukung papa Natasha diletakkan di bawah lalu terus beredar keluar.

"Khaleef, salam kak Dian sayang!" Umi Noah menyuruh Khaleef.

             Tangan kecilnya pantas menhulurkan salam kepada Dian lantas terus berlari ke ruang tamu untuk bermain dengan kakak Natashanya. Khaleef cepat mesra walaupun baru kenal dengan Dian. Oleh sebab itu, tidak hairanlah begitu mudah untuk Dian mendukungnya.

"Mamanya dah dua tahun meninggal dunia masa lahirkan Khaleef dulu." Terang umi Noah.

"Oooh.. papa dia orang tak cari mama baru?" Tanya Dian.

"Tak nak, katanya tiada pengganti untuk mama anaknya."

"Tak apa, mak longnya sentiasa ada. Ada abang Noah dan yang lain-lain."

"Puas dah umi suruh cari mama baru, bertuah!" Omel umi Noah.

"Hai mengumpat siapa pagi-pagi ni?" Suara Noah mengejutkan uminya dan Dian.

"Astaghfirullah...terkejut umi! Ni seorang lagi, sekarang baru nak turun." Bebel umi Noah.

"Terbabas lepas subuh tadi umi....Dian dah okay? Ada demam? selesema?" Noah memandang Dian.

"Alhamdulillah...dah okay. Lepas ni boleh tolong hantarkan balik?"

"My pleasure Miss Dian." Segaris senyuman terukir di bibir mungil Noah.

             Setelah  selesai menikmati  sarapan Dian minta diri untuk pulang kepada Puan Nasha.
Puas dipesannya untuk datang ke rumah itu lagi. Natasha dan Khaleef dicium puas-puas sebelum pulang dan berjanji akan berjumpa lagi dengan mereka. Kali pertama berjumpa hati Dian sudah mula cair dengan gelagat dua si kecil itu. 


                                                    ***************************


            Dalam kereta, Noah diam seribu bahasa lalu Dian memulakan bicara memecah sunyi antara mereka.

"You never told me about your sister,Nia." Dian berharap Noah akan bercerita tentang adik perempuannya.

Noah memandang seketika Dian lalu menumpukan semula kepada pemanduannya.

"She had left us long time ago..almost ten years." Selamba Noah bercerita.

"What happened to her?" 

"Drown. Lemas mandi pantai." Jawab Noah ringkas.

"I cuba selamatkan dia, but god loves her more." Sambung Noah lagi.

"Sorry.." Dian simpati.

"So okay, long story...dia pun dah tenang kat sana." Balas Noah dengan tenang.

"Amin... how many siblings do you have actually?" Tanya Dian lagi.

"Including Nia four, now just the three of us. Nazman, Nazim and me."

" Tak nampak pun dia orang masa event semalam kecuali Nazim."

"Nazman is in Melbourne doing MBA and will be back in 2 years more."

"I see... Nazim studies kat mana?"

"University of Malaya taking sports science."

"All are clever boys! Wonderful...Sejuk perut umi you mengandung." Puji Dian.

"Know what, I was very panic last night saw you drowning. Such a nightmare!"

"I tak mati lagilah! Chill." Seloroh Dian.

"Stop it Dian! You ingat benda ni main-main!? " Jerkah Noah memeranjatkan Dian.

"Sorry... I was not on purposed." Kesal Dian.

"You never knew how I felt seeing my sister dying! So please stop saying like that!" Sebak Noah lantas air matanya laju menitis tanpa disedari.

             Inilah kali pertama Dian melihat Noah menitiskan air mata lelakinya. Sungguh dia terasa bersalah dan buntu.Sekarang bagaimana harus dia memujuk si teruna Puan Nasha ini? Gementar hatinya untuk memujuk Noah yang masih diulit rasa sedih mengenangkan adik perempuannya.Nasib baik Noah memberhentikan kereta di tepi jalan.

" Look Noah, I am so sorry. I minta maaf okay." Pujuk Dian.

            Noah tidak memberi respon. Matanya merah kerana menangis. Aduh! sedih benar hatinya. Getus Dian. Ini mulutnya punya pasal cakap main lepas sahaja. Benarlah kata orang terlajak perahu boleh berundur, terlajak kata buruk padahnya. Padan muka kau Dian! Sekarang sedih hati Noah kau buat.


"Noah...janganlah merajuk please. Tak ganteng kalau kau menangis. I am really sorry. Promise I will not saying like that again." Dian mengangkat tangan kanan sebagai tanda berjanji.

"Noah...buruk tau you sedih-sedih. Kalau Nia tengok mesti dia pun sedih." 

"Semua yang I sayang pergi tinggalkan I. Lepas satu satu. After nenek and atuk left followed by Nia. Then almost you..." Perlahan Noah berkata meluah rasa sedih yang masih bersisa.

"I minta maaf banyak-banyak. Now could you send me home please?" Pinta Dian.

Noah lantas menolak gear ke tanda D untuk memandu. 

Lega hati Dian dibuatnya Noah berjaya dipujuk. Kalau tidak, tak balik dia nampaknya.

Setelah lima belas minit berada di dalam kereta, Dian selamat sampai di asrama kolej kediamannya.

"Okay terima kasih daun keladi Noah! See you on Monday." Dian ucap selamat tinggal pada Noah.

"You are welcomed. Take care! Nanti I call." Jawab Noah lalu meninggalkan Dian dengan Toyata Camry Hybrid miliknya.

Saturday, 23 May 2015

9 angan-angan

   
Lapangan terbang Kuala Lumpur (KLIA) @ KLIA 2
Hanya usha tiket dan berangan-angan nak book tiket online
Pantang ada iklan pasal tiket murah bagai


Overseas Holiday
Dah usha tiket haruslah round around the world
London, Uk, Paris, Australia, US, Amsterdam,Dubai, Korea, Japan and so on T_T
Geram dengan keindahan bunga di Keukonhof Holland!
Besides always fascinated with the 4 seasons weather which are awesome. 

Pesta Buku Antarabangsa (PBAKL) di PWTC 
haram kejadah sampai sekarang tak pernah pergi

Legoland
Awal-awal masa duk happening pembukaan tapi dah tak excited dah >-<

Spa terapi
Terkadang teringin nak manjakan diri di spa. How heaven and walah! 

Litar Sepang
nak main go-cart lumba siapa paling legend 

Hotel bertaraf bintang banyak 
Teringin nak merasa duduk hotel mewah yang berbintang 5 ke tujuh 
fuhhh mesti syok!
Ritz Carlton, Palace of Golden Horses, Golden of Palm Resort, Royal Chulan
bla bla bla bla


Jom Heboh
Dari kecil nak sangat pergi sini tapi sampai sekarang tak pernah pergi
dapat t-shirt je tapi tulis "Sure Heboh"
sebelum tukar nama 

Tanah suci Makah & Madinah serta bumi anbiyya
 pasang niat nak buat ibadah di sana suatu hari nanti 
semoga menjadi pasti dan realiti
inshaa Allah


So inilah antara angan-angan yang dicita-citakan di suatu sudut di dalam hati ini
Semoga tekabul pada suatu hari nanti
kerana dengan angan-angan terjadinya realiti

Wish all the readers happy blessing and may your dreams come true !

Nite and salam.

London Bridge is falling down

Keukonhof
Nami Island Korea

Golden palm resort

Kota suci Makkah

Bila hati memberontak



Apa kejadah bawa segala anak cucu cicit ke majlis
berderetan pula tu
tak ada unsur apresiasi langsung
malah makanan disediakan tidaklah seperti disangka
indah khabar dari rupa semata
dijamu dalam gelita meraban dalam kegelapan
sakitnya hati tuh di sini

persembahan boleh tahanlah
cuma perlu beri lebih lagi dengan cemerlang
venue majlis kurang sesuai 
tetamu yang diundang mahupun tak diundang tiada tempat duduk
berdiri sampai kejang 
menyumpah di dalam hati
banyak kerusi kosong kononnya untuk tetamu VIP
pigidaaa

Tambah dengan gedik ngada budak kecil 
tak reti duduk diam panjat sana sini gaya tarzan
pantas dijentik cubit sampai lebam
tapi masih dikawal perasaan membuak

Secara seluruh kureng bagus
perlu diperbaiki bagi akan datang
tak usah diusung anak bagai
pening dibuatnya
hanya untuk beberapa jam sahaja

Tahun depan lebih apresiasi buat mereka
yang berhempas pulas mengerah keringat
berkejar kesana sini
melayan karenah pesakit yang macam-macam
jujurnya tidak terbalas segala jasa mereka
tetapi ini salah satu caranya
tidak salah malah sangat diunjurkan

kalau boleh tiada bayaran dikenakan
tiada anak kecik
sekali lagi tiada anak kecil
hanya bikin serabut 

Selamat Hari Jururawat especially to mother Datuk Seri Maznah.




Friday, 22 May 2015

The Healing Love - Part 7



      Usai dihantar oleh Noah petang tadi Dian menunaikan solat asar kemudian maghrib dan membaca kitab suci al-quran di atas sejadah sementara menunggu waktu isyak. Sengaja dibiarkan laptopnya dalam mood sleep setelah memeriksa email.

       Sementelah khusyuk membaca al-quran Sony Ultra bernada dering panggilan masuk. Tertera sebaris nama yang amat dikenalinya lalu pantas dijawab dengan salam kepada si pemanggil.

"Assalamua'laikum Meena. Apa khabar? Tengah buat apa tu?"

"Wa'alaikum salam, sihat alhamdulillah. Tengah baca quran, cik su sihat? Dua hari tak telefon mesti sibuk ya?"

" Cik su sihat sayang, baru habis kerja malam sebab tu tak sempat telefon Meena."

Panjang o yang disebut Dian. Betapa girangnya hati apabila panggilan yang selalu dinanti tiba juga.Terlalu rindu yang membuak akan ibu saudaranya itu. Hanya teknologi yang dapat menghubungkan mereka berdua.

"Meena buka laptop kita Skype okay sayang."

"Okay give me a minute."

Panggilan telefon diletak lantas Dian terus ke meja belajar dimana laptop terletak dalam mood sleep.
Logo Skype terus ditekan untuk sign in bagi membuat panggilan video dengan ibu saudaranya yang berada jauh dari bumi Malaysia.

"Assalamua'laikum! Rindunya pada Meena... Hari ini cuti kan, pergi mana?" Teruja Puan Madeena untuk mengetahui aktiviti Dian seharian.

"Wa'alaikum salam... hari ni Meena pergi birthday party sepupu kawan then pergi ice skating. Itu je"

"Seronoknya! Pergi ice skating dengan siapa?"

"Kawan Meena."

"Siapa?"

"Oranglah!"

"Ish budak ni gigit nanti cepatlah dengan siapa?"

"Kalau Meena bagitahu pun bukan cik su kenal. Noah, kenal?"

"Oh Noah...... handsome ke orangnya?" Tersenyum lebar Puan Madeena di dalam panggilan video.

" Tak! Dia kawan Meena jelah tak payah nak speku okay." Gelabah Dian apabila cik su mensyak sesuatu antara dia dan Noah.

"Didn't say anything!" Usik Puan Madeena.

"Cik su! Silly."

Telefon bimbit Dian berdering menandakan panggilan masuk tertera 'mama' di skrin lantas dia mengisyaratkan diam kepada cik su supaya diam.
Bimbang mamanya terbau perhubungan mereka berdua. Mamanya bertanyakan khabar dan apa yang sedang dilakukan sekarang.

Setelah tiga minit bercakap dengan mama Dian sambung Skype dengan cik su yang setia menunggunya.

"Mama apa khabar?" Soal cik su sebelum sempat Dian memulakan bicaranya.

"Alhamdulillah sihat. " Dalam hati Dian berkata masih ingat lagi cik su kepada kakaknya.

" Oh Meena, cik su dah pos hadiah birthday Meena. Should reach before 23rd July. Just wait and see ya."

" Oh ya ke? Terima kasih cik su!"

"Harap suka hadiah tu."

" Mesti suka, anything cik su bagi Meena will be happy."

" Noah tu baik orangnya? "

" Noah lagi! Cakap pasal hadiah tiba-tiba muncul Noah, mahu tersedak Noah malam ni."

"Biar dia tersedak hahaha tak boleh tidur." Puan Madeena berjenaka.

" Tadi ice skating Noah belanja Meena."

"Tanda dia sayang anak buah cik su yang seorang nilah!"

"Tak adalah, dia memang pemurah cik su."

"Bagilah tengok gambar Noah, mancung ke tidak hidung, gigi ada berapa, dahi jendul ke tidak."

" Galak betul cik su! Jangan risau cukup sifat."

"Alhamdulillah...nanti pesan pada dia jaga anak buah kesayangan cik su ni baik-baik tau!"

"Ya ya ya... esok Meena ada kokurikulum kena bangun pagi, nanti kita Skype lagi ya my sweetheart."

"Alright my honey! Take care, dah solat isyak? Solat dulu kemudian tidur. Jangan lupa baca doa sebelum tidur. Baca al-fatihah, ayat qursi dan 3 qul ya. I love you."

"I love you more!"

Terluah juga rasa rindu pada cik su melalui panggilan video Skype sebentar tadi. Semoga mama dan cik su berbaik dan bersatu semula suatu hari nanti. Bisik Dian pada diri sendiri..

Apabila kepala telah diletakkan di atas bantal empuk, telefon Dian kembali berdering panggilan.

Noah.

"Hello, dah tidur?"

"Noah, baru nak tidur. Ada apa?"

"Just want to say goodnight."

"Itu sahaja? Lagi?" Uji Dian.

"I love you." Selamba Noah.

"Lagi..."

"I miss you."

"Lagi..."

"I need you."

"Lagi..."

"I heart you."

"Dah habis?" Tanya Dian

"Belum."

"Ada lagi?" Berkerut dahi Dian.

"I love you Dian.." Ungkap Noah.

"Ok dah you have said what you wanna said now go to bed. Have some sleep."

"Dian...please give me chance to love and have you in life."

" Stop it Noah. Get some sleep."

" I will never stop chasing you. I'll steal your heart."

Apa kena dengan Noah malam ni? Tidak sihatkah? Mabukkah? Setahu Dian Noah mana pernah sentuh benda haram sebegitu. Pening difikirkannya.

" Don't be nonsense Noah. I need to sleep now."

" Have a sweet dream, dream of me..."

Laju jari Dian menekan butang end call di telefonnya geli dengan perangai Noah sejak kebelakangan ini.
Malas mengusutkan kepala sendiri dia memejamkan mata untuk tidur. Esok dia perlu memulakan hari di awal pagi untuk aktiviti kokurikulum. Biarkanlah Noah meracau sendiri.






                                               *****************************


           Setelah mendirikan solat subuh, Dian mencapai handphone yang terletak di atas meja. Terdapat satu mesej yang diterima.

" How are you my loving anak."

Apabila mata tertatap pada nama si pengirim sms laju Dian menekan butang tong sampah untuk memadam mesej tersebut. Rasa jelik berbuku di hati.

Satu deringan menandakan ada satu pesanan ringkas masuk. Daripada Noah.

" Morning! May you be blessed and stay fabulous all day. Love you!"

      Dah tidur pun masih meracau Noah ni? Fikir Dian. Entah-entah tak tidur semalam, duk meracau.
Sengaja Dian tidak membalas mesej Noah, tidak kuasa dilayan sengal Noah itu.
Banyak lagi perempuan sexy and hot yang nak jadi girlfriend dia tapi aku yang pendek tak lawa yang dikejar.
Buang tebiat.


      Usai aktiviti kokurikulum di bangunan octagon Dian menuju ke kafe untuk bersarapan. Perutnya sudah berbunyi dram rock bercampur zapin oleh sebab dia hanya mengambil sepeket biskut Jacob di bilik bersama air suam sahaja. Dari jauh kelihatan figura yang sangat dikenali sedang setia menunggu di hujung bangunan dia berjalan keluar. Tak lain tak bukan Noah.

   
" Hi Dian, assalamua'laikum morning!" Senyum Noah.

"Wa'alaikum salam, you buat apa kat sini Noah?"

"Datang nak ajak you breakfast sekali, jom!"

"Pergi mana?"

"Breakfast."

"Yalah di mana? Where?"

"Kat luar, mesti bosan kan asyik makan dalam college je. So let's go!"

" Dah biasa makan kat kafe tu, lagipun banyak choices."

"Ala... jomlah wahai cik puan puteri."

" Kau belanja?"

" Of course, dah jom! I'm starving now."


Dian membuntuti Noah ke kereta lalu mereka menuju ke sebuah restoran di tengah bandar.

       Ketika Dian ingin melintas jalan berhadapan restoran yang ingin mereka kunjungi, tanpa sedari sebuah kereta datang dari arah kanan memecut laju melintasi jalan tersebut. Tanpa sempat Dian mengelak atau berundur dari situ kereta tersebut nyaris melanggarnya.

       Nasib Noah cepat merangkul Dian dalam dakapannya, menyelamatkannya daripada mangsa kemalangan kereta tidak berguna tersebut. Jantung Noah berdegup kencang melihat Dian hampir dilanggar malah dia hampir diserang sakit jantung. Dian masih dalam dakapan Noah dan bisa mendengar degupan jantung Noah yang kencang.

        Setelah beberapa minit kemudian, barulah Dian lepas daripada dakapan Noah. Terasa lega.

"You okay Dian?" Cemas Noah melihat Dian berpeluh.

Dian hanya mengangguk sebagai tanda dia tiada apa-apa.

"Noah?"

Noah pun hanya menganggukkan kepala kepada Dian.

"Thanks selamatkan I."

"Lucky not anything happened to you. If not sure I will regret whole my life."

"Ya million thanks to you! Dah jom breakfast!" Ajak Dian yang sudah kelaparan.



                                 **************************************



"Kenapa kita ke sini? I tak nak beli apa-apa." Ujar Dian hairan dengan Noah.

"Jom singgap sekejap. Come!"

"Noah, I tak nak beli baju okay. I nak balik."

"Later I send you back but please choose anything from here please."

"Could you please pick something suit with her?" Noah mengarahkan kepada salah seorang pekerja butik itu.

"Noah please..send me back right now." Keluh Dian.

"Alright try this this and this. Cepat kata nak balik."

"aaah not this one, looks ugly. Try this one."

Dian hanya membuat apa yang disuruh Noah, keluar masuk bilik persalinan.

"This is perfect!" Tersenyum manis Noah melihat baju yang tersarung cantik pada badan Dian.

"Okay we take this!"

"Oh ya! Your scarf.. Please choose a suitable one that matching with this dress." Arah Noah pada pekerja butik tersebut. Dian hanya tercegat seperti patung bernyawa di situ.

Setelah membuat pembayaran, Noah terus menghantar Dian pulang ke kolej.

"Nanti this Friday night will be held my parents wedding anniversary. I want you to wear that dress and scarf yang kita beli tadi malam tu okay?"

"Hah?" Ternganga Dian dibuatnya dengan kenyataan yang baru disebut oleh Noah.

"Why?"

"Kenapa pula I yang you nak bawa ke event tu? Tak ada orang lain?"

"Tak ada. Full stop!"

Dian sempat menjeling Noah yang sedang fokus pada pemanduannya.

"By the way, get ready at around 8pm and I will come fetch you."

"Dengar tak?" Tanya Noah melihat Dian tidak mempedulikannya.

"Dian Ameena! Are you listen to me?"

"Yes Noah Ismail Wong!"

"Good girl." Segaris senyuman terpancar dari wajah Noah.



                                           *****************************


              Malam Jumaat seperti yang dijanjikan Noah menjemput Dian untuk menghadiri majlis ulang tahun perkahwinan kedua ibu bapanya di rumah. Sepuluh minit menunggu Dian di bawah di dalam kereta.
Akhirnya Dian kelihatan menuruni asrama dengan berpakaian gaun dan tudung yang dibeli Noah pada hari yang lepas.

               Mata Noah tidak berkedip walau sesaat menatap gadis anggun yang sungguh dikenalinya berjalan menuju ke kereta.Dian yang sudah berada di sebelahnya di dalam kereta membuatkannya terkejut tiba-tiba Dian berada di sebelahnya.

"Noah...Assalamua'alaikum!"

Noah hampir terjerit apabila lamunannya terhenti dek sapaan yang diberi oleh Dian.

"Wa'alaikum salam....fuhh!! Cantiknya you Dian!"

"Tak usah nak puji lebih-lebih, dah jom nanti lambat pula." Dian cuba alih topik lantas memakai tali pinggang keselamatan.

             Semasa memandu mata Noah asyik curi-curi pandang Dian disebelahnya.
Tidak puas pandang getus hatinya.Sekali pandang nak pandang berkali-kali. Dian pula cuba untuk kawal gementarnya. Ditariknya nafas dalam-dalam lalu dihembusnya perlahan.

              Lima belas minit kemudian mereka sampai di rumah ibu bapa Noah. Tetamu yang dijemput ramai yang telah tiba. Tanpa diduga, satu suara menyapa Dian sesampai dia di sana.

"Dian! Kau pun ada kat sini?" Fath yang ayu dengan gaun ungu warna kegemarannya menyapa Dian.

"Ya aku pun 'dipaksa' untuk ke sini. Kau datang dengan siapa, seorang?" Tanya Dian.

"Tak aku datang dengan Adam. Amboi aku was-was tadi nak tegur takut salah orang. Cun gila kau malam ni!" Sengih Fath pada Dian.

"Cait! tak payah mengada-ngada nak perli aku. Kau tu lagi hot and spicy!" Balas Dian.

Adam menghampiri mereka dengan segelas minuman di tangan.

"Dian? Dian Ameena?" Adam ragu-ragu.

Dian mengangguk lalu tersenyum manis.

"You look different tonight! More gorgeous and sparkling!" Tambah Adam terpesona dengan Dian.

"See I told you!" Fath menyokong kata-kata Adam.



Noah yang menghilang tiba-tiba muncul mendekati Dian lalu meminta izin untuk membawa Dian berjumpa dengan ibu bapanya. Dian hanya mengikut Noah dari belakang.

" Umi, abah this is my friend Dian Ameena."

Dian menyalami Puan Nasha sebagai tanda perkenalan dan hanya menghadiahkan senyuman pada Encik Nuqman.

" Ooo inilah Dian Ameena yang selalu Noah ceritakan. Cantik orangnya!" Gembira Puan Nasha menemui gadis bernama Dian Ameena yang selama ini hanya disebut-sebut namanya tetapi baru malam ini dapat bertemu berempat mata.

"Terima kasih aunty... aunty pun lagi cantik dan cun!" Puji Dian pada umi Noah.

"Umi.... panggil je umi ya Dian."

"Baik aunty....eh umi."

"Dah makan? Pergi ambil makanan, Noah temankan Dian makan sayang."

        Sejurus itu, Noah menemani Dian untuk mengambil makanan di tepi rumah atau lebih tepat lagi di taman mini rumah tersebut. Setelah mengambil makanan, mereka berdua mengambil tempat di sebuah meja yang disediakan.

         Dari arah bertentangan mereka, seorang berpakaian yang agak menjolok mata memandang tajam ke arah mereka lalu menghampiri meja yang mereka berada.

       " Hi Noah....you look handsome tonight. Don't you want to introduce who is this girl?" Sambil jari meniti di atas bahu Noah, Natasha sempat mengerling Dian.

Malas dilayan perempuan sebegitu Noah cepat memperkenal Dian pada Natasha yang sedang menunggu di sisinya itu.

"This is Dian,Dian Ameena. Dian, Natasha...Natasha Suraya Al-Bukhari."

Dian menghulurkan tangan sebagai tanda perkenalan kepada Natasha namun Natasha membuat tidak peduli dan tidak menyambut huluran tersebut. Dian menarik semula huluran tangannya itu.

"Orang hulur tangan nak salam buat sombong pula. Nice!" Perli Noah sambil mulut menikmati makanan di atas pinggan.

        Natasya mengeluh kecil lalu terus beredar dari meja mereka berdua untuk beralih arah ke tempat lain.
Seorang jejaka yang agak berusia dihampirinya dan dia cuba untuk bermesra dengan lelaki tersebut.
Noah dan Dian hanya memerhati dari jauh dan sempat menggeleng akan perangai Natasha itu.


"Siapa dia?" Soal Dian.

"Natasha."

"Yalah siapa?"

"Anak kawan umi and abah I."

Panjang muncung yang dibuat Dian setelah mendengar daripada mulut Noah siapa Natasha itu.

        Sedang mereka hampir menghabiskan makanan dalam pinggan masing-masing, semua dipanggil untuk berkumpul di meja untuk sesi memotong kek.

         Pantas Noah mengajak Dian ke meja tersebut untuk acara memotong kek. Dian pun teruja untuk melihat sesi memotong kek oleh kedua ibu bapa Noah.

        Setelah kek tiga tingkat dipotong, Noah terus mengambilnya dan meletakkan di atas pinggan untuk Dian. Kemudian baru diambil untuknya. Mereka menikmati kek tersebut dalam keadaan berdiri berhampiran dengan kolam dek kerana meja telah penuh.

        Seorang kenalan keluarga Noah memanggil Noah untuk ke dalam rumah sebentar lalu Noah membiarkan Dian seorang di luar menikmati kek.
Beberapa minit Natasha muncul kembali mendekati Dian. Kali ini dengan cara yang lebih agresif dan ekstrem. Dian juga tidak dapat menyangka akannya. Tapi dia dapat rasakan sesuatu yang tidak baik akan berlaku.


         Fath dan Adam yang tidak jauh dari Dian melihat seorang bergaun merah terang sedang menghampiri Dian dari belakang. Dian masih tidak menyedari akannya. Fath cuba untuk berlari mendapatkan Dian. Namun disebabkan gaun yang labuh menyukarkan untuk dia berlari pantas mendapatkan Dian.
Adam yang sedari tadi disebelahnya telah hilang dan terlebih dahulu mendapatkan Dian di hujung sana.

   "Ya Allah Dian!" Jerit Fath dalam kekalutan mendapatkan Dian.

Natasha yang kini sudah jauh dari tempat Dian berada hanya tersenyum riang sambil menikmati segelas cola.

"Dian!Dian!" Adam menjerit memanggil Dian yang terjatuh ke dalam kolam renang.

"Adam please selamatkan Dian!" Raung Fath yang berada di tepi kolam.

       Semua mata tertatap pada kejadian tersebut dan hanya mampu melihat. Noah tiba-tiba muncul apabila terdengar jeritan para tetamu dari luar rumah. Tanpa berlengah dia bergegas ke luar dan mendapati Adam sedang menyelamatkan sekujur tubuh di dalam kolam renang.

Dian Ameena.

" Ya Allah Dian! What happened to you? Wake up Dian! Wake up!" Noah mengoncangkan tubuh kaku Dian.

"Dian! You hear me? Please Dian!" Adam kembali memegang tubuh kaku Dian yang kebasahan. Dia menekan dada Dian untuk mengeluarkan air yang tertelan oleh Dian.

"Kenapa ni? Apa dah terjadi?" Umi Noah terpinga-pinga.

"Uhuk! huk! huk!" Dia tersedak mengeluarkan air yang tertelannya di dalam kolam.

"Can you hear me Dian?" Tanya Adam yang masih cemas.

Dian hanya bisa mengangguk dan cuba untuk mengeluarkan air yang tertelannya melalui mulut.

"Adam, bring her inside!" Arah umi Noah pada Adam tanpa berlengah.

Fath yang masih disitu mendekati Natasha yang kononnya sedang berbual-bual dengan salah seorang tetamu majlis itu lalu terus memberi sebuah tamparan yang cukup panas pada gadis tidak sedar diri itu.

Panggggggggg!!!

"Hey! Sakitlah! Dah kenapa tampar orang tiba-tiba!" Tengking Natasha pada Fath.

" You ingat I tak nampak yang you sengaja tolak Dian jatuh dalam kolam?!" Berang Fath.

"Mana ada I tolak dia yang jatuh sendiri." Selamba tidak bersalah Natasha berkata.

"Kurang ajar!" Fath menyimbah segelas air oren ke muka Natasha lalu masuk ke dalam rumah.

"What the hell!!!" Marah Natasha yang kebasahan dengan air oren.

Lelaki yang berdiri di sebelahnya pun turut tersenyum dengan simbahan yang dikenakan padanya.

"Apa suka-suka?! Hish!" Bentak Natasha yang masih tercegat di tepi kolam.

Sementara itu, Dian dilap oleh Adam dengan tuala kering di ruang tamu rumah ibu bapa Noah.

"Nak I bawakan ke klinik or hospital?" Gusar Noah melihat keadaan Dian.

"No thanks." Balas Dian lalu terbersin.

"You sure you okay Dian?" Tanya Fath pula.

"No I am okay. Don't worry."

"Si betina baju merah itulah yang sengaja tolak Dian jatuh masuk dalam kolam!" Marah Fath masih ada.

"I pun nampak dia nak tolak you Dian. Nasib sempat I terjun selamatkan you."

"Thank you Adam." Lega Dian.

"Betul ke Adam, Fath?" Soal umi Noah tidak percaya.

"Ya umi Nasha... dari awal Fath nampak dia datang dekat dengan Dian dan sengaja nak tolak Dian."

"Astaghfirullah!" Istighfar panjang umi Noah mendengar tentang perbuatan Natasha.

Encik Nuqman hanya mampu menggelengkan kepala dengan perbuatan kejam Natasha yang selama ini dianggap baik budaknya.Ternyata silap andaiannya.

"Dian tidur sini aje ya sayang.. umi bimbang sorang-sorang Dian kat rumah nanti." Pujuk umi Noah.

"Yes my mom is correct. Sleep over here tonight okay."

Malas untuk berdalih-dalih Dian bersetuju dengan cadangan untuk tidur di rumah Noah.
Terkejutnya pun masih belum reda. Perasaan takut juga masih mencengkam urat nadinya.
Lebih baik setuju sahaja.


Monday, 18 May 2015

The Healing Love - Part 6

              Hari Isnin seperti biasa kuliah pada pukul 8 pagi. Dian mengagahkan diri untuk ke kelas kerana bimbang ketinggalan. Mujur hari dia dimasukkan wad tiada kelas keesokan paginya dan terus hari hujung minggu. Demam sudah kebah cuma sendi terasa sakit bagai mencucuk-cucuk dan selera makan masih tiada.
Hanya diminumnya air kosong dan menjamah sekeping biskut tiger sebulum ke kuliah.

"Dian, you fully recovered ke?" Prihatin Fath tentang kesihatan Dian.

"Yes I am. Thanks for concern sweetheart!" Sebuah senyuman dihadiahkan pada Fath.

"Euuww! Gelilah sweetheart bagai, itu kau boleh panggil sweetheart" Sambil muncung dituju ke arah seorang yang duduk di kerusi hadapan sekali. Noah.

Tiba-tiba Noah berpusing menghadap mereka berdua

"Hi Dian! How are you? Dah sihat? Ubat makan tak?"

Ibu jari Dian diangkat sebagai tanda bagus dan dia sudah sihat.

"Dian, this weekend ikut pergi birthday party cousin aku nak? Please"

"What? Cousin yang mana satu ni? "

"Anak aunt aku, baru dua tahun namanya Kalila. Please..." Rayu Fath.

"Insyaa Allah, ramai tak kat sana nanti?" Gusar Dian.

"Just close family and friends, Noah pun datang sekali! Suka tak suka tak?" Fath sengaja buat gedik.

Perbualan antara mereka berhenti tatkala Prof.Dr.Faisal melangkah masuk ke dalam bilik kuliah dan memberikan ucap selamat kepada ahli dalam bilik kuliah tersebut sebelum sesi kuliah dimulakan.





                               *******************************


             Majlis sambutan hari jadi sepupu cilik Fath diraikan dengan meriah sekali bersama tetamu yang dijemput hadir. Menurut Fath, juadah yang dihidangkan dimasak sepenuhnya oleh pak sunya yang secara sukarela menawarkan khidmat katering. Lagipun bukan sesiapa anak saudaranya juga. Pak su Fath sangat arif pasal bab makanan kerana dia seorang chef malah memiliki beberapa rantaian restoran di Malaysia dan luar Malaysia.


   " Hai Dian, tak makan cake? Rugi tak rasa kek 'beku." Adam sepupu Fath mendekati Dian yang berada di taman mini rumah mak saudara Fath dan juga Adam.

   " Hai, Adam. Kek beku?" Berkerut kening Dian.

  " Kek Frozen lah hahaha. Sedap okay, wallah!" Seloroh Adam.

  " Hahaha ada-ada je."

"Ni first time lihat senyuman Dian Ameena."

Belum sempat Dian membalas Noah muncul dari belakang lalu mendekatinya dan Adam.

"Dian, dah ambil kek? Come taste the cake!" Pelawa Noah dengan teruja.

"Hoi laju betul kau kalau bab kek Adam!"

" Well you know me!"

" You guys know each other?" Duga Dian kelihatan Noah dan Adam mesra seperti sudah lama kenal.

"Yes, kita kawan dah lama. My family kenal his family pun dah berkurun." Selamba Noah berkata.

" Guys! Cepatlah game dah nak mula, birthday girl pun dah ready." Satu suara yang amat dikenali datang dari dalam rumah memanggil mereka di luar. Sah suara Fath Dlina Rose, bisik hati Dian.

" Jom jom game nak mula dah! Excited ni dah lama tak main musical box." Adam seakan anak kecil teruja.

Semua yang hadir ke majlis itu sangat seronok dan gembira tambahan dengan kepetahan mulut Kalila, si kecil yang dirai pada hari ini. Yang bertuah juga Kalila dapat banyak hadiah sempena hari lahirnya yang kedua tahun. Senyum sampai ke telinga apabila melihat setiap yang datang membawa sesuatu yang berbalut di tangan.

Akhirnya majlis hari jadi tamat sekitar pukul 1 tengah hari. Tetamu yang dijemput semakin lama semakin berkurangan hanya tinggal ahli keluarga Fath yang terdekat.

" Dian balik dengan siapa nanti?" Tanya Noah pada Dian.

" Datang dengan Fath balik pun dengan Fath lah."

"Balik dengan I jelah, Fath sibuk nak cleaning up tu."

" Tak menyusahkan ke? "

" It's a pleasure to give you a ride." Segaris senyuman manis terukir di wajah Noah.

" Thanks, nanti I inform Fath kata nak balik dengan you. "

Tiba-tiba Kalila mendapatkan Dian dan mengatakan " You too want to go home?"

" Yes my sweetheart daisy, I'll come and see you again okay!"

" Auch so sweet! Kiss me please....." Pinta Noah pada Kalila yang berada dalam dukung Dian.

Dengan rela Kalila menghadiahkan sebuah ciuman di pipi Noah sambil tersenyum riang kerana ada yang melayannya.

" You promise that will come see me again okay!" Kalila memastikan Dian tidak memungkuri janjinya.

" Insyaa Allah honey, I promise!" Dian mengomol pipi mulus Kalila."


Setelah memberitahu Fath bahawa Dian pulang bersama Noah, Dian dan Noah hilang bersama kereta Toyota Camry Hybrid Noah.






   
          Sepanjang pemanduan Dian dan Noah masing-masing diam tidak bersuara, sempat Noah melirikkan anak mata kepada Dian yang duduk disebelahnya. Tangannya menekan butang radio dan memasang lagu kegemarannya yang dinyanyikan Jason Derulo.

" Is there anything you wanna share with me?"

Lamunan Dian terhenti terkejut dengan suara Noah.

"Come on Dian, jangan dipendam sorang-sorang if you got something to tell, I am here to be your listener."

Dian hanya menggeleng tanda tiada apa untuk diceritakan atau dikongsi dengan Noah.

" Hmm it's okay, just take your time. Kita pergi ice skating nak?" Noah menceriakan suasana.

" Belum solat zohor, nanti tak sempat."

"Sampai sana kita solat zohor kat surau. I treat you!"

" Baiklah Noah oiii, tapi jangan lama-lama."

" Set bos! Lagipun i know you like ice skating."

" How you know?" Tanya Dian bagaimana Noah boleh tahu kegemarannya.

"Fath."

Bagaimana harus dia menolak jika ditawarkan bermain ice skating kerana itulah antara salah satu cara dia melupakan seketika serabut di kepala. Suara hati Dian berbicara.



Friday, 15 May 2015

Terjebak juga jua

Pssst......

I bet semua orang ada tv kat rumah masing-masing kan

and also astro?

Well, why not turn and watch channel 118 to discover

Ops not wonderland

and not also urghh whatever!

But it is a must watch as if you wanna buy somethings no matter what the things are

tell ya its very interesting and i pun terjebak sama uolss!

Konon tak mahu beli, last-last terbeli juga sebab atas ungkap kata mama i lah ni

ish ish ish

I bought steam Q iron at RM199 including GilaSangatTerlampau (GST)

consider affordable

and just at the finger tip to order, just register at the web and click order.

there's COD means cash on delivery uolss! cool eh!

however it tooks 4days to deliver this good to my house, well depends on the location too.

Plus not only this thing you can buy but a lot of things, just ready the money.

Wonder what i am talking about what?


It's GOSHOP!


Ada tv boleh beli hahaha



natang ni lah 


The Healing Love - Part 5

"Dian! Dian! Tunggulah!" Pantas Noah mengejar Dian.

" Apa dia Noah? Aku letihlah, nak balik."

"Jom tenis petang ni?" Semangat Noah mengajak Dian.

"Malaslah."

"Jom makan?"

"Tak ada selera."

"Jomlah, kau tak makan pun tengah hari tadi. Nanti sakit aku juga yang susah."

"Aku ada makanan kat bilik, so tak payah risau. Dahlah aku nak balik."

Dian meninggalkan Noah tanpa berlengah dan menuju ke asramanya.

       Hairan Noah dibuatnya semenjak cuti pertengahan semester Dian nampak pelik dan kurang bercakap dengannya. Kadangkala seperti Dian cuba untuk mengelak daripadanya. Apa dia ada tersalah cakap atau membuat dia tersinggung sakit hati? Apabila ditanya pada Fath tentang Dian, Fath pun tidak tahu tetapi mereka perasan Dian menjadi lain atau dalam kata lain berubah. Seperti dia cuba sembunyikan atau pendamkan sesuatu.

       Perasaan ingin tau Noah membuak-buak dan dia harus selidik tentang Dian. Banyak yang dia tidak tahu tentang Dian yang dia ingin tahu. Sikap Dian membuatkan dia menggelarkan Dian "gadis misteri". Inilah sebab dia makin ingin mendekati dan cuba mengenali isi hati si gadis itu.

 
                         

                                                    *****************


            " Meena! Mari turun makan." Panggil Puan Maria kepada Dian Ameena yang sejak tadi berkurung dalam bilik. Entah apa yang dibuat dalam bilik. Suka sangat duduk terperuk seorang. Omel kecil Puan Maria pada dirinya sendiri. Walhal dia maklum sudah bahawa setiap kali ayah Dian pulang ke rumah, Dian selalu menjauhkan diri daripada ayahnya itu. Dahulu tidak pula dia berperangai sebegitu tetapi semenjak kebelakangan ini hubungan Dian dengan ayahnya semakin jauh. Biarpun ayahnya bukan ayah kandung namun perhubungan mereka sebelum ini agak mesra tetapi bukan lagi sekarang.


 " Meena buat apa dalam bilik tak turun-turun?" Soal mama masih meluahkan sisa omelnya.

Dian hanya diam seribu bahasa sambil mengambil tempat duduk di meja makan.

"Ish adalah projek dia tu." Ayah menyambung bagi memeriahkan ruang sudut makan itu.

Sempat Dian menjeling ayahnya sebagai tanda tidak suka akan apa yang diperkatakan.
Ketika menjamu makan tengah hari Dian lebih suka untuk diam dan menikmati hidangan di atas meja.
Hanya mama dan ayahnya berbual.

Setelah pinggan dibasuh, laju kaki Dian melangkah naik ke arah tangga untuk ke bilik.

" Eh tu nak kemana? Duduk kat bawah tengok tv ni!" Encik Ezuan menegur Dian.

Saja Dian buat tidak peduli dengan kata ayahnya itu lalu terus menuju ke bilik dan menutup pintu.
Telinganya masih sempat menagkap kata Encik Ezuan sambil melangkah naik ke atas.

"Kalau macam ni perangai baik tak payah balik.Ada macam tak ada!"

Gigi dikatup menahan marah cuba bertenang. Tanpa disangka air mata Dian merembes laju membasahi pipi mulusnya. Sekali lagi dia tidak dapat menahan air mata itu dari jatuh berderaian.


Deringan Sony Ultra menyedarkan Dian daripada lamunan lantas terus dia menjawab panggilan telefon itu.
Tidak sempat dia melihat terlebih dahulu gerangan si pemanggil di skrin.

"Hai, assalamua'laikum Dian."

"Wa'alaikum salam, siapa ni?"

"Kau tak save nombor aku ke? Noahlah! Kau dah makan? Balik tadi makan apa?"

"Noah.. ingat siapa call malam-malam ni." Kedengaran bunyi Dian menghembuskan hingus hidung.

"Kau tak sihat Dian?" Gusar Noah cuba mendapatkan kepastian.

"Selesema je...kau...." Belum sempat Dian sambung terdengar talian telah diputuskan. Hairan dengan Noah tiba-tiba letak telefon. Malas hendak layan, Dian melabuhkan dirinya di atas katil.

Lima belas minit kemudian Sony Ultra yang dibiar dia atas meja belajar kembali berbunyi menandakan ada panggilan masuk.

Panggilan daripada Noah.

"Hello, Dian turun sekejap please."

Apa kena dengan Noah malam ni? Dian mengomel sendirian.

"Ada apa Noah malam-malam ni?"

Tanpa sedar Noah meletakkan tangannya di dahi Dian. Terperanjat Dian dengan lagat Noah sedemikian.

"You have a high fever! Jom aku bawa pergi hospital." Pantas Noah menyuruh Dian masuk ke dalam kerata.

"No. Demam sikit je ni nanti okaylah. Now you go home."

"Sikit apanya panas sangat tu! Come aku bawa pergi hospital. Just don't be stubborn!"

         Terkesima Dian dengan Noah lalu akur dengan permintaan Noah. Nasib dia bawa sekali purse dan mengenakan sweater sebelum keluar tadi. Noah terus membawanya ke medical center tidak jauh dari kampus yang lebih kurang sepuluh minit perjalanan.

        Sampai sahaja di hospital, Noah membawa Dian ke kecemasan lalu Dian terus masuk ke bilik untuk diperiksa. Apa yang mengejutkan Noah bahawa doktor memberitahu Dian perlu dimasukkan ke wad untuk pemerhatian lanjut. Dian mungkin menghidap demam denggi dan perlu menjalani ujian darah dan dimasukkan air kerana badannya kekurangan air.


         Nombor Fath didail untuk maklumkan tentang Dian dan memesan supaya memberitahu mama Dian sekali. Malam itu Noah berjaga di hospital menemani Dian. Dian kelihatan sangat lemah dan tidak bermaya disamping drip yang dicucuk untuk masukkan air ke dalam badannya membuatkan Noah kasihan pada Dian.
Kerusi di tepi katil menjadi tilam buat Noah melepaskan lelap seketika sambil menunggu Dian.


       

                                 *******************




           Kesejukan yang amat menyedarkan Dian dari tidur dan dia cuba untuk ingat apa yang telah berlaku semalam sehingga membuatkan dia berada di sini. Suara yang tidak asing mengejutkan Dian sepenuhnya.

"Hi Dian, macam mana kau rasa? Kenapa tak bagitahu kau demam? Nasib baik Noah bawakan ke hospital."

"Satu badan aku rasa sengal Fath. Tak sangka pula boleh jadi sampai macam ni. Dah lama sampai?"

"Dah sepuluh minit aku kat sini. Tak sampai hati nak kejutkan kau tengok pucat semacam macam orang mati."

"Hoi mulut... aku hidup lagilah! Kau datang dengan siapa? Noah mana?"

"Sepatutnya aku tanya kau Noah mana. Aku tak jumpa pun Noah lagi. Kau sorok dia kat mana?" Masih sempat Fath bercanda dengan Dian.

"Mana ada aku sorok! Entah semalam lepas jumpa doktor aku tak jumpa Noah pun. Cuba call dia."

Belum sempat Fath mendail nombor Noah, tuan punya diri yang disebut-sebut muncul dengan sebungkus plastik makanan dan sejambak bunga segar.
Si pembawa bunga pun kelihatan segar seperti telah mandi.

" Hai Fath,Dian! Tadi balik rumah solat, mandi and here you are breakfast. I know makanan hospital are tak sedap. That's why i bought nasi lemak ayam to you."

"Wow! Sedapnya!" Fath teruja

"Ish ni untuk orang sakitlah." Noah seperti memerli Dian.

"Then, give me that flowers!" Acah Fath masih ingin mengenakan Dian

"Nope, this too for sick and stubborn people." Tersenyum Noah niat ingin menceriakan hati Dian yang memerhatinya dengan Fath.

         Noah membukakan nasi lemak ayam untuk Dian dan menyuapkan ke mulut Dian. Tangan Dian pantas menepis Noah lalu menyuapkan sendiri, malu dihadapan Fath.
Hanya beberapa suap yang dimakan Dian kerana dia tiada selera makan dan akhirnya Fath menghabiskan makanan itu.Usai menghabiskan nasi lemak ayam, Fath minta diri untuk pulang untuk menghadiri majlis kenduri kenalan keluarganya dan meninggalkan Dian bersama dengan Noah.


"Noah, thank you for all these. Sorry i made you trouble." 

"No thanks yang penting you will get fully and speedy recovery." Sebuah senyuman terbit dari pipi Noah.

" Thank god not dengue. Cemas dibuatnya bila you kena admit ward. By the way, your mom will come and you take good rest okay. I'll come visit later."

" Thanks Noah. Appreciate it." Lemah Dian menuturkan kepada Noah yang bangun dari kerusi untuk beredar.

" Don't be sick again or else i might get infected too. Take care." 

Monday, 4 May 2015

The Healing Love - Part 4


         
               "Dian! Jom makan tengah hari ?" Terkocoh-kocoh Noah mendapatkan Dian sejurus keluar dari bilik kuliah. "Dengan siapa?"

"Dengan siapa lagi, akulah! Kau dan aku." Senyuman nakal melirik di pipi Noah.
"Ajak Fath sekali boleh? Ramai baru meriah."

Niat hanya ingin makan berdua bersama dengan Dian tinggal harapan setelah Dian mengajak Fath.
Bisik hati kecil Noah.

"Alamak sorry Dian, aku tak boleh join korang sebab aku ada hal. Next time okay!" Laju Fath mencelah lantas meninggalkan Dian dan Noah.

Yes! Yes! Yes! Hati Noah melonjak riang. Terima kasih banyak Fath!

"So, shall we?"

Malas menolak, Dian setuju dengan permintaan itu.


                                                         *******************

       "Kau order je apa kau nak makan, hari ini aku belanja." Senyum lebar Noah diberikan pada Dian dengan hatinya yang berbunga-bunga bagai bulan jatuh ke riba.

Bukan senang nak ajak insan bernama Dian Ameena untuk makan bersama dan ini kali pertama mereka makan bersama. Kalau makan bersama, bukan berdua tapi bertiga termasuk Fath. Kalau tidak haram Dian nak makan dengannya. So today is the day!

"Kau demam ke apa ni? Tiba-tiba nak belanja."
" Mana ada aku demam. Cik Dian Ameena, rezeki jangan ditolak musuh jangan dicari ada paham?"

Segaris senyuman di pipi Dian terpancar melihat Noah mengajuk cakap gaya mamak.

"Dian, petang ni tenis nak? Aku teringin betul nak battle dengan kau tapi baru hari ini ada chance nak ajak."

"Serius? Kau bukan suka pergi gym ke?"

"Seriuslah! Gym tu gym, hari ni nak tukar angin main tenis pula."

"Ok set."

Yes, another chance. Hati Noah terlonjak riang dengan penerimaan Dian. Entah kenapa, apabila matanya memandang Dian dari jauh membuatkan dirinya ingin mendekati gadis itu. Apabila didekati, ada suatu perasaan yang sukar digambarkannya tetapi yang Noah pasti adalah dia berasa sungguh selesa dengan Dian.
Biarpun gadis-gadis lain beratur untuk memikat hatinya namun Dian yang dia kejarkan.


                                         
                                                **********************


" Take five sekejap!" Noah mengesat peluh di leher lalu mendapatkan botol airnya.

"Come on Noah, baru 3 round takkan surrender kot?"

" Surrender? Hell no way."

" Then come for the fourth one. Let see who's winning again." Cabar Dian pada Noah

"If i am winning, you be my girl!" Semangat Noah bangun meneruskan cabaran tenis dengan Dian.

"You kidding me? hell no! hahaha" Dian tahu Noah hanya bercanda dengannya dan dia tidak ambil serius kerana dia yakin dia akan menang.


Bersungguh-sungguh Noah mengibas raket tenis bagi memastikan dia menang dan takkan lepaskan peluang keemasan untuk dapatkan Dian. Sebenarnya dirinya tidak sangka mulutnya akan berkata sedemikian pada Dian. Sungguh tidak dipercayai secepat ini.


"So i won, you be my girl!"

"Jap, kau menang pusingan keempat je pun. Jangan nak merepek!"

"Aik! Bukan bertaruh untuk pusingan keempat sahaja kan?"

" Ish Noah!!! Off the bet. Mana boleh kalau satu pihak yang setuju je."

"Ok fine. Off the bet, now officially i ask you.... will you be my girlfriend?"

Hati Dian berdegup kencang namun sedaya upaya disorokkannya. Oh hati, tenanglah kau jangan dupp dapp sangat!
Mulut Dian tertahan daripada meluahkan tawa lalu tak dapat ditahan lagi.

"Hahahahahaha!!! lawak la kau ni Noah. Kelakar tahu?" Tawa Dian masih bersisa, Noah masih terkebil-kebil memandangnya.

Lawak ke? Otak Noah giat mencerna apa yang diperkata Dian sebentar tadi. Tak apa, try hard Noah, try hard!


                                                     ****************


Terbahak-bahak Fath gelak ketika Dian menceritakan tentang Noah semalam sampai berair matanya.

"Hahahhaaha! Apalah Noah ni... buta ke apa? Dalam banyak-banyak perempuan kat kolej ini,Dian yang dia ajak jadi girlfriend hahahahaha!"

Bulat mata Dian apabila melihat reaksi Fath lantas dicubit paha sahabatnya itu.

"Ouch! sakit tau. See... ini belum jadi girlfriend Noah mahu hilang paha sebelah."

"Meh nak rasa hilang dua-dua belah?"

Rancak Dian dan Fath berbual dan bergelak ketawa sambil menikmati sarapan di kafe berdekatan dengan kolej mereka.

" Dian.... kau ni tak pernah bercinta ke kau tak suka lelaki?"

" Hish kau! mulut.... "

"Dah tu aku tengok kau macam tak bercampur sangat dengan budak lelaki kelas kita."

"Untuk pengetahuan kau, pertama aku suka lelaki dan aku bukan tuttt. Kedua, yes aku tak pernah bercinta tapi pernah tersuka."

Nasib air teh yang dihirup Fath tidak tersembur kepada Dian.

"Really? Lega aku dengar kau bukan tutttt. Tapi kau pernah tersuka siapa? cer citer!"

"Suka je pun, tak ada lebih-lebih. Suka tengok attitude dia, wajah dia... siapa? Aku pun dah tak ingat, lama dah kot...masa darjah satu"

Berderai tawa Fath dan Dian memenuhi ruang kafe menimbulkan suasana yang meriah.

"Tapi kan, takkan sikit kau tak ada hati dengan Noah the handsome guy tu?" Fath teruja pasal Noah.

"Me and Noah? Come on Fath, kau buta ke apa?"

Cis! Dian kenakan semula Fath.

" Why not babe? Never say die before you try."

" Macam langit dengan bumi kot. Noah kan tinggi, kacak, berada pula tu. Mana standard dengan aku yang pendek paras bahu dia je, biasa-biasa sahaja."

" Come on Dian, just for experience!"

Apa kena dengan Dian ni? Adakah suruh bercinta semata-mata untuk experience? Tapi betul juga, kalau tak bercinta, mana ada experience. Belum cuba belum tahu.

Dari jauh kedengaran suara Noah memanggil nama Dian dan Fath.
Macam tahu-tahu je cakap pasal dia. Omel Dian di dalam hati.


Sunday, 3 May 2015

itsaprincess!


               
Congratulations to Catherine or well-known as Kate Middelton and Prince William for the birth of their second child.

Prince George now is a big brother
he will have a partner to play with
and to have fight of course
must be happening in the family portrait
with the arrival of the new member

so itsaprincess!

picture from here



i am a big brother now