Saturday, 31 May 2014

Kasi Cuci hati-- ingat MATI !

Assalamua'laikum and heyyylo buddies!

**ceria popstar gituu**

(okay what i am going to write further after this is  a kind of emotional thing so..siap sejaga everybody!)

** melancholic melody background**

have you ever wonder..(take a deep breathe) that someone you love so much
will leave you all one day?
they could be your 
mom

father

sibling

relatives

friends


or just ANYBODY that you really do not want they to leave you soon or in future

(can imagine what am i going to talk about over here?)

D.E.A.T.H
yeah--- death or kata melayunya adalah mati

mati (senyum mesra)

**malaikat maut sedang perhati kita tanpa sedari**

gulp!


on top of that, the main question is am i are WE ready for it huh?

sediakah KITA?

SOLAT kita-- masih terumbang-ambing ? sempurna lima? 

lek laa-- baru bab solat kot.. chill aaa! 
(nafas turun naik, seram sejuk)

dan dulu masa aku sekolah, tak kira rendah mahupun menengah-- aku jenis bawa BEKAL gi sekolah
kawan2 pun kaki menumpang semangkuk

cekodok air panas,cekodok jagung, ayam crispy cap Ayamas, fun fries,nugget, roti selek mayonis,
roti selek mejerin Sunflower tambah gula.. perghhh!

haa itu bab dunia.. tapi when talking about the life of HERE AFTER(akhirat)?

apa sudah tercukup rapi BEKALAN KITA untuk dibawa bersama
apa sudah sempurna segalanya 

ye.. kau betul-- kubur kau kubur kau kubur aku kubur aku 

(gelak seriau)

maka jawab aku--- setelah tamat kau baca isi bicara entry ini (paling tidak) sekurangnya terlaksana insyaa Allah tanggung jawab AMAR MA'KRUF NAHI MUNGKAR aku.

kerana apa?
kerana setiap daripada kita punya tanggungjawab itu

bear that in mind.

oh yang masih ber-bestfriend dengan mr.cigarette atau orang Tanah Melayu kata Encik ROKOK,
kurang2kanlah okay -- alaa baru suh KURANG
bukan BERHENTI pun
okay?

tapi nak terus menghisap pun BAGUS juga.. tapi (haa banyak tapi ni)
siap2 tulis wasiat ke anak bini tau.

(gelak guling)

isu rokok di Malaysia pun best hot untuk dibincangkan di meja bulat gituu hihi

jadinya...
wahai kita-kita semua.. masa masih ada
asalkan kita terus berganjak membuat anjakan paradigma--berubah meskipun payah
kerana sesungguhnya kita kesuntukan gila masa 
serius!
wallah!

tuhan sentiasa sayangkan kita
sebab dia ar-rahman ar-rahim
maha pemurah maha penyayang
kasih sayangNya melebihi kemurkaanNya

BETTER THAN LATE :)

p/s: Sembah takziah buat kerabat Perak atas kemangkatan Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak...
Almarhum seorang yang high educated.. graduated from Nottingham University major in LAW.

 

Friday, 30 May 2014

Cerewet aku (senyum mesra)

Assalamua'laikum and helloooo!
hyee mhehehehe ^____________^

semalam, 28 mei 2014
sebelum tanggal tu..aku telah me-format sahabat baik
merangkap buah hati pengarang jantung ku

(kemain lagi ayat hahahha!)

my Acer 4937G telah ditakdirkan untuk di-format semula
pabila telah mengalami kekejangan kelembapan dan segala jenis 'ke'
sehingga mengusutkan kepala hotak aku

maka aku bawalah ke klinik komputer
kali ni aku decide nak bawa gi kedai depan kat TF pavilion
berhampiran rumah aku
since never try their service
so that's it

"tulis nama kat sini, no telefon ye" ---sambil abang(melayu) tu hulur kertas
dan dia sambung "lama nak format ni..3jam"-- i was like "herghhh"

(serba salah nak tinggalkan laptop.. yang mybffff ni pula sanggup tunggu kauuu hahhaa"

"dah? tunggu takleh?"
"lama pula nak tunggu 3 jam" balas aku
then finally "ok..saya percayakan awak." kata aku dengan serius (serius kot mhuahaha!)

malam datang ambil around 8pm something
dan masih belum siap lagi..
yeah we waited there patiently
dan aku mata melilau setiap penjuru kedai tu

(sangka aku abang tu kuli kerja biasa je)

tetiba---- tapp! mata aku tertatap pada 2 sijil diploma teknologi maklumat under Universiti Tenaga Nasional
nama pemilik itu --nama melayuu
Mohd Faizal bin (dot dot)
dalam kedai tu ada 2 orang je yang kerja aku nampak
sorang Cina
sorang si abang yg duk btentangan dengan aku kat kaunter sambil dengan tekun format laptop

nak tanya--segan

**kenyit mata**

haih..tapi perasaan ingin tahu membuak2 gituu hihihihi
"umi...cer tanya dia..study mana dulu...ambil apa.. sijil kat dinding tu dia punya ke.. ni kedai dia ke"
haahh kauu hahah XD
mak aku " tanyalah dia."
"alaaa tanya la.. (aku jekk dia) tu ada sijil nama melayu kat situ tuu..tanyalah ye? mhehehe"

senyap masing2--- "lama dah ke kerja sini?" muqadimmah mak aku hahahah!

(yessss)

maka berceritalah si brother tu sambil duk format laptop

"lama tak lama juga lah (sopan hihihi)..sy orang kedah..kuala nerang..tp datang sini ikut kakak..buka kedai kat sini.."

mak aku tanya lagi " kedai ni share berdua?"

angguk abang tu

nasiblah kau dah kahwin hhahaha!

tapi tulah nak cerita--- betapa aku admire dia-- PANDAI ambil hati
ambil hati para pelanggannya
cara dia layan customer dan SABARnya melayan kerenah setiap pelanggan yang masuk ke kedai
sambil mata tertatap pada laptop yang dalam proses formatting
(laptop aku laaa tuu mhehhe)

pokok pangkal-- SEJUK hati aku wehhh

siap semua.balik dengan hati berbunga dengan girang cewahh

ok.settle laptop formatted
fuhh lega..

cuma~

**haa tak tamat lagi cter nya saborr**

nak djadikan cerita
almaklum laa bila kena format balik, mau semua apps dalam tu ghaib terus entah ke mana
mcam MH370 (itu satu hal sampai la ni tak tau ke cerita)
dan ada few things software tulisan cina yang haramm kejadah aku terpinga2 tak paham

of course frustrated !

dan2 mr.broadband meroyan buat lembap dia haihlah..
nak download balik semua bendalah yang hilang memang TAK lah kan
dan..aku tekad gi confront dengan abang tu
sebab-- dia kata hr tu "apa2 datang balik sini (senyum + sopan)"
ok berehh ! hahaha

gatai.

"ada apa lagi software nak download?"
"banyak...skype,crystal webcam, banyaklah!" kata aku
"cerita semualah." sampuk mak aku

"skype,crystal webcam,youtube downloader..haa tu semua..nak dwload harammm slow gila"

dengan sabar dan cool abang tu download

PEACE :)

dan aku memberanikan diri
masa tu dah siap download semua yang aku request tu
"nah cuba tengok.." sambil dia bagi laptop kat aku

wahh laju wifi dia!
aku pun try download picasa..wehh laju kottt gagagagaagga
"ni tekan mana? yang ni?" selambe aku buat ngok
"ni kot" ---tu dia kata bukan aku haha
haih!

then dia ambil balik laptop aku..
"ermm masukkan movie maker sekali boleh?"

cerewet kan aku ni?

lek aaaaa aku kan customer
customer is always right :))))

(padahal aku tahu it do takes time to download that thing)

dan dia pun tergopoh2 copy movie maker tu from another laptop to mine

ahh sejuk perut mak dia ngandungkan dia

rezeki kau

aku pun happy!

"terima kasih banyak! takpe rumah dekat je..ada apa2 bawa sini lagi ye (senyum)"

senyum mesra dia balas


balik tu

"umi...baik kan pandai dia layan customer, tapi dia dah KAHWIN! HAHAHHAAHAHAHA!"

sekian.

have a nice day all :)




budak ni takde kena mengena dengan aku hahaha!

Wednesday, 28 May 2014

Never Despair lah!



Assalamua'laikum and hello people!


haha well actually i really want to write more more and more over here
but since a lot of things just came out
so that's it...

LOL

just because of the word L.A.Z.Y hahaha XD
i bet that many of the bloggers are also feel the same thing as well
'gigih' nak maintain traffic blog
in fact the amateur blogger like me
the one who just write up whatever the mind speaks-- just write!
she thinks that she supposed to share + it's 'meroyan' time for her to write--just write!

whooooaaa SYIOK habess lahhh !

**sigh**

lately.. the feeling of misery or sad or whatever you guys called it--- just disturbing me!

what i did was-- i cry
yeahh cry alone till i felt satisfied

then ZIKIR a lot
do remember ALLAH the Almighty a lot
as much as possible
selawat to our prophet (PBUH)
say the 99  asma ul-husna-- there is special (very special) behind every the names

for example ya wadud(the most lover) -- to keep strong relationship among our beloved to avoid misunderstanding etc, it do have the count but just say it repeatedly when essential
insyaa Allah-- will be benefit

ya hakim(the most excellent)-- to have a brilliant and good brain, yeahh suitable for anyone that are struggling with study besides helping you to give a strength.

i know i am a weak servant
in fact WE
the people
the servants of Him
are weak

He burden us not to bully or just for fun
but for a REASON-- it's hikmah
sometimes we just need to be friendly reminded right peeps

**smile**

have you ever heard of---La tahzan innallaha ma'na ?
it means DON'T be upset, Allah is always be with me US :)

(haa sejukk hati dengar.....)

cause what?

cause everything happened for a reason.

stress2 tengok lah gambar orang ni mhehehe

Adam.. i really meet and jimba jimbi with you honey and Awwab too
ohh Allah please let us to meet for once !







Friday, 23 May 2014

pabila sel darah merah meluap dalam jantung hati

Memang tak sempurna 
langsung!
walhal kamu kamu yang sedang terkebil mata membaca satu persatu
apalah bendalah point yang nak aku cakap kat sini

erghhhhhhhhh 

(inhaled....exhaled....relax~)

jadi mari pinjamkan mata dan rasa empati bagai 

or whatever 

**mendengus**

**bengang**

f_ _ _ (suh hang pikir wakaka, beware it's not a nice word)

look, memang bahaya dengan perkataan PENDAM,simpan atau seangkatan dengannya 
ya Allah..
wahai tuhan
ya rabb
ya wadud

nak2 bila setan yang ghaib tp memang wujud duk cucuk lagilah bertambah marak 
seperti api duk tengah marak lagi disimbah dengan minyak tanah
haa boleh bayang?

Pendam--- jangan dimain dengan ini perkataan !

sekali terjadi makin dipendam makin disimpan nak2 simpan pendam sorang2 takde sapa2 tahu (melainkan tuhan yang alim)
bermain dengan psikologi betul
boleh gila kalau tak dapat control bila tak dapat ditanggung lagi
tak kiralah pendam pasal apa2 
pasal cinta ke 
pasal kisah silam ke
pasal rindu pada orang yang kita sayang 
yeahh should be anything, just name it!

bila diri dalam kawalan takde hal aaaa kan
yang parah dan kritikal bila TAK lagi
not anymore...
dimana ibarat sebuah letusan gunung berapi yang menunggu masa untuk meletus
BBBOOOMMMMMMMMMM! 
PEHHHHHHHHHHHHHHHH! 
(tu bunyi letusan gunung berapi version AKU)

ye aku bangang 
aku bodoh
bangsat
ranap
rosak
benggong
babel
derhaka
berdosa
yeee dengan lapang dada aku kata "yes i am!"

persoalannya, adakah diri yang berkata melemparkan pelbagai kata2 (tak molek) layak untuk menunding jari untuk maksudkan apa yang dikata itu?

"yee kau memang paling sempurna DI DUNIA ni, semua pasal kau BAIK belaka, molek belaka!"

biar kau puas hati?!

heyy dengar sini, cukuplah tahu aku lama memendam,menyimpan
kerana MEMANG SAKIT malah pedih bila cerita bab intro 
apatah masuk bab satu

**huhhhhh** --- tolong lah fikir gali balik masak2 

kau nak clue? --okay! maka jawabnya ia sejak aku kecik! 
jangan ditanya isi pati lanjutnya banggang!
kau pikir kau pikir kau pikir

(lantak lahh biar entri ini boleh jadi tempat nak luah nak tulis)
sebab kau boleh refer kat tepi kanan atas "Welcome to my territory"
yang kata melayunya "selamat datang ke kawasan saya"

so that's it

well, aku pun memang langsung jauh dari sempurna
malah setiap kata aku terluncur laju terus tanpa singgah ke hypothalamus
terus zzzzzapppp!!!!!
dalam erti kata lain --- berkata tanpa berfikir yang hanya guna EMOSI dek TAK terkekang lagi 

pernah dengar kata manusia 
"orang kalau dah marah tak ingat apa dah segala bagai kata nak keluar"
sebab?--- sebab bila marah + bengang+ pendam+simpan = maciam2 keluar!

jadi kesimpulannya,
AKU KAU KITA kena berubah meskipun payah
tau?
marilah sama2 kita ubah --- kepada yang lebih baik 
bina bahagia sama2
boleh?

terkadang sering kali aku bermonolog sendiri --- "apa pernah kau pikir apa rasa yang aku tanggung??"
"apa pernah kau tukar duduk sebentar masuk dalam diri aku??"-- put urself in my shoe
"dan ceritakan apa yang kau rasa dalam kepala hotak aku niii?"
"ooo sebab kau lebih tua pangkat pertalian dengan aku 
"sebab tu aku kena jaga kata2 aku--- even walau rasa dipendam ini duk pendam sejak sekian lama??"

aku cuba paham kau tau --- selama ni
tapi haramm kau nak cerita walau aku duk jekkk kau suh cerita la cerita laaa
you babel tau?

jangan sekali nak kaitkan cara pemakaian aku dengan isu yang terbentang wehhh!
babel!
orang babel yang takde point je cakap cam tu
"apa kau ingat orang bertudung tak leh nak luah ? tak leh nak mendengus marah kencang gila!? apesal takleh?? tak fair aaahh gituu.."

nak aku pangkah ayat atas tu (sebab ingat tuhan lagi aku tak mau tambah dosa )
kalau ikutkan nafsu cucukkan setan 
mau je aku nganjing "at least aku pakai daripada tak pakai langsung! boleh refer surah nur ayat 31."
"apa kau ingat orang bertudung berhijab takde EMOSI dan perasaan di qalbu??"

moga kau sejahtera

istighfar 

p/s: no speculation dengan cinta dengan jantan mana2 sebab aku tak bercinta! pikir lah wahai manusia hamba Allah(aku tuju untuk kau khususnya)
aku berharap yang baik2 belaka.
orang kata lagi bila marah kenanglah balik saat momen happy di waktu belakang masa dahulu.

have a blast people!






Monday, 19 May 2014

Comel tahap Extreme Gila


Ya Allah!
comel gila meghoyan kauuuuu
malaih nak cakap banyak
moga bila aku kahwin nanti
kecomelan mereka ni tempias pada bakal permata hati aku
tak banyak
sikit pun jadi 
mhehehe

comel.
gila
tu je.

Sunday, 18 May 2014

PUISI RABAK AKU

takkan sekali dimaki
apatah lagi dihenyak caci
tidak

untuk yang berlaku kini
apa yang dirasa saat ini
jatuh bangun

terduduk..

malah ini takdir terindah
dari tuhan untuk diri
bersulam hikmah
yakin dengan itu

namun...

terlalu berperasaan
hingga menguasai
menghantui diri
sayu diulit pilu

rasa mengamuk bagai hulk terkadang wujud
dijolok mr.syaitan
makin membara
makin berapi
amarah

apa bisa diri laksana
entah terdaya
tak terucap bicara
lagi terluah
disimpan padu
jauh di lubuk dalam
bernama hati

indah sungguh potret bahagia mereka
sungguh indah
sejuk hati nurani
tanpa diolah
terserlah nikmat itu

hey! inilah hidupnya
itu mereka punya happiness
itu hak mereka
itu untuk mereka
itu tuju untuk mereka

dan aku sebagai

pemerhati.




Monday, 12 May 2014

KAU KEKASIHKU SAMPAI MATI hihihi

Assalamua'laikum and hello

ok bye

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
rasa nak lempang je kalau banyak tu je aku tulis kan
just pulling your legs hahha
ok serius

this entry i dedicated specially to mybfffffffffffff
(hamboih banyaknya f tuh)
pedulikan mhehe

by the way siapa yang baru menjengah ke blog ini, dan masih tercengang2 siapakah "mybfffffff" tu?
haaa jawapan yang paling senang di dunia

mak aku.

**senyum lebar**

semalam hari ibu kan
tanggal 11 MEI 2014
okay settle dah pun aku ucap pada dia
dan hari ni ?
sambut hari apa pulakkah??
banyak betui mau sambut

hari ni...
HARI JURURAWAT SEDUNIA!!!

yeee mybffff is working as a nurse
for almost 13 years  okayyy
but has been on duty more than that
(cause she started from the very bottom with assistant nurse)

mybffff ni telah kutip banyak pengalaman sepanjang dia bekerja sbg seorang nurse
gila kauu tak banyak experience!
aku membesar jadi kawan baik dia
aku tahu la mhehee
dari sebelum aku lahir hingga aku melihat dunia aku kenal dia
mybfffff

mula berkhidmat di HOSPITAL PULAU PINANG
dan sekarang menabur bakti di HOSPITAL SULTAN HAJI AHMAD SHAH (HOSHAH)


**background music mengimbau kembali***

pada waktu ketika aku usia 5,6 tahun (masa tu hosp masa kat Mentakab)
mybfff bertugas di wad 2 iaitu wad kanak2
dan sebelum dia masuk kerja dia akan ambil segenggam cekelat buh dlam kocek baju
(dengan dasar senang dia nak pujuk budak2 yang nak kena inject senang kerja)
wahh pandai mybffff ambil hati kanak2 di wad
kadang tu sampai kena on call walau sedang berdating dengan aku kat rumah (cuti)
dek kerana tak cukup staff

tau siapa jadi mangsa?

aku!

dibawanya aku sekali ke hospital kad wad 2 tu diletaknya aku kat bilik rehat
dalam hujan meredah basah demi melaksana tanggungjawab
sebab masa tu takda sapa kat rumah

ada satu hari mybfff cerita kad wad tu ada sorang baby kiut gila kena buang
(nasib one of the staff jumpa)
then bela duk di katil baby asing daripada budak2 yang admitted
tuah aku dapat main dengan baby tu yeeeeahh
katanya anak india tapi jenis cerah
puteri rasanya namanya
last2 aku dengar mak dia datang ambil balik


then mak aku kerja bahagian casualty atau nama mudahnya
bhgn Kecemasan dan Trauma
inilah tempat yang meliputi dari hujung kepala ke hujung kaki kauu
hahaha

cerita kat bhgn ni best dan masih segar-bugar dalam ingatan aku ni!'
ada 1 hari ni (malam)
mak aku kat dalam duk buat kerja, tiba2 ada sorang budak kenit 4,5 tahun gituu
buka pintu sliding kecemasan dengan cemas sekali
mak bapaknya langsung ditinggalkan terkulat2 kat kereta
mak aku tanya "mana mak dengan ayah dik??"
"saya dah tak tahan ni tolonglahhhhhh! sakit ni " balas budak tu
tau apa sebenarnya terjadi?

dia punya anuu terkepit zip seluar.

**okay gelak japp**

yang best tu dia dah tak heran dengan mak bapak dia yang masih kat kereta
ok faham.
HAHAHAHA!
gelak barai aku bila mybfff balik cerita  XD

masa hospital pindah ke Temerloh
kami pun wajibul ghunnah pindah
still mybffff ditugaskan di Emergency and Trauma department
fasiliti pun makin canggih
hospital baru la katakan
siap ada red,yellow,green zone bagai
mybfff kerja shift dimana ada kerja pagi,petang & malam
kalau pagi 7am-2pm
petang 2pm-9pm
malam 9-7
itu belum kasi gaul dengan ragam para pesakit yang maciam2
ada yang cool cool lah
yang hot and spicy cam terlebih cili tak boleh nak sabar
ah macam2 ada!

kat unit kecemasan mak aku pernah diberi tugas jaga special case
which is menguruskan rape case (kes rogol) yang sememangnya melibatkan kes polis
ish seram seriau wehh
ada yang sampai anak konon sakit perut bawalah ke kecemasan
tup2 haaa!
nak beranak rupanya
mau nak mati terkejut parents budak tu
hailah dunia laa ni..

kalau sebut K.E.C.E.M.A.S.A.N --- semua ada hahaha
yang melecur menggelupur satu badan kena air panas
accident satu bas dengan lori bancuh simen
mau tak haruu mangsa gi hospital berlumur dengan simen hihihi
bas yang terjun gaung
pokoknya mybffff memang handal kalau bab kehulu kehilir
kesana kemari
sebab tu aku tak heran dia boleh menang pertandingan lumba jalan kaki

**okay tarik nafas wahai kamu2 sekalian hahaha**

baik...kita sambung kikikiki
yang paling terharu.. mybfff tak pernah lupa tugas dia sebagai seorang ibu di rumah
dia menyiapkan segala keperluan aku
makan minum pakai bagai
dan she'll make sure that her only one daughter will be left with food
dia akan masakkan aku awal pagi untuk aku bila balik sekolah nanti
(tak bagi main api dapur kang terbakooorrr katanya)

semangat kobar yang aku admire pada mybfff bila dia further study
(yelah dulu2 tak berkesempatan nak further tambah kurang exposure)
lepas sambung2 sambung
ambil renal post basic (pengkhususan buah pinggang)for 6 months masa aku form 2
further to degree
haaa yang ni aku bangga gila tersangat
last year baru grad
(tapi sayang aku kena balik college for MUET)
tengok gambar dengan mat salleh vice chancellor pun jadilah huwaaaaa!
hengseng.
secara natural merangsang aku untuk lebih daripadanya
wiwiwiwiwiwiwi

okay....

apa yang aku kagum personally about my dear bffff is
her PASSION
her SINCERITY
her LOVE
her SACRIFICATION
her DEDICATION
her INTELLIGENCE
her SPIRIT

everything lah!

she is my superwoman to me
an apple of my eye
my queen of heart
ohh umi..

kalau nak cerita pasal pengorbanan mybffff sampai bila2 tak habis aku duk menaip wehh

tapi tulah.. this is apart of my sharing with you guys from the surrounding world
to make all of you know that
I AM PROUD OF MY MOTHER!!!!

selalu pegang dengan satu kenyataan ini--- HARGAI ibu kita dan orang yang masih ada di hadapan mata kita sebelum tiba masa mereka pulang kepada sang pencipta.

dan kita pun tak tahu bila.

mak aku dah bagai kawan sejati aku
gelak terburai usus sama2
perang badar sama2
perang saudara sama2
perang dunia ke3 sama2
tapi itulah momen2 tercipta yang dapat dikenang semula di masa akan datang

Happy Mothers' Day umi
&
Happy Nurses' Day

umi ku tercinta

Pn.Maznah Mohd Lazim ^_______^

my love for you dies when the last petal of these roses fall
(fake roses i gave you so that they won't fall till forever hahaha)

muahhhhahahaha !---gelak meroyannnnnnnn








Saturday, 10 May 2014

Berjimba di MOPD hihihi

Assalamua'laikum and hello peeps!

semalam. 9 May 2014 ^______________^

hari aku gelak terbahak2
usus aku bagai hampir terburai
siapa yang bertanggungjawab atas semua ini???

haaa tu nak cerita ni..

tujuan utama nak buat blood test and ECG(electrocardiogram)
untuk apa?
saja2 lagipun last aku check bulan 11 tahun lepas
mybfff la tempat aku request nak buat blood test hihihi
dia bab2 ni memang expert
dah hari2 duk ngadap kerja tu je

(she's a dracula hahahha)--- relek.. dia seorang petugas di sebuah hospital mhehe

so pagi2 semalam kami pergi sekali..aku drive
since mybffff masuk kerja pukul 7.30am
so pagi2 lah yeee ^__________^
aku tak dibenarkan menjamah apa2 untuk breakfast
kejam huh mhehe
well kalau nak ambil darah kena puasa dulu baru result accurate or tepat
paham??
so tak kejam

(aku nyaris2 ambil oats pagi tu mhehe nasib baik mak aku "aik aik kan nak ambil darah kena la puasa "

"Oooops! aah laaa lupo den" ^______^

sesampai je kat unit medical out patient department (MOPD) which is (bahagian kompleks klinik pakar)

terus buat ECG sebelum patient ramai
dan juga ambil darah

dan..bila pergi ke tempat kerja mak ...
memang haruslah bersua dan berjimba dengan rakan2 nya
huaaaaaaaaaaahahahahahahha!

"wehhhlohhh besaaa doh anok daroo diooo!" kata salah satu kawan bfffff aku mehhe
"ingat cikgu mana lah tadi.. besar dah yee.." kata sorang lagi

masa masuk bilik ambil darah, jumpa makcik Sadariah (dia incharge bilik tu..)

"eh Munirah! besorrr doh anak dara ni ...."

mak aku duk siap2 nak cucuk sedut darah nak check segala bagai
berapa antibody kita
ah maciam2 la screening-nya

nak cerita lagi tuu bffff aku ni jenis happy go lucky
ceria gituuu
masa nak inject aku tuu leh pula wat lawak ngek ngok dia
aku ni gelak barai baiii hahaha
sampai ada satu houseman(HO) cina yang ada dalam bilik tu pun ter-affect tengok gelagat kami

umi oh umi... hahahaha

dan bayangkan ye.. sebelum ambil darah kena order and masukkan details dalam system kat komputer
my bfff is already prepared to inject me
then suddenly makcik Sadariah panggil "ni nak check apa? antigen ke antibody blablabla.."
yang mak aku ni dah cari urat dan ikat lengan aku dengan glove
dan dia pergi ke makcik tu dekat komputer

"laaa yang awok biar gituu napee..tok leh gituu lama sangat kesian dia lengah tuu"

**bahasa Temerloh gitulah yeee mhehee**

alhamdulillah..all went well

selesai kat bilik ambil darah my bffff sendiri yang pergi hantar ke jabatan Pathology
jumpa dengan Makcik Rabiah..
"Munirah ke tu??? wehh besarrr dahh!"

haa my bfff minta tolong dengan dia uruskan pasal result nanti

then aku pun gi ke library hospital..

(mesti orang kat situ ingat aku ni doctor ke staff kat situu.. mhehe)

mana taknya..the way i dressed up yesterday was like a corporate person

no exaggerate ~

why i say like that?
bayangkan..
aku pakai long black skirt, matching with a long  red sleeved shirt and a shawl
dan...dengan beg tali panjang di bahu
dan... beg laptop jinjing di tangan
boleh bayang?? HAHAAHA

lantakkkk

masa gi kat tempat mopd ada sorang staff kat situ
"hai doktor baru ^__^"

mak aku pun selamberr "umm doktor baru mari lapor diri hehehe"

pehhh!

(tapi pagi tu..aku boleh rasa ramai mata2 duk perhati tiap kali aku lalu area2 komplek mopd tu )

ah mereka ada mata
biarlah kan kan

okay..jam pun dah pukul 12pm
lunch time babehhh
the librarian ask the people inside the library to leave
so i have to do so

aku gi kat mopd kat tempat mybffff
kemudian bersualah pula dengan makcik Nani dan makcik Min (both are from psy department)

seronok jumpa makcik Nani wehhh!
sebelum ni memang dah kenal cik Nani ni..
kat rumah pun mak aku ada cerita ceritera cik Nani yang pehhh
awesome buat usus aku geli gila
hihihihi

dan pabila setelah lama tak betemu mata bertemu mata ..
cikNani dalam bilik screening dan aku kat luar dgn mybfff and cikMin
dia terpandang ke aku .. pastu cam nak sambung buat kerja
dan dia pandang balik aku lalu keluar..
"laaa Munirah!! 2 kali pandang tak cammm hahaha!! dah sarung cincin ke hehehe" itu mkcikNani
seorang yang sekali bercerita maka akan berderet2 berjela2 lah dia bercerita dengan penuh perasaan
yang paling penting memang BEST! whooooahahahaha!!!! XDDDD

dan..semalam aku duduk dalam bilik pantry atau bilik rehat untuk staff psy
wahh syiokk and comfort
bolehhh laaa
kebetuan pula time mereka rehat
mckikNani duk sekali dalam bilik tu nak tidur katanya
haa tidur kebenda..malah syioookk borak birik (hentam je kata ganda hiihi keluaran aku)
dengan aku!
pulak dengan aku yang cakap pun boleh tahan
dan bila aku dan mkcikNani bergabung

BOOM!!! terbaikk XD

kalau aku nak cerita setiap apa yang kami borakkan semalam..
memang sampai ke malam tak sudah2 aku menaip kat sini
balik semalam ke rumah aku duk cerita sejam ke dua jam pada mybff apa yang duk syiokk kami borak

just aku share yang the best lah kat sini okay

kami duk cakap pasal isu MH370 gituu laa

mkckNani ni penuh dengan sense of humor tauu

kan baru2 ni sibuk dalam media pasal ping ping ping (berkaitan kapal terbang tulah kan)

"uh duk ping ping ping..tak tahu ping ping tu bunyi ikan josh nak mengawan" katanya dengan mencebik berdialek temerloh

aku pun kerjanya HAHAHAHAHAHAHAAHA!

yang best lagi...

"alaaa MH370 tuu tak jumpa2 bukan apa.. ayah Altantuya sorok tuu"

HAHAHAHAHAHAHA ! yang ni best dan MENDALAM maksudnya

dan mckNani share experience dia masa gi ke Lahad Datu kat Sabah untuk buat kerja volunteer
kan hari tu duk haru psal isu Lahad Datu yang ramai askar dan polis kita kena bunuh
ohhh sungguh mencabar dan menggerunkan
mereka (magsa) dalam trauma yang teramat sangat
moga mereka2 semua dalam lindungan Allah ..

hari semalam ada visiting dimana doktor dari serata department akan turun ke klinik pakar
untuk discuss dengan patient blablablabla
kata mybffff
yeee dia pun aku nampak kehulu kehilir buat kerja
dan aku pun berjumpa dengan Ustazah Hasnah (maknya si senget adik jiran aku)
ustazah pun datang nak jumpa ada appointment dengan doktor
bertemankan kak lang dan ustaz

well doktor Munirah pun ada
no no not me okay..
hahaha
i really meant it
tapi tak sempat bertemu pun..dia busy
ingat nak suruh review result darah..
tapi takpe.. result dah ada dalam system so can review anytime ^_______^
petang dalam pkul 5pm aku masih dalam bilik rehat tu sesorang
terlena sambil baca buku my uncle Nazali Noor (Ulu Yam di Liverpool)

you guys should have it one okay!! ceritanya banyak dekat dengan kita sedikit sebanyak gituuu mhehe

mybfff kejutkan aku ajak makan kek for nurses day,nasi ayam merah,puding bikinan mybfff (hehe bangga) kat pantry bilik satu lagi bersama2 staff yang lain

ada Sangeri(India, sorry tak sure eja)
ada mama Lu(Cina dan cool je orangnya)
ada kakLiza(soft orangnya..yang panggil aku doktor baru kikiki)
ada doktor Pui( Myanmar rupanya! ingat cina lahaiii)

ada mkcik T( dia asyik duk suh aku gi Adelaide tak cukup cakap ke mybfff dengan motif boleh dia gi berjalan ke Adelaide lahai mkcik T aku yang comel loteeey sore ni hihihi)
bayangkan lagi..
mybfff citer dan ngajuk ke mkck T
"ummh! aku anak laki sorang (doktor HO) tu nak kahwin dohh..hok kecik sekali tuu kecik lagii..kalau dok nok wat irah



natu hihii" JOKE mkcik T since dia agak tension dengan bebanan kerja semalam
maka keluarlah joke-nya itu

balik rumah semalam aku kata kat mybfff
"takpe.. anak dia laki tuu(doktor kat hospital tuu jugak.. dulu ex-student matric malacca macam aku juga..nak kahwin dengan orang kerja bank (ex-matric too!) cancel kahwin dengan orang bank tuu..biar irah yang ganti tempat tunang dia hahahhaahah! cause irah pun ex-matric malacca)

sort sort sort satu hari tu

yang penting

LIVE THE LIFE HAPPILY
and
CREATE OUR OWN HAPPINESS




have a nice day!

nah hadiah sebab sudi baca sampai habes hahaha ^____________^



ni dah selesai hambik darah.. haa tu tangan bff aku lah tu heeeeee dan dalam tube tu darah aku laaaa :))
ni lah sample darah aku (pekat ya rabbi hihi) 



                  at the library of HOSHAH meooww                        kapas buat tekap lengan aku



Tuesday, 6 May 2014

INSPIRASI DIA YANG AUMMMM

Assalamua'laikum and hello everybody !

hari ni punya cerita adalah..

**runut bunyi **

okay, petang tadi aku pergi bank kat bandar
sedang elok masuk kereta hujang rintik rintik air bergelora gituu
haa hajat nak singgah bank satu lagi pun terkubur dek kerana rasa malas itu menguasai diri
heee

then heading back home..
tetibe rasa nak gi TF Mall ("paviilion" Temerloh) hihihihi
cause you know i was the driver
so my bffff just  "i followwww" mhehehe
okay settle
alaah TF tu jaraknya ibarat kentut pun boleh dengar
which means just a stone throw away from my house
dokat nak mampus
(hiperbola terlajak ?)
ah peduli

kami tak naik pun kat atas
just wandering at the ground floor
(seems attracting us rather)

jalan punya jalan
masuklah satu kedai ni
umm kedai baru..
wiwiwiwiwi
kedai apakah? ----kedai perfumesssss ! hahahaaha

bagi aku kedai tu unik
unik tangg mana?
haa mai nak habaq mai nihh hihi

okay firstly minyak wangi tu import dari Dubai..
which mostly all the perfumes are all branded and quite expensive yet affordable
 (especially to those working people)

secondly..(yang mana bagi aku part yang paling best aaaa)
tuan kedai dia!
yang pandai entertain the client
i was like... wahhh she's really good at dealing with customers
the way she greet and treat the client that enter the shop
COOL and NICE gituuu

nak cerita lagi.. aku sebenarnya xdelah nak beli minyak wangi
just cuci2 mata daripada duk terperuk kat rumah
so that's why
pabila sis yang agak bergaya ini melayan kami berdua
yang tak jadi tak terdetik nak beli pun jadi BELI

mana taknya wehh
bayangkan---
"yang mana yang jenis baunya lembut2 sikit ye?" tanya aku
bukan sekali aku tanya hehee
dan dia tanpa jemu dan penuh dedikasi men-suggest-kan aku yang itu ini
"yang mana selalu pakai?"
dia tunjuk dengan penuh sabar dan seronok untuk berkongsi
wahh naissssss
"apa beza yang ni dengan yang tu (sambil tunding pada botol distilled water)
"ohh kalau yang tu yang pati punya dan xde alkohol RM10 isi dalam satu botol kecil ..yang ini sembur je)
terang sis yang bertudung ayu itu
"umi..tau dak yang botol tu cam botol distilled water buat eksperimen kat makmal irah hahahahaha"
sis tu pun turut join gelak barai aku mhehe

lopas tuu terborak berjela2 pula..
since xde customer masa tu..
aku laa yang make the head start

"akak ni umur berapa?"
dia senyum "27..dah tua hehe"
"dah kahwin?" tanya mak aku pula..

"tak..tapi saya pernah lalui macam2 dah pernah bertunang 2 kali dan putus tunang pun 2 kali..kali pertama tunang saya jumpa dia balik setelah lama lost contact then dah jumpa balik terus tunang.. dia tu business juga supplier barang2 bedah tapi bila ada masalah dengan client... saya seolah diambil kesempatan atas sifat lemah lembut yang saya ada ni..sekali dua boleh la lagi..kita pun stress kalau selalu cam tu kan.. so saya minta putus.. 3 bulan tak keluar bilik yelah bilik air pun dalm bilik so mmg tak keluar duk nangis jee manjang..mama haru sekali menangis risau..lepas tu bila fikir2 untuk apa aku sedih2 gini sedangkan dia entah2 kat luar tengah duk bergembira bagai..so akak bangkit dan bangun lepas tu sambung belajar kat kuantan..yang kali kedua tunang pula..saya ni jenis kalau suka seseorang ni saya akan mendekati dia lagi..nak terus dekat kenal dengan dia.. kenal2 dan tunang..dalam hari2 tuu makin kenal perangai dia mcam mna..orangnya tak berapa nak jujur so saya pun minta putus.. kali kedua putus sikit pun air mata takdaa sebab yang pertama kali putus telah buat saya kuat untuk hadap apa lepas tu..sekarang ni saya nak fokus beli rumah nak bawa mama ayah duk sekali kat sini..biarlah saya pula yang jaga derang..saya nak jadi kebanggaan mereka.."

know what..aku dgn bfffff aku syiokk mendengar cerita sis itu tau hahaha
yeee macam2 kisah dia..

okay sambung pula mheehe

"mak kandung saya dah lama meninggal masa lahirkan saya..apa tuu orang kata..tumpah darah?? haa mama saya cerita pun masa saya 25 tahun .. masa dia cerita saya rasa biasa je...yelah mama yang duk bela sejak merah lagii..mama kawan mak kandung akak so dia ambil jaga akak sampai akak tak anggap dia mak angkat dah macam mak betul..yelah dia ibu susuan akak.. (manis dengan senyuman)
keluarga memang jenis ber-business jadinya semua pun ikut nak buat business...saya ni jenis tak berminat ke arah belajar2..abang (doctor rozmie homeopati) offer nak hantar gi overseas saya taknak! buat membazir duit je..dia pun kata haa buatlah apa yang kita minat..so saya pun buat apa yang saya minat seperti sekarang..apa yang PENTING..kita mesti YAKIN dan sentiasa POSITIF"

penuh semangat akak ni wehh and aku kagum wuwuwuwuw

banyak juga dia cerita blablablabla especially pasal family dia
abang dia yang doctor tuu kahwin dengan adik norkhiriah

aku dengan bfff blurrr ****

"norkhiriah yang pelakon tu??" tanya aku sambil pandang bfff (mom) yang still blurrrrr haha

"alaa yang berlakon cerita Bedah Tong Gas tuuuu" sampuk aku cepat..

semua gelak barai hahahaha

akak tu sambung " entahlah malas saya fikir pasal kahwin.. yang penting saya happy buat apa saya suka sekarang dan yang penting saya SINGLE hahaha!! tak guna kalau couple lama2 tunang lama2 tapi entah kemana lepas tu..membazir masa je ..baik terus kahwin"

aku pun interrupt "yessss kak! tengok Ella for example..kahwin umur 40++ tapi bahagia pehhh amazing! hehe"

okay sorry entry ni agak (sememangnya panjang)
tapi..tahniah dan terima kasih kepada yang sudi pinjam mata untuk baca
mucho gracias people

**big smile**


in short, LIVE THE LIFE HAPPILY!!! Allah kan ada ^____________^


salam sayang daripada aku kepada kau

wonderful strangers ^___________^

nampak botol distilled water belah kiri tuu?? (bukan yang bertudung molek tu mhehe)

haa kauu tak nak beli konon.. TERbeli juga hehe
                   

Monday, 5 May 2014

Oh My Aunty Harvindar!

Assalamua'laikum and hello peeps!

tadi called my aunty Harvindar (mom's buddy)
she is a sinkh
she stays in Penang (still single but already and too grown up mhhehee)
after all that is not the point of her

what is the main part is when she keeps asking me whether i have a boyfriend or not
oh maiiii
you all don't know how annoying yet lovely the situation it is
phewww
she was like torturing or whatsoever until i tell her that i have one
(cam nak korek gali sampai bawah tanah gituu)
even in messaging too!
haa kauuu

"tell me of course you have boyfriend aaa??" with her sink+indian speaking style haha
then aku cakap "noooo aunt.. i have no one.."
still tak puas hati dengan aku
"aahh don't lie to me aaa.. don't shy with me laa i know u are beatiful bla bla bla bla bla "
macam bullet train yang laju zzappp tak mau berhenti dah ni

while on the phone, aku loudspeaker tauu
so my mom(bffffff) boleh dengar sekali

aku berderai gelak terbahak2 sama dgn my bfffffffff
then aunty Harvindar with a bit curious " why you laugh?"
"hahahahaha aunty you soooo funny you know"
"why funny? i don't find it is funny "

aku masih dengan deraian gelak cakap kat my bffff
"HAHAHAHA dia cakap cam kereta api tak nak berhenti"  XD
mak aku pun join sekali gelak
aku gelak smpai terguling2 wehhhhh hahaha

last but not least
"okay frankly i don't have any boyfriend! dah puas hati? hahaha"
"what? takkan u tak daa kot (dengan slang penang dia) u beautiful bla bla bla bla pung pang pung pang"

(sampai aku sendiri nganga apa lahh dia cakap niiii dah laju + slang cm ala2 india sink pula)

bukan tu jee.. ada lagi ...
"you always on FB ahh?? how many friend you have??? you must online chatting on night when your mum are bed right..."


alahai aunty T_T

"boyfriends tu ada ramai but yang special takde got it? don't worry i'll make sure  you will the first know who is he"

"make sure better the first than the last" sambung aunty harvindar dengan laju

HAHAHAHAHA!

"yeeee okay okayyy"

"let me speak to your mom"

"hello.. you know she got boyfriend or not aaa? i am being strict about this cause i am her aunty..if happen something to her it's easy to know what is actually happened .... "

and blablablablablabla

my mom was like COOL
yummeh mhehehe

"yesss i knowwww"

then i talked with her before we off the phone

"yeahh after all i know that u very CONCERN about me, thank you aunty ^_____^"

huh! aunty oh aunty..

you know what no matter we don't have any blood related

like seriously

you had knew me since i was in my mom's tummy
since i was born

but i really really really appreciate of your concern and everything

even we are not in the same religion, different perhaps in many things

but 1 thing that you must know that

                                                       I MISS
                                                           &
                                                     LOVE YOU

                                             HAHAHAHAHA (not funny okayy mheehe)

pic of 2007 during my very first time in Penang (after was born on 23rd July 1995)






Sunday, 4 May 2014

HOME and FUTURE

Assalamua'laikun and holla ^_______^
well yesterday keluar ambil angin di sekeliling taman perumahan aku
jalan2 dengan mak aku then jumpa jiran belah belakang mak cik Su (kerja bank)
anak dia semua 3 org lelaki
sulung baru dajah 4
nakal dia ya rabbi..
(dulu dia pernah kejar aku sampai tak sempat aku nak sarung selipar keluar rumah dia)
masa tu datang tengok adik dia no2 (pun nakal ngikut mudah terpengaruh dengan alongnye haha)

mak aku ajak laa makcik su sekali dengan aku jalan2 kononye "jogging"
jogging hape ke bende..
menang anak itik baru lahir berjogging  wehh
yelah aku kasi chance laa mereka mak2 borak
aku jalan depan mereka
sambil menikmati indahnye ciptaan tuhan yang khalik (maha pencipta sekalian alam)

subhanallah..
tidak ternilai indahnya!

dalam melalui dari sebuah rumah ke rumah yang lain
mereka berdua tu duk berkata
"rumah sekarang ni urmh! kalau dah biasa duk rumah 2 tingkat, pindah pun mesti kena cari 2 tingkat"
dah terbiasa katanya
yeahh aku pun setuju..
"rumah kat area sini pantang lepaaa.. anytime je ni"

dalam pada tu..derang duk saking ala2 meluah gituu
"zaman sekarang.. kos hidup tinggi bukan mcm dulu2..yang penting kena ada plan utk masa depan anak2"
"biar pakai saga buruk tapi hutang tak melepek di pinggang"
"yang penting simpanan utk anak tuu mesti ada standby dari awal.."

i was like wahhhhhh hahahaha!

u cool lah my bffff

dah kalau lama tak beramah mesra dengan jiran tetangga
sekali jumpa
al-maklum sampai ke maghrib jawabnya..

ni semua sebab?
sebab ada AKU yang sudah pulang!!!

kalau tak...harammm bfff aku tuu nak keluar saja

(tak syiok aku takde katanya)

tapi..betullah aku pernah RISAU gila bila fikir pasal future

yelah..kos hidup makin meningkat

kerajaan pula sibuk dengan GST bagai (aku masih blurr pasal bnde ni)

keluhan mereka2 disekeliling yg sudah berumah bertangga bagai
makin menambah kegerunan aku..

kalaulah..aku ada cash ratusan ribu dalam akaun..
kalau..
mahu aku beli rumah laaa ni jugakk
kereta kemudian boleh beli(lagipun selagi boleh guna guna lah sampai ranap haha)

rumah..
makin hari makin menaik gila harga jualnya
rumah..
tempat untuk berlindung dari hujan & panas
rumah..
ingin aku realisasikan dengan moto "rumahku syurgaku"
kerana rumah itu tempat berkumpulnya orang tersayang bersama kita

tunggu..
aku kerja kumpul duit
aku bina sebuah rumah yang cantik2 dan indah
seindah syurga

insyaaAllah.

omaigod....this is one of in my imagination mhehe

CANTIK kannnnn! 


Ceritera pagi tadi

Assalamua'laikum and hello!
how are you all today?
how are our iman?

"tepuk dada tanya iman masing2 alright"

(senyum)

hari ni nak kongsi sesuatu..
cerita from mak aku
my bffffffffff  hahha
since dia duk ngusik ke aku pasal boypren nih

cternye gini...

ada sorang kawan dia kat hospital kira her colleague laa ni
let's call the friend Aunt T
dia tu ada sorang anak fomfuan (umur lebih stahun 2 drpd aku)
dimana ditakdirkan kena masuk wad akibat appendiks
so kena buat operation..
one of the procedure of treatment ,kena buat upt(urine test)
sekali buat haaa POSITIVE kauuuu
doctor pun tanya anak aunt T tu..
"awak ada boypren ke?"
dengan selamberr dia anak aunt tu jwb "adeee.."
cehhh kira org lain ada boypren dia pun nak kata lah jugak dia pun ADA

"selalu jumpa?" balas si doktor tu pula
"tak..dia duk perak..kenal dalam fesbook " kata anak aunt T tuu

"urine test awk postif nii" maklum doktor
"yee ..biarlah" dengan muka innocent gituuuu hahaha

(ke aku syiok sendiri duk bercerita)

ah peduli~ tempat aku kannn so listtttennnn

yang mak bapaknye duk risau "biar betul anak aku niii"

by the end no wonder lah urine test positif
cause anank aunt T was having endometriosis
apakah itu?
(something to do with gynecology matter)

tu jeee..
haih lah dok buat mak bapak dia risau
tapi lucuuu wehh
(tambah dengan gaya penceritaan mak aku and kawan dia)

sewel lah mereka ni

dah sekian

take care!

p/s: cuti 4 bulan baru berlangsung..hummm nantikan update entry bertubi2 and thanks a lot to dear readers yang sudi singgah and komen ngomen di sini.. a warm welcome to you all ^_______^

Friday, 2 May 2014

bonjour!

Assalamua'laikum and hello people!
okay that's it from me

"what?!" --- nonsense huh

look, i am sure that kind of words will make you all wanna slap me
without write something

(just pulling the legs) mhehe

okay, first and foremost
how are you?
your iman?
hopefully you guys especially my dear readers are all in the best of health

how time flies yeah?
so fast n furious--------------
and i've finished my college of pre-university
MISSION ACCOMPLISHED
yummehh
god...it's so relief to be out and be an "ex-students"
it's just wanna to move on and serve the people that need me
like seriously i really really want to do and contribute no so much at least something
to our community
that's it

i wish all of us will succeed in whatever we are doing for
doesn't matter who we are
teacher
student
doctor
clerk
professor
lecturer
engineer
plumber (just name it)

coz we are completing to one another

that's it