Friday, 27 June 2014

Ini tentang KITA

Assalamua'laikum and hello buddy!

how you guys doing?? --- hopefully all of us are in the best of health

**senyum pejam mata kepala dongak keatas wiwiwiwiwiwiwi**

okay tak kisahlah bagaimana hidup semenjak dua menjak
biar emosi naik turun
biar nafas naik turun dihela puh puh puh haha
biar diuji dengan berbagai-bagai ujian sehingga teruji iman dan akidah--- biar
namun cukuplah segala pengharapan dan kebergantungan kepada Dia yang maha Esa.

pernah dengar hasbi rabbi..jallallah yang membawa makna "cukuplah Allah bagiku"

pernah?

apa kata bait itu kita jadikan pegangan dalam menjalani hari-hari di bumi ini
(menari belly pusing2 )

yeahh aku boleh bet---- tak mudah nak menjalani liku2 di zaman serba canggih mangih serba moden
zaman langit terbuka gituuu

(oh sungguh mencabar)

oleh itu, dengan adanya IMAN ---eh! no..no no no not you the one who named Iman
(yeah including you too, cause this is intended to all of us)
especially to the person who is writing right now
**sigh**
dengan adanya iman..insyaaAllah or god's willing kita akan selamat
iman--hmmm apa rasanya?bentuknya?
well-- it's something like a person being pious, when he is doing a lot of good deeds and things like that
therefore the iman will become increase up and up
but watch out--- it (iman) could be drop drastically or gradually
you know---- by what are the things that we always doing

solat (the obligatory and sunah if possible)
recite Quran
read the tafsir (for better understanding and to practice in daily life)

and one more thing
majoriti kita--- yes i mean US or KITA gemar menunding jari untuk perkara2 yang tak enak dilihat pada mata pandangan kita. Walhal sering terlepas pandang bahawa empat jari yang tertutup itu sebenarnya menunding hala ke kita

" tuhh tengok dia tu.... dah lah..... ish! ......." --- contoh

see--- selalu kan KITA berbuat begitu? umpama pabila lidah berbicara saat dan ketika itu kita sudah sempurna malah jauh lebih baik dari orang yang diperkatakan itu.
padahal diri yang bercakap pehhhh ---- dahsyatttt !

why not daripada kita duk sibuk mencari dan mengaibkan sesiapa sahaja gerangannya
ace cuba try muhasabah diri sendiri
cermin diri
refleks diri

bicara dengan diri sendiri " apa aku ni dah berkelakuan molek dan baik?"

ok--- bayangkan kita keluar daripada badan kita lalu kita berupaya melihat diri dari sudut pandang yang menyeluruh

boleh bayang dak? (ke aku duk syiok menulis suh membayang?)

ah pedulikan..

(aku yang menaip ni pun menggigil nak cakap lebih takut tersalah cakap nanti membawa padah)
but  i do hold with "LEARN FROM MISTAKES "

**lompat bintang **

hence,everything start with imagining ! wiwiwiwi

sebab--- kita hambaNya yang takkan pernah sempurna daripada kesempurnaan.

moga ramadhan bulan yang lebih baik daripada seribu bulan ini membawa satu dimensi baru buat kita semua.

salam ramadhan!




aku rindu padamu duhai RAMADHAN.
syukur kita bersua lagi kali ini
moga kali ini lebih membawa makna yang teristimewa
moga-moga.
sayang kalian maciam ni tau ?



Saturday, 21 June 2014

hmmm betul2! (suara upin ipin lapar peha ayam)

Assalamua'laikum and hello guys.

someone has told something that really open my mind even wider
someone who is indeed quite important towards my life
someone who wanna me to be successful in life
someone who wants me to be able to stand on my own feet one day
never hoping to anyone 
except the Almighty Allah s.w.t

**sigh**

**huh maciam berat je kan bunyinya **

tapi itulah hakikatnya dan realiti yang harus ditelan dicerna bukan di lingkaran usus kecil
malah di kepala hotak

alahaiiii **take a deep breathe and never exhale... eh!**
(u got me kidding XD)

yessss definitely that person has the point that i really must be very FOCUS in seeking knowledge
and must know what i want to be---- and he for sure really wants me to be a SOMEBODY

set a goal ----- shoot for a victory! make them proud and WOWWW! 
nah! let their eyes bulging for the sparks you made!

ILMU itu penting
tanpa ILMU hidup tunggang terbalik,kelam,hanyut,mati lemas
dan dengan ILMU yang dapat pelihara dan melindungi diri 
hebat hebat...

***pung pang pung pang*** 

of course i felt a bit being challenged or "tercabar" 
and in the mean time ------ buat aku terngiang2 sampai laaaa ni !!!!!!

oh gosh.

" tak yah sibuk nak jumpa dia tu dia ni dulu...sibuk mana nak pursue and what are you going to take after this okay sayang..believe me if you have succeed they the one who will find you and perhaps have to make an appointment to see you"

gulp! --- deep inside to the bottom generating the hard core of my brain to synthesis and analyze each and every sentences.

bila difikirkan lagi dan lagi---- hey! how many people would dare to say so hohohoho

***joget zapin rock**

kan?? ---- of course kena batang hidung aku but wait a minute.. the person said it because of what??

because ----- he or she LOVES you!!!! 

you know what...hanya orang yang betul2 sayangkan kita akan cakap dan ingatkan diri yang sememangnya lupa bahkan alpa walaupun inti bicaranya dushhhh! ---- memeritkan dan merobek hati bagai ditusuk sembilu

seriously! 

itulah cinta dan sayang yang tulus or we called it LOVE UNCONDITIONALLY 

cinta tanpa syarat.


wahai diri
gagahkan dirimu
kebalkan semangat jayamu
reset semula dan recharge energy
bangkit dan terus bangkit
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela.

happy weekend ^___________^

heyyy you naughty! 



Thursday, 19 June 2014

Jimba le Miss Sparkler

Assalamua'laikum and hello peeps!

**yuhuuu**

semalam punya ceritera...

alkisahnya hehehe
aku dan mybffff (mak aku) jalan2 sambil hirup udara di petang hari gituuu

**lompat bintang terkinja2**

kami pusing2 sampai pening sekitar rumah perumahan
dan dengan laju je kaki melangkah masuk ke pavillion  TF Mall berhadapan main street atau kata orang Tanah Melayu jalan utama

** menari barbie fairy tale **

masuk kedai kak Tikah (wahhh KEDAI KAK TIKAH kauuu)
walhal kedai tu namanya FARISHA HANI Collection
siapa dapat nama?---- kak Tikah juga

well kedainya sebelah dengan kedai kak ayam Maya je pun
aku dengan mybfff masuk kedai baju tuu just try2 baju kurung yang meroyan dengan manik2

**hati berbunga try out a green leave baju kurung sarat dengan manik yang berat totalnya mencecah jutaan biji**


(sambil badan liuk lentok feeling lagu mohabbatein and other lagu hindustani yang dimainkan di dalam mall itu)

mujur ada tukang gelok ---- mybfff and of course kak Tikah and kak Maya

(huh lucky)

maciam2 ceritera aku ke kak tikah --- dan mujurlah hati jiwanya mudah selokk (terburai ketawa)
sebab jujur bicara----- aku HAPPY GILA bila aku cuba buat something funny plus with sound effects orang tu gelak dan ketawa naturally ^___________^

**uihhh boleh jadi penghibur cenggini ye dok?**

(pay me wiwiwiwiwi XD)

cerita pasal kisah aku ambil dan belajar memandu kat tetttttt hahhaahha
tettt----- mewakili institusi memandu laaa

aku yang duk cerita pun sampai terduduk2 ke lantai
dengan gelak yang dah tak tertahan
kak Tikah apatah lagi

mmmHAHAHAHAHAHAHA XD

kak Maya pun join the club and also with le mother aka mybfffffff

by the way--- terribly SORRY sebab habiskan nasi goreng yang umi buat tu and yeahh saya dah tebus balik dengan masak lain kan kak Maya

LOL

just LOL for yesterday

cuma kak Pijah je tak ada semalam --- kerja tapi katanya dia rasa masakan chef Miss Sparkler ni XD

well we ended up with sesi berbalas pantun 2 kerat cetoet

trend aku dengan kak Maya haha XD

dan aku akhiri juga di post untuk kali ini dengan----

masak lomak ikan tenggiri,
kita jumpa lagi di next entry !!

LOL
and short blaka

(geleng kpala)

oh sebelum tu...would you guys do a favor for me please?
(malu tapi mahu)
can you guys have a visit and click "like" at this Bangun keranamu !
thank you thank you thank you very much
appreciate it.
moga kalian sentiasa dimurahkan rezeki.

have nice and wonderful day !

ni la kat tikah yang COOL like ice blog 
kak maya and entah laa dengan siapa  la tuu XD


kak Maya and kak Tikah gelok gini --- sebijik LOL

aku.

 


Tuesday, 17 June 2014

Keranamu oh Nescafe oohh oohhhhhhh

Assalamua'laikum and holla people!

how are you guys doing? ---- hopefully you all are in the pink of health 
(especially to those are reading this mhehehe)

okay enough.
late night already..mybfff has her bed earlier and just left me alone writing and updating this kind of thing

well this post is made specially to my kakak Maya 

**big smile**

what?! the one who sell the 'ayam' ? ---- oh no no no no HAHAHA
 (i used to tease her with the word of AYAM since her name was MAYA)

huh? still don't get it?---- simple, just read of Maya from the back 

**evil grin**

ok cut the crap.


know what...i've entered a contest called NEscafe On Air which we need to send one or more a video as the 'uji bakat' or audition in finding the new partner of co-singer to duet with hot and talented actor
Shaheizy Sam Samad 

(oh god.. i salute of his attitude of being an actor..you know.. the way he talks and doing jokes like aummmm hahhahaa )

ok that's enough XD

on top of that ---- i asked a favor from my Kak Maya de la rosa mhehehe since she is experts in makeup and touch up thingy and things like that

(kata nak ujibakat...haruslah tampil dengan ranggi gituuu wahh hahhaha senget lah aku ni)

**ah tak salah kita mencuba**

bak kata orang tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yang tahu

haa betul dak .

just have fun and enjoy the moment doing the video Kerana Nescafe LOL

nasib ada kakakku yang comel cantik lote (sebutan lo dan te seperti teko)

haa gituuu

sentuhan ajaibnya yang membangkitkan lagi aura untuk aku buat struggle to make it happened

terima kasih KAK MAYA!---- tulang belakang dalam menjayakan pembikinan album  video uji bakat tu

well it took 2 days tau hahaha kau jangan memain!-- hari first baju lain second baju lain

***biarpun at max 2 min video nescafe tu nak**

selendang hitam aku tu dia lilit punya lilit lilit ---- taraaa! jadi renda langsir cam kelopak bunga 

cantik ---- CREATIVE kak Maya aku tau

subhanallah...even aku pun tak terbelit--- takut kang belit2 kang terjerut leher tak pasal arwah pula 

**ops**

just joking XD

tapi nak cter tu---- bukan senang nak shoot vdeo even a short one HAHAHAHAHA

naik penuh memory my sweetheart Sony TX10 lalalalalalala XD

SEMANGAT gila.. rabak pun rabak lah suara asalkan aku tak menyesal tak mencuba 

nak dapat a nice short video utk dhantar punya lah ---- dari asar sampai isya

sebab?---- dunia kami yang punya ! HAHAHAHA

(meraban aku yang dah elok hafal tiba2 blank lupa lirik bangun tu pula! hahaha)

lirik yg kena nyanyi tak lah berjela mana--- cuma 6 lines je kot
dan ada spontaneous pndai2 buat lirik ciptaan sendiri

sengggggggal XD

mahu tak terbahak2 gelak mengilai mcm pontianak dapat anak tapi meroyan

ha mcm mna tu haha

last but not least a gazillion thanks to KAK MAYA again and again for the support and cooperation to help me with this contest
(nanti saya masak sedap2 lazat2 hingga menjilat gigit rongok jari okay XD)

promise! ***lompat bintang menari2 cam gaya Kak Pijah**

and a big thank you also (oh how can i forget this person in my life) --- mybffffffff (f dia mmg tahap infiniti)

i lap you umi wiwiwiwiwiwi ^_______________^

****************************************************

okay in conjunction with today...since Kak Maya and Kak Pijah were on leave
awwww we all watched movie at the Star Mall 

Make Me Shudder 2: Mae Nak Horror ---- the tittle 

cerita Thai --- may rep ceng rup tauuuu TAU?? HAHAHAHA

kononnya seram tapi KOMEDI over excited showed in this Make me shudder 2

inilah yang aku suka wehh--- bagi perut aku exercise tanpa angkat benda2 besi utk dapatkan 10 pax

eh terlebih pax pula--- 6 je kan ?

ok..thank you kepada KAK PIJAH and KAK MAYA sudi ngajok join da club siang tadi

nanti kita hantar basuh kereta kat Chatin tu ye kak maya yee 
**kenyit mata**

ukhuwah fillah abadan abada.= persaudaraan kerana Allah sampai bila2 hihi

from the kid who has no big sister at all  ^___________________^




hailahhh kak Maya you have a gifted hands you  know?

2 kombinasi warna gituuuu mhehe--- sentuhan orang atas kerusi tu ^_____^
inilah hasil kain renda eh lilit punya lilit -- aku panggil kuntum bunga
just 2 words--- Amazing touch!







ok ciaw dulu..nite!

jangan lupa baca ibu segala surah (Al-fatihah) 
3 kul 
ayatul kursi

salam alaik 

xoxo







Monday, 16 June 2014

When Miss Sparkler singing oohh ooh oohh

Assalamua'laikum and hello

**ehem**

**kenyit mata**

**malu + segan + koya**

haihlah..

**lagi pun satu dunia boleh tonton**

(no bragging intention)

ah come on! just live the live happily

and love you guys!

Of course lots and many more loves i dedicate to my awesome KAK MAYA

(well tunjang kuat dalam pembikinan bendalah ni mhehehe)

nantikan special entry just special for you kakak !

thank you.

just a friendly sharing with you guys

wish me the best of luck yuhuuu ^____________^

(oh Nescafe Malaysia... please do choose me among the five and i promise will buy more and more your nescafe products LOL )

nota kaki: biarpunsuaramacamkatakpurumeroyanmemanggilributpetir XDDDD




Tuesday, 10 June 2014

celotet cocoett hari ni LOL

Assalamua'laikum and hello peeps!

weird?
cause this is my 2nd post after the one just morning
well, the spirit of writing meyhh


wahhh today was a special and super duper happening ^__________^

Qaseh ---- no not that one yang bermata sepet..yeahh like that one is also Qaseh
but this time i called the 3-year-old Qaseh
this one is muka pure melayu tulen kaw kaw mhehhe
she's kak Maya's niece

seorang yang happy go-lucky
nak2 lagi bila ada yang melayan ----naik wau gituuu
tapi nak cerita
just my type that really adore kids
so yeahh i'm easy going with them especially those yang awww manja2
comel tahu takkkkk!
hilang tension layan dia

kak Maya bawa Qaseh buat teman kat kedai perfume
***takkan kedai ayam kot wiwiwiwi**

dan dengan rasa yang eksaited yang teramat WoWW
aku kayuh basikal ke mall depan

Qaseh duk sibuk menulis ABC ---kak Maya buat dot dot so dia just ikut je buat sambung2

ahhh hahahahaha galok budok ni wehhh
cergaih
dengan aku2 jadi cergaih
jenis badan sedap gituu
berapa agaknya sekilo -----HAHAHA XD

maka aku bawa ke rumah aku
heret basikal sambil berpimpin tangan dengan Qaseh
lagi 10meter nak sampai rumah

***dengan matahari terik**

aku suh dia naik belakang tempat gendong
"kang...........kang (kangkang) Qaseh.... pegang kakak"

(dengar kata budak ni hihihi)

sampai rumah ralit dengan tv aku pasang astro ceria yang "untuk kite2 je!"

"nak kencing bagitahu kakak tauuuu" ---dia angguk tanda mengerti

makan dia gila selera---bagi tembikai "sedap! ^_______^"
cekelat
air dutch lady strawberry
cekodok jagung
roti selek margerin
biar betik budak nii-- tapi seronol suap orang nak makan kita suap

it's worthy okay

part paling best --- mybfffff (mak aku) balik kerja
dia tengok duk kat betul depan2 pintu grill yang bermangga---menyambut kepulangan gituu haha
tiba2 dia cakap "waa'laikumussalam....waa'laikumussalam....waa'laikumussalam"

naik hairan bin pelik aku tengok sedangkan mak aku belum bg salam pun

hahahha Qaseh2...

dan petang tadi bawalah dia ke taman permainan( playground)

dah elok keluar pakai kasut--- "eh! salammmmm..."
nak salam mybffff dan cium kauuuu
comel nye lahaiiiii
sejuk perut mak kau ngandung Qaseh

"byeeee....waa'laikumussalam!" ---- nampak tak gila teruja kemain nak ke playground punya pasal

(rupanya dia tahu sebut "waa'laikumussalam" je??)

LOL XD

celoteh cetotet comot comel

moga jadi anak yang baik dan bermanfaat pada agama dan orang di sekeliling ye Qaseh

kakak Munirah.







otw to playground wiwiwiwi

arghhhhh!!!! beruk dancing lahhhhh! pakai gincu  eye shadow  arghhhh!!!

mmmmmm berbunga hati aiiii yuuu 

arghhhhh tidakkkk justin biebiiirrrrrrrrrrrr arghhhhhhhhhhh XDDDD




nite.

Feel Tensed? read this (big smile)

Assalamua'alaikum and hello everybody!

***smile***
the last of my post was on 3rd June
and today is 10th June
just in case for your information
just before (especially when i am on a very good mood and feel very happy)
"i am trying my best to write up on this blog on each and every day"
well at least i am trying
not promising

**smile again**

on top of that even i am not updating whatever kind of "my mumble is about"
there is still an increasing of the number of visitors visiting over here
even though not so drastically
but then again at least it do means somebody is reading what i'm mumble here
LOL

***okay not funny**

well i bet that all of us have our ups and downs in this life
stress and emotional ---obviously we never can avoid them !
that kind of feeling---being down and feel helpless
all have became one big mess
erghhhhh 

but hey! 

***take a very deeeeeepp breathe and exhale**

do it again and again

make your mind empty 

keep quiet for awhile

close the eyes

imagine ~ ~ ~ ~ you are surrounded by a very stunning flowers from various kind of them
red roses
white and pure lily
sunflowers
orchids
bird chirping sweetly
awwwww




with the smooth breeze that make you very comfort and tranquil
only focus on yourself


***make sure you really do and follow okay**


well this is what we called THE POWER of IMAGINATION

^_______________________________^


oh yeahh thanks to those willing to visit here
if possible please feel free to comment
so that i can improve whatever i should
you know just please don't be compromise with me

daaaa! 


have a nice day!



Tuesday, 3 June 2014

tie the knot yeahhh wiwiwi

Assalamua'laikum and hello peeps ^_______^

well the school holiday for the mid year
(if not mistaken cause i'm not a school student anymore mhehe)
LOL

okay, so obviously a lot of events especially the big event in a person's life

MARRIAGE

**big smile**

atau dengan kata orang di Tanah Melayu adalah KENDURI KAHWIN (wedding ceremony)

yeayyy (lompat bintang) XD

okay, aku dapat few invitations to be attend
dan dengan gumbira riang ria raya gituu aku sudi memeriahkan lagi majlis

(haa sapa sudi jemput? wiwiwiwi)

right, tadi kenduri kak Pijah  kakak kak Pijah la aku pergi nak cter kat sini

aku gi tumpang semangkuk dengan si penjual minyak wangi Kak ayam Maya
alaa kalau siapa yang jenis follow segala ceritera aku kat sini tahu lahh ye
atau buat angguk2 kepala je alright

ye kami befriend
(orang mesra alam cam aku ni senang buat kawan nak2 kak maya tu pun jenis ayam  eh tak2 maksud aku mesra juga orangnye so that's whyyy LOL)

**tarik nafas**----- ***hembus**

well yang best and happening was Qaseh pun join the club!
wuhuuuu!
Qaseh--- the niece of kak Maya
nakal yet cute 3- year-old girl
gigi rongak hahahaha!
peace!

(takpe..nanti tumbuh gigi kekal makan lagi banyak ice cream ye sayang mhehe)

kami tiba agak awal dan lepak2 terkebil2 mata tengok mak andam duk menyolek ke pengantin

just Allah ya rabbi

errr no komen **geleng kepala**

but overall majlis berjalan dengan penuh lancar
dengan selawat, puji-pujian nama2 agung Allah
Allah...syahdu

**kesat air hangat jap**

maciam2 ragam manusia ade--- ada yang 'terror' gila speaking like perghhhh LOL
cam kelas datin2 gituuu

"my son...dia skang belajar A-level..not finished lagi"

"derang ni nak balik tengok grandma alang2 ada kenduri ni..."

ok blablablabla XD

derang ni duk depan mata depan hidung dan aku tengah bersantap kot

HAHAHAHAHAHAHA!

***main mata dengan kak maya yang tengah suap Qaseh**

on top of that, happy newly wed to the couple!
semoga berbahagia sehingga ke tahap infiniti

amin amin amin

lopas ni giliran mu kak pijah...koi setia nunggu invitation card

wiwiwiwi

malas nak cerita panjang

mybffff palang mak aku domam (akibat aerobic kemain lagi)

ahyeeee umi oh umi...

mau tak terkejut segala urat saraf urat kentut

dah takde teman nak main badminton sobs

cepat sembuh ye sayangku

doakan mybfffff ye kalian yang sedang membaca ni okay

sekian..

sebelum tu layan dulu pic______ture  ^___________^

aaaaahhh kami nak berjimba aaaaaaaaaahh
apa lagi..sendiri tangkap lah! lol


sengal belaka.



them 

satu2 nya pic dgn kak pjah ..busy gile dia ye

the stunning bride 

tak..aku bukan duta iklan Colgate ini pabila kami say "CHEESEEEEE" mhehe

banyak gambar kami2 je kan--- haihh "syiok sendiri lah tu !"

dah siapa mau jaga kedai perfume tu?

salam satu jun yeayyy tak lama nak PUASA!!!!